Љубовија: Празне сеоске школе

У последњих 5 година због све мање ђака на територији Љубовије затворене су 3 сеоске школе. У настојању да задржи што више становника, општина улаже у инфраструкуту, већ је обновила све школе и наставља њихово уређење.

Основна школа у планинском селу Доња Оровица некада је имала више од стотину ђака. Одласком становништва и број ученика се смањивао. Сада школу од затварања чувају ђаци из суседних места. Тренутно их је 17 из пет села.

 

"Ја овде радим већ девет година, број се знатно из године у годину смањује, на самом почетку мог рада овде је било педесет ученика", истиче Саша Миливојевић, наставник у Доњој Оровици.

"Ја сам из Горње Оровице, школа ми је удаљена десетак километара и ја сам једина из тог села", каже Ивана Лазић.

У односу на пре 5 година у Азбуковици је 80 школараца мање. Зато су затворене школе у Селанцу, Леовићу и Лукића брду. У Љубовији од 17 школа чак 16 је на селу, и све су обновљене.

"Негде од почетка 2018. у објекте Основне школе уложено је око 220 милиона динара и услови образовања су готово подједнаки у свим школама и у оним четвороразредним и у матичној школи у Љубовији", наводи Василије Ђукановић, директор ОШ "Петар Враголић" у Љубовији.

Ни Љубовију није заобишло смањење природног прираштаја. Тај негативан тренд, надлежни, покушавају да ублаже низом мера, од новчаних накнада за новородђенчад до обнове инфраструктуре.

"Све те младе људе на селу можемо задржати тако што ћемо побољшати путну инфраструктуру и што ћемо у самим селима те школе осавременити и што ћемо створити деци много боље услове за рад и образовање", сматра Милан Јовановић, председник Општине Љубовија.

Донедавно Љубовија је била позната и по ђацима пешацима, а сада је свима обезбеђен бесплатан превоз. Ове године асфалтираће се и нових 20 километара планинских путева. Можда се, кажу, њима неко и врати на село.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво