Читај ми!

Четвртком у 9: Америка и Кина - "предодређене" за рат

Једном генералу америчког ваздухопловства интуиција говори да ће Америка заратити са Кином за две године. Јесу ли ове две земље предодређене да се сукобе око Тајвана или ће талас који ће потопити њихиве односе бити у Јужном или Источном кинеском мору? Да ли је од онога на копну и мору извеснији рат у сајбер простору, да ли су чипови нова нафта који ће покретати сукобе и стварати нова необична савезништва?

Амерички генерал ваздухопловства Мајкл Минихан рекао је својим подређенима да има осећај да ће рат за Тајван избити до 2025. године и да амерички војници у том региону треба да се припреме да, ако затреба, нанесу пораз Кини.

Професорка ФПН-а Драгана Митровић сматра да није изгледно да ће доћи до таквог развоја ситуације.

"Није први пут да се тако нешто најављује и сама сам имала прилике, када сам била на разним истраживачким путвовањима и у разним тинк тенковима, да чујемо да се износе овакве тезе. Мени не изгледа ни мало реалистично, јер се САД свакако не би упустиле у авантуру да нападну континентални део Кине да нападну. Ако би добили битку у ваздуху или на мору, нико не би добио, сви би изгубили", каже Митровићева.

Новинар и дипломата Драган Бисенић, с друге стране, не може у потпуности да искључи могућност сукоба. Истиче и да онај ко зна да ће бити рата, настоји то да сакрије, а да онај ко жели да омете планове, излази у јавност са таквим претпоставкама.

"Није први пут да се нагађа о евентуалном сукобу с неком земљом и Јапан је пре 20 година био у истој ситуацији, али Кина је нешто сасвим друго. Да ће за две године доћи до сукоба је нереално, али не бих потпуно искључио војни сукоб САД и Кине у одређенеим условима, нарочито након свега што се дешава са Украјином и Русијом", рекао је Бисенић.

Оно што је за Кину апсолутно важно је политика једне Кине, а САД се, истиче Бисенић, држе негде између једне или две Кине, што је стратегија која води у сукоб.

Ни виши научни сарадник Института за новију историју Јован Чавошки не може да искључи никакав сценарио. Сматра да су овакве поруке, заправо, тестирање савезника и кинеске реакције.

Указује да теба посматрати ову ситуацију и кроз још један угао - да је то бирократски сукоб око питања да ли ићи у акцију на Русију или Кину, односно на шта трошити ресурсе.

Целу емисију Четвртком у 9 погледајте у видео-снимку 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво