РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Фјорентина и Наполи поделили бодове - шампион неће у Европу https://www.rts.rs/sport/fudbal/5443396/fjorentina-napoli-serija-a-37-kolo-2024.html Фудбалери Фјорентине и Наполија одиграли су нерешено 2:2 у првој утакмици 37. кола италијанске Серије А. Само годину дана након што је славио освајање дуго чекане шампионске титуле, Наполи ће готово извесно остати и без места које из Серије А води у Лигу конференције.

Шесту утакмицу заредом још увек актуелни првак Италије није освојио три бода. Није ни изгубио од Фјорентине у директном дуелу за осму позицију - последњу вредну играња у Европи, али је остао са два бода мање од екипе из Фиренце.

До краја првенства Фјорентина ће одиграти две, а Наполи само једну утакмицу, па су мале шансе да се поредак на табели промени.

Гости су повели у Тоскани голом Амира Рахманија већ у осмом минуту, али су домаћи до краја првог полувремена преокренули резултат - Бираги је затресао мрежу у 40, а Нзола четири минута касније.

Репрезентативац Грузије Хвича Кварацхелија изједначио је на 2:2 прецизним ударцем из слободног ударца у 57. минуту и, како се испоставило, поставио коначан резултат.

У 80. минуту је Лоботка оборио Белотија у казненом простору, а судија Маркети показао на белу тачку, али је поништио одлуку након што су га колеге из ВАР собе позвале да ситуацију погледа и на малом екрану.

Репрезентативац Србије и некадашњи играч Партизана Никола Миленковић одиграо је свих 90 минута у дресу Фјорентине.

Серија А, 37. коло:

Петак:
Фјорентина - Наполи 2:2

Субота:
Лече - Аталанта 18.00
Торино - Милан 20.45

Недеља:
Сасуоло - Каљари 12.30
Монца - Фрозиноне 15.00
Удинезе - Емполи 15.00
Интер - Лацио 18.00
Рома - Ђенова 20.45

Понедељак:
Салернитана - Верона
Болоња - Јувентус

]]>
Fri, 17 May 2024 22:47:48 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5443396/fjorentina-napoli-serija-a-37-kolo-2024.html
Џари на Зверева у финалу Рима https://www.rts.rs/sport/tenis/5443407/dzari-na-zvereva-u-finalu-rima.html Чилеански тенисер Николас Џари пласирао се у финал мастерса у Риму победом над Американцем Томијем Полом 2-1 у сетовима (6:3, 6:7, 6:4). Неивестан дуел два не толико позната имена широј јавности.

Чилеанац долази до почетне предности у сетовима захваљујући брејку у осмом гему за 5:3. 

Други сет је био динамичнији, почевши од Џаријевог другог брејка за предност 3:2 на шта Пол касније одговара за егал 4:4. Уследила је неизвесна окончана тај-брејком у ком одлично стартује са четири везана поена и обезбеђује 1-1 у сетовима.

Изједначен дуел трајао је до средине трећег сета. Џари по трећи пут одузима сервис ривалу за предност од два гема (4:2).  Девети, последњи гем на мечу, био је врло неизвестан и пун преокрета. Џари није искористио три меч лопте на свом сервису. Потом је Пол стигао до две брејк лопте и не успева да смањи заостатак, па Чилеанац из пете прилике окончава окршај.

Џари ће у финалу играти против Александра Зверева, који је елиминисао Алехандра Табила са 2:1 у сетовима.

]]>
Fri, 17 May 2024 23:50:38 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5443407/dzari-na-zvereva-u-finalu-rima.html
Нађ: Могу да будем задовољан испуњеним циљем, не и укупно https://www.rts.rs/sport/fudbal/5443389/albert-nadj-partizan-cukaricki-zadovoljan-cilj-ispunjen.html Тренер фудбалера Партизана Алберт Нађ рекао је након победе црно-белих на Бановом брду да може да буде задовољан испуњеним циљем, али не и игром свог тима у првом полувремену. Фудбалери Партизана победили су Чукарички резултатом 1:0 у шестом колу плеј-офа Суперлиге Србије и рунду пре краја шампионата осигурали другу позицију на табели која води у квалификације за Лигу шампиона.

"Могу да будем задовољан испуњеним циљем, али не могу да будем задовољан укупно, поготово са првим полувременом где сми имали помоћ ветра, а нисмо играли онако како смо тражили, односно како смо хтели", рекао је тренер фудбалера Партизана Алберт Нађ после меча на Бановом брду.

Нађ је још једном похвалио голмана Партизана Александра Јовановића.

"Још једном морам да поменем Ацу Јовановића који ове сезоне фантастично бранио. И данас у првом полувремену одбранио је три или четири сигурна гола. Опет, одиграли смо друго полувреме добро тактички, чекали смо своју прилику и мислим да Чукарички није имао неку изгледну шансу у другом делу, можда пред крај из неког прекида. Све у свему, честитке играчима јер они су најзаслужнији за ово", рекао је Нађ.

Нагласио је да му је драго што су црно-бели прекинули лошу традицију и после три године победили на Бановом брду.

]]>
Fri, 17 May 2024 21:44:35 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5443389/albert-nadj-partizan-cukaricki-zadovoljan-cilj-ispunjen.html
Челсијев Кол Палмер најбољи млади играч Премијер лиге https://www.rts.rs/sport/fudbal/5443384/celsijev-kol-palmer-najbolji-mladi-igrac-premijer-lige.html Фудбалер Челсија Кoл Палмер проглашен је за најбољег младог играча Премијер лиге. Палмер, који је летос у лондонски клуб стигао из редова Манчестер ситија, постигао је 22 гола на 33 утакмице и забележио 10 асистенција.

У конкуренцији за награсу били су још Александар Исак (Њукасл), Коби Маино (Манчестер јунајтед), Букајо Сака и Вилијам Салиба (Арсенал) и Дестини Удоги (Тотенхем).

]]>
Fri, 17 May 2024 21:38:46 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5443384/celsijev-kol-palmer-najbolji-mladi-igrac-premijer-lige.html
Партизан пред Пиксијем обезбедио борбу за Лигу шампиона, а Радничком 1923 пласман у Европу https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442204/cukaricki-partizan-superliga-srbije-2024-plej-of-36-kolo.html Фудбалери Партизана славили су 1:0 на гостовању код Чукаричког у шестом колу плеј-офа Суперлиге Србије. У истом термину је Младост на домаћем терену у Лучанима победила ТСЦ 2:0. Два главна конкурента за друго место Суперлиге Србије Партизан и ТСЦ играли су своје дуеле истовремено са различитим исходима.

Партизан је славио 1:0 на Бановом брду против Чукаричког.

Стадион на Брду је последњих година био место на ком су црно-бели редовно губили бодове. Овога пута то није био случај.

Домаћини су претили на старту меча, али нису успели да савладају Александра Јовановића. Уследио је дуг период "мртве игре" без озбиљнијих прилика и претњи.

Право ниоткуда се искреирала погодна позиција са Ксандера Северину и погодак у 55. минуту. 

Најзобиљнија шанса Чукаричког на мечу десила се у 69. минуту, кад је после прекида са леве стране лопта легла на ногу Доцићу на шест метара од гола. Бојан Ковачевић је спасио мрежу гостију интервенцијом на гол-црти.

Последњи важни моменат десио се у петом минуту судијске надокнаде пошто је играч Чукаричког Марко Доцић као последњи играч одбране начинио фаул за директан црвени картон.

Меч је гледао селектор Србије Драган Стојковић Пикси.

Поразом ТСЦ-а у Лучанима, Партизан је са пет бодова предности осигурао друго место и учешће у квалификацијама за Лигу шампиона.

Разлог да славе имају и чланови клуба Раднички 1923 из Крагујевца, јер су поразом Чуке обезбедили антологијски пласман у Европу. Са четвртог места ће учестовати у квалификацијама за Лигу Европе.

Управо ће Партизан и Раднички 1923 играти дуел у последњем колу плеј-офа у Хумској. Чукарички гостује код Црвене звезде.

Неславно издање ТСЦ-а у Лучанима

Гости из Бачке Тополе дуго су путовали до Лучане и повратак назад биће још дужи због пораза. Први гол је пао већ у 14. минуту преко Марка Величковића. Вођство је дуплирао  Александар Варјачић у 54. минуту на асистенцију Жарка Удовичића.

ТСЦ је остао на 72 бода и самим тим без прилике да угрози Партизан на другој позицији на табели, која води у квалификације за Лигу шампиона. 

Младост слави и прекид низа од четири пораза, налазе се на седмом месту са 46 бодова.

ТСЦ затвара сезону против Напретка, док Младост гостује код Војводине у Новом Саду.

Суперлига Србије (плеј-оф), 36. коло:

Четвртак:
Раднички 1923 - Војводина 0:0
Напредак - Црвена звезда 0:4

Петак:
Младост - ТСЦ 2:0
Чукарички - Партизан 0:1

]]>
Fri, 17 May 2024 20:32:19 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442204/cukaricki-partizan-superliga-srbije-2024-plej-of-36-kolo.html
Одбојкашице Србије уписале прву победу у Лиги нација https://www.rts.rs/sport/odbojka/5443176/odbojkasice-srbija-tajland-liga-nacija-2024.html Одбојкашице Србије победиле су у Рио де Жанеиру селекцију Тајланда резултатом 3:0 (25:13, 29:27, 25:19) у другој утакмици прве такмичарске недеље Лиге нација. Женска одбојкашка репрезентација Србије уписала је први тријумф у шестом издању Лиге нација, пошто је, након пораза од Доминиканске Републике у четвртак, савладала Тајланд у другом мечу прве такмичарске недеље у Бразилу.

Подмлађена екипа коју је изабрао селектор Ђовани Гвидети није противницама са Тајланда препустила ниједан сет.

Српске одбојкашице су доминантно повеле са 1:0, освојивши први сет двоцифреном разликом (25:13), али је други био неупоредиво драматичнији и дужи.

Тајланђанке су имале предност од 23:19 и само два поена су их делила од изједначења, али су одбојкашице из Србије направиле серију 4:0, поравнале резултат, а затим и поништиле две сет лопте за противнице, пре него што су искористиле своју трећу за коначних 29:27.

Трећи сет је почео у знаку благог вођства репрезентације Тајланда, али су Српкиње брзо вратиле конце у своје руке и већ на 21:16 било је јасно да ће славити победу.

Најефикаснија у редовима Србије била је Вања Букилић са 16 освојених поена, док је Сара Лозо уписала 14, од чега чак осам у трећем сету. Код Тајланђанки се истакла Чачу Он Моксри, која је бројала до 11.

Наредни противник је Кина

Српским одбојкашицама остаје да у Рио де Жанеиру одиграју утакмице против Кине и домаћина Бразила.

Прва фаза Лиге нација игра се до 16. јуна, а финални турнир је на програму од 20. до 23. јуна на Тајланду. На завршни турнир пласираће се домаћин Тајланд и седам најуспешнијих националних тимова.

Након Бразила, одбојкашице Србије ће током друге такмичарске недеље од 28. маја до 2. јуна играти у Арлингтону у Сједињеним Америчким Државама, док им је последња станица од 11. до 16. јуна јапанска Фукуока.

Титулу у Лиги нација бране одбојкашице Турске, а најуспешније су Американке са три златна одличја. Репрезентација Србије је 2022. у Анкари освојила бронзу, што јој је до сада највећи успех.

Распоред утакмица репрезентације Србије у Бразилу:
16.5. Србија - Доминиканска Република 1:3
17.5. Србија - Тајланд 3:0
18.5. Србија - Кина 19.00
19.5. Србија - Бразил 15.00

]]>
Fri, 17 May 2024 20:53:45 +0200 Одбојка https://www.rts.rs/sport/odbojka/5443176/odbojkasice-srbija-tajland-liga-nacija-2024.html
Клопова увертира пред опроштај - сви трофеји и сарадници на "Енфилду" https://www.rts.rs/sport/fudbal/5443318/klopova-uvertira-pred-oprostaj---svi-trofeji-i-saradnici-na-enfildu.html Менаџер Ливерпула Јирген Клоп је пред последњи меч на клупи "редса" окупио све најбиже сараднике на "Енфилду" и фотографисао се уз све освојене трофеје за девет година рада. Биће чудно без Јиргена Клопа на клупи Ливерпула. 

После девет година и уздизања Ливерпула поново у сам врх острвског и европског фудбала, Клоп наставља даље. Оставља тим Арнеу Слоту.

Пред последњи меч на "Енфилду" је истрчао ван редовног плана и програма, али са посебним поводом. Није заборавио оне који су му асистирали претходних девет година.

Сви његови сарадници су смештени на једном делу трибине "Енфилда", Клоп је потом истрчао на травњак и стао пред њих. На трибинама су се нашли и сви трофеји које је освојио уз њих, а затим је настао заједнички снимак и фотографија.

"Била је ово најинтензивнија недеља у мом животу. Нема потребе да се претварамо да је ово само обична седмица, кад је јасно да није. Прагматична сам особа, тако да посматрам ову утакмицу као последњу у сезони и после тога сви идемо на одмор. У четвртак сам се поздравио са играчима, роштиљали смо, не знам ни сам колико сам дресова потписао... Рећи збогом никад није лако, али поздравити се без осећаја туге значило би да време проведено у клубу није било добро. Напротив, било је одлично", истакао је Немац на последној конференцији за медије пред дуел завршног кола првенства Енглеске против Вулвса.

Немац је истакао да остаје жал за богатијим витринама.

"Могли смо освојити више пехара, свестан сам тога, али исто тако смо могли узети и мање. Свакако није пријатно када изгубите титулу са бодом заостатка за водећом екипом, али све је то део искуства. Дефинитивно смо имали шансу да освојимо више Лига шампиона, али и учешће у три финала је велики резултат. Наравно да није лако освојити трофеј против Реал Мадрида, они некако увек нађу начин да стигну до циља", рекао је Клоп.

У једном делу конференције је постао врло сентименталан.

"Волео сам све када је Ливерпул у питању, носим фантастична сећања на ово место. Никада нећи заборавити ни дан живота овде, јер сам упознао сјајне људе. Иако ништа није савршено у овом свету, људи у Ливерпулу су дефинитивно близу тога. Знајте да ћу увек бити ту ако граду или клубу будем потребан. Хоћу да будем од помоћи на било који начин", истакао је Клоп.

Клоп је након сјајног ангажмана у Борусији Дортмунд, са Ливерпулом освојио осам трофеја, укључујући Премијер лигу 2020. као и Лигу шампиона 2019. године.

]]>
Fri, 17 May 2024 19:25:06 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5443318/klopova-uvertira-pred-oprostaj---svi-trofeji-i-saradnici-na-enfildu.html
Српски параатлетичари освојили две медаље на Светском првенству у Јапану https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5443308/srpski-paraatleticari-osvojili-dve-medalje-na-svetskom-prvenstvu-japan.html Првог дана Светског првенства у параатлетици, које се одржава у јапанском граду Кобе од 17. до 25. маја, српски репрезентативци освојили су две медаље. Сашка Соколов изборила је друго место и освојила сребрну медаљу у дисциплини копље (Ф46) са хицем од 38,55 метара.

Небојша Ђурић је освојио треће место и бронзану медаља у дисциплини бацање кугле (Ф55) са
резултатом 11,57 метара.

Ђурић је овим резултатом, поред Сашке Соколов, обезбедио место на Параолимпијским играма у Паризу ове године.

На Светском првенству у параатлетици учествује шест репрезентативаца Србије.

]]>
Fri, 17 May 2024 18:58:07 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5443308/srpski-paraatleticari-osvojili-dve-medalje-na-svetskom-prvenstvu-japan.html
Морао је неко да га заустави - Табило изгубио од Зверева у полуфиналу Рима https://www.rts.rs/sport/tenis/5442975/tabilo-zverev-polufinale-masters-rim-2024.html Немачки тенисер Александар Зверев пласирао се у финале мастерса у Риму пошто је у полуфиналу победио Чилеанца Алехандра Табила са 2:1 у сетовима (1:6, 7:6(7:4), 6:2). Александар Зверев је након преокрета елиминисао Алехандра Табила, најпријатније изненађење овогодишњег турнира у Риму, и наставио поход ка првом трофеју у 2024. години.

Пре доласка у Рим, Табило је био 32. тенисер света који на мастерсима никада није догурао даље од осмине финала, а онда је у главном граду Италије редом елиминисао Новака Ђоковића, Карена Хачанова и Џиџен Џанга, али није могао преко истрајног Зверева иако је деловао надмоћно у првом сету.

Чилеанац је петом играчу на АТП листи у првом сету препустио само један гем. Два пута му је одузео сервис, у петом гему поништио једине две брејк прилике које је Немац имао и мирно привео крају први део игре.

Други сет је био неупоредиво узбудљивији и изједначенији. Тенисери су били изузетно сигурни на свој сервис и једину шансу за брејк имао је Чилеанац у седмом гему, али је није искористио. Поен по поен, гем по гем, нико није стекао предност и дошло се до тај-брејка у којем је Зверев остао мирнији, добио га са 7:4 и изједначио на 1:1.

Одлучујући сет је личио на први, али са обрнуто подељеним улогама. Зверев је у трећем и петом гему узео два брејка вредна вођства од 4:1. Сигурно је сервирао до краја и без потешкоћа оверио победу и пласман у финале мастерса, где није био још од Мадрида 2022. године.

Немац ће се за 22. АТП титулу у каријери и први пехар на мастерс турнирима још од Синсинатија 2021. борити против бољег из другог полуфиналног дуела у којем се састају Николас Џари, још један Чилеанац, и Американац Томи Пол.

]]>
Fri, 17 May 2024 18:27:28 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5442975/tabilo-zverev-polufinale-masters-rim-2024.html
Ђоковић се за Ролан Гарос припрема на турниру у Женеви https://www.rts.rs/sport/tenis/5443080/novak-djokovic-igra-turnir-zeneva-2024.html Српски тенисер Новак Ђоковић играће на турниру у Женеви, пошто је прихватио специјалну позивницу организатора. Организатори турнира у Женеви су саопштили да су пре Новака Ђоковића специјалне позивнице добили и Енди Мари и Денис Шаповалов.

На турнируиз серије 250 играће и Каспер Руд, Тејлор Фриц, Кеи Нишикори, Аслан Карацев, Бен Шелтон, Томи Пол...

Ђоковићу ће турнир који се игра од 19. до 25. маја послужити као генерална провера пред почетак Ролан Гароса који стартује 26. маја у Паризу.

Србин је прошле недеље елиминисан у трећем колу мастерса у Риму од Чилеанца Алехандра Табила и још увек није освојио ниједан трофеј у 2024. години.

Претходно је српски тенисер на шљаци ове сезоне играо једино у Монте Карлу, где је стигао до полуфинала и изгубио од Каспера Руда.

]]>
Fri, 17 May 2024 17:18:39 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5443080/novak-djokovic-igra-turnir-zeneva-2024.html
Баждар: Немам ниједан други пасош осим пасоша Србије https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442946/samed-bazdar-fudbaler-partizana-o-igri-za-reprezentaciju-srbije.html Фудбалер Партизана Самед Баждар демантовао је писање медија из Босне и Херцеговине да ће заиграти за њихову репрезентацију, иако је недавно дебитовао за Србију. Тим поводом Баждар се огласио на Инстаграму и демантовао све наводне информације о његовом ангажовању за други национални састав осим Србије.

"Жао ми је што пред важну утакмицу коју мој тим игра, морам да се оглашавам и на овај начин кажем да, уз сво поштовање других, немам ниједан други пасош осим пасоша Републике Србије. Не размишљам, нити преговарам, нити сам добио позив за селекцију Босне и Херцеговине.

“Дебитовао сам за репрезентацију Србије и због тога сам бескрајно захвалан селектору Стојковићу, ФСС-у и, наравно, мом клубу, Партизану, у чијем дресу су ме игре и препоручиле. Надам се да ћу добрим партијама наставити низ. Желим да се концентришем на меч који много значи мом клубу и овим путем стављам тачку на сва нетачна писања", написао је Баждар на Инстаграму.

Партизан данас од 18 и 30 гостује Чукаричком у мечу претпоследњег кола Суперлиге Србије. Баждар је ове сезоне одиграо 29 утакмица за Партизан у свим такмичењима и постигао осам голова.

]]>
Fri, 17 May 2024 16:38:42 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442946/samed-bazdar-fudbaler-partizana-o-igri-za-reprezentaciju-srbije.html
Обрадовић: Поприлично је јасно због чега смо изгубили претходне две утакмице https://www.rts.rs/sport/kosarka/5442804/zeljko-obradovic-partizan-zvezda-jasno-zbog-cega-izgubili.html Тренер кошаркаша Партизана Жељко Обрадовић каже да је поприлично јасно због чега је његова екипа изгубила прве две утакмице финалне серије плеј-офа АБА лиге од Црвене звезде. Позвао је навијаче да подрже тим и бодре га као што су то радили целе године. Партизан после два везана пораза од Црвене везде губи са 2:0 у финалној серији АБА лиге, па ће морати да победи у недељу од 20.30 у Београдској арени" уколико жели да сачува шансу да одбрани пехар освојен прошле године.

"Поприлично је јасно због чега смо изгубили претходне две утакмице, није велика филозофија, мислим да је свима јасно. Портребно је да се припремимо, уз максимално поштовање према противнику и да прође све у фер и спортској атмосфери. Да се прича искључиво о кошарци. Позивам навијаче да нас подрже и бодре као што су то радили целе године. Опет понављам, да све буде у фер и спортској атмосфери", истакао је Обрадовић. 

Кошаркаш Партизана Џејмс Нанели очекује велику подршку са трибина и апелује навијаче да не бацају ништа на терен.

"Предстоји нам веома важна утакмица у недељу, потребно нам је да будете гласни, да навијате и будете нам подршка. Молим вас, немојте да бацате било шта на терен. Када смо играли у Пиониру против Црвене звезде, ништа није било бачено на терен, утакмица је била чиста, а бољи ривал је однео победу. Сада када долазе у нашу кућу, морамо показати једнако поштовање према њима. Немојте ништа бацати на терен, пустите нас да одиграмо добру утакмицу и нека се питање победника одлучи на терену", истакао је Нанели.

На улазима у "Арену" биће појачане провере

Кошаркашки клуб Партизан је позвао навијаче да навијају фер и спортски и да без обзира на сва дешавања током утакмице нипошто не убацују предмете на терен. 

"Гласна и срчана подршка усмерена према црно-белом тиму нека буде још једном понос свих који истински воле Партизан", пише у клупској објави.

После састанка свих безбедносних служби усвојени су и протоколи за наредну утакмицу и комплетан план организације сигурности свих актера меча. 

"На улазима у дворану биће појачане провере, стога Клуб апелује на навијаче да због могућих гужви раније дођу у Београдску арену", саопштили су црно-бели.

Партизан је раније данас саопштио да је експертиза Судијске комисија АБА лиге утврдила да је регионални шампион драстично оштећен у првом мечу финалне серије плеј-офа.

]]>
Fri, 17 May 2024 16:08:26 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5442804/zeljko-obradovic-partizan-zvezda-jasno-zbog-cega-izgubili.html
На кросу РТС-а "Кроз Србију" више од 340.000 учесника https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5442617/na-krosu-rts-a-kroz-srbiju-vise-od-340000-ucesnika.html Завршено је најмасовније крос такмичења на свету - 34. по реду РТС-ов крос "Кроз Србију". На такмичењу је учествовало више од 340.000 малишана у свим катецоријама, а подаци о победницима трка знаће се до 21. маја иако су сви учесници већ победили. На програму су током дана биле две трке за предшколце, 16 за основце и осам за средњошколце.

Такмичарске стазе су биле широм Србије, углавном у двориштима вртића и школа. Такмичила су се деца и млади који то желе и нису ослобођени наставе физичког васпитања.

Уз Крос РТС-а "Кроз Србију", одвија се и Крос РТС-а "У дијаспори". До краја јуна одржаваће се трке широм света, а у њима ће учествовати углавном ђаци допунских школа на српском језику.

Крос РТС-а основан је пре 34 године. Од једнодневног међународног такмичења одржаваног 17 година у Сремској Митровици, израстао је у целогодишњу спортску и образовно-уметничку манифестацију.

]]>
Fri, 17 May 2024 15:22:24 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5442617/na-krosu-rts-a-kroz-srbiju-vise-od-340000-ucesnika.html
Бандовић: Финале Купа шанса за историју https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442553/bozidar-bandovic-izjava-pred-finale-kupa-srbije-vojvodina-csvena-zvezda.html Тренер фудбалера Војводине Божидар Бандовић рекао да је његова екипа спремна за најважнију утакмицу сезоне у којој се пише историја и истакао да његови играчи у финалу Купа против Црвене звезде морају бити добри и у нападу и у одбрани. Фудбалери "старе даме" у уторак, 21. маја, од 20 часова и 15 минута, играју утакмицу финала Купа Србије против Црвене звезде, на стадиону Лагатор у Лозници.

"Свесни смо да можемо да будемо уписани у историју, то је нека врста притиска, али морамо да будемо фокусирани на терен, а не резултат, верујем у играче и ту сам да их подржим кад направе грешке. Морамо да будемо фокусирани на то шта ћемо да радимо. Трофеј би био значајан за клуб. Звезда је једна врста фаворита, велики клуб са пуно трофеја, али даћемо све од себе", рекао је Бандовић на данашњој конференцији за медије.

Црногорски стручњак је додао и да су сви играчи здрави.

"Матеус је осетио мали бол у нози, али данас је тренирао и сви смо спремни. Искористићемо период до утакмице да се добро опоравимо и освежимо да бисмо истрчали утакмицу као и претежно све које смо добили и добро играли", казао је Бандовић.

Капитен "лала" Дејан Зукић верује да неће бити проблема са снагом иако су одмарали мање од Црвене звезде.

"Ја сам у првом тиму већ шест година. Имао сам ту част да дигнем мој први трофеј са Војводином и то баш пехар за куп. Што се тиче породичног духа, дигли смо га на максимум у другој полусезони и сад би ово био шлаг на торту и мислим да ми то можемо", рекао је Зукић.

Према речима капитена, "ноге ће саме трчати у финалу".

"Ми смо професионалци, исто ти је да ли играш на страни или код куће. Раније смо имали проблем на страни, али смо преломили у глави. Желим да у Лозницу дође што више наших навијача и да нас подржи, а ми ћемо им вратити", закључио је Зукић.

]]>
Fri, 17 May 2024 14:34:18 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442553/bozidar-bandovic-izjava-pred-finale-kupa-srbije-vojvodina-csvena-zvezda.html
ФК Црвена звезда: Бесплатан улаз на прославу титуле 25. маја https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442525/fk-crvena-zvezda-besplatan-ulaz-na-proslavu-titule-25-maja.html Фудбалски клуб Црвена звезда обавестио је навијаче да ће улазак на меч против Чукаричког, кад ће бити прослављена седма узастопна, а укупно 35. титула првака државе, бити слободан за све навијаче "црвено-белих". Црвена звезда је 25. маја од 19 часова домаћин тиму Чукаричког у последњем колу националног првенства и на том мечу ће приредити прославу освајања шампионске титуле на коју је позвала све навијаче.

"Фудбалери Црвене звезде су седму годину заредом освојили титулу првака. Прилику да поздраве шампионе сви звездаши ће имати 25. маја од 19 часова, кад ће одлуком клуба капије стадиона 'Рајко Митић' бити отворене за све Звездине навијаче. Црвено-бели су и током сезоне 2023/24 имали сјајну подршку 12. играча. Звездаши су у стопу пратили првотимце нашег клуба, који су их радовали приказаним играма и усрећили их освајањем 35. шампионске титуле у историји клуба", стоји у саопштењу на сајту Звезде.

Даље се истиче да је Црвена звезда наставила доминацију, а пуне трибине против Чукаричког у последњем колу би на прави начин заокружиле још једну успешну сезону.

"На победничком постољу ће сви заљубљеници у црвено-беле боје моћи да виде и шефа стручног штаба - Владана Милојевића, који се у децембру 2023. године вратио на Маракану и наставио да ниже успехе у вољеном клубу. Звездаши, видимо се на Маракани!", закључује се у клупској објави.

]]>
Fri, 17 May 2024 14:24:20 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442525/fk-crvena-zvezda-besplatan-ulaz-na-proslavu-titule-25-maja.html
Томас Тухел одржао последњу конференцију за медије у Бајерну https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442325/tomas-tuhel-odrzao-poslednju-konferenciju-za-medije-u-bajernu.html Немачки стручњак Томас Тухел потврдио је да неће бити тренер Бајерна следеће сезоне. Прослављени тренер није наговестио где ће наставити каријеру. Тухел (50) је на данашњој конференцији за медије, пред меч последњег, 34. кола Бундеслиге, у гостима против Хофенхајма, рекао да неће остати на клупи Бавараца следеће сезоне.

"Ово је моја последња коференција за медије као тренера Бајерна. Било је разговора, али нисмо успели да се договоримо, тако да одлука донета у фебруару остаје на снази", рекао је Тухел који је у Бајерн дошао у марту 2023. године.

Бајерн ове сезоне није узео ниједан трофеј што се није десило 12 година. Тухел је пре Бајерна водио Челси, ПСЖ, Борусију из Дортмунда и Мајнц.

]]>
Fri, 17 May 2024 13:01:00 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442325/tomas-tuhel-odrzao-poslednju-konferenciju-za-medije-u-bajernu.html
Лазаревац за викенд домаћин шампионата Србије у лоу-кику https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5442208/lazarevac-za-vikend-domacin-sampionata-srbije-u-lou-kiku.html У Спортском центру "Колубара" у Лазаревцу у суботи и недељу биће одржано првенство Србије у лоу-кику у свим узрасним категоријама у мушкој и женској конкуренцији. После државних шампионата у дисциплинама К1 и фул-контакт, Лазаревац ће бити домаћин још једног кик-бокс спектакла.

Уз првенство Србије у лоу-кику биће одржан и сениорски шампионат државе у кик-лајту, јединој дисциплини кик-бокса на татамију.

Шампионат ће имати велику масовност пошто је најављено учешће чак 277 такмичара из 67 клубова. По речима селектора кик-бокс репрезентације Србије Синише Владимировића ово ће бити одлична провера пред Балкански шампионат који се од 31. маја до 2. јуна одржава у Црној Гори.

]]>
Fri, 17 May 2024 11:41:57 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5442208/lazarevac-za-vikend-domacin-sampionata-srbije-u-lou-kiku.html
КК Партизан: Судијска комисија АБА лиге утврдила осам грешака на нашу штету https://www.rts.rs/sport/kosarka/5442178/kk-partizan-sudijska-komisija-aba-lige-utvrdila-osam-gresaka-na-nasu-stetu.html Кошаркашки клуб Партизан саопштио да је експертиза Судијске комисија АБА лиге утврдила да је регионални шампион драстично оштећен у првом мечу финалне серије плеј-офа у ком је Црвена звезда као домаћин победила резултатом 85:82. Како се истиче на званичном сајту Партизана, експертиза је утврдила да су судије у поменутом мечу донеле чак осам погрешних одлука на штету "црно-белих" и две на штету Црвене звезде. Судијска комисија АБА лиге у саставу Саша Маричић, Владан Шундић и Александар Милојевић, обавила је на захтев КК Партизан експертизу суђења током утакмице број један у финалној серији АБА лиге. Према достављеној експертизи, суђење је означено као "испод захтеваног стандарда", истиче се на сајту још увек актуелног шампиона региона.

"Експертиза учинка судија Саше Пукла, Миливоја Јовчића и Лука Кардума наводи следеће: "На основу урађене експертизе суђења може се закључити да је суђење генерално било испод захтеваног стандарда АБА такмичења. Без обзира на значај утакмице и притисак (прелази границе спортског) на судијски тим који је врло искусан очекивало се да свој посао ураде са мање погрешних одлука. Највећи број погрешних процена контакт ситуација односи се на продор игру у којој је требало показати више стрпљења и не реаговати одлуком за контакте који су без утицаја на игру", наставља се у саопштењу на сајту Партизана.

Додаје се да допринос квалитетној контроли утакмице није био равноправно распоређен унутар судијског тима.

"Први судија Пукл Саша судио је квалитетније од својих колега. Експертиза суђења је обухватила "све ситуације које су одсуђене и које су требало да буду одсуђене на утакмици. Све оно што није могуће на ТВ снимку видети због угла камере експертиза суђења се ослања на мишљење присутног инструктора суђења у дворани који је био присутан", наводи се даље у извештају.

У попису погрешних одлука које је судијска комисија утврдила наводи се да је судијска тројка донела 10 погрешних одлука током утакмице, од чега осам на штету Партизана, а две на штету Црвене звезде.

Наведено је и о којим се одлукама ради:

"1. У првој четвртини, на 12 секунди пре истека периода, играч Црвене звезде број 44 (Топић) прави фаул на играчу Партизана број 2 (Ледеј), који судија Јовчић није досудио.

2. У другој четвртини, на осам минута и 15 секунди пре истека периода, играчу Црвене звезде број 4 (Теодосић) је погрешно досуђен фаул анд играчем Партизана број 21 (Нанели). Одлуку је донео судија Јовчић.

3. У другој четвртини, на минут и 39 секунди пре истека периода, играчу Партизана број 4 (Аврамовић) је погрешно досуђен фаул при шуту над играчем Црвене звезде број 99 (Дос Сантос). Одлуку су донели судије Јовчић и Кардум.

4. У трећој четвртини, на пет минута и 59 секунди пре истека периода, није досуђен фаул при шуту који је починио играч Црвене звезде број 99 (Дос Сантос) на играчу Партизана број 4 (Аврамовић). Погрешну одлуку је донео судија Пукл.

5. У трећој четвртини, на три минута и 17 секунди пре истека периода, играчу Партизана број 9 (Смаилагић) је погрешно досуђен фаул над играчем Црвене звезде број 4 (Теодосић). Погрешну одлуку је донео судија Пукл.

6. У четвртој четвртини, на седам минута и 53 секунде пре истека периода, играч Црвене звезде број 31 (Гиедраитис) прави фаул при шуту над играчем Партизана број 50 (Кабокло) који није досуђен. Погрешну одлуку су донеле судије Кардум и Јовчић.

7. У четвртој четвртини, на седам минута и 49 секунди пре истека периода, није досуђен излазак са лоптом ван игралишта играча Црвене звезде број 4 (Теодосић). Погрешну одлуку је донео судија Кардум.

8. У четвртој четвртини, на пет минута и 21 секунду пре истека периода, погрешно је досуђен обичан фаул играча Црвене звезде број 10 (Лазић) над играчем Партизана број 21 (Нанели). Судијска комисија је проценила да је требало досудити неспортски фаул. Погрешну одлуку је донео судија Кардум.

9. У четвртој четвртини, на три минута и 20 секунди пре истека периода, погрешно није досуђен фаул играча Партизана број 50 (Кабокло) над играчем Црвене звезде број 26 (Недовић). Погрешну одлуку је донео судија Јовчић.

10. У четвртој четвртини, на два минута и 7 секунди пре истека периода, погрешно је досуђен фаул при шуту играча Партизана број 35 (Доужер) над играчем Црвене звезде број 99 (Дос Сантос). Погрешну одлуку донео је судија Кардум."

Додаје се да је утакмица завршена резултатом 85:82 у корист Црвене звезде, а да се из свега наведеног лако може закључити да су судијске грешке оштетиле Партизан за већи број поена од коначне разлике у корист ривала.

"Због тога, Партизан изражава велико незадовољство, али и наду да је ово био последњи случај кад су погрешне судијске одлуке имале овакав утицај на коначан исход меча. С обзиром да је у питању поновљени случај од пре две сезоне, кад су грешке на штету Партизана чиниле судије Белошевић и Радојковић, Партизан ће на првој наредној Скупштини АБА лиге тражити одговорност и смене надлежних који су својим (не)делима дозволили и директно учествовали у креирању ситуације да Партизан поново буде оштећен", наведено је у саопштењу на сајту Партизана.

Црвена звезда у финалној серији АБА лиге води 2:0, а трећи меч серије игра се у недељу од 20 и 30 у Арени.

Уколико Звезда победи постаће регионални шампион, док би се у случају славља Партизана четврти меч играо у уторак, такође у Арени.

]]>
Fri, 17 May 2024 11:40:12 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5442178/kk-partizan-sudijska-komisija-aba-lige-utvrdila-osam-gresaka-na-nasu-stetu.html
Борба за Европу - Партизан на Бановом брду против Чукаричког, ТСЦ у Лучанима против Младости https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442165/borba-za-evropu---partizan-na-banovom-brdu-protiv-cukarickog-tsc-u-lucanima-protiv-mladosti.html Фудбалери Чукаричког дочекују играче Партизана на Бановом брду у мечу 36. кола Суперлиге Србије. Дуел је на програму од 18.30. У истом термину играће се меч у Лучанима између ТСЦ-а и Младости. До краја првенства Србије у фудбалу остала су још два кола, а Чукарички и Партизан, односно ТСЦ се грчевито боре за позиције које би им донеле европски излет.

Фудбалере Чукаричког само победа против Партизна оставља у игри за пласман у квалификације за Лигу конференција. С друге стране пред црно-белима је једна од две одлучујуће утакмице у борби за друго место које води у квалификације за Лигу шампиона.

Лоша традиција, односно статистика је пред играчима Партизана, а то може бити и мотив за позитиван резултат, јер га на Бановом брду нису остварили три године, а на последња три меча уписали су исти број пораза.

Партизан је у дуелу против Младости прекинуо низ од шест утакмица без победе. Тренер Партизана Алберт Нађ је на конференцији истакао да је имао разговор са играчима после тријумфа над Лучанцима и додао да играчи треба да верују у себе.

"Постоји једна психолошка баријера. Играчи су професионалци, требало би да верују у себе, верујемо у њих. Надам се да ће изаћи на терен против Чукаричког као против Напретка. Пробаћемо да наметнемо свој ритам, али морамо и да обратимо пажњу на транзицију Чукаричког", навео је тренер Партизана.

Црно-бели су последњи пут победили Чукарички на Бановом брду 9. маја 2021. године.

Ваља истаћи и податак да је Алберт Нађ у сезони 2008/09. носио дрес Чукаричког. Одиграо је 33 утакмице и постигао гол, а на крају шампионата 2009. је завршио играчку каријеру.

Тренер фудбалера Чукаричког Горан Станић изјавио је да очекује другачију утакмицу против Партизана у односу на сусрет од пре месец дана у којем његов тим победио црно-беле резултатом 3:2.

"Не верујем да ћемо одиграти исту утакмицу као што је то био случај пре месец дана. Уосталом, сваки меч је прича за себе, тако ће бити и овог пута. Свакако да ћемо имати своје принципе игре, али и Партизан поседује екстра квалитет, а понекад играте онолико колико вам ривал дозволи. Тешко је предвидети како ће се одвијати утакмица, али је врло битно да имамо одговор на сваку ситуацију", рекао је Станић на конференцији за медије.

Поред меча београдских ривала, ТСЦ ће играти против Младости и мислима бити у главном граду, јер Партизан има два бода више од тима из Бачке Тополе. Уколико дође до Партизановог кикса, а ТСЦ буде искористио лош резултат црно-белих доћи ће и до промене на врху табеле у Суперлиги Србије.

Суперлига Србије (плеј-оф), 36. коло:

Четвртак:
Раднички 1923 - Војводина 0:0
Напредак - Црвена звезда 0:4

Петак:
Младост - ТСЦ 18.30
Чукарички - Партизан 18.30

]]>
Fri, 17 May 2024 11:51:30 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5442165/borba-za-evropu---partizan-na-banovom-brdu-protiv-cukarickog-tsc-u-lucanima-protiv-mladosti.html
Јокић: Не треба тек тако да пређемо преко великог пораза од Минесоте https://www.rts.rs/sport/kosarka/5442091/jokic-ne-treba-tek-tako-da-predjemo-preko-velikog-poraza-od-minesote.html Кошаркаш Денвер нагетса Никола Јокић рекао је након убедљивог пораза од Минесоте тимбервулвса да његов тим не треба олако да пређе преко овог меча, већ да размисли о игри. Кошаркаши Минесоте убедљиво су савладали екипу Денвера 115:70 у шестој утакмици полуфинала плеј-офа Западне конференције у НБА лиги.

"Не треба тек тако да пређемо преко ове утакмице, него да размислимо. Ово је велики пораз. Уништили су нас и треба да поштујемо резултат. Било је 9:2 за нас на почетку и није баш добро изгледало за њих у том тренутку, али након тога била је то утакмица у којој је учествовао само један тим", навео је Јокић на конференције после меча.

Троструки МВП НБА лиге је на овом мечу уписао 22 поена, девет скокова и само две асистенције за 36 минута на паркету. Српски центар је имао 9-19 при шуту из игре.

Џамал ​​Мари је постигао само 10 поена за Денвер, уз лош учинак шута из игре 4-18. Арон Гордон је имао 12 поена и осам скокова за Нагетсе.

"Велики је то пораз. Разбили су нас. Били су бољи у сваком сегменту игре. Морамо да прихватимо то и да се потрудимо да следећи пут будемо бољи. Када изгубите са 45 поена разлике, не дешава се то сваког дана", рекао је Јокић.

После три везана пораза, Минесота је узвратила победом и седми меч биће одлучујући за наставак такмичења у НБА лиги.

"Од почетка сам говорио да ће ово бити неизвесна серија и да сваки тим може да победи на свакој утакмици, и у гостима и код куће. Седми меч може да оде и на једну и на другу страну. У овој утакмици се једноставно нисмо појавили. Нисмо погађали, нисмо креирали отворене шутеве, а њихова одбрана је била фантастична. Немам шта да додам, све говоре бројке. Само је прва утакмица у серији била неизвесна, а ми смо тада изгубили. У другим утакмицама је разлика била убедљива", истакао је ас Денвера.

Нагетси ће имати предност домаћег терена у мечу одлуке за пласман у финале Западне конференције. Подсећања ради, Минесота је повела у серији са 2:0, а потом је Денвер преокренуо вођство на 3:2.

Јокић је истакао да не прави разлику приликом припремања за утакмице у основног делу НБА лиге и плеј-офу.

"Пипремам као и за сваку другу утакмицу. Знам све њихове акције, знам шта ‘позивају’ када играју. То је још једна утакмица за мене. Трудим се да сваку утакмицу третирам на идентичан начин", закључио је Јокић.

Седми дуел Денвера и Минесоте заказан је за недељу, 19. маја од 22.00 по средњоевропском времену.

]]>
Fri, 17 May 2024 09:02:48 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5442091/jokic-ne-treba-tek-tako-da-predjemo-preko-velikog-poraza-od-minesote.html