Читај ми!

Ватромет oд шест милиона долара за Гиниса!

Дубаи, град у ком је све у суперлативима, у 2014. годину ушао је у типично мегаломанској атмосфери направивши највећи ватромет спектакл у историји вредан шест милиона долара. Представници Гинисове књиге рекорда потврдили су да је 500.000 испаљених ракета за ватромет, које су се распршиле на небу неколико десетина километара од обале, био највећи у историји. 

Грандиозни ватромет приређен у Дубаију на уласку у 2014. годину, уписан је у Гинисову књигу рекорда као највећи до сада организован у свету.

„Десет месеци припрема и више од 500.000 испаљених ракета за ватромет који је трајао око шест минута“, стоји на интернет страници Гинисове књиге рекорда и истиче да је реч о новом светском рекорду.

Овај пиротехнички спектакл простирао се дуж обале на подручју од 94 километара: Од Бурџ Калифе, највишег торња на свету (828 метара) преко Палм Џумеире, вештачког острва изграђеног у облику палме, све до вештачког архипелага у облику карте света познатог као "The World".

Спектакуларни финални плотун ватромета створио је вештачко рађање Сунца дуж обале мора, један километар у висину.

Испаљивало је 200 техничара с 400 лансирних рампи. Највећи прасак у историји пиротехнике дизајнирала је америчка фирма "Fireworks by Grucci".

За перформанс је коришћено 100 рачунара за синхронизацију пиротехнике, заједно са музичком подлогом и кореографијом.

У изради догађаја учествовало је више од 200 стручних техничара, који су радили 5.000 радних сати како би се осигурало да тајминг ватромета буде прецизан до милисекунде.

Говорећи о догађају, председник Гинисове књиге рекорда Алистер Ричардс, који је путовао посебно у Дубаи из Лондона да присуствују спектаклу, рекао је да је овај рекордни покушај заиста импресиван и да ће „све очи бити упрте“ у Дубаи.

Ватромет је, како преноси локална телевизија, коштао шест милиона долара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара