Читај ми!

У Котору о плану раста земаља Западног Балкана

Самит лидера Западног Балкана и Европске уније под слоганом "Један регион, заједничка визија", одржава се у Котору. Лидери региона, представници Европске уније и Сједињених Америчких Држава разматрају План раста за Западни Балкан, који предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра. Председник Србије Александар Вучић је рекао како верује да чланством у Европској унији можемо остварити важне резултате, али и да ће регион вероватно чекати још шест година за улазак у Европску унију. Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи је поручио да би следећа Европска комисија требало да буде комисија проширења. Каже и да је сигуран да ће - са свим што је заједнички урађено - Западни Балкан бити обухваћен тим проширењем.

Председник Вучић рекао је по доласку у Котор да нема никакву поруку за Црну Гору поводом резолуције о Сребреници. Додао је како свако треба да донесе своју одлуку, а да ће се Србија у складу с тим понашати у будућности.

Словачког премијера Роберта Фица, на кога је јуче извршен атентат у граду Хандлови, чека још једна операција. У међувремену, полиција је нападача оптужила за убиство с предумишљајем и прети му казна од 25 година до доживотног затвора. Како преносе словачки медији, нападач је 71-годишњи писац Јурај Цинтула и тренутно се налази у ћелији Националне криминалистичке агенције у Нитри. По захтеву министра унутрашњих послова Матуша Шутаја Ештока, у току је седница Националног савета безбедности - док ће влада заседати после подне.

Руски председник Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг, после разговора у Пекингу,  потписали су заједничку изјаву о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке интеракције, преносе РИА Новости. Помоћник руског председника Јуриј Ушаков саопштио је да су два председника потписала детаљан документ у којем се потврђује посебна веза Русије и Кине. Рекао је и да су назначени даљи путеви за развој читавог комплекса билатералних веза и истакнута, како је наведено, „водећа улога двеју земаља у формирању праведног и демократског светског поретка''.

На украјинском фронту најжешће борбе воде се у Доњецкој и Харковској области. Генералштаб украјинске војске саопштио је да су се неке јединице на Купјанском правцу прегруписале према Харкову.

Израелска војска распоредила је нове трупе на југу Појаса Газе, превасходно око Рафе. Египат је формирао комисију стручњака за
међународно право која ће - због те офанзиве - размотрити потенцијалне кораке Каира против Израела.

У Народном позоришту вечерас премијера опере „Симон Боканегра" Ђузепа Вердија. Диригент је Ђорђе Павловић, редитељ Марио Павле Дел Монако. Опера ће почети у 19 сати.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Ирена Јеловац  и Марица Сердар.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије