Читај ми!

Време је за јабуково сирће, како се и када користи за косу, кожу, мршављење...

Oпсежна листа предности јабуковог сирћета је добро позната вековима. Пракса је показала да одржава ниво шећера у крви под контролом, помаже губитку тежине, па чак и побољшава изглед коже која се бори са акнама и ожиљцима.

Време је за јабуково сирће, како се и када користи за косу, кожу, мршављење... Време је за јабуково сирће, како се и када користи за косу, кожу, мршављење...

Јабуково сирће може да помогне у ублажавању опекотина од сунца али и да побољша здравље црева. Такође се користи за ублажавање симптома прехладе и сезонских алергија, помаже код рефлукса киселине и подржава контролу телесне тежине.

Јабуково сирће се прави најпре ферментацијом квасцем и бактеријама, што претвара шећере из јабука у алкохол, а затим креће други процес ферментације у коме се алкохол претвара у сирћетну киселину. Овај процес формира пробиотике и ензиме који су добри за здравље, а крајњи производ има веома мало шећера и калорија.

Некада су потребне тек једна до две супене кашике да бисте осетили позитивне ефекте јабуковог сирћета, а свака кашика садржи само три до пет калорија. Ево неких од предности коришћења јабуковог сирћета:

Регулисање нивоа шећера у крви

Способност јабуковог сирћета да помогне у одржавању нормалног шећера у крви је једна од добро проучених предности јабуковог сирћета и може бити корисна за људе са дијабетесом типа 2.

У једној малој студији, утврђено је да конзумација сирћета смањује шећер у крви у просеку за 31 одсто након конзумирања белог хлеба.

Једна студија сугерише да је употреба сирћета помогла да се значајно побољша осетљивост на инсулин, и до 34 процента код оних са дијабетесом типа 2 или инсулинском резистенцијом.

Да бисте одржали стабилан шећер у крви, разблажите једну до две кашике јабуковог сирћета у чаши воде и конзумирајте пре оброка.

Помоћ при губљењу килограма

Јабуково сирће је дуго у центру пажње међу стручњацима који препоручују дијету са јабуковим сирћетом како би брзо изгубили нежељене килограме.

Постоји мноштво истраживања која потврђују предности јабуковог сирћета у провесу губитка тежине. У једној студији, конзумирање само две супене кашике дневно током 12 недеља довело је до скоро четири килограма губитка тежине без других промена у исхрани или начину живота.

Студија из 2024. на либанским младим одраслим особама и адолесценцији са гојазношћу или проблемима са тежином открила је да је „потрошња јабуковог код људи са прекомерном тежином и гојазношћу довела до побољшања антропометријских и метаболичких параметара“.

Студије показују да јабуково сирће такође може повећати ситост, што може помоћи у смањењу уноса калорија, једна студија је показала да конзумирање јабуковог сирћета заправо смањује укупан унос калорија за до 275 калорија током дана.

Међутим, само зато што ова врста сирћета помаже у губитку тежине не значи да га треба користити као брзо и искључиво решење.

Да бисте заиста смршали на здрав начин, обавезно користите јабуково сирће у комбинацији са уравнотеженом исхраном и активним начином живота, савет је стручњака.

Смањује холестерол

Холестерол је супстанца слична масти која се може накупити у артеријама, узрокујући да се суже и стврдну. Висок холестерол у крви оптерећује ваше срце, приморавајући га да ради јаче.

Јабуково сирће може промовисати здравље срца помажући у одржавању ниског холестерола. Студија на животињама из Ирана показала је да допуна исхрани пацова јабуковим сирћетом  успела да смањи ниво лошег ЛДЛ холестерола и триглицерида, док је забележено повећње корисног ХДЛ холестерола.

Осим што свакодневно укључите једну или две кашике јабуковог сирћета у вашу исхрану, други начини за брзо снижавање холестерола укључују смањење уноса шећера и рафинисаних угљених хидрата, укључујући здраве масти и неколико порција рибе недељно.

Побољшава здравље коже

Показало се да јабуково сирће може да помогне у лечењу акни и смањењу ожиљака. Одређени сојеви бактерија често доприносе развоју акни. Сирће је добро познато по својим антибактеријским својствима и показало се да је ефикасан против многих сојева штетних бактерија.

Такође садржи специфичне компоненте као што су сирћетна киселина, млечна киселина, јантарна киселина и лимунска киселина, за које се показало да успоравају раст propionumbacterium acnes, специфичног соја бактерија одговорних за изазивање акни.

Смањује крвни притисак

Висок крвни притисак је главни фактор ризика за срчана обољења. Приморава срце да ради јаче, због чега срчани мишић временом слаби и пропада.

Јабуково сирће користи срцу јер помаже у побољшању крвног притиска одржавајући ваше срце здравим и јаким.

Студија на животињама у Јапану показала је да давање пацовима сирћетне киселине, доводи до смањења крвног притиска. Друга студија на животињама имала је сличне налазе, показујући да сирће ефикасно блокира деловање специфичног ензима који подиже крвни притисак.

Систематски преглед и мета-анализа контролисаних студија из 2021. године потврдили су сличне налазе код људи, при чему је сирће значајно снизило крвни притисак код људи који су га користили.

Помоћ у ублажавању симптома рефлукса киселине

Гастроезофагеална рефлуксна болест, такође позната као рефлукс киселине, је стање које карактерише повратни ток киселине из желуца у једњак, изазивајући симптоме као што су жгаравица, подригивање и мучнина.

Конзумирање јабуковог сирћета може помоћи да се олакшају симптоми рефлукса киселине. Студија случаја која је укључивала 73-годишњу жену са Паркинсоновом болешћу која је патила и од хроничног рефлукса киселине и констипације, открила је да је комбинација јабуковог сирћета, сладића и суплемента пробиотика и магнезијума резултирала побољшањем рефлукса киселине за 50 одсто након пет дана и потпуно нестајање симптома након месец дана.

Како се користи јабуково сирће

Постоји широк спектар употребе јабуковог сирћета, од прављења потпуно природних средстава за чишћење у домаћинству и спрејева против буба до избељивања зуба и помоћи у детоксикацији. Популарне су и купке за стопала од јабуковог сирћета, као и процедура испирања косе овим сирћетом, за њено јачање.

Стандардна количина и најлакши начин да користите јабуково сирће је једноставно умешати једну до две кашике у своју исхрану дневно, на пример, помешати у чашу воде, користити у преливу за салату или чак као део маринаде.
Неки се такође одлучују да узимају суплементе јабуковог сирћета у облику капсула које садрже сличну количину, иако су истраживања о ефикасности ових додатака ограничена.

Да бисте осетили што бољи ефекат коришћења јабуковог сирћета, требало би да изаберете оно органско и нефилтрирано.

Могући нежељени ефекти

Иако је конзумација јабуковог сирћета здрава и безбедна за већину људи, конзумирање великих количина може довести до неких негативних ефеката на здравље.

Неки од најчешће пријављених нежељених ефеката јабуковог сирћета укључују оштећење зубне глеђи, пецкање грла или коже и смањен ниво калијума.

Обавезно увек разблажите јабуково сирће у води уместо да га пијете директно да бисте спречили негативне нежељене ефекте.

Такође би требало да почнете са малом дозом и напредујете да процените своју толеранцију.
Ако узимате лекове за шећер у крви, разговарајте са својим лекаром пре употребе јабуковог сирћета.
Иако постоји ограничено доступно истраживање о ефектима јабуковог сирћета на губитак костију, једна студија случаја је открила да конзумирање великих количина узрокује низак ниво калијума и смањено формирање костију због високе киселости.

Због тога је важно одржавати унос у умереним количинама и избегавати конзумирање веома великих количина да бисте спречили негативне нежељене ефекте.

Коначно, иако постоји широк спектар употребе јабуковог сирћета, не треба га посматрати као брзо решење или лек када је у питању ваше здравље. Уместо тога, требало би да буде укомбиновано са квалитетном исхраном и здравим начином живота.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије