РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Судар скутера и аутомобила код Палате "Србија", мотоциклиста повређен https://www.rts.rs/vesti/hronika/5322126/sudar-skutera-i-automobila-kod-palate-srbija-motociklista-povredjen.html Возач скутера повређен је у судару са аутомобилом код Палате "Србија" на Новом Београду. Саобраћајна незгода догодила се око 15.45, у Булевару Михајла Пупина на Новом Београду.

Код Палате "Србија", сударили су се мотоцикл и путничко возило.

Возач скутера је повређен и у свесном стању је превезен у Ургентни центар.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 17:46:44 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5322126/sudar-skutera-i-automobila-kod-palate-srbija-motociklista-povredjen.html
Топли кревет, оброк и одећа – преноћишта за бескућнике спремна за зиму, али и ми можемо помоћи  https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321645/beskucnici-autokomanda-prenociste-beograd.html Београд, према проценама, има око 5.000 бескућника. Доктор Милан Мирковић, председник Црвеног крста Београда каже да је од 20. новембра отворено преноћиште за људе без крова над главом на Аутокоманди, где могу да добију топли кревет, чисту одећу, оброк и психо-социјалну подршку. Сви који желе да им помогну са храном и одећом, могу да се обрате најближој општини. Процењује да у Србији има око 20.000 бескућника, од чега је 5.000 људи без крова над главом у Београду. Сваки четврти има мање од четрнаест година.

Доктор Милан Мирковић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавио је да је Црвени крст Београда 20. новембра отворио преноћиште за бескућнике, где могу да добију оброк и одећу.

"Преноћиште има 40 кревета, што покрива потребе. Највише је боравило 37 бескућника током једне ноћи. Ако потреба буде већа, са Секретаријатом за социјалну заштиту Београда, проширићемо капацитете. Хигијенски услови су веома добри, могу да се истуширају и одморе, а ради се и психо-социјална подршка", каже Мирковић.

"Нису потребна документа"

Према његовим речима за преноћиште на Аутокоманди бескућници немају обавезу да остављају лична документа, а тешко је проценити њихово хронично здравствено стање.

"Људи су запуштеног здравља, али без повреда. Ако препознамо да им је потребна здравствена помоћ, упутићемо их у здравствену установу", наводи Мирковић, додајући да је у то прихватилиште од 20. новембра преспавало 47 бескућника, од чега осам жена, дк деце није било.

Наташа Тодоровић, стручна сарадница Црвеног крста Србије, каже да на нивоу земље постоје прихватилишта у Суботици и Крагујевцу, која раде на сличном принципу као и у Београду, где долазе претежно старије особе.

Према њеним речима, волонтери Црвеног крста и током хладих дана помажу сиромашним и старијима у сеоским домаћинствима са огревом и храном.

Сви који желе са храном и топлом одећом да помогну људима без крова над главом, могу да се обрате најближој општини, тамо ће их, даље, упутити на особље Црвеног крста.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 16:52:55 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321645/beskucnici-autokomanda-prenociste-beograd.html
Гардијан: Најопасније нуклеарно постројење у Британији хаковале групе повезане са Русијом и Кином https://www.rts.rs/vesti/svet/5322058/selafild-najopasnije-nuklearno-postrojenje-britanija-hakovale-grupe-rusija-kina.html Фабрику нуклеарног отпада Селафилд, која важи за најопасније место у Уједињеном Краљевству, хаковале су групе хакера уско повезане са Русијом и Кином, открива Гардијан. Први хакерски напади на фабрику нуклеарног отпада Селафилд забележени су још 2015. године, када су ИТ стручњаци схватили да је у рачунарску мрежу фабрике убачен малвер који вреба и може да се користи за шпијунирање или напад на системе, открили су новинари Гардијана током истраживања које је трајало годину дана.

Гардијан пише да надлежни не знају тачно када су системи први пут компромитовани, као и да су годинама доследно скривали информације о нападима и потенцијалним ефектима.

Још није познато да ли је малвер искорењен из мреже, што може значити да су угрожене неке од најосетљивијих активности Селафилда, као што је транспорт радиоактивног отпада, праћење евентуалног цурења опасног материјала и превенција пожара.

Праве размере угрожености поверљивих података и било каквих ризика за системе тешко је проценити јер је руководство Селафилда годинама избегавало да упозори регулаторна тела за нуклеарну енергију, рекли су извори Гардијана.

Извори британског листа сугеришу да су страни хакери вероватно приступили највишим нивоима поверљивог материјала у фабрици која се простире на шест квадратних километара на обали области Камбрија у Енглеској и једна је од најопаснијих нуклеарних места на свету.

Највећа залиха плутонијума на Земљи

Селафилд има највећу залиху плутонијума на планети и служи као велика депонија нуклеарног отпада насталог током деценија производње атомске енергије, али и програма наоружања.

Изграђен пре више од 70 година, са више од 11.000 запослених и под сталним надзором наоружане полиције, Селафилд је производио плутонијум за нуклеарно оружје током Хладног рата, а увозио је радиоактивни отпад и из других земаља, укључујући Италију и Шведску.

Такође, Селафилд је место на којем се чувају планови за ванредне ситуације који су спремни за случај да се Британија нађе под страним нападом или се суочи са нуклеарном катастрофом.

Селафилд је и раније изазивао забринутост и страх британске јавности, а нарочито узнемиреност локалног становништва због бројних ситнијих инцидената, али и због извештаја о малтретирању, расизму и сексуалном узнемиравању међу запосленима у постројењу.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 17:41:25 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5322058/selafild-najopasnije-nuklearno-postrojenje-britanija-hakovale-grupe-rusija-kina.html
Представници Српске листе са Барбаном, захтевају веће присуство Еулекса на терену https://www.rts.rs/vesti/politika/5322069/srpska-lista-euleks-kosovo.html Српска листа је на састанку са шефом Еулекса Ђованом Пјетром Барбаном захтевала веће присуство Мисије ЕУ на терену са посебним захтевом да се ангажују по питању безбедности српског народа, као и неосновано ухапшених Срба. Делегација Српске листе предвођена председником Златаном Елеком састала се у Косовској Митровици са шефом Еулекса генерал-мајором Ђованом Пјетром Барбаном.

На састанку су разматрали политичко-безбедносну ситуацију на Косову и Метохији, саопштила је Српска листа.

Том приликом, делегација Српске листе захтевала је веће присуство Еулекса на терену са посебним захтевом да се Мисија ангажује по питању безбедности српског народа, као и неосновано ухапшених сународника који су у притвору.

“Наглашено је да је интерес Српске листе и читавог српског народа очување мира, и да је то наш захтев, а уједно и обавеза из мандата Еулекса“, наводи се у саопштењу.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 16:52:32 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5322069/srpska-lista-euleks-kosovo.html
Осмомесечно дете настрадало у Зрењанину, чека се налаз обдукције https://www.rts.rs/vesti/hronika/5322031/osmomesecno-dete-nastradalo-u-zrenjaninu-ceka-se-nalaz-obdukcije.html Зрењанинска полиција је потврдила РТС-у да је 27. новембра око 9 часова примила позив из села Торак где је у породичној кући затечено тело осмомесечног дечака. По налогу Тужилаштва тело је послато на обдукцију. Иако се незванично наводило да је дете повређено, из Полиције наводе да током првобитне истраге нису уочени знаци насиља, ни теже повреде, а разлог смрти ће се знати након извештаја обдукције.

Сумња се на такозвани синдром изненадне смрти.

Како се може сазнати, дете је у тренутку несреће било без надзора родитеља.

Истрага о овом случају још увек траје.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 16:32:26 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5322031/osmomesecno-dete-nastradalo-u-zrenjaninu-ceka-se-nalaz-obdukcije.html
У манастиру Велуће код Трстеника отворен музеј https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5322006/u-manastiru-veluce-kod-trstenika-otvoren-muzej.html Данас је Ваведење , један од 5 највећих празника посвећен Пресветој Богородици. Крсна слава многих породица , али и храмова међу којима је и манастир Велуће надомак Трстеника у ком је отворен музеј, први манастирски у Крушевачкој епархији. У витринама и на зидовима историја која је писана столећима. Сведочанства шестовековног трајања женског манастира обновљеног 1833. године .

"До данас монашка заједница је активна и постојана. Тако да у манастиру постоји пуно старих богослужбених књига, богослужбених одежди, слика, икона које су биле иконостасу, пуно експоната из 19 века и нешто мало из 18. Века.Тако да је заиста било потребно да се оформи један овакав музеј да прикаже историју манастира Велућа", каже мати Теодора, игуманија манастира Велуће.

Посебан, централни део изложбеног простора посвећен је свештенику Душану Поповићу кога је за старешину поставио Владика Николај почетком другог светског рата како би заштитио манастир и сестринство. Стрељали су га комунисти 44. године.

"Одушевљена сам, шта видим. Баш сте налетели ја сам случајно унука Душана Поповића и све знам и како је настајало све то и јако сам захвална мати Теодори, игуманији која је уопште дошла на ову идеју која је ово спровела јер је ово нешто фантастично", каже Маја Стојичевић, унука.

"Све оно што је заиста дивно и красно што можемо рецимо да видимо у манастиру Хиландару или неким великим ризницама , манастиру Студеници, Жичи ево тако нешто у мањем обиму можемо да видимо и овде у манастиру Велућу. Тако да ће и верници, парохијани овога манастира, али и сви поклоници који желе да посете овај манастир да се поклоне светињи, буду на светој литургији, имаће прилику и да погледају музеј", наводи протојереј ставрофор Драги Вешковац.

Део сталне поставке су и предмети које су монахиње користиле у својим радионицама, као што је и иконописање ком су и данас посвећене.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 15:20:02 +0100 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5322006/u-manastiru-veluce-kod-trstenika-otvoren-muzej.html
Како зими живе самци у студеничким селима https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5321970/kako-zimi-zive-samci-u-studenickim-selima.html У селима је све више усамљених старих људи. Ретко се виђају са комшијама јер су истој ситуацији – куће расуте по брдима, зими оковане снегом. Само у Студеничком крају је десетак самаца. До њих се прошле недеље није могло ни пешице. Душан Ковачевић, на врху Радочела, десет дана био је и без струје и без телефона. Горе ка врху стрме планине, под ногама још шкрипи површица, а на путу оборена стабла. Душану, који већ гази осамдесету, први смо гости ове зиме.

„Тешких дана је имавало. Далеко сам, бадава што је прошао овај пут, видиш колико сам ја далеко од пута, шта ћеш. Ономад, не дај боже да се разболим па да паднем на овај двосед. Не вреди ти. Ту си шта си, ту си где си“, каже Душан Ковачевић из Врха.

Душанова кућа је на врху тог студеничког села. Комшијске су углавном празне, живота има у тек понекој.

„Све остало сáмо и неспособно као ја. Нежењени а године стигле, па шта да раде. У селу само остали стари и нежењени, више ништа”, прича Душан.

Штала му бар није празна. Спремио је и намирнице за зиму, оно што је из села могло да се донесе. У њиви и башти ништа није остало, жали се:

„Ја сијем све, и кромпир, купус, све у башти, али кад не можеш. Ја сам посијао кромпире све су дивљаци појели.”

Душанов дом је на хиљаду метара надморске висине. Са прозора види скијаше на Копаонику, али само двогледом.

„Незгодно је. Раније док је село било пуно, имало доста народа, горе у планину, пролазило се, ишло се… Е, сад то нема нико, ево ја пошту, нисам пензију примио, ја не могу поштара да кривим, није могао”, наводи Душан.

Није ни он никада могао да напусти огњиште.

„Кажу где се зец окоти ту и погине. Човек где се роди, вуче га. Човек оде у Немачку па се врати да умре где је рођен, тако је то”, прича Душан.

Снег данима не пада у студеничком крају, преостали је заледио дубоки минус. Уз Душана, до пролећа сами, далеко од других, у том крају остаје још десетак људи.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 16:53:03 +0100 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5321970/kako-zimi-zive-samci-u-studenickim-selima.html
Ухапшен мушкарац у Босилеграду, сумња се да је шпијунирао за Бугаре https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321960/hapsenje-spijunaza-bosilegrad-bugarska.html У Босилеграду је ухапшен Љ. Г. (1963) из те општине, због основа сумње да је извршио кривично дело шпијунажа. Више јавно тужилаштво у Врању саопштило је да се Љ. Г. (1963) ставља на терет да је припадницима стране организације Републике Бугарске саопштио тајне војне податке, који могу да проузрокују штетне последице за безбедност, одбрану и војне интересе земље.

Ухапшен је након континуираног рада Бије, ВБА, ПУ Врање и Вишег јавног тужилаштва у Врању.

Уз кривичну пријаву ради саслушања приведен је главном тужиоцу Вишег јавног тужилаштва.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 13:56:16 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321960/hapsenje-spijunaza-bosilegrad-bugarska.html
Удес у Крушевцу – камион прво ударио у комби, па у џип https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321909/udes-u-krusevcu--kamion-prvo-udario-u-kombi-pa-u-dzip.html На раскрсници Видовданске и Таковске улице у Kрушевцу око 12 часова догодила се саобраћајна незгода у којој, пуком срећом, нико није страдао. Како наводе очевици, камион се прво сударио са комби возилом, а након тога и са џипом Према речима очевидаца возач камиона који је саобраћао малом брзином из центра града ка Тргу Фонтана, надомак раскрснице дошао је у контакт са комби возилом из супротног правца, а потом и са џипом који се налазио испред њега, јавља репортер РТС-а.

Изгубивши контролу камионом је прешао на десну стрну, ка пешачком прелазу на којем на срећу није било пешака, оборио семафор, ђубријеру, и зауставио се надомак зида зграде РФЗО.

Екипа Хитне помоћи која је убрзо изашла на лице места возача камиона је без видљивих повреда превезла у здравствену установу на даљи преглед.

Увиђај је у току, а саобраћај није обустављан.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 13:07:35 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321909/udes-u-krusevcu--kamion-prvo-udario-u-kombi-pa-u-dzip.html
Како вештачка интелигенција помаже пчеларима у управљању кошницама https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5321890/kako-vestacka-inteligencija-pomaze-pcelarima-u-upravljanju-kosnicama.html Финале такмичења за најбољу технолошку иновацију, које ресорно министарство организује са РТС-ом, одржава се 21. децембра уз директан пренос. У серијалу „Децембар месец иновација" РТС истражује где су и шта раде досадашњи победници такмичења, међу којима је и Бихолд из Ниша чији се "Дигитални пчеларев асистент" већ користи. Пчелари, уз дигиталног асистента фирме Бихолд (Beehold) у сваком тренутку знају колико је меда у кошници, какав је распоред саћа и меда или када су пчеле активне.

„Можемо да кажемо како температура утиче на пчеле. Како глобално загревање утиче на рад пчела, можемо да видимо у које доба године је у ком делу Србије, најбоље пчеларити”, наводи Јелена Пејић.

Горан Илић из Доњег Сухотна код Алексинца, који више од десет година живи од пчеларства, међу првима је купио овај уређај и повећао приносе.

„Ми увече добијамо информације где је највећи унос, те ноћи селимо пчеле пребацујемо их и сутра имамо веће приносе. Ако пребацимо 100 кошница где ћемо бити само по 100 грама у плусу, ми имамо већу количину”, каже Горан Илић.

Податке анализирају уз помоћ вештачке интелигенције. Већина чланова тима бави се пчеларством, а неки долазе из четврте генерације пчелара.

„Пчеле су нам јако битне, јер преко 35% снабдевања храном зависи од њих и онда ако пчеларима помажемо да имају више пчела, имамо више опрашивања и имамо више хране”, објашњава Петар Пејић из нишке компаније Бихолд.

Стартап компанија Бихолд, која ради у оквиру Научно-технолошког парка у Нишу, на крову зграде има две кошнице.

“Не могу да кажем да је тешко. Тренутно је у Србији повољна клима за развој стартапова. Ја мислим да сви ми као један стартап екосистем идемо у добром правцу”, каже Тихомир Ђурковић из компаније Бихолд.

Њихов производ је допринео једном од револуционарних открића, које је и научно потврђено – да пчеле не спавају ни ноћу. Оне управо тада мењају распоред саћа у кошницама, а то се до сада само претпостављало.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 15:35:38 +0100 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5321890/kako-vestacka-inteligencija-pomaze-pcelarima-u-upravljanju-kosnicama.html
Драгана и Иван са седморо деце уз помоћ хуманих људи уселили се у реновирану кућу https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5321885/dragana-i-ivan-sa-sedmoro-dece-uz-pomoc-humanih-ljudi-uselili-se-u-renoviranu-kucu.html Захваљујући једној од акција хуманитарне организације "Срби за Србе", боље услове за живот има породица Бешенски, из Дучаловића код Чачка. Они су се уселили у реновирану кућу, а већ је почела нова, Божићна акција. Донедавно су у Дучаловићима, на обронцима Овчара, Драгана и Иван са седморо деце живели у кући пуној влаге. Уз помоћ хуманих људи кућа је реконструисана и опремљена, а ископан је и бунар како би за башту и животиње током целе године имали воду.

"Супруг ради, али стварно нисмо били у могућности од једне те његове плате да завршимо то што смо требали да завршимо", каже Драгана Бешенски.

"Велико бреме су нам скинули с тиме што су нам одрадили кућу јер смо живели у кући која није била ни омалтерисана и кров је био дотрајао, простора смо имали мало за живот и тако даље. Тако да нам је у суштини овако велики ветар у леђа за било шта што будемо желели да радимо", наводи Иван Бешенски.

За боље услове живота деветочлане породице Бешенски прикупљено је нешто више од 47.000 евра, а до краја децембра траје нова акција, за помоћ вишечланој породици у банатском селу Ново Милошево.

"Надам се да ће се људи укључити у ову Божићну акцију организације и конкретно породици Илијин којима је помоћ тренутно потребна и надам се да ће им ово дати додатни подстрек", каже кошаркаш Алекса Аврамовић.

"Зорица и Зоран Илијин са својом браћом и сестрама већ 6 година Божић дочекују без струје и купају се у кориту. Ја се надам да ће се велики број донатора одазвати да и они следећу зиму дочекају у топлијем дому", каже Марија Моровић из хуманитарне организација "Срби за Србе".

Бројне су познате личности из различитих области помогле да у протеклих 18 година хуманитарна организација Срби за Србе прикупи више од 13,5 милиона евра донација и помогне 3.300 породица које броје преко 15.000 деце.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 15:25:50 +0100 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5321885/dragana-i-ivan-sa-sedmoro-dece-uz-pomoc-humanih-ljudi-uselili-se-u-renoviranu-kucu.html
Више од 2.000 људи чека трансплантацију https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5321866/vise-od-2000-ljudi-ceka-transplantaciju.html Од укупног броја становника 8 до 10 одсто су особе са инвалидитетом. О изазовима са којима се сусрећу у животу најчешће се прича на њихов дан 3. децембар, али је много значајнија свакодневна подршка. Како допринети разговарало се и на трибину "Остави траг", у Сремској Митровици, посвећеној транплантацији. Марко је од детињства наследно имао проблеме са бубрезима, са 18 година морао је на дијализу. Са 19 већ је био спреман за трансплатацију и на нови живот уз здрав бубрег каже, чекао је само три месеца. Од 2017. све се променило, маштао је да се бави музиком, снови су му се остварили.

“Радујем се сутра новом дану, не размишљајући о дијализи поново једноставно живим као сви остали момци мојих година 20, 25 година, размишљам о сутра, не о дијализи него о животу”, каже Марко Маринковић из Великих Радинаца.

Планове за сина, супруга и породично домаћинство има и Биљана из Засавице, али су јој оболели бубрези годинама проблем. Трансплантација једини пут оздрављења.

“Три пута недељно идем по четири сата, проблем је јер сам везана за дијализни центар, бавим се пољопривредом тежак посао тако да не могу ништа, надам се трансплатацији ако је могуће”, наводи Биљана Петрић из села Засавица.

Више од 2.000 људи у Србији чека трансплантацију јетре, срца, бубрега и рожњаче. Због компликација које болести доносе, већина њих с људи су особе са инвалидитетом, једини лек - трансплантација.

“Ове године, од почетка године до сада је урађено укупно 30 трансплантација органа што је велики помак у односу на претходне две године када је урађено 12 трансплантација за две године тако да ми се надамо да ће се тај тренд наставити у будућности. У удружењу има преко 200 пацијената од којих је већина оних који чекају орган”, објашњава Младен Тодић из удружења ,,Заједно за нови живот”.

На донорство апелују и пацијенти и лекари.

“Да људи размишљају о томе да има пуно пацијената који се налазе на дијализи и који немају могућност да живе нормално и да практично да се ради о живом давалаштву код бубрега или да се ради о кадаверском давалаштву да размишљају о томе да ти органи посебно после мождане смрти могу много да помоћну пацијентима и да размишљају о тим пацијентима и да донацијом и причом са родином практично им продуже живот и дају бољи квалитет живота”, каже др Невен Вавић, нефролог, начелник клинике за нефрологију ВМА.

Уместо митова и заблуда о донирању органа нека избор буде човекољубље и племенитости - продужи живот поручено је са трибине у Сремској Митровици.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 15:32:24 +0100 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5321866/vise-od-2000-ljudi-ceka-transplantaciju.html
Kим Џонг Ун грађанима: Правите децу https://www.rts.rs/vesti/svet/5321846/severna-koreja-kim-dzong-un-deca-natalitet.html Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун поручио је да је неопходно ухватити се у коштац са опадањем наталитета у тој изолованој земљи. Тај изазов је, каже, попут “управљања домаћинством“. О борби за наталитет Ким Џонг Ун је говорио током скупа посвећеног мајкама у Пјонгјангу, преноси државни медији КЦНА.

“Спречавање опадања наталитета и добра брига о деци су наше кућне обавезе које морамо да обезбедимо током рада са мајкама“, рекао је Ким.

Популациони фонд Уједињених нација процењује да је од 2023. године стопа фертилитета, односно просечан број деце коју је родила жена у Северној Кореји, износио 1,8, усред продуженог пада стопе током последњих деценија.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 12:11:47 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5321846/severna-koreja-kim-dzong-un-deca-natalitet.html
Једна особа настрадала у пожару код Лазаревца https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321833/jedna-osoba-nastradala-u-pozaru-kod-lazarevca.html У кући у месту Шопић код Лазаревца у пожару који је избио јутрос око пола четири страдала је једна особа, потврђено је Танјугу у МУП Србије. Како су казали, дојава да гори кућа у Шопићу је стигла у 3.39 часова јутрос и ватрогасци су одмах послати на терен, али док су они стигли кућа је била у пламену, већ је изгорела и дошло је до урушавања кровне конструкције.

У МУП-у су навели да је пожар локализован око 3.49 часова, а након локализације претрагом објекта нађено је једно беживотно тело.

Медији преносе да је у пожару који је јутрос избио у месту Шопић код Лазаревца страдала жена (93) и да је њено тело по налогу тужилаштва послато на обдукцију.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 11:25:07 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321833/jedna-osoba-nastradala-u-pozaru-kod-lazarevca.html
Потписан анекс колективног уговора са синдикатима Поште https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321798/potpisan-kolektivni-aneks-ugovor-sindikati-posta-srbija.html Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и директор "Поште Србије" Зоран Ђорђевић потписали су анекс колективног уговора са представницима два репрезентативна синдиката тог јавног предузећа – Синдикатом ПТТ Србије и Синдикатом "Радник". Анекс колективног уговора је у складу са споразумом који је раније потписан у Влади Србије.

"Овај анекс колективног уговора, битн је ставка у реализацији споразума коју је председница Владе Ана Брнабић 15. новембра потписала са два репрезентативна синдиката, са једним нерепрезентативним и са руководством ‘Поште Србије’ поводом прекида обуставе рада дела запосленика Поште", рекао је Јовановић за Танјуг након потписивања. 

Јовановић је подсетио да је 23. и 24. новембра свим запосленима у "Пошти Србије" већ исплаћено 20.000 динара помоћи, осим онима на слободним данима.

Повећање плате и пријем нових радника

Према његовим речима, владина комисија је одобрила 28. новембра пријем на неодређено 232 нова радника у технологији и потписани анекс колективног уговора дефинише повећање плате запослених у технологији од 10 одсто, почев од 1. новембра ове године.

Нагласио је и да запослене у технологији, као и администрацији, од 1. јануара очекује и додатно повећање плате од 10 одсто, док се та повишица не односи на  зараде пословодства.

"Овим повећањима  кумулативно повећање плате запослених у технологији, у односу на 1. новембар, биће укупно 21 одсто", истакао је Јовановић.

Додао је и да ће у складу са споразумом који је потписала премијерка, сви запослени који су имали умањене трошкове и превоза и зарада за време док су били у обустави рада, добити надокнаду и трошкова превоза и зараде до 12, односно 15. децембра ове године.

"Ово је још једна потврда да Влада Србије поштује све обавезе и све споразуме које је дала радницима ‘Поште Србије’", рекао је министар.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 11:27:26 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5321798/potpisan-kolektivni-aneks-ugovor-sindikati-posta-srbija.html
Македонски министар: Осумњичени за двоструко убиство побегао у Београд па у Бугарску https://www.rts.rs/vesti/region/5321687/makedonski-ministar-osumnjiceni-za-dvostruko-ubistvo-pobegao-u-beograd-pa-u-bugarsku.html Осумњичени за убиство 14-годишње девојчице у Скопљу и 74-годишњег фризера у Велесу побегао је у Београд, па у Бугарску, саопштио је министар унутрашњих послова Оливер Спасовски. Македонска полиција расписаће за њим међународну потерницу. Љ. П. је у Србију кренуо 30. новембра аутомобилом у пратњи свог адвоката.

"Та особа је аутомобилом напустила земљу заједно са својим адвокатом и отишла у Београд, одатле је сутрадан кренула за Бугарску и ми ћемо даље утврдити све ове аспекте које имамо", рекао је министар Спасовски.

Љ. П. има десничарску проруску странку у Северној Македонији, бавио се грађевинарством, а био је у екстрадиционом притвору у Београду по међународној потерници Хрватске. Имао је и свој подкаст, преносе македонски медији.

Према ономе што се може видети на његовом Фејсбук профилу, Љ. П. се свакодневно оглашавао на тој друштвеној мрежи осим 27. новембра, када се, према истрази, догодило киднаповање и убиство 14-годишње девојчице.

Министар Оливер Спасовски рекао је на конференцији да је пет особа осумњичено за двоструко убиство. Тројици осумњичених је одређен притвор, а трага се за једном особом која се налази изван земље. Истиче да је мотив убиства девојчице користољубље и да је отац повезан са отмицом.

Главни јавни тужилац Гаврил Бубевски поручио је да ће за ова кривична дела бити изречене најтеже казне, као и да ће расписати међународну потерницу за једним осумњиченим.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 11:05:31 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5321687/makedonski-ministar-osumnjiceni-za-dvostruko-ubistvo-pobegao-u-beograd-pa-u-bugarsku.html
Тужилаштво затражило мере ограничења комуникације Тачију, Веселију и Селимију https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321698/tuzilastvo-zatrazilo-mere-ogranicenja-komunikacije-taciju-veseliju-i-selimiju.html Специјализовано тужилаштво у Хагу затражило је низ мера за ограничење контаката и комуникације тројици оптужених у Притворској јединици Специјализованих већа – Хашиму Тачију, Kадрију Веселију и Реџепу Селимију. Претресни панел је одобрио неколико тих мера, наводи се у саопштењу тужилаштва. Специјализовано тужилаштво је, како се наводи, предузело овај корак да би се позабавило покушајима утицаја на сведоке и ометања њиховог сведочења, те других претњи интегритету поступка у предмету Тачи и други.

"Истраге Специјализованог тужилаштва по питању ометања правде показују да су тројица оптуженика користили своје непривилеговане посете како би незаконито делили поверљиве информације и, у случају Тачија, у више наврата давали упуте посетиоцима да покушају да манипулишу изјавама сведока", наводи се у саопштењу.

Додаје се да Специјализовано тужилаштво изузетно озбиљно схвата ометање правде, те ће наставити истраге и кривично гоњење свакога ко је умешан у било који такав случај, укључујући и оне који застрашују или утичу на сведоке или дају финанцијску или другу врсту подршке за оваква кривична дела.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 11:21:51 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321698/tuzilastvo-zatrazilo-mere-ogranicenja-komunikacije-taciju-veseliju-i-selimiju.html
Спасовски: Отац умешан у отмицу ћерке, мотив користољубље https://www.rts.rs/vesti/region/5321699/spasovski-otac-umesan-u-otmicu-cerke-motiv-koristoljublje.html Министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски рекао је на конференцији да је пет особа осумњичено за убиство 14-годишње девојчице у Скопљу и 74-годишњег мушкарца у околини Велеса. Тројици осумњичених је одређен притвор, а трага се за једном особом која се налази изван земље. Истиче да је мотив убиства девојчице користољубље и да је отац повезан са отмицом. Главни јавни тужилац Гаврил Бубевски поручио је да ће за ова кривична дела бити изречене најтеже казне, као и да ће расписати међународну потерницу за једним осумњиченим. Министарство унутрашњих послова Северне Македоније, у координацији са јавним тужилаштвом, током протекле ноћи расветлило је случај двоструког убиства, рекао је министар Оливер Спасовски.

"Предузете мере нису нас довеле до извршиоца овог гнусног дела. Пет особа је осумњичено, тројици је одређен притвор, једно је ван земље, а отац девојчице је приведен и саслушан“, рекао је Спасовски.

Истиче да је мотив убиства користољубље.

"При чему је једно од лица у договору, према првим сазнањима, са чланом породице организовало извршење кривичног дела у циљу изнуде новца од мајке", поручио је Спасовски.

Истакао је да убијени мушкарац из Велеса нема никакве везе са убијеном девојчицом.

"Због повезаности са једним од осумњичених одузето му је возило, па је девојчица тим возилом отета након што је отац претходно поделио информације да је сама код куће", рекао је Спасовски.

"Главни организатор и извршилац који је 27. новембра око 11 часова убио малолетницу пиштољем био је уплашен доказима до којих је Министарство унутрашњих послова могло да да дође. Учинићу све да ово чудовиште приведемо правди чим крочи на наше тло", истакао је Спасовски.

Бубевски: За бегунцем ће бити расписана међународна потерница, тражићемо највишу могућу казну

Главни јавни тужилац Гаврил Бубевски рекао је да почињена кривична дела имају најтежу квалификацију, а извршиоци ће бити кажњени најстрожом казном која се може изрећи у Северној Македонији.

Истакао је да је ухапшенима одређен притвор 48 сати ради обраде доказа и обдукције тела, након чега ће МУП изаћи са одговарајућим извештајем и јавно тужилаштво отворити поступак.

"Сада се води прелиминарна истрага, закон то дозвољава. За осумњичене који су у притвору биће изречена опасност од бекства и утицаја и најтежа могућа мера. За лицем које се не налази у земљи биће расписана међународна потерница", поручио је Бубевски.

Истакао је да су осумњичени због интензивне потраге за дететом након убиства одлучили да траже новац.

Девојчица је отета у улазу у зграду, одговорио је Бубевски на новинарско питање.

"Осумњичени у притвору и осумњичени за којим се трага су организована група и сада истражујемо њихове везе са оцем. Само посредни докази указују да је отац рекао када ће она изаћи из куће, па је имао неку комуникацију са њима. Двојица од тројице осумњичених рекли су да су сањали када ће, где и у које време девојчица напустити кућу", објаснио је Бубевски.

Указао је да је убијени 74-годишњак из Велеса осумњиченима дуговао око 500 евра, као и да је због тога изабран и да му је узет аутомобил којим је отета девојчица.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 17:36:20 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5321699/spasovski-otac-umesan-u-otmicu-cerke-motiv-koristoljublje.html
Старији мушкарац убијен мачетом у Сремској Митровици, ухапшен осумњичени https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321681/ubistvo-macetom-sremska-mitrovica.html Двадесетседмогодишњи Б. Р. ухапшен због сумње да је у дворишту куће убио старијег мушкарца. Тешко убиство догодило се 2. децембра у дворишту куће у градском насељу Мачванска Митровица, за шта је осумњичен ухапшени Б. Р. (27), саопштио је МУП.

Сумња се да је он, у раним јутарњим часовима, мачетом нанео повреде седамдесетосмогодишњем човеку по глави и рукама, од којих је преминуо.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Сремској Митровици, Б. Р. је одређено задржавање до 48 часова, у ком року ће, уз кривичну пријаву, бити приведен тужилаштву.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 11:04:12 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5321681/ubistvo-macetom-sremska-mitrovica.html
Мићовић: Цене горива остају на садашњем нивоу, нема назнака да ће доћи до већих турбуленција https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5321654/micovic-cene-goriva-ostaju-na-sadasnjem-nivou-nema-naznaka-da-ce-doci-do-vecih-turbulencija.html Нови договори ОПЕК-а унели су неизвесност на нафтно тржиште – земље извознице нафте договориле су се о новом смањењу производње и ширењу картела. Тврде и да цена барела од 80 долара није реална. Међутим, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић каже за РТС да горива има довољно и да ће цене остати на овом нивоу, јер нема индикација да ће доћи до неких већих турбуленција. ОПЕК већ више од две године смањује производњу. Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић рекао је да из једне кризе идемо у другу.

"Све је почело ковидом и падом цене сирове нафте, чак испод нуле. Тада су сви схватили, произвођачи и извозници нафте, да морају да смање своју продукцију како би ускладили ниво понуде и потражње. Имамо скоро изашле податке за процену производње од 2023. године. ОПЕК земље производе око 33 милиона барела на дан у 2023. години и то је смањење од 0,91 милион барела", објаснио је Мићовић.

Према његовим речима, њихово место заузимају у то време државе ван ОПЕК-а, које су повећале своју производњу за 1.780.000 барела и тако је успостављена равнотежа.

"Земље ОПЕК-а то нису урадиле, цена нафте би пала ниско, то делује као добра вест. Међутим, дугорочно то је неодрживо и може да угрози снабдевање. Ова цена од 80, колико год ОПЕК био незадовољан, је заправо у том коридору ±85, где је реално прихватљива цена и за потрошњу и за производњу", истакао је Мићовић.

Састанак ОПЕК-а који је одлаган, одржан је у четвртак. Мићовић каже да свих претходних месеци, када је најављивана седница ОПЕК-а, шпекуланти су успевали да подигну цену нафте и да јефтину купљену нафту распродају.

Цене деривата падају

Већ пету недељу на европском тржишту и цене деривата падају, а падају и на нашим пумпама. Мићовић је анализирао дијаграм који показује период важења уредбе о одређивању највиших малопродајних цена у Србији.

"Горња линија показује како су се кретале малопродајне цене. Од 222 динара које су биле највише, до 180 колико су биле најниже цене. Котације дизела на међународном тржишту и нашег тржишта се поклапају и показују колико на малопродајну цену у Србији доминантно утичу котације са међународног тржишта", напоменуо је Мићовић.

Како је рекао, сада смо на нивоу од 200 динара по литру дизела, и то је апсолутно у складу са променом међународног тржишта.

Мићовић је напоменуо да горива има довољно и да ће цене остати отприлике на овом нивоу, јер нема индикација да ће доћи до неких већих турбуленција.

Додао је да је јануар и фебруар период када је најмања потрошња горива.

"Никаквих проблема сигурно неће бити с количинама, а комерцијалне залихе су на таквом нивоу, да можемо и јануар да премостимо уколико буде леда. Никада лед не траје тако дуго, много су опаснији летњи периоди када је суша и низак водостај, он може трајати месецима. Лед може трајати месец дана, сви су за то спремни", истакао је Мићовић.

]]>
Mon, 4 Dec 2023 09:53:53 +0100 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5321654/micovic-cene-goriva-ostaju-na-sadasnjem-nivou-nema-naznaka-da-ce-doci-do-vecih-turbulencija.html