Читај ми!

Skupština raspravlja o 32 tačke dnevnog reda

Skupština Srbije počela je prvo vanredno zasedanje, a na dnevnom redu su 32 tačke, od kojih 11 iz oblasti pravosuđa. Ministarka pravde Maja Popović rekla je da su izmene zakona koje je predložila Vlada u skladu sa referendumom o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, održanim januara prošle godine, i uslov za dalju reformu pravosudnog sistema i unapređenje vladavine prava. Ona je napomenula da je o predloženim izmenama dobijeno pozitivno mišljenje Venecijanske komisije. Popovićeva je istakla da se tim zakonima isključuje mogućnost da politika utiče na izbor sudija i tužilaca.

Priština je zabranila prodaju jestivog ulja iz centralne Srbije jer navodno ne ispunjava kriterijume prosečne količine u propisanoj ambalaži. Naloženo je povlačenje tog proizvoda sa tržišta u roku od 15 dana. Krajem januara na društvenim mrežama pojavio se novi spot, u okviru kampanje kojom se na Kosovu i Metohiji poziva na bojkot proizvoda
iz centralne Srbije.

Više metaka ispaljeno je tokom noći u Gračanici iz automobila u pokretu. Pucnjava se dogodila u blizini spomenika Milošu Obiliću, pored koga je istaknuta srpska zastava. Nema posledica. Policija traga za automobilom
iz koga je pucano.

Srpski mladić Boban Đuzić, koga su juče u selu Mogila u opštini Vitina na Kosovu i Metohiji trojica Albanaca ubola nožem u rame, nalazi se u bolnici u Pasjanu. Bobanovo stanje je stabilno i nije u životnoj opasnosti. Njegov otac, Ivan odbio je da da izjavu policiji o napadu na sina, objašnjavajući da im ne veruje i da je zabrinut da će napadači biti oslobođeni. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju porodici Đuzić obezbedili su advokata Vasilija Arsića. On je izjavio da nema nikakve informacije od kosovske policije, već samo od porodice da su dvojica napadača puštena, a da je jedan zadržan u pritvoru i dodao da će se tokom popodneva uključiti u proces.

U Ukrajini su ruske snage nastavile ofanzivu u pravcu Bahmuta i Ugledara na istoku. Obavljena je nova razmena zarobljenika. Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da će odgovor Moskve na eventualne udare Ukrajine na Krim ili bilo koji drugi ruski region unutar zemlje biti brz, težak i ubedljiv. Portugalija je najavila da će poslati Ukrajini tenkove "leopard 2". Sjedinjene Američke Države odobrile su da zaplenjena ruska imovina počne da se koristi za pomoć Ukrajini.

Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv raka. U Srbiji godišnje oboli više od 40.000 ljudi, a rak odnese više od 20.000 života. Simbolično u 5 do 12 u zgradi RTS-a u Takovskoj ulici počela je nacionalna kampanja "Rak je izlečiv 2".

U Oslu se igra dubl meč između Srbije i Norveške u okviru kvalifikacija za grupnu fazu Svetske grupe Dejvis kupa. Potom će biti odigrana i dva singl meča. Posle prvog dana, Srbija vodi 2:0. U narednu fazu plasiraće se reprezentacija, koja ostvari 3 pobede.

U derbiju 20-og kola fudbalske Superlige u Beogradu će se sastati Crvena zvezda i Vojvodina. Utakmica počinje u 16 časova i biće posvećena nedavno preminuloj fudbalskoj legendi Siniši Mihajloviću. Ulaz na stadion Rajko Mitić je slobodan.

Sneg pada u višim predelima užičkog kraja. Problema je bilo preko Tare i Debelog brda. Putari neprekidno čiste put Golijska Reka-Odvraćenica. Put ka Kopaoniku iz pravca Brzeća prohodan je za saobraćaj iako je palo novih 20 centimetara snega. Zbog oluje i lošeg vremena otkazano je više vozova između Beograda i Novog Sada.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Irena Jelovac i Nenad Selaković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије