Читај ми!

Медији траже да се Трамп и Бајден обавежу да ће учествовати у ТВ дебатама

Улози ових избора изузетно су високи и нема алтернативе сучељавању кандидата и дебати о најважнијим питањима за нацију, поручују највеће америчке медијске организације.

Медији траже да се Трамп и Бајден обавежу да ће учествовати у ТВ дебатама Медији траже да се Трамп и Бајден обавежу да ће учествовати у ТВ дебатама

Први пут су највеће медијске куће у САД објавиле саопштење у којем позивају очекиване председничке кандидате да се обавежу да ће учествовати у дебатама. Разлог су нејасне поруке из два табора, Трампов тврди да су спремни на неограничени број дебата, Бајденови за сада нису потврдили спремност да учествују ни у једној.

Дебате – традиција у америчкој демократији

У саопштењу које потписују каже се да су контуре избора сада у јасном фокусу и да потписници овог прогласа позивају кандидате да се обавежу на учешће.

„Дебате имају богату традицију у нашој америчкој демократији, јер су играле виталну улогу на свим председничким изборима у последњих 50 година. Од 1976. године редовно су десетине милиона грађана гледале дебату председничких кандидата.“

У саопштењу се додаје да од 1988. дебате организује надстраначка Комисија за председничке дебате, која је већ објавила датуме, време и критеријуме подобности за дебате 2024. године.

„Иако је прерано да се позиви упућују кандидатима, није прерано да кандидати који очекују да испуне критеријуме подобности јавно изразе своју подршку и своју намеру да учествују у дебатама Комисије планираним за ову јесен“, поручују потписници.

Грађани сагласни макар у једном

„Ако постоји једна ствар око које се Американци могу сложити током овог поларизованог времена, то је да су улози ових избора изузетно високи. У том контексту, једноставно нема алтернативе за сучељавање кандидата који дебатују једни с другима, а пред америчким народом, о својим визијама за будућност наше нације“, истиче се у саопштењу.

Услов да би неки кандидат учествовао у председничкој дебати коју организује Комисија је да по Уставу може да обавља посао председника, да математички може да победи на изборима јер је пријављен у довољно држава и да има подршку најмање 15 одсто бирача према анкетама пет релевантних организација.

Потписници саопштења су ABC News, The Associated Press, CBS News, CNN, C-SPAN, FOX News Media, NBCUniversal News Group NewsNation, Noticias Univision (Univision Network News), NPR, PBS NewsHour, USA TODAY.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво