Читај ми!

Руске и америчке трупе у истој бази у Нигеру, Лојд Остин каже да нема већих проблема

Руско војно особље ушло је у четвртак у ваздушну базу у Нигеру у којој се налазе америчке трупе, након одлуке нигерске хунте да протера америчке снаге из земље. Министар одбране САД Лојд Остин каже да су војници две земље у различитим комплексима и да амерички војници нису у опасности.

Министар одбране САД Лојд Остин рекао је да америчке снаге у Нигеру нису у проблему, као и да су "руске снаге у посебном комплексу и немају приступ америчким снагама или приступ нашој опреми“.

На конференција за новинаре у Хонолулуу Остин је рекао да је увек фокусиран на безбедност и заштиту војника.

"Тренутно не видим већи проблем овде када је реч о заштити наших снага", рекао је Остин.

Власти Нигера тражиле да се САД повуку

Војни официри који владају Нигером затражили су од САД да повуку скоро 1.000 војника из земље, која је до прошлогодишњег пуча била кључни партнер у борби Вашингтона против побуњеника који су убили хиљаде људи и раселили милионе.

Високи званичник америчког Министарства одбране, који је желео да остане анониман, рекао је Ројтерсу да се руске снаге не мешају са америчким трупама, већ да користе посебан хангар у ваздушној бази 101, која се налази поред међународног аеродрома “Диори Хамани” у Нијамеју, престоници Нигера.

Овај потез руске војске доводи у додир америчке и руске трупе у тренутку када је војно и дипломатско ривалство две земље све оштрије због сукоба у Украјини.

Такође поставља питања о судбини америчких база у земљи након повлачења војника.

"(Ситуација) није сјајна, али је краткорочно изводљива”, рекао је званичник.

За РИА Новости је у Пентагону потврђено да руске снаге остају у истој бази у Нигеру са америчком војском док САД не повуку свој контингент из ове афричке земље.

САД и савезници приморани да повуку трупе из више афричких земаља

САД и њихови савезници били су принуђени да повуку трупе из бројних афричких земаља након више државних удара који су довели на власт групе које су жељне да се дистанцирају од западних влада.

Поред предстојећег одласка из Нигера, америчке трупе су последњих дана напустиле и Чад, док су француске снаге избачене из Малија и Буркине Фасо.

Истовремено, Русија настоји да ојача односе са афричким државама, представљајући Москву као пријатељску земљу без колонијалног наслеђа на том континенту, наводи Гардијан.

Амерички званичник је рекао да су власти Нигера саопштиле администрацији председника САД Џозефа Бајдена да ће око 60 руских војника бити у Нигеру, али званичник није могао да потврди тај број.

Американци у бази 201

Након пуча, америчка војска је преместила неке од својих снага у Нигеру из ваздушне базе 101 у ваздушну базу 201 у граду Агадезу, при чему није саопштено која је америчка војна опрема остала у ваздушној бази 101.

САД су у изградњу ваздушне базе 201 у централном Нигеру уложиле више од 100 милиона долара.

Од 2018. користи се за гађање бораца Исламске државе и Ал-Каиде наоружаним беспилотним летелицама.

Вашингтон је забринут због исламских милитаната у региону Сахела, који би могли да се шире без присуства америчких снага и обавештајних капацитета.

САД биле забринуте због боравка у истој бази са Русима

Потез Нигера да затражи уклањање америчких трупа уследио је након састанка у Нијамеју средином марта, када су високи амерички званичници изразили забринутост, укључујући очекивани долазак руских снага и извештаје да Иран тражи сировине у земљи, укључујући уранијум.

Иако порука САД нигерским званичницима није била ултиматум, рекао је званичник, јасно је стављено до знања да америчке снаге не могу бити у бази са руским снагама.

"Они то нису добро прихватили", рекао је званичник.

Амерички генерал са две звездице послат је у Нигер да покуша да организује професионално и одговорно повлачење.

Иако нису донете никакве одлуке о будућности америчких трупа у Нигеру, званичник је рекао да је план да се врате у матичне базе америчке Афричке команде у Немачкој.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара