Како природним бојама да офарбате јаја у маслинасто зелену боју

Захваљујући богатим бојама зачина и поврћа ускршња јаја можемо офарбати најразличитијим природним бојама. Тако од луковине добијамо браон-бордо јаја, а од црвеног купуса плава. А како добити маслинасто зелену боју?

Како природним бојама да офарбате јаја у маслинасто зелену боју Како природним бојама да офарбате јаја у маслинасто зелену боју

Зачин куркума, који се у продавницама може купити и по цени од око 150 динара, бела јаја фарба у жуту боју. Ако ту жуту боју помешате са плавом, на пример од кесица чаја од хибискуса, добићете маслинасто зелену.

Јаја која користите како би их офарбали природним бојама требало би да буду бела, осим ако их фарбате у луковини. Ако не можете да нађете бела јаја, можете их избелити тако што ћете их кувати у мешавини воде и сирћета.

Жиг можете скинути тако што ћете их пребрисати ватом натопљеном сирћетном киселином.

Ако су вам јаја стајала у фрижидеру, извадите их неколико сати пре кувања, како бисте спречили пуцање.

У литарску шерпу ставите шест јаја и прелијте их водом, додајте соли, кашику куркуме и четири кесице чаја од хибискуса. Од тренутка када проври вода, кувајте их још двадесетак минута.

Након тога их померите са рингле и оставите да стоје у води. Јаја ће тада још бити бела, али ако их оставите преко ноћи постаће маслинасто зелена као на слици. Ако желите светлија јаја, раније их извадите из воде.

Када се осуше, пребришите их науљаном ватом, како би добила сјај.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара