Читај ми!

Вучић и Шолц о Косову и Метохији

Председник Александар Вучић обавестио је у телефонском разговору немачог канцелара Олафа Шолца о готово неподношљивом стању за српску заједницу на Косову и Метохији и о упорном избегавању Приштине да изврши прихваћене и потписане обавезе, поготово формирање Заједнице српских општина. Вучић је навео да је с немачким канцеларом разменио мишљења "и о свим деликатним питањима у контексту актуелних глобалних дешавања, а посебно о месту и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о европском путу наше земље". Нагласио је да је на том, не увек лаком путу, потребна помоћ партнера, каква је и Немачка.

Немачки канцелар Олаф Шолц подсетио је у телефонском разговору српског председника Александра Вучића на обавезе Београда из Охридског споразума, пренео је Дојче веле изјаву портпарола Владе у Берлину. Шолц је нагласио значај дијалога Београда и Приштине уз посредовање Европске Уније и "оснажио трајну немачку подршку" том дијалогу. Наводи се да су Шолц и Вучић разговарали о "стању билатералних односа", и да је подвучен "заједнички интерес за конструктивном сарадњом оријентисаном на резултате

У посету Београду стиже европски комесар за проширење Оливер Вархељи. То је прва посета једног европског званичника после избора нове владе премије. Како се очекује, Вархељи ће са званичницима Србије разговарати о путу наше земље ка Европској унији, стању у региону, безбедносним изазовима и ситуацији на Косову и Метохији.

Израелске снаге појачавају нападе на Џабалију и Рафу у Појасу Газе. Процењује се да је после израелског наређења о евакуацији - око 300.000 Палестинаца побегло из Рафе. Уједињене нације упозоравају да ће директна инвазија на пренасељени јужни град изазвати катастрофу "епских" размера. Министарство здравља у Гази упозорава да је здравствени систем у тој палестинској области на рубу колапса. У Тел Авиву је саопштено да су две ракете испаљене из Газе на југ Израела.

У Украјини се најтеже борбе воде у Харковској области, за погранични град Волчанск. Украјинско министарство енергетике саопштило је да ће увести рекордну количину струје из пет европских земаља - због значајних оштећења на енергетској инфраструктури, изазваних руским нападима. Ако западне земље желе да реше украјинску кризу на бојном пољу, онда је Москва спремна за то, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредници вести Ненад Селаковић и Ирена Јеловац.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије