Годишњица страдања Срба у логору Јиндриховице у Чешкој, следеће године изградња меморијалног центра

Годишњицу страдања Срба у логору Јиндриховице у Чешкој у Првом светском рату, обележили су полагањем венаца у маузолеју представници Владе, војске, полиције, удружења добровољаца и потомака.

Кроз Јидриховице, највећи концентрациони логор на територији Аустроугарске за време Првог светског рата, прошло је 40.000 логораша, а највише је било Срба. Њих 7.100 похрањено је у спомен-костурници.

“Аустроугарска војска никада није стрељала логораше, него их је једноставно изнуривала тешким физичким радом, а највећи број људи је страдао од заразних болести, превасходно трбушног тифуса који је у то време, да кажем, владао“, навео је амбасадор Србије у Чешкој Берислав Векић.

Чувар Дејан, пореклом из Зајечара, већ 30 година брине о спомен-костурници. У старом је водоторњу, дрво уништава

“Ја се залажем за то да се те кости ставе у мермерне плоче или неку имитацију камена и да се испишу имена тих људи јер овако је мало и срамно да на тим сандуцима буду бројеви. Сваки човек има име и презиме и мислим да заслужује тако“, рекао је Дејан Ранђеловић.

Док се чека обнова, сећање на страдале чувају и бројни посетиоци из отаџбине.

“За време Првог светског рата на десетине хиљада људи је страдало у аустроугарским логорима, то нам помаже да сад у овим спољнополитичким оквирима наша држава врло јасно изнесе став да ако је над неким вршен континуирани геноцид од краја 17. века на овамо, управо јесте вршен континуирано над нашим становништвом“, рекао је државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

У дрвеним сандуцима налазе се ексхумирани посмртни остаци логораша. У припреми је двојезична монографија посвећена логору Јиндриховице где би следеће године требало да почне изградња меморијалног центра.

четвртак, 16. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара