Роковник, 20. – 26. мај: Битлси објавили албум Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band

Шер, Мориси, Боб Дилан, Пол Велер, Лорин Хил, Стиви Никс и Лени Кравиц ове недеље славе рођендан. Битлси су објавили албум Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Роковник, 20. – 26. мај: Битлси објавили албум Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band Роковник, 20. – 26. мај: Битлси објавили албум Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band

Рођени 20. маја

1944. Џо Кокер је британски блуз и рок певач. Славу је стекао наступом на фестивалу Вудсток изводећи песму With a Little Help from My Friends групе Битлси. Већина његових најпознатијих синглова биле су обраде песама других извођача, мада је компоновао и низ сопствених песама за већину својих албума, често у сарадњи са партнером кантаутором Крисом Стејнтоном. Гледао сам његов концерт у Београду 1982. године. Кокер је на 97. месту на листи 100. највећих певача. Умро је 2014.

1946. Шер је америчка певачица и глумица јерменског порекла. Позната је као ”Богиња попа” захваљујући многим хитовима из 60их година. Има препознатљив певачки глас, контраалт. Током шездесетогодишње каријере, између осталих освојила је награде Греми, Еми, Оскар, три Златна глобуса, награду на Канском филмском фестивалу, те специјалну награду CFDA за допринос у свету моде.

1972. Busta Rhymes је амерички репер, продуцент и глумац. Био је члан групе Leaders of the New School, која је пажњу јавности привукла као предгрупа на турнеји групе Паблик Енеми. Објавио је једанаест соло албума, са којих су се издвојиле песме Woo-Hah!! Got You All in Check, It's a Party, Put Your Hands Where My Eyes Could See, Dangerous и друге.

Рођени на данашњи дан: 1958. Jane Wieldin (The Go-Go’s), 1960. Sue Cowsill (The Cowsills), 1961. Nick Heyward (Haircut 100). 1961. Dan Wilson (Semisonic) и 1981. Rachel Platten

Догодило се 20. маја

1954. Бил Хели и његове комете су објавили песму Rock Around The Clock. Била је то прва рокенрол песма која је стигла на прво место листа са обе стране Атлантика. Песма је постала тинрјџерска химна, нарочито после успеха филма Blackboard Jungle из 1955. у којем се појавила.

1966. Боб Дилан је свирао концерт у Единбургу са члановима групе Бенд. Део незадовољних фанова је у знак протеста свирао усне хармонике када је почео ”електрични” део концерта.

1966. Пит Таусенд и Роџер Далтри су чекали своје компањоне Кита Муна и Џона Ентвисла у клубу Винзор у Лондону да почну са свирком. Пошто су ова двојица каснила кренули су са свирком са члановима локалног бенда. Када су се напокон појавили избила је свађа у којој је Таусенд ударио гитаром Муна у главу. Мун и Ентвисл су напустили бенд да би се након недељу дана вратили.

1967. Young Rascals су са песмом Groovin на првом месту америчке листе синглова.

1972. Група T Rex је на првом месту британске листе синглова са песмом Metal Guru, њиховим четвртим и последњим бројем један.

1997. Foo Fighters су објавили други албум ”The Color and the Force”. Албум је номинован за Греми награду.

2006. Heavy Metal Monsters Lordi су победили на Песми Евровизије која је одржана у Атини са песмом Hard Rock Hallelujah, поставши тако први фински извођач који је победио на том такмичењу.

2023. Гитара Black Fender Stratocaster коју је разбио Курт Кобејн, продата је на аукцији у Хард Рок кафеу у Њујорку за 600.000 долара. На гитари су се потписала сва три члана, а Курт се потписао као Курдт Кобејн.

Рођени 21. маја

1946. Слободан Боба Стефановић је српски певач и композитор забавне музике и једно од најпознатијих имена југословенске поп сцене. Богату музичку каријеру Боба Стефановић је започео 1962. године у вокално-инструменталном саставу Златни дечаци као певач. Први пут професионално наступа у тада веома популарном клубу „Еуридика“, са само 15 година и од тада се нижу само хитови. „Чудна девојка“, његова прва златна плоча, се и данас чује у радио-програмима, а поново је одушевила нове генерације у филму Лајање на звезде. Умро је 2015.

1948. Лио Сејер је енглеско-аустралијски певач који је био је једнако успешан са обе стране Атлантика. Сејер је започео каријеру почетком 1970-их, а његових првих седам синглова је у Великој Британији је стигло до топ 10. До сада је снимио 19. албума, укључујући и компилације.

1972. Кристофер Џорџ Латор Валас познатији под уметничким именима Ноторијус Би-Ај-Џи, или само Биги је амерички репер. Често је сматран од стране многих као један од најбољих репера свих времена. Валас је био познат по тамним полуаутобиографским текстовима и способношћу приповедања приче, које су се окретале око насиља и тескобе. Такође је познат и по мењању свог тона у песмама. Његов деби албум из 1994, Ready to Die”, је био хит, а магазин Ролинг Стоун га је ставио на 22. место листе 500. најбољих албума свих времена. Његов дуготрајни сукоб са колегом репером, Тупак Шакуром, помогао је да обликује своју каријеру. Умро је 1997.

Рођени на данашњи дан: 1904. Fats Waller, 1941. Ronald Isley (The Isley Brothers), 1955. Stan Lynch, 1978. Adam Gontier (Three Days Grace), 1980. Gotye и 1985. Mutya Buena (Sugababes)

Догодило се 21. маја

1955. Чак Бери је снимио песму Maybellene, у студију Универзал у Чикагу. Песма се сматра једном од првих рокенрол песама.

1970. Крозби, Стил, Неш и Јанг су објавили протестну песму Охајо. Песму је написао Јанг, након што је Национална гарда упала у студентски камп и убила четворо студената.

1971. Марвин Геј је објавио свој једанаести албум и један од класика ”What’s Going On”. На концептуалном албуму се налази девет песама у којим је тема Вјетнамски рат. Албум је постигао уепех код критике и публике.

1979. Елтон Џон је први музичар са запада који је имао турнеју по Русији. У плану је било осам концерата.

1981. “Електрични оргазам” је први студијски албум истоимене групе из Београда. Албум садржи 11. песма од којих су се издвојиле Небо, Крокодили долазе, Конобар, Ви...

1988. Принс је са албумом ”Lovesexy” по први пут на првом месту у Великој Британији. Због фотографије на насловној страни албума, многе продавнице нису хтеле да продају албум.

2015. Блек Сабат су добили награду за музичку каријеру Ivor Novello.

Рођени 22. маја

1924. Шарл Азнавур је француски композитор, песник и глумац јерменског порекла. Познат је по јединственом тенору који са лакоћом постиже и најдубље и највише тонове и по меланхоличној боји гласа. Глумио је у преко 60. филмова, компоновао око 1.000 песама (укључујући и 150. на енглеском, 100. на италијанском, 70. на шпанском и око 50. на немачком језику) и продао преко 100. милиона плоча широм света. Умро је 2018.

1959. Мориси је енглески кантаутор и писац. Након краткотрајне каријере у панк рок бенду касних 1970-их, The Nosebleeds, стекао је популарност као певач и вођа групе The Smiths. Након распада групе 1987. године, наставио је соло каријеру и издао 13. албума. Распрострањено је мишљење да је Мориси један од највећих иноватора у инди музици. У музичком часопису Њу мјузикал експрес описан је као „један од најутицајнијих уметника свих времена“, а часопис Индепендент је коментарисао да „већина поп звиезда мора да умре да би достигла култни статус који је Мориси постигао за живота“.

Рођени на данашњи дан: 1950. Bernie Taupin, 1955. Mary Black, 1962. Jesse Valenzuela (Gin Blossoms), 1966. Johnny Gill (New Edition, LSG) и 1981. Su-Elise Nash (Mis-Teeq)

Догодило се 22. маја

1958. Џери Ли Луис је започео своју прву британску турнеју. Након три концерта турнеја је отказана због Луисовог брака са 14. годишњом рођаком Мајром, о коме је Луис први пут јавно говорио.

1965. Битлси су са песмом Ticket to Ride на првом месту америчке листе синглова.

1989. Основан је Атхеист Рап српски панк-рок бенд из Новог Сада. Основали су га Александар Попов и Владимир Козбашић. У бенд потом долазе Владимир Радусиновић (гитара) и Зоран Зарић (бас гитара), док за бубњеве седа Стеван Гојков. Свирали су на компилацији Грување 1 и 2. До сада су објавили осам албума.

2000. Група Travis је освојила награду за песму године Why Does It Always Rain On Me и албум године ”The Man Who” на додели награда Ivor Novello.

2017. Дрејк је освојио 13. награда на годишњој додели Билборд награда у Лас Вегасу, оборивши тако рекорд који је држала Адел са 12. освојених награда.

Рођени 23. маја

1934. Роберт Муг је амерички инжењер и пионир електронске музике. Докторирао је физику и добитник је три почасна доктората. Најпознатији је као изумитељ Муг синтисајзера. Муг синтисајзери су били једни од првих широко распрострањених електронских музичких инструмената. Измислио је Moog Synthizer 1964. година, а 1970. је конструисао Minimaog, описан као најпознатији синисајзер у историји. Умро је 2005.

Рођени на данашњи дан: 1928. Rosemary Clooney, 1944. Tiki Fulwood (Parliament, Funkadelic), 1953. Rick Fenn (10cc), 1967. Philip Selway (Radiohead), 1967. Junior Waite (Musical Youth), 1972. Maxwell и 1974. Jewel

Догодило се 23. маја

1964. Ела Фитцџерарлд је са песмом Can't Buy Me Love од Битлса на првом месту у Великој Британији.

1970. Grejтфул Дед су имали прву свирку у Енглеској на Холивуд рок фестивалу у Њукаслу. Поред њих су наступиле и групе Фри, Трефик, Колосеум и друге.

1991. Фотограф Michael LaVine је снимио насловну страну албума ”Nevermind” групе Нирвана. Модел је петомесечна беба Spencer Eldon.

2000. Еминем је објавио свој трећи студијски албум ”Marshall Mathers”. Албум је у међуврему продат у више од 25. милиона примерка и сматра се најбољим Еминемовим албумом.

Рођени 24. маја

1941. Боб Дилан је амерички певач, композитор и песник који је присутан на светској музичкој сцени већ 60. година.. Највећи део песама због којих је стекао славу датирају из шездесетих година, када је невољно постао глас генерације захваљујући песама попут The Times They Are a-Changin и Blowin' in The Wind, које су постале химне Покрета за грађанска права и анти-ратног покрета. Дилан је познат по свом напуштању својих раних фанова које је стекао током васкрснућа америчке фолк музике, када је снимивши Like a Rolling Stone, песму којом је проширио видике популарне музике. Многе Диланове песме обрадио је велики број извођача. Често је кроз песму изражавао бунт против политике и друштвених догми свог времена. Свира гитару, усну хармонику и клавир. Добио је и Нобелову награду за књижевност.

1944. Пети Ла Бел је амерички Р & Б певачица, текстописац и глумица. Називана “кумом соула”, каријеру је почела 60их година да би популарност стекла са групом Labelle и песмом Lady Marmalade. Са соло каријером стартује 1984. и низом хитова влада следећих година музичким листама. У каријери је продала преко 50. милона плоча.

Рођени на данашњи дан: 1938. Prince Buster, 1955. Rosanne Cash, 1956. Larry Blackmon (Cameo), 1960. Guy Fletcher (Dire Straits), 1967. Heavy D (Heavy D & the Boyz) и 1969. Rich Robinson (The Black Crowes)

Догодило се 24. маја

1956. Прво такмичење Песме Евровизије је одржано у Лугану у Швајцарској. Учествовало је седам земаља са по две песме. Победила је представница Швајцарске Lys Assia са песмом Refrain.

1963. Умро је блуз гитариста и певач Елмор Џемс. Називан је ”Краљем слајд гитаре”.

1968. Ролингстонси су објавили свој сингл Jumpn Jack Flash са којим су стигли до првог места у Великој Британији.

1974. Дејвид Боуви је објавио свој осми студијски албум ”Diamond Dogs”.

1999. Groove Armada је објавила албум ”Vertigo”.

2023. Прослављена америчка рок и соул певачица Тина Тарнер умрла је у 83. години у свом дому у Куснахту код Цириха, у Швајцарској.

Рођени 25. маја

1958. Пол Џон Велер је енглески певач и музичар. Велер је славу постигао са бендом The Jam (1972–1982). Каријеру је наставио са соул бендом The Style Council (1983–1989), а од 1991. године наступа као соло уметник. Упркос широко распрострањеном критичком признању као певача, текстописаца и гитаристе, Велер је и даље остао национална, а не интернационална звезда и добар део његових текстова базиран је на британској култури.

1959. Рик Смит је велшки музичар, композитор и оснивач групе Underworld.

1975. Лорин Хил је америчка певачица, текстописац, продуцент и бивша чланица групе Фуџис. До своје 25. године освојила је осам Гремија. Врхунац популарности певачица је имала 90-их година. Сматра се једном од најбољих извођачица у хип хоп музици.

Рођени на данашњи дан: 1921. Hal David (Songwriter), 1936. Tom T. Hall, 1948. Klaus Meine (Scorpions), 1950. Robert Steinhardt (Kansas) и 1980. Joe King (The Fray)

Догодило се 25. маја

1967. Прокол Харум су са пемом A Whiter Shade of Pale стигли до броја један у Великој Британији. Песма ће у међувремену постати класик и један од најпродаванијих синглова са тиражем од 10. милиона продатих примерака.

1973. ”Tubular Bells” је дебитантски албум Мајкл Олдфилда објављен за издавачку кућу Вирџин.

1985. Дајер Стрејтс су са албумом ”Brothers In Arms” на првом месту листа са обе стране Атлантика. Албум је освојио две Греми награде и продат је до сада у тиражу од 30. милиона примерака. У склопу турнеје група је свирала два концерта у Београду 1985. Био сам на првом и негде још имам карту са концерта као успомену на незаобарвну свирку.

1998. Колдплеј су објавили свој први ЕП ”Safety” са три песме Bigger Stronger, No More Keeping My Feet on the Ground и Such a Rush. Снимање је плаћено 1500. фунти, а одштампано је 500. копија албума.

2003. Jemini се са песмом Cry Baby није прославио, пошто није освојио ни један глас од стране жирија na Песми Евровизије..

Рођени 26. маја

1919. Рубен Гонзалез је кубански пијаниста, најпознатији по раду у музичком ансамблу Buena Vista Social Club. Заједно са Лили Мартинез и Перукином измислио je стил модерног кубанског клавира, који свира од 1940-их година прошлог века. Умро је 2003.

1920. Пеги Ли је америчка певачица, текстописац и глумица. Остала је упамћена као једна од најпопуларнијих певачица америчке џез сцене током четрдесетих, педесетих и шездесетих година двадестог века. Умрла је 2002.

1926. Мајлс Дејвис је амерички џез трубач и композитор, један од најпознатијих и најутицајнијих џез музичара. Мајлс Дејвис је зачетник многих џез стилова, попут кула, модерног бопа, фузије, модалног џеза и фанка. Свирао је са многим џез великанима, међу којима су пијанисти Чик Корија, Кит Џерет, Бил Еванс и Херби Хенкок, саксофонисти Чарли Паркер, Џон Колтрејн, Кенонбол Едерли и Вејн Шортер, басиста Рон Картер и многи други. Умро је 1991.

1946. Мик Ронсон је енглески гитариста, текстописа, аранжер, продуцент и јадан од мојих омиљених гитариста. Постигао је успех сарађујући са Дејвидом Боувијем на његова четири албума. Снимио је неколико соло албума, од који је албум ”Slaughter on 10th Avenue”. постигао комерцијални успех. Магазин Ролинг Стоун га је ставио на 41. место листе најбољих гитариста свих времена. Умро је 1993.

1948. Стиви Никс је америчка певачица, текстописац и продуцент, позната по свом раду са групом Флитвуд Мек и као соло извођач. Никс се придружила групи Флитвуд Мек 1975., помажући бенду да постане један од најпродаванијих извођача са продатих 120. милиона плоча широм света. Њихов албум ”Rumours” је један од најпродаванијих албума у свету. Магазин Ролинг Стоун ју је прогласио ” Краљицом рокенрола” и једним од најбољих текстописаца у рокенролу. До сада је објавила осам студијских албума. Једина је жена која је два пута примљена у Кућу славних рокенрола, прво као члан групе Филтвуд Мек 1998., а затим као соло уметница 2019.

1949. Роберт Немечек је српски и југословенски музичар и уредник. Оснивач и басиста прогресивног рок бенда Поп машина, који је почетком 70их година прошлог века стекао популарност концертима и албумима ”Киселина” (1973) и ”На извору светлости” (1975). Након музичке каријере обављао је различите кључне улоге у телевизијској индустрији, показујући своју стручност и лидерство. Умро је 2024.

1964. Лени Кравиц је амерички певач, музичар, текстописац и продуцент. Првенац “Let Love Rule” објавио је 1989. и креће на турнеју где наступа као предгрупа Tom Petty and Heartbreakers. Убрзо објављује други албум “Mama Said”. Кравиц је до сада снимио десет студијских албума, а процењује се да је продато више од 20. милиона носача звука са његовом музиком. Током каријере освајао је многобројне музичке награде, а Гремијево признање за најбољег мушког извођача добио је четири године заредом (од 1998. до 2002).

Рођени на данашњи дан: 1904. George Formby, 1940. Levon Helm (The Band), 1949. Hank Williams Jr., 1972. Alan White (Oasis) и 1981. Isaac Slade (The Fray)

Догодило се 26. маја

1964. Мариана Феијтфул је снимила песму As Tears Go By , коју су компоновали Мик Џегер и Кит Ричардс. На снимању су учествовали Џими Пејџ и Џон Пол Џонс.

1966. Ролингстонси су са синглом Paint It, Black на првом месту британске листе синглова. У песми се први пут појављује ситар.

1967. Битлси су објавили у Великој Британији албум ”Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band”. Снимљен за 128. дана, албум је до данас продат у 32. милиона примерака. На листи 500. најбољих албума магазина Ролинг Стоун се налази на првом месту.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије