Обележено пола века Пруге „Београд - Бар“

Како је пре пола века почела градња Пруге „Београд – Бар“? Ко су били њени неимари и како је тај градитељски подухват окупио 13 хиљада омладинаца из целе Југославије? Средином маја су стари бригадири, учесници Удружења ОРА „Београд – Бар“ путовали возом од Београда до Пријепоља. На неколико железничких станица постављене су спомен плоче као сећање на дане када су „градили пругу, а пруга градила њих“. О „Прузи снова“ разговараћемо са председником Удружења учесника ОРА „Београд – Бар“ Велизаром Вељом Поповићем.

 У време радне акције Велизар је био командант Студентског насеља Чајетина и заменик команданта Главног штаба ОРА „Београд – Бар“. По његовом казивању градња пруге је била веома захтевна због тешко приступачног терена. Али, упркос томе, омладинци су за пет година постигли ударничке резултате, нико није повређен, нити је страдао. Грађевински инжењери су израчунали, по норма сатима, да је преко бригадирских руку прешло толико материјала (бетона, земље, камена, песка) који би, када би се утоварио у теретне вагоне, чинио железничку композицију дугу 540 километара.

 

 У рубрици за здравље ћемо представити нови приступ лечењу хематолошких пацијената. Иновативни метод се уводи у свим медицинским установама у Србији. То је била и тема скупа хематолога на којем је Српска лимфомска група у Београду представила „Водич за дијагностику и лечење лимфома“. У трећем издању, Водич се фокусира на напредак у третману Хочкиновог, фоликуларног и дифузног Б крупноћелијског лимфома. И о томе ћемо сазнати више од доц. др Дарка Антића, директора Клинике за хематологију Универзитетског клиничког центра Србије.

 

У здравстеном блоку ћемо говорити и о мултисистемској болести – лупусу. Какво је то обољење, како се открива и лечи, чућемо од лекара, представника ресорног министарства и здравственог фонда. Осврнућемо се и на социјални положај пацијената са лупусом, на њихова права из здравственог осигурања и на могућ бољи приступ иновативној терапији.

 

Минуте за културу смо резервисали за изложбу слика Драгана Стојкова у Ликовној галерији Коларчеве задужбине. Поставка „Слике равнотеже“ заснована је на езотеријским увидима, преображају и промени аутора. Уметност Драгана Стојкова мења мишљење, а, заправо, то мишљење увек остаје исто, рекао је Драган Јовановић Данилов на отварању изложбе.


Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије