Песма Евровизије је након Малмеа на прекретници – од кога зависи на коју ће страну превагнути

Најбурнија Песма Евровизије је за нама, али се међу обожаваоцима такмичења бура и даље не стишава. Многи се питају да ли је све што се догодило морало баш тако да буде. Можда су људи који управљају такмичењем могли да буду мало мање исхитрени у својој одлуци о дисквалификацији представника Холандије, чиме су направили преседан који би могао да остави трага на будућност такмичења.

Песма Евровизије је након Малмеа на прекретници – од кога зависи на коју ће страну превагнути Песма Евровизије је након Малмеа на прекретници – од кога зависи на коју ће страну превагнути

Песма Евровизије је многима један од најважнијих, некима и најважнији, део године – како обожаваоцима такмичења, тако и нама који га пратимо као новинари и својим текстовима, подкастима и интервјуима доприносимо његовој популарности.

Међутим, последњих година, чини се као да сами организатори својим потезима покушавају да одврате такмичење од самих фанова.

Од прошлогодишњег такмичења у Ливерпулу новинари више не могу да присуствују првим пробама такмичара, укинуте су појединачне конференције за медије свих такмичара, па је и боравак новинара у прес центру са две недеље смањен на недељу дана.

Како су навели из ЕБУ-а, циљ тога је да се смањи притисак на извођаче уочи наступа. Међутим, у неформалном разговору са појединим бившим учесницима сазнао сам да су њима те пробе и конференције значиле, како би открили шта треба да поправе и видели реакције оних који такмичење највише прате.

Ипак, чини се да фанове ништа друго није толико разбеснело као дешавања неколико сати пред финале у Малмеу.

Уочи поподневне генералне пробе ЕБУ је објавио да је представник Холандије Јост Клајн, којем није било дозвољено да учествује ни на претходне две пробе, дисквалификован са Песме Евровизије.

Објаснили су да је холандски представник искључен због покренутог правног процеса након пријаве чланице продукцијског тима шведској полицији. Како је шведска полиција саопштила, реч је о "нелегалној претњи".

Холандска телевизија АВРОТРОС навела је да није било никаквог физичког контакта и да сматрају да казна дисквалификацијом са такмичења није сразмерна инциденту који се догодио.

Истог су мишљења били и фанови такмичења који су путем друштвених мрежа били зачуђени, а понеки и бесни, због тога што је учесник Песме Евровизије дисквалификован свега неколико сати пре великог финала.

Далеко од тога да било ко од нас оправдава било какву врсту насиља – напротив, увек ћемо га осудити, али се мора узети у обзир да је истрага још била у току, да ништа није било утврђено, али и да у Малме није дошао само један човек, већ читав тим.

Сви они су припремали песму и наступ, који је, како смо видели након објављених резултата, заузео друго место у полуфиналу, па није фер ни према њима да их у потпуности искључе из такмичења.

Остаје нада да ће холандски емитер успети да се избори за правду на наредним састанцима, а уколико се испостави да је дисквалификација била неоснована, штета би делимично могла да буде надокнађена тако што би се следеће године Холандија аутоматски квалификовала у финале.

Охрабрује и то што су глас подигле и друге делегације, попут словеначке, која тражи детаљно објашњење о искључењу холандског представникa, као и податке о гласању словеначке публике и разлоге увођења гласања "остатка света".

Иако је музика на крају победила, све што се догодило ове године требало би да буде порука организаторима да ни свака промена није добра, и да би понекад требало да ослушну и реакције обожавалаца такмичења и редовних гледалаца, пошто су ипак они крајњи конзументи због којих се цео спектакл сваке године и прави.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије