Читај ми!

Sutra sastanak Vučića i Lajčaka

Nastavlja se intenzivna diplomatska aktivnost posle jednostranih poteza Prištine i odluke Srba sa severa Kosova i Metohije da napuste privremene institucije. Evropski posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak sutra stiže u Beograd na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Lajčak je najavio da će posetiti Beograd i Prištinu kako bi razgovarao o poštovanju sporazuma o registarskim tablicama, ali i o narednim koracima u dijalogu. Najviši zvaničnici Srbije ponavljaju da bez formiranja Zajednice srpskih opština, nema razgovora sa Prištinom. Očekuje se i da predsednik Vučić saopšti konačnu odluku o tome da li će učestvovati na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan u Tirani, 6. decembra.

Postavljanjem optičkog kabla u selu Zagorica kod Topole, počela je izgradnja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije. Prva faza programa predviđa izgradnju oko 4.700 kilometara optičke trase kojom će biti obuhvaćeno 730 škola i 120.000 domaćinstava u 700 sela. Vrednost projekta je oko 500 miliona evra. Polovinu ulaže država sa partnerima iz Evropske unije, a ostatak telekomunikacioni operateri. Rok za završetak radova je kraj 2025. godine, kada bi sva domaćinstva u Srbiji trebalo da imaju pistup brzom fiksnom internetu sa protokom preko 100 megabita po sekundi. Početku radova prisustvovala je premijerka Ana Brnabić.

Skupština Srbije sutra će početi raspravu o budžetu za 2023. godinu. O Predlogu Zakona o budžetu danas će raspravljati skupštinski Odbor za finansije. Sednica počinje u podne. Planirani prihodi za sledeću godinu su 7,8 odsto veći od ovogodišnjih. Procenjeni nivo javnog duga, na nivou države, smanjuje se i do kraja 2023. zadržava na nivou od 56,1 odsto bruto društvenog proizvoda. Očekuje se da sledeće godine srpska privreda ostvari rast 2,5 odsto. Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će biti obezbeđen novac za standard građana, investicije i energetiku.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Nenad Selaković i Irena Jelovac

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара