Споменик срушен током изградње ауто-пута у Негришорима – хоће ли бити обновљен

Извођачи радова на изградњи ауто-пута "Милош Велики" од Паковраћа ка Пожеги приликом измештања оштетили су споменик палим борцима Првог и Другог светског рата у селу Негришори. Споменик је подигнут 1980. године.

Споменик палим борцима нашао се на траси ауто-пута, недалеко од Лучана. Како је приликом демонтаже оштећен званично није саопштено. Мештани су били изненађени када су на старом сеоском путу крај гомиле шута затекли остатке споменика и бисте растављене на делове.

"Не могу да верујем да је ово неко урадио, с обзиром да је то био споменик за жртве из овог краја које су положиле живот у ратовима 1912. до 1918. и 1945. године, како за борце тако и за невине жртве, цивиле, мештане. И не могу да верујем да је неко овако срушио споменик за људе који су дали живот за ову државу'', каже Никола Ћаловић, адвокат из Чачка.

Уследила је и реакција министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Горан Весић је затражио од извођача радова да хитно у складу са условима Завода за заштиту споменика културе реконструишу споменик од историјског значаја за грађане тог краја Србије, како је навео, и поставе на место у складу са одлуком Завода.

И Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања позвало је компанију да у најкраћем року санира оштећење.

''Кинези су нам се извинили. Завод за споменике ће преузети даље, радиће репарацију. Одредили смо место тамо, Кукић је дао плац на својој земљи, то смо избетонирали где ће да буде постоље и вратиће се споменик у истом, какав је и био некада. Никаква зла намера'', наводи Чедо Живановић, председник Покрета ветерана и секретар СУБНОР-а у Лучанима.

Делови споменика премештени су у магацин кинеског извођача радова и чекају рестаурацију.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво