Упркос свему у Малмеу је победила музика – како је протекао најнапетији Евросонг

Ретко ко се усуђивао да предвиди овогодишњег победника Песме Евровизије, пошто је за нама један од најуједначенијих фестивала до сад. Иако се чинило да ће скандали, па можда чак и потенцијални победник, засенити поенту такмичења, коначни резултат нам ипак говори да је у Малмеу захваљујући Нему из Швајцарске победила музика, која нас ове године ипак није толико ујединила.

Упркос свему у Малмеу је победила музика – како је протекао најнапетији Евросонг Упркос свему у Малмеу је победила музика – како је протекао најнапетији Евросонг

Након прошлогодишње победе Шведске, многи од нас су веровали да је пред нама једна мирна Песма Евровизије, како због тога што Швеђани имају искуства у организацији, тако и због тога што уочи такмичења није било много неуобичајених ситуација које би нас навеле да помислимо да ће у Малмеу бити великих скандала.

Иако су евровизијску недељу обележили протести против учешћа Израела, али и подршке учешћу те земље, обожаваоце такмичења, чини се, највише је узнемирио преседан који се догодио неколико сати пре финала.

Представник Холандије Јост Клајн је дисквалификован због оптужби за, како је навела шведска полиција, "нелегалну претњу" према чланици продукцијског тима.

Холандски јавни сервис АВРОТРОС је навео да је казна несразмерна инциденту који се догодио, да није било физичког контакта и да жале што је таква одлука донета. Одустали су и од саопштавања поена у финалу.

У сенци тих догађаја почело је финале током којег су се испред Малме арене без дозволе окупили пропалестински демонстранти, па је полиција морала да интервенише. Најмање осморо људи је приведено.

"Коначно смо те пронашли, Немо"

Све ове догађаје ипак је успела да засени музика. Упркос томе што је Израел након полуфинала, уз Хрватску, постао један од главних фаворита, раније прогнозе су се испоставиле као тачне.

Немо из Швајцарске донео је прву победу тој земљи од тријумфа чувене Селин Дион 1988. године захваљујући великој подршци жирија.

Чланови жирија су били најсложнији откако је уведено одвојено гласање жирија и публике. Представник Швајцарске добио је 12 поена од чак 22 земље.

Остало је упечатљиво и то што је шведски певач Франс, који је саопштавао гласове своје земље, имао референцу на познати цртани филм "Потрага за Немом".

Пре него што је дао 12 поена Швајцарској, Франс је рекао: "Коначно смо те пронашли, Немо".

Хрватска фаворит публике, Израел добио највише "дванаестица" од гледалаца

Колико год жири био сложан, публика је имала више фаворита. Да су о победнику одлучивали само гласови гледалаца, представник Хрватске Бејби Лазања однео би евровизијски трофеј својим мачкама које спомиње у песми.

Иако је победник публике и фаворит жирија и гледалаца у Србији, Бејби Лазања са 337 поена ипак није био толико убедљив, као фински представник Карија прошле године.

Израелска представница Еден Голан добила је 12 поена од гледалаца 14 земаља, као и од гледалаца из "остатка света", односно земаља које се уопште не такмиче. Захваљујући томе, освојила је 323 поена и заузела друго место по мишљењу публике и пето у укупном поретку.

Ко се још истакао

Са петим местом код жирија и трећим по мишљењу гледалаца, Украјина поново долази у врх табеле захваљујући занимљивој балади са елементима репа. Осим тога, песму је пратио веома добро осмишљен наступ који ју је комплетирао на прави начин.

Дуго ће се памтити и ирски наступ. Бамби Таг ће, са својим наступом инспирисаним келтском традицијом вештичарења, без икакве сумње дуго остати упамћена међу евровизијским фановима.

Сујеверни ће рећи да није случајно и то што је Ирска ове године заузела шесто место у укупном пласману, али и да су били шести и по мишљењу публике и жирија. Свакако, реч је о најбољем ирском пласману од 2000. године.

Нова британска нула – изненађење или повратак на старо

Британски пласмани прави су ролеркостер, али чини се да након успеха 2022. године поново иду силазном путањом.

Иако је Би-Би-Си за представника изабрао веома познатог уметника Олија Александера, који је пре објављивања песме и важио за једног од фаворита, чини се да ни то није помогло да се Британци поново приближе врху.

Од жирија је добио 46 поена, што је било довољно за 13. место. Међутим, на том броју поена је и остао, пошто није добио ниједан поен од гледалаца из 37 земаља, па је у укупном пласману заузео 18. позицију.

Норвешка је први пут од 2012. била последња у финалу Песме Евровизије, чиме је додатно учврстила свој рекорд – њени представници били су последњи 12 пута.

Шта нас чека у Швајцарској – за организацију се већ пријавила три града

Швајцарска је била први домаћин, али и први победник Песме Евровизије. Евровизијски трофеј је давне 1956. године прва подигла Лис Асија.

На нову победу се дуго чекало. Канадска певачица Селин Дион изабрана је на националном такмичењу за представницу Швајцарске на Песми Евровизије у Даблину 1988. године.

Након тесне победе, са једним поеном предности у односу на представника Велике Британије, Селин Дион је вратила Песму Евровизије у Швајцарску.

Припреме за трећу организацију највећег музичког такмичења на свету већ су почеле. Жељу за организацијом већ су исказали Базел, Женева и Санкт Гален.

С обзиром на то да су дуго чекали на организацију такмичења, нема сумње да ће Швајцарци бити добри домаћини, уз наду да ће бити мање догађаја који би бацили сенку на сам фестивал.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије