Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Звучне коцкице за биографски мозаик – Драгољуб Покрајац о Мијату Мијатовићу

Љубав према звучној археологији и историји снимљеног звука доктора рачунарских наука и инжењера електронике Драгољуба Покрајца, који се годинама бави изучавањем старих звучних записа, дискографије и радиофоније, упознали смо претходне суботе у емисији Невидљиви људи, када смо обећали и причу о његовим истраживањима биографије једног од најцењенијих предратних певача Мијата Мијатовића.

Управо захваљујући предратној штампи, а посебно часопису „Радио Београд, Покрајац је успео да у великој мери реконструише и Мијатов репертоар, а истражујући веома ограничене изворе, дознао је бројне детаље, па и пикантерије из живота овог вокалног уметника. Подсетимо, пошто Драгољуб Давид Покрајац живи и ради у САД, Драгослав Симић је искористио његову недавну кратку посету Београду и захваљујући њему моћи ћемо да чујемо овај материјал.

Редовна рубрика „Кутија за памћење доноси нам ове суботе одломке из разговора Милоша Јевтића са композотиром Енриком Јосифом, редовним професором Факултета музичке уметности у Београду. Академик Јосиф, од чијег рођења нас дели тачно једно столеће, говорио је за циклус емисија Гост Другог програма 1985. године.

Емисију припрема и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије