Читај ми!

Вучић: у четвртак ћемо знати ко су нам пријатељи

Председник Србије Александар Вучић најавио је да сутра путује у Њујорк где ће имати много састанака, а онда ће у четвртак, 23-ег маја присуствовати седници Генералне скупштине Уједињених нација на којој ће се гласати о резолуцију о Сребреници. Нагласио је да ће се тада видети ко су пријатељи, а ко партнери Србије. Гостујући на телевизији Пинк рекао је и да ће сутра ујутро, уочи лета за Њујорк, бити у Храму Светог Саве, са представницима Срба из региона и патријархом Порфиријем. Вучић истиче да је сигуран да ће наша делегација дати све од себе. Осврнуо се на најаву Црне Горе да ће гласати за резолуцију и рекао да Србија поштује међународно право и своје суседе, те да није склон пребацивању кривице. Оценио је да је реч о прљавој игри да се Србији запуше уста, а ради се о перфидном трику. Говори се о индивидуалној кривичној одговорности, а намерно се оставља да постоји јасно закључивање моралне и политичке колективне одговорности, предочио је Вучић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је за Телевизију Прва да је далеко од истине да предлагачи резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација имају двотрећинску већину. Истакао је да је циљ Србије био да се та тема скине са дневног реда, пошто је нелегална и незаконита. Упозорио је да се резолуцијом крши међународно право и отвара Пандорина кутија да "свако предложи свој геноцид".

Израелска војска наставља офанзиву на северу Појаса Газе, док расте неизвесност о судбини милиона расељених Палестинаца. Хуманитарци упозоравају на глад и несташицу лекова. Министар из Ратног кабинета Израела Бени Ганц запретио је оставком уколико премијер Бењамин Нетањаху до 8-ог јуна не донесе послератни план за Газу, који би предвидео остваривање 6 стратешких националних циљева. Нетанијаху је одбацио Ганцове захтеве, тврдећи да би њихово остварење водило поразу Израела, јер не би имао војну контролу над Газом.

Украјинска војска саопштава да је током ноћи оборила свих 37 руских дронова изнад земље. Са друге стране, руско Министарство одбране тврди да су њене снаге обориле девет америчких ракета изнад Крима, као и 60 беспилотних летелица над руском територијом. Две снажне експлозије чуле су се у Херсону. Украјинске одбрамбене снаге погодиле су руски морски миноловац ''Ковровец'', тврде у Кијеву.

Здравствено стање словачког премијера Роберта Фица, рањеног у атентату, је тешко, али стабилно и прогнозе су позитивне, рекао је заменик председника Владе и министар одбране Роберт Калињак. Калињак је рекао новинарима да су лекари одлучили да Фицо остане у болници у Банској Бистрици.

На Пољопривредном сајму у Новом Саду представљен је трактор најсавременије генерације Ландини 7, као пример како интелигентна технологија може повећати ефикасност и одрживост у пољопривредним операцијама. Овај трактор је најновији пример иновација, које укључују све, од прецизне пољопривреде до интеграције вештачке интелигенције.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Ирена јеловац и Марица Сердар
Продуцент Бојана Туфегџић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије