Читај ми!

Припрема резолуције о Сребреници – и порука и двосекли мач

Ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација, на којој ће се разматрати ситуација у Босни и Херцеговини одржава се вечерас. У међувремену, објављена је информација да би Црна Гора могла да подржи најављену резолуцију о Сребреници, али то није ни потврђено, ни демантовано. Председник црногорског парламента Андрија Мандић наводи да зна да премијеру Милојку Спајићу није лако и да притисци стижу и споља и изнутра, а за председника РС Милорада Додика је таква могућност морално, политички и историјски катастрофална.

Припрема резолуције о Сребреници за Генералну скупштину УН, могла би да буде нека врста поруке, али и двосекли мач. Познаваоци прилика оцењују да се тиме поручује да овог пута Русија не може да помогне, али и да се виде кршење правила и отворен покушај манипулације.

О кршењу правила очекује се да на седници Савета безбедности УН о БиХ говори српски члан Председништва.

"Нема сумње да Жељка Цвијановић као члан Председништва није имала појма шта се дешава, да се нешто крије, да се крши Дејтон и устав и то би требало да буде јак аргумент да први пут нека земља кришом од највишим органа власти то крши начело конститутивности три народа у БиХ, то би требало да буде блиско, али не вреде правила, не вреди вето, ми ћемо наћи начин да помогнемо своје фаворите у региону на штету оних који нам пружају отпор", оцењује новинарка Љиљана Смајловић.

У међувремену и вест да би и Црна Гора могла да подржи резолуцију о Среберници. Немачки аналитичар Милан Нич тврди да му је то у разговору у Берлину потврдио црногорски премијер.

"Имао сам прилику да питам Спајића о кретању Црне Горе ка Европској унији, да ли је боље да иде сама или у мањој групи. Занимало ме је балансирање између крхке парламентарне већине наспрам принципа чинилаца власти, као и његов став и став Владе о предложеној резолуцији УН о геноциду у Сребреници. Спајић је одговорио да ће Црна Гора подржати резолуцију, али неће бити коспонзор", навео је Нич.

Из Владе Црне Горе таква информација није ни потврђена, ни демантована. Председник црногорске скупштине од премијера очекује да ће водити рачуна о интересима земље и народа који у њој живе.

"Истина је да је то саопштио његов саговорник из Берлина, али оно што мене и цијелу јавност Црне Горе интересује јесте шта о томе мисли премијер Спајић. Знам да му није лако. Велике силе притискају мале земље, а оне по неписаним правилима геополитике морају да 'слушају'. Нажалост, то је данашњи 'праведни' међународни поредак. Да ствар буде тежа, он се не суочава само са притиском споља, већ и изнутра", истиче председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић.

Такву могућност председник Републике Српске види као морално, политички и историјски катастрофалну.

"Ако нису водили рачуна о стигми која се овом резолуцијом намеће цијелом српском народу, могли су се бар запитати како ће се осјећати близу 40 одсто држављана Црне Горе који се изјашњавају као Срби. Мило Ђукановић је поражен на изборима, али политика која је по правилу на штету Срба у Црној Гори је, нажалост, побиједила”, поручио је Милорад Додик.

Гласање о резолуцији о Сребреници не би било први пут да се та тема нађе у Уједињеним нацијама – 2015. године Русија је уложила вето и блокирала усвајање Резолуције у Савету безбедности којом би се, на предлог Велике Британије, осудио геноцид у јулу 1995. године.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара