Читај ми!

У манастирима Космаја

Празнично издање емисије "Којекуда" и овога пута враћа нас у 2011. годину, када је први пут емитована прича о космајским манастирима.

Говорићемо о манастирима Космаја. Подручје Космаја, за време деспота Стефана Лазаревића, било је једно од централних подручја у Србији и на њему је подигнуто више манастира и цркви. Космајску средњевековну " Свету Гору " чинило је седам манастира. Данас можемо видети четири : Свети Арханђели-Тресије, Свети Георгије-Кастаљан, Свети Никола-Павловац и Света Петка. Остала три, којих више нема, остало је забележено да су се налазила на подручју данашњих насеља Велика Иванча, Ропочево и Влашка.

Пре нешто више од четири деценије, прво су обновљене Тресије. Манастир је највероватније основан за време краља Драгутина а обновљен за време деспота Стефана Лазаревића ,почетком XV века. У једном турском документу, из друге половине XVI века први пут се помиње као манастир са 12 монаха.  

Године 1990. обновљен је манастир Павловац који је био средњевековни центар писмености на овом подручју. Саграђен је почетком XV века као задужбина деспота Стефана.  Пре неколико година обновљен је и чудотворни исцелитељски манастир Света Петка у Сибници.  

Манастир Кастаљан још није обновљен. Након археолошких истраживања утврђено је да грађевина има сличности са црквеним грађевинама из немањићког периода и да је настала тада. 

О манастирима Космаја приповеда Боро Шобот, публициста са Космаја.

Ауторке емисије: Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић

Радио Београд 1, 10.05

Слика с насловне стране: манастир Света Петка

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара