Читај ми!

 “Срећни дани“ Срђана Вучинића  

У вечерашњој емисији саговорник нам је Драгана Вукићевић, професор Филолошког факултета у Београду. Она говори о књизи прича ''Срећни дани'' Срђана Вучинића. Есејиста и приповедач Срђан Вучинић (1970) објавио је велики број текстова о филму и књижевности, као и неколико књига есеја и прозе. За приче из књиге ''Срећни дани'' могло би се рећи да су на неки начин трусне приче. У њима се дешавају прави поетички потреси, штошта се у њима претумбава, укршта, преплиће, ломи, у њима се стапају и растапају различита времена, простори, искуства, емоције, сећања и егзистенције. Готово све приче у овој књизи везује феномен успомена: оне говоре о прохујалим временима, мртвим особама, страстима, кошмарима и химерама.

Наш саговорница говори о својим читалачким почецима, о првим сусретима са светом књига, о књигама које је волела да чита, о томе како је доживела неке романе Фјодора Михаиловича Достојевског и приче Хулија Кортасара. Чућемо како је открила књигу прича ''Срећни дани'' Срђана Вучинића, и зашто јој се проза овог нашег писца  допала.

Драгана Вукићевић је редовни професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Ужа област интересовања су јој: српска књижевност XIX века, књижевност и етнологија, књижевност и еротологија, и наратолошка проучавања српске прозе. Као гостујући предавач држала je предавање студентима славистике у Италији и Немачкој. Била је истраживач на научним пројектима Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије – Техника и семантика приповедања, Лексикон српског реализма, Поетика српског реализма. Уредила је прва три броја Годишњака Задужбине Доситеј Обрадовић ''Доситејев врт''. Један је од уредника ''Годишњака Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима''. У периоду од 2015. до 2017. била је и уредник часописа ''Kњижевна историја''. Објавила је осам монографија у којима се бавила књижевним, као и неким другим темама.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије