Читај ми!

IN MEMORIAM - Тони Монтано

Велибор Миљковић, познатији као Тони Монтано, био је српски рок певач, каријеру је започео као певач у групи „Радост Европе“ 1979. године. Бенд је углавном наступао у београдском Студентском центру. На наступима су изводили своје ауторске и песме групе Рамонс. Група је престала са радом 1985. године, а Миљковић почиње соло каријеру, сам је себи дао надимак Тони Монтано, по главном актеру из култног филма „Лице са ожиљком“. Дебитантски албум „Тони Монтано“ појавио се 1986. године. На албуму се нашла песме Време је да скинем мрак, што је обрада песме „Секс Пистолса“ „Friggin' in the Riggin“ и Боли ме зуб (My Tooth Aches), која је пре него што се нашла на албуму извођена са бендом „Радост Европе“. На албуму се нашла и обраде песме Драгана Стојнића „Балада о Бони и Клајд“, као и обрада хита „Do You Wanna Dance“ Бобија Фримена. Други албум, „Талични Том је мртав“ био је сличног жанра као и претходни и појавио се 1987. године, а 1988. године појавио се албум уживо „Ми смо из Београда“. Албум „Ловац на новац“ објављен је 1991. године. На албуму се налази и обрада песме Ђорђа Марјановића „Звиждук у осам“.Године 1993. Тони Монтано је наступио у позоришном комаду „Било једном у Београду", а наредне године објавио је истоимени албум. Наредни албум „Најбоље од најбољег „1991-1995" објављен је 1995. године. На песми „Ми смо срећна породица" гостовао је Неле Карајлић. Албум „Моја жена фудбал не воли! (Зашто?)", снимљен је 1997. године, а 1999. године објавио је компилацијски албум „Хајде, слушај овај ЦД", где су се нашле обраде песме Елвиса Ј. Куртовића. Истовремено је објавио и студијски албум „Срећан рођендан".

Након пар година паузе, 2006. године издао је компилације „Blue Eyes - Best of Tonny Montano",, а 2007. године "Лепшој од најлепше".

Компилација „Истинита љубавна прича - Јубилеј:25 година музичког рада 1986-2011" изашла је 2012. године за ПГП РТС. По објављивању компилацијског албума, Тони Монтано је окупио групу београдских музичара, како би формирао турнеју за повратак. У саставу су се нашли Еди Салваторе (ритам гитара), Сантос Трафиканте (водећа гитара), Вићенцо де Мора (бас гитара) и Емилио Хорхас (бубњеви). Монтано и бенд су први пут наступали на Београдском Бир Фесту 14. августа 2012. године.

После паузе, 2019 године, објавио је компилацијски албум под називом „Нећу да будем шљам". На албуму се налази седамнаест песама, неке су у више верзија, старе и три нове песме.

Тони Монтано - Велибор Миљковић је преминуо 22. маја у Београду у 62. години.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије