Читај ми!

Активно и здраво старење императив у Новој 2024. години

Два дана уочи одласка старе, време је да се радујемо и у веселом расположењу дочекамо Нову годину. Ову 2023. желимо да памтимо по лепим тренуцима старијих житеља и на селу, и у градовима. У одлазећој години усвојен је Акциони план за спровођење Стратегије активног и здравог старења у Србији за период од 2024. до 2030. године чији је циљ постизање боље укључености особа старијих од 65 година у све друштвене токове. Акциони план има пет посебних циљева и 17 мера за њихово испуњење - од развоја међугенерацијске солидарности и сензибилитета према старијима, као и унапређења волонтерских услуга на нивоу локалне заједнице, до промовисања здравог старења у складу са специфичним потребама људи трећег доба.

Желимо вам срећну Нову 2024. годину! Да будете здрави, радосни и успешни!

Нека вас срећа прати на све четири стране света! Последње овогодишње издање емисије „Доживети стоту“ започињемо у веселом ритму и са одабраним староградским песмама. Нећемо заборавити ни занимљиве саговорнике које смо упознали у 2023. години. Поделили су са нама поуке о животу који увек има смисла и када је тешко и када су нам дани испуњени радошћу.

Разговарали смо смо са књижевником и афористичарем проф. др Живком Кулићем. Радни век је провео као универзитетски професор правних наука. Објавио је двадесетак стручних уџбеника, монографија и књига. И на десетине збирки афоризама и сатиричних прича. Био је народни посланик у првом послератном вишестраначком сазиву српског парламента. Отац је четворо деце и деветоро унучади.

У госте нам је долазио и публициста Раде Милосављевић. Представио је књижевно-истраживачки подухват сабран у породичном летопису „Радовањци - од Винче до Ресаве“. Реч је о стаблу генерација које досеже два и по миленијума уназад и до времена Винчанске културе. Аутор Милосављевић је ДНК анализом и истраживањем генетичара, дошао до одговора да је потомак хиљадугодишњих староседелаца на Балкану.

А на 21. Фестивалу старијих особа „Златно доба“, Геронтолошки центар Београда је средином новембра доделио награде за литерарно стваралаштво старијим ауторима. Признање „Искорак“ је припало Петрици Бјелици (98) која је у седмој деценији почела да пише песме.

Представили смо и роман првенац Срђана Роксандића „Капетан“, својеврсни спој историје и фикције. Драма са фрагментима мистичног, богата симболима међу којима доминирају број пет и 107-годишња пирамида на Кошутњаку где је некада било немачко гробље, али и хумке 36 српских бранилаца Београда из Првог светског рата.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Фото/М. Стојадиновић

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије