Читај ми!

Борина награда уручена Емиру Кустурици

За целокупни књижевни опус Борина награда уручена је синоћ Емиру Кустурици. Међу многим познатим српским писцима Кустурица је 33. лауреат Борине недеље, манифестације која се у Врању одржава крајем марта.

Остварен у свету кинематографије и музике, Емир Кустурица је и писац неколико прозних дела, романа и приповедака. За књижевно стваралаштво додељена му је награда „Борисав Станковић“. Дела тог писца су и на њега оставила утисак.

„Кад сам се дочепао литературе Боре Станковића, нема шта нисам ишчитао, посебно кад сам схватио да је Андрић волио и изузетно ценио ту његову дивну, проницљиву природу“, каже добитник Борине награде.

Жири који одлучује о Бориној награди образлаже да трагика балканских искустава, њихових изукрштаних светова, добија у Кустуричином приповедању снажан документарни и фактографски одзив.

„Он свог јунака не приказује само веристички, него га приказује и артистички, дакле добија друго обличје, други облик, другу метаморфозу и то је нешто што показује књижевно обликовање“, објашњава професор др Мило Ломпар, председник жирија Борине награде.

Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице „Борисав Станковић“ наводи да начин приповедања Емира Кустурице подразумева асоцијативну линеарност: „Основна прича се разгранава у више осамостаљених приповедних праваца који се посредно прожимају“.

Приметна је подударност књижевне и филмске нарације. И писац и редитељ креирају целину, каже редитељ и књижевник Емир Кустурица: „Живот, овако кад се издвојимо и кад се скупимо око неке теме, он је, рекао бих, нека врста азила културолошког који је заправо мене натерао на крају, после већ ево девет година, да радим нови филм, јер без уметности као да нема живота“.

У аутентичном амбијенту, дворишту Музеј-куће Боре Станковића представљено је књижевно дело Емира Кустурице, који је и обишао кућу познатог писца рођеног у Врању.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво