РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Хапшење криминалне групе у Новом Саду https://www.rts.rs/vesti/hronika/5320900/hapsenje-kriminalne-grupe-u-novom-sadu.html Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду, након вишемесечног интензивног оперативног рада, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, ухапсили су криминалну групу, осумњичену за више кривичних дела, саопштио је МУП. Ухапшен је М. П. (2005), због постојања основа сумње да је учествовао у припреми и организацији извршења кривичног дела тешко убиство у покушају, почињеног на штету 22-годишњег Новосађанина, у јуну ове године. За то кривично дело терети се и 17-годишњи Новосађанин, против кога ће бити поднета кривична пријава, у редовном поступку.

Полиција интензивно трага за М. Ђ. (1997), који је, такође, осумњичен за учешће у извршењу овог, као и још једног кривичног дела тешко убиство у покушају, на штету  33-годишњег Новосађанина, у марту прошле године.

Такође, ухапшен је Б. П. (2005), осумњичен за кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога. Он се терети да је организовао мрежу малолетних препродаваца наркотика који су ухапшени раније и процесуирани, у складу са законом.

За кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја терети се М. П. (1979), у чијем је стану полиција пронашла пиштољ и више комада муниције.

Ухапшен је и Л. М. (2005), осумњичен за кривично дело напад на службено лице у вршењу службене дужности јер је, приликом хапшења, ножем напао полицијског службеника.

Претресом станова осумњичених, полиција је пронашла кокаин, амфетамин и марихуану, као и знатну своту новца, у домаћој и страној валути, за који се сумња да је стечен продајом наркотика.

Четворици осумњичених Новосађана одређено је задржавање до 48 сати и биће приведени, уз кривичне пријаве, вишем јавном тужиоцу у Новом Саду.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 10:30:05 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5320900/hapsenje-kriminalne-grupe-u-novom-sadu.html
ПИК: Утврђена Збирна листа за избор посланика у Скупштину АП Војводине https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5320894/pik-zbirna-lista-skupstina-ap-vojvodina.html Покрајинска изборна комисија (ПИК) донела је на 16. седници Одлуку о утврђивању Збирне изборне листе за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, на изборима расписаним за 17. децембар 2023. године. На Збирној листи се налази 13 изборних листа:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Војводина не сме да стане 

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ 

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. Руска странка  ̶  Срби и Руси браћа заувек! 

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА за СРБИЈУ – НАДА за ВОЈВОДИНУ –  Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић 

6. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közöšégünkért, a jövőért! – –САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – За  нашег Председника, за нашу заједницу, за будућност! 

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА - МАРИНИКА ТЕПИЋ – МИХАИЛО БРКИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ) 

8. TОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ– СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА / ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА 

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ 

10. НАРОДНА СТРАНКА - СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ 

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери 

12. Саша Радуловић (Доста је било - ДЈБ) - Борис Тадић ( Социјалдемократска странка-СДС) - Ана Пејић (Отете бебе) - Добро јутро Србијо 

13. ВОЈВОЂАНИ - Лига социјалдемократа Војводине - ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш

Комисија је донела Одлуку о облику и изгледу гласачког листића и контролног листа за проверу исправности гласачке кутије за  спровођење избора за посланике у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, расписаних за 17. децембар, саопштено је из ПИК-а.

Како се наводи, донела је и Решење о именовању члана и заменика члана проширеног састава Покрајинске изборне комисије, на предлог који је поднела Народна странка, као и Решење о именовању члана и заменика члана проширеног састава Покрајинске изборне комисије, на предлог који је поднела Коалиција Војвођани.

Такође ПИК је донео и Решење о именовању заменика члана Градске изборне комисије града Новог Сада, у сталном саставу.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 09:10:09 +0100 Избори 2023 https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5320894/pik-zbirna-lista-skupstina-ap-vojvodina.html
У Гинисовој књизи рекорда скоро 20 објеката српских грађевинских инжењера https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5320882/u-ginisovoj-knjizi-rekorda-skoro-20-objekata-srpskih-gradjevinskih-inzenjera-.html Свечаном академијом и уручењем награда најбољим студентима, Грађевински факултет Универзитета у Београду обележио је 177 година од оснивања. У Гинисовој књизи рекорда је скоро 20 објеката које су пројектовали или извели српски грађевински инжењери. С просечном оценом 9.65, Жељко Маринковић је студент генерације. Урадио је и најбољи дипломски рад који говори о технологији и организацији грађења једног индустријског објекта.

"У самој суштини тог рада јесте прорачун потребних ресурса, потребног трајања, и саме финансијске реализације пројекта. Тренутно сам на мастер студијама, и радим као демонстратор на факултету, неки од планова су ми можда да останем и као асистент уколико будем примљен и такође сам се одважио да мало радим и у привреди, чисто ради скупљања искуства за рад на факултету", наводи Жељко Маринковић, струдент мастер студија, одсек МТИ.

Истраживати, образовати и градити - три су основне функције факултета од оснивања до данас, кажу професори.

"Бројни су капитални објекти који су пројектовали и изградили наши инжењери, потекли на Грађевинском факултету у Београду. Одавде кад кренете зграда Грађевинског факултета, Универзитетска библиотека, Народна скупштина, Београђанка, Хала 1 Београдског сајам коју је пројкетовао Жежељ, Хала 2 и 3 академик Милан Крстић, грађевински инжењери, Палата Београд и тако даље", истиче проф. Владан Кузмановић, декан Грађевинског факултета Универзитета у Београду.

Ректор Универзитета у Београду проф. Владан Ђокић наглашава да факултет у последње време привлачи све више и више студената захваљујући новим иновативним студијским програмима на сва три нивоа наставе.

"Изузетно је запажен у погледу научноистраживачког рада, у погледу издавачке делатности", истиче ректор.

Миланковићеве теорије и Хајдинови мостови

Међу најпознатијим грађевинским инжењерима, су, подсећају, Милутин Миланковић и Никола Хајдин.

"Уз Миланковића иду теорија кривих притисака, која му је као првом од свих Срба донела титулу доктора техничких наука. Математичка теорија топлотних појава, срж његовог Канона осунчавања земље која му је донела светску славу. Теорија кретања земљиних полова, реформа Јулијанског календара. Уз Хајдина, иду сећања проистекла из личног познанства, сусрети у САНУ, наравно и његови мостови", указује академик Зоран Кнежевић, председник САНУ.

Зато им је најважније, кажу, да задрже изврсност у науци, истраживању и стручној делатности, да буду и даље поуздан ослонац грађевинским компанијама. Тренутно имају 15 великих домаћих и међународних истраживачких пројеката.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 09:30:17 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5320882/u-ginisovoj-knjizi-rekorda-skoro-20-objekata-srpskih-gradjevinskih-inzenjera-.html
Мушкарац теже повређен на ауто-путу Београд-Загреб https://www.rts.rs/vesti/hronika/5320869/muskarac-povredjen-nesreca-beograd-zagreb-autoput.html Један мушкарац теже, а други лакше повређен у саобраћајној несрећи на ауто-путу Београд-Загреб. Теже повређени мушкарац на реанимацији. До саобраћајне несреће дошло је синоћ нешто после 20 часова, на ауто-путу у смеру ка Загребу, речено је РТС-у у Хитној помоћи.

Повређени мушкарац старости око 40 година превезен је на реанимацију у Ургентни центар, каже др Бојана Аћимовић.

Још један мушкарац стар 25 године је са лакшим повредама превезен у Ургентни центар.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 06:56:40 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5320869/muskarac-povredjen-nesreca-beograd-zagreb-autoput.html
Тридесет први дан предизборне активности https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5320522/trideset-prvi-dan-predizborne-aktivnosti.html Тридесет први дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији. Републичка изборна комисија утврдила је збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места. Утврђена збирна изборна листа за избор посланика у Скупштину АП Војводине. Републичка изборна комисија утврдила је збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима 17. децембра на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

За учешће на парламентарним изборима РИК је прогласио листе:

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ - СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) - БОРИС ТАДИЋ (СДС) - АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

СРБИЈА НА ЗАПАДУ - ДА СЕ СТРУКА ПИТА

РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE-LUGINA E BASHKUAR

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су 16. новембра. Покрајинска изборна комисија је утврдила збирну изборну листу за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Војводина не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. Руска странка  ̶  Срби и Руси браћа заувек!

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА за СРБИЈУ – НАДА за ВОЈВОДИНУ –  Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – За  нашег Председника, за нашу заједницу, за будућност!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА - МАРИНИКА ТЕПИЋ – МИХАИЛО БРКИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. TOMISLAV ŽIGMANOV – UJEDINJENI ZA PRAVDU – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, USAME ZUKORLIĆ– STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA / ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

10. НАРОДНА СТРАНКА - СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери

12. Саша Радуловић (Доста је било - ДЈБ) - Борис Тадић ( Социјалдемократска странка-СДС) - Ана Пејић (Отете бебе) - Добро јутро Србијо

13. ВОЈВОЂАНИ - Лига социјалдемократа Војводине - ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

ГИК је у наставку 19. седнице усвојио Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 13. "МИ - ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић".

Београдски ГИК усвојиo збирну изборну листу за изборе за одборнике:

Изборна листа број 1 "Александар Вучић – Београд не сме да стане"

Изборна листа број 2 "Ивица Дачић – премијер Србије, Тома Фила – градоначелник Београда"

Изборна листа број 3 "Србија против насиља – Добрица Веселиновић – проф. др Владимир Обрадовић (Странка слободе и правде, Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, Еколошки устзанак – Ћута, Демократска сртранка, Покрет слободних грађана)"

Изборна листа број 4 "Милица Ђурђевић Стаменковски – Бошко Обрадовић – Национално окупљање – Државотворна снага – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери"

Изборна листа број 5 "Др Милош Јовановић – Нада за Београд – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић"

Изборна листа број 6 "Руска странка – Слободан Николић"

Изборна листа број 7 "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи – Вук Јеремић, Владимир Гајић, Др Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Марина Липовац Танасковић"

Изборна листа број 8 "Да се војска на Косово врати – Миша Вацић"

Изборна листа број 9 "Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – Добро јутро Београде"

Изборна листа број 10 "Усаме Зукорлић – Промена је победа – Странка правде и поверења"

Изборна листа број 11 "Србија на западу" – Зоран Вулетић – Немања Милошевић – Да се струка пита – Владимир Ковачевић"

Изборна листа број 12 Група Грађана "Ћале, ово је за тебе"

Изборна листа број 13 "Ми – Глас из народа, Александар Јерковић"

Изборна листа број 14 "Чедомир Јовановић – Мора другачије".

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 07:09:38 +0100 Избори 2023 https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5320522/trideset-prvi-dan-predizborne-aktivnosti.html
Преполовљене листе чекања за магнетну резонанцу - нова платформа за заказивања убрзаће прегледе https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5320644/liste-cekanja-magnetna-rezonanca-.html Листе чекања за магнетну резонанцу у Београду преполовљене су тако што је урађена ревизија којом је утврђено да су неки пацијенти били пријављени на више места, а неки чекали прегледе који нису хитни. Од данас се користи и платформа за јединствену листу заказивања и требало би, верују лекари, да реши проблем па и елиминише листе чекања. Платформа је јутрос прорадила у здравственим установама у Београду које имају магнетну резонанцу. Наредних месеци ће и широм земље. На тај преглед до сада се чекало и до неколико месеци, у зависности од установе. Убудуће ће се знати колико је ко тачно урадио, а на сваком апарату за 12 сати могућа су 24 прегледа, израчунала је ресорна министарка

Директор КБЦ Земун проф. др Драгош Стојановић каже да се у тој установи дневно обави око 20 прегледа.

Наводи да очекује да тај број остане исти али и да се дефинишу приоритетна стања. "Она стања која нису у приоритету, могу да се чекају други пут. Тиме би се растеретили приоритети који чекају у целој Србији", наглашава Стојановић.

Ко су најодговорнији

Уколико се деси да пацијент из неког разлога чека, ресорна министарка Даница Грујичић напомиње да обавезно пише њеном кабинету.

"За то што нису у стању да обезбеде болеснику адекватно снимање и дијагностику директно ће бити одговорни директори клиника и начелници радиолошких служби", наглашава Грујчићева.

На основу платформе и јединственог заказивања, биће могуће и упућивање пацијента у другу установу, која има слободан термин. Најављују, тај систем биће примењен и за остале прегледе.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 05:56:17 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5320644/liste-cekanja-magnetna-rezonanca-.html
Зеленски позива на промене у систему мобилизације; Путин потписао декрет о повећању максималног броја војника https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5320821/zelenski-poziva-na-promene-u-sistemu-mobilizacije-putin-potpisao-dekret-o-povecanju-maksimalnog-broja-vojnika.html Рат у Украјини – 647. дан. Украјински председник Володимир Зеленски поручио је да је Украјина ушла у нову фазу рата, као и да су потребне промене у систему мобилизације украјинске војске. Председник Русије Владимир Путин потписао је декрет о повећању максималног броја војника за још 170.000 припадника. Сукоб у Украјини ушао је у 647. дан. И Кијев и Москва најављују промене у систему војске, а украјински председник Володимир Зеленски поручио је да је Украјина ушла у нову фазу рата. Истакао је и да су потребне промене у систему мобилизације украјинске војске.

С друге стране, председник Русије Владимир Путин потписао је декрет о повећању макскималног броја припадника Оружаних снага Русије за још 170.000, саопштено је из Кремља и руског министарства одбране.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да се Русија понаша према претпоставци да ће санкције САД и њихових савезника против ње трајати много година.

Украјинска шпијунска агенција је детонирала експлозиве на прузи у Сибиру, што представља други напад на путеве снабдевања руске војске ове недеље, пише Ројтерс, позивајући се на изворе у Кијеву.

Локалне власти у Доњецкој области, које су једнострано прогласиле независност од Украјине, тврде да су украјинске трупе испалиле током дана 14 граната калибра 155 милиметара на Доњецк, Макејевку и територију Јасиновачког округа.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 05:53:53 +0100 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5320821/zelenski-poziva-na-promene-u-sistemu-mobilizacije-putin-potpisao-dekret-o-povecanju-maksimalnog-broja-vojnika.html
Облачно, топло, ветровито - увече нагли пад температуре https://www.rts.rs/vesti/vreme/5320559/vreme-2-decembar-2023-.html Умерено облачно и ветровито време у Србији. На планинама ветар олујне јачине, уз даље отапање снега. После подне на северу и западу, а увече и током ноћи и у осталим крајевима пролазно наоблачење са слабом кишом. Температура слична јучерашњој, до 24 степена. У Београду ветровито и топло, око 22 степена. Увече слаба киша. Температура увече у наглом паду, најпре на северу и западу.  Умерено облачно, натпросечно топло и ветровито. Дуваће умерен и јак јужни и југозападни ветар који ће у планинским пределима, посебно западне и југозападне Србије, имати олујне ударе уз даље топљење снежног покривача. 

Јутарња температура од 7 до 17, на југоистоку и истоку земље хладније од 0 до 4, а највиша дневна од 19 до 24, у Тимочкој крајини осетно хладније, око 8 степени.

Ново пролазно наоблачење са слабом кишом после подне захватиће северне, западне и југозападне крајеве, а увече и ноћу прошириће се на остале пределе Србије уз истовремени престанак падавина на северу и западу.

Ветар ће бити у скретању на северозападни, температура у осетном паду, а са падом температуре киша ће током ноћи прећи у слаб снег у брдско-планинским пределима југозападне, јужне и југоисточне Србије.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 08:43:37 +0100 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5320559/vreme-2-decembar-2023-.html
Борбе на југу Газе, 200 Палестинаца убијено од прекида примирја; Сиријски медији: Напади Израела на Дамаск https://www.rts.rs/vesti/svet/5320820/-borbe-na-jugu-gaze-200-palestinaca-ubijeno-od-prekida-primirja-sirijski-mediji-napadi-izraela-na-damask.html Након седмодневног прекида ватре, жестоке борбе настављене се на југу Појаса Газе. Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштава да је готово 200 Палестинаца убијено од прекида примирја. Сиријски медији јављају да је израелска војска током ноћи погодила више тачака на периферији Дамаска. Израелска војска гађала је око 200 циљева широм Појаса Газе. На мети су биле и локације у Кан Јунису и Рафи, на југу те палестинске енклаве.

Израел тврди да је Хамас прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији непосредно пред истицање примирја.

У израелским ударима после хуманитарне паузе на север и југ појаса Газе погинуло је 178 људи, а 589 је рањено. Многи су остали под рушевинама, а болнице су пред колапсом. 

ИДФ наводи да су идентификована тела шесторо талаца.

И амерички државни секретар оптужује Хамас за прекид примирја. С друге стране, Бела кућа је саопштила да САД настављају да раде са Израелом, Египтом и Катаром на продужењу хуманитарне паузе у Гази.

Уједињене нације позивају на трајни прекид ватре, описујући ситуацију у Гази као катастрофалну. Прелаз Рафа је затворен и хуманитарна помоћ не може у Газу. Траже од свих да удвоструче напоре како би се осигурао прекид сукоба на хуманитарној основи.

Новинар агенције Анадолија убијен у израелском нападу, чиме је биланс погинулих медијских радика од почетка сукоба у Гази порастао на 72.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 07:29:57 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5320820/-borbe-na-jugu-gaze-200-palestinaca-ubijeno-od-prekida-primirja-sirijski-mediji-napadi-izraela-na-damask.html
Путеви миграната – пешачио месецима ка Немачкој, презимиће у сјеничком кампу, а на пролеће за својим сновима https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5320639/putevi-migranata--pesacio-mesecima-ka-nemackoj-prezimice-u-sjenickom-kampu-a-na-prolece-za-svojim-snovima.html Полиција је у Сјеници привела четири особе из Сомбора у чијим је такси возилима пронашла 16 ирегуларних миграната. Како се сумња, намера је била да их превезу на север земље. У последњих месец дана полиција ради на откривању и премештању миграната са територија Сомбора, Суботице, Кикинде и Пирота. Eкипа РТС-а проверавала је каква је судбина оних против којих није покренут ни кривични ни прекршајни поступак, а који су се непланирано задржали у нашој земљи. Уместо у Западну Европу отац четворо деце из Алепа стигао је до југозападне Србије. Месецима преко Турске и Бугарске путује пешице. Из околине Сомбора полиција га је пребацила до Сјенице где је дочекао први снег, али не и наставак пута ка Немачкој. С медијима разговара опрезно.

“Пре рата у Сирији радио сам као столар, студирао сам, али нисам завршио енглески језик због рата. Не знам какава ће бити будућност, у Немачку идем због своје деце, не због себе, да живе живот бољи од мог, да могу да студирају, раде било шта у будућности“, каже овај Сиријац.

У Сјеницу су стигли након полицијских акција на северу земље и у околини Пирота. Међу њима највише је Сиријаца, али има и оних који су на пут кренули из Авганистана, Алжира, Ирака.

“У кампу је добро, проблем је путовање, не можемо да наставимо даље. Неће да нам продају карте, када приђемо таксистима, кажу да ће имати проблем с полицијом", искрени су људи у кампу.

Некима су, како кажу мигранти у Сјеници, одузети телефони.

“Полиција је рекла да их узимају због видеа који је доказни материјал. Можда је то битно полицији, али сви ови људи сада немају новац да купе нове телефоне... Они који су сада овде у кампу, звали би породице, али то не могу“, рекли су екипи РТС-а.

У центру је све обезбеђено, идентитет миграната утврђује полиција

Зими се у центрима остаје дуже. У Сјеници, која има око 440 лежајева, више од 70 одсто је попуњено.

Идентитет ових људи утврђује полиција док Комесаријат за избеглице има своју интерну евиденцију коју користе за расподелу оброка или одеће.

“Увек је зими већа попуњеност капацитета, а живот се одвија на нормалан начин, имају све обезбеђено, имају слободу кретања, већи број ће да презими па ће на пролеће ићи за својим сновима. Ми смо близу Босне, неко жели преко Босне, неко се враћа на Мађарску“, рекао је Слободан Савовић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Од када трају полицијске акције на северу земље српско-мађарску границу безуспешно је покушало да пређе око 250 људи, а само месец дана раније мађарске власти су за 30 дана регистровале око 29.000 покушаја илегалног преласка границе.

У акцији сузбијања ирегуларних миграција која је почела 27. октобра полиција је пронашла и дислоцирала око 6.600 миграната, њих више од 600 завршило је у Сјеници.

Данас их је овде више од 300, али како је реч о људима у покрету ти бројеви нису коначни.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 05:56:31 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5320639/putevi-migranata--pesacio-mesecima-ka-nemackoj-prezimice-u-sjenickom-kampu-a-na-prolece-za-svojim-snovima.html
Замена старих електричних бројила – надлежни поручују да одлагања више нема https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5320629/zamena-starih-elektricnih-brojila-pametna-brojila.html Замена старих бројила "паметним", покренута још 2012. није урађена. Тендери су обарани, а на мрежи свега четири одсто дигиталних струјомера. Поново се кренуло у посао и надлежни сада обећавају до краја деценије имаћемо 80 одсто паметних бројила, као и Европска унија. До краја године само у Београду и Новом Саду биће уграђено 90.000 паметних бројила. Одлагања више нема – кажу надлежни.

"Тај тендер који је обаран у 2012. коначно ће бити, ваљда, финализиран и надам се да ћемо успети да достигнемо овај циљ од 80 одсто до краја ове деценије. Циљ је озбиљан, али мислим да стварно овај пут треба и сама Дистрибуција да се потруди да то пробамо да остваримо и раније", рекао је Дејан Поповић, председник Савета Агенције за енергетику Србије.

Да је улагање потребно, објашњава и ресорна министарка.

"У Електродистрибуцији, у коју није улагано деценијама у нашу нисконапонску мрежу, то треба да отворено и искрено кажемо, и да прихватимо чињеницу да су велика улагања неопходна да би пре свега имали поузданије снабдевање електричном енергијом, јер је дистрибуција систем са којим се грађани најнепосредније сусрећу и од којег заправо зависи да ли ћемо имати квалитетно напајање електричном енергијом", навела је Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.

Шта ће нова бројила омогућити

Нова бројила су "паметна" јер доносе вишеструку корист: садашње скупо очитавање бројила замениће даљинско, омогућиће даљинско укључивање и искључивање струје, даљинско управљање не само потрошњом већ и нижом и вишом тарифом, као и чување података.

На самој мрежи смањиће губитке, и техничке и због крађе струје, који су од 11 до 13 одсто. Паметним бројилима, биће покривена и привреда.

"Индустријска бројила представљају можда 1,5 одсто укупног броја бројила у целом систему, а кроз њих протиче 40 одсто енергије. Значи, императив је да тај проток енергије ставимо под контролу и под надзор дистрибуцији", рекао је Саша Марчета, специјалиста за паметне мерне системе у "Електродистрибуцији Србије".

Новац за 470.000 паметних бројила је обезбеђен, део од 110 милиона евра из донације Европске уније. Посао олакшава и то што се та паметна бројила производе у Србији.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 05:56:56 +0100 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5320629/zamena-starih-elektricnih-brojila-pametna-brojila.html
Ко су кандидати за београдске одборнике - највише је техничара и економиста, најмање возача и матичара https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5320614/kandidati-za-odbornike-u-beogradskoj-skupstini.html Четрнаест странака, коалиција и удружења грађана за 110 мандата у Скупштини града Београда делегира чак 996 кандидата. Изборни систем је такав да грађани гласају за листу, не за кандидате који су на њој. Ако се гледају све листе, најбројнији кандидати за одборнике су техничари, има их 110, таман колико и мандата. Економиста 106 – четири мање. Следе инжењери, па менаџери. Своје место у политичком систему града види и 60 пензионера, 52 правника, 47 професора, 44 предузетника.

Идентичан је број потенцијалних одборника из редова политиколога и студената, има их по 37.

На страначким листама најмање је возача, тесара, матичара, фотографа, домаћица, радника.

Колико имају година још не знамо, јер се у обрасцима не наводи година рођења – то ћемо сазнати када мандати буду подељени. Када је после прошлогодишњих избора формирана градска власт, просечна старост одборника била је 46 година.

“Данас су одборници и посланици партијски активисти. Значи, неко ко је 24 сата активан у партији, он иде на листе, он је водећи на листама и ти људи се бирају. И мање је важно, да ли је менаџер, да ли је не знам која сад занимања доминирају, битно је колико се он истиче у тој некој партијској активности. То је пресудно и то је на неки начин променило у потпуности састав тих парламената, у смислу занимања која су била пре 20 или 25 година“, каже новинар Политике Никола Тркља.

Повратак вишестраначја у Србију догодио се децембра 1990. године, када су последње две републике Социјалистичке Федеративне Републике Југославије грађанима понудиле више странака.

Први и једини пут, на парламентарним изборима гласало се за личности, а кандидовале су их чак 44 изборне листе. Најспремнији да мењају политички живот били су дисиденти, а међу оснивачима странака најбројнији су били адвокати.

“Ја памтим сигурно четири странке које су чак и улазиле и у локални и у републички парламент, које су формирали адвокати, тај круг њихових пријатеља, познаника су носилац тог неког дела опозиционог деловања. У почетку деведесетих јако је било изражено то национално, антикомунистичко, е тек после негде, средином деведесетих, људи се окрећу и грејању, хоће ли Београд добити топловод из Обреновца...“, подсетио је Тркља.

Чији су кандидати најубедљивији, знаће се после избора, 17. децембра. Када се формира Скупштина града добићемо прилику да наредне четири године процењујемо ко боље доноси одлуке: техничари, менаџери, пензионери, економисти, студенти, домаћице или људи из неких других професија.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 05:55:30 +0100 Избори 2023 https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5320614/kandidati-za-odbornike-u-beogradskoj-skupstini.html
Наручено убиство у Приштини, умешан припадник КБС-а https://www.rts.rs/vesti/hronika/5320839/naruceno-ubistvo-u-pristini-umesan-pripadnik-kbs-a.html Убиство Љиридоне Мурсељи у околини Приштине које се догодило у среду,  подигло је на ноге јавност на КиМ, јер се истрагом испоставило да га је наручио њен супруг, а да је у злочин умешан његов рођак, активни припадник "Косовских безбедносних снага". Куштрим Кокала, припадник КБС-а је трећа особа ухапшена у вези са убиством Љиридоне Мурсељи. Пре њега је ухапшен Гранит Плава, коме је супруг убијене Наим Мурсељи, наручио убиство уз финансијску надокнаду од 15.000 евра пре и исти износ, након убиства, преносе медији у Приштини.

Из КБС-а су потврдили да је у убиство умешан њихов припадник и да се ради о изолованом случају.

Полиција је вечерас ухапсила и супруга жртве, који је признао да је наручио убиство.

Љиридона Мурсељи је данас сахрањена у околини Ђаковице, а обреду је присуствовао и њен супруг, примајући саучешћа окупљених.

Ухапшени Наим Мурсељи, неко време био је саветник Беџета Пацолија, наводе у Приштини.

Полиција је извршила рацију на две локације у Ђаковици, одакле потиче Мурсељи. Одузето је оружје којим је наводно почињен злочин.

]]>
Sat, 2 Dec 2023 00:03:03 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5320839/naruceno-ubistvo-u-pristini-umesan-pripadnik-kbs-a.html
Банке наградиле пољопривреднице - посла има од јутра до сутра https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5320806/banke-nagradile-poljoprivrednice---posla-ima-od-jutra-do-sutra.html Највећи број пољопривредника, сетву и производњу финансира из кредита. Међутим, само 6 одсто фармера узима банкарске позајмице за инвестиције у објекте и опрему. Иза њих је тешка година, па се кредитна активност свела само на оне који немају другог избора. То су препознале и банке, па неке од њих, живот и рад на селу подржавају кроз друштвено-одговорне пројекте. Да је кредитна способност пољопривредника у Србији веома ниска приметила је и Светска банка. Каматне стопе од 6 до 8 одсто готово су неиздрживе за паоре иза којих је лоша сезона.

Пословна банка која половину портфолија темељи на аграру схватила је да нема опстанка без друшвене одговорности. Зато су бесповратно најбољим клијентима доделили новчане награде.

Посла има 365 дана у години што се тога тиче, али ми имамо ту неку мотивацију, сам си свој газда и радиш на своме, посла има од јутра да сутра али не жалимо се, није нам тешко”, каже Тијана Стокић из села Лазарево код Зрењанина, која је добитница награде од 200.000 динара.

"Ово је велика мотивација за нас, циљ нам је да проширимо још више пластеничку производњу, каже Марина Јовановић, село Каране код Ужица, добитница награде од 300.000 динара.

Идемо ка томе да једног дана купомо мало бољи трактор и стално механизацију обнављамо, рекла је Наташа Матијаш, село Бингула код Шида, добитница награде од 500.000 динара.

Сваки трећи трактор прошле године купљен је преко програма конкурентна пољопривреда, по којем држава враћа 50 одсто уложеног. А 40 одсто финансира се из банкарских кредита - 85 одсто учесника овог програма први пут у животу је подигло банкарски кредит.

Како би привукли клијенте али и помогли им да опстану, банке су свесне да морају да послују друштвено одговорно.

Није наш циљ и мисија само остваривање профита него и позитиван утицај на друштво на природну средину. За 15 година смо успели да од нуле дођемо до 50 посто тржиошног учешћа у кредитирању пољопривредника у Србији и за тих 15 година смо схватили да је наш просечан клијент пет година старији. Пет година смо имали старијег клијента него 2008. године“, каже Владимир Вукотић, председник ИО "3 Банка“.

Од великог броја пријава које су приспеле, свака заслужује награду. јер просто данас бити млади пољопривредник веома је изазовно. Треба им честитати и стимулисати их и да се и даље баве пољопривредном производњом”, каже Јелена Несторов из Задружног савеза Војводине, члан комисије за доделу награда.

Пољопривредници су за банке пожељни клијенти - позајмљују само колико им треба, а рате плаћају на време.

]]>
Fri, 1 Dec 2023 23:30:19 +0100 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5320806/banke-nagradile-poljoprivrednice---posla-ima-od-jutra-do-sutra.html
Учесник протеста, огрнут палестинском заставом, запалио се у Атланти https://www.rts.rs/vesti/svet/5320823/ucesnik-protesta-ogrnut-palestinskom-zastavom-zapalio-se-u-atlanti.html Један учесник протеста, огрнут палестинском заставом, запалио се испред израелског конзулата у Атланти, јављају локални медији. Један демонстрант, чији идентитет, а ни пол није познат, запалио се испред израелског конзулата у Атланти. 

Шеф локалне полиције Дарин Шинбаум рекао је да је реч о "екстремном чину политичког протеста“.

"Палестинска застава пронађена је на лицу места и била је део протеста“, рекао је он на конференцији за новинаре.

Надлежни засад нису дали никакве детаље о особи која се запалила, укључујући пол или старост. Познато је само да је у критичном стању.

У овом инциденту су повређене још две особе.

]]>
Fri, 1 Dec 2023 22:29:27 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5320823/ucesnik-protesta-ogrnut-palestinskom-zastavom-zapalio-se-u-atlanti.html
Ухапшен бивши саветник Пацолија, осумњичен за умешаност у убиство супруге https://www.rts.rs/vesti/hronika/5320812/uhapsen-bivsi-savetnik-pacolija-osumnjicen-za-umesanost-u-ubistvo-supruge.html Косовска полиција и тужилаштво саопштили су да је бивши саветник некадашњег председника привремених приштинских институција Беџета Пацолија, Наим Мурсељи ухапшен због сумње да је умешан у убиство своје супруге. Како су навели, поред Мурсељија, ухапшена је још једна особа осумњичена за убиство Љиридоне Мурсељи. Приштински Репортери наводи да је Наим Мурсељи осумњичен да је наручио убиство своје супруге.

Коха додаје, позивајући се на неименоване изворе, да је лекар опште праксе који се сумњичи да је извршио убиство, признао полицији злочин и рекао да га је платио Наим Мурсељи.

Основно тужилаштво у Приштини потврдило је да су две особе ухапшене, међу којима је супруг убијене, након случаја који је првобитно окарактерисан као "пљачка која је резултирала убиством".

Тужилаштво је додало да су извршене рације на две локације у Ђаковици и да је одузето оружје за које се сумње да је коришћено приликом убиства, додаје Индекс онлајн.

Случај се сада истражује као убиство и исценирана пљачка.

Након хапшења огласио се и Пацоли, који је на Фејсбуку навео да је шокиран због убиства и поручио да ко год стоји иза "овог страшног и сабласног чина" мора да буде изведен пред лице правде и добије максималну казну.

Приштински медији у четвртак су објавили да је Љиридона Мурсељи убијена након пуцњаве у аутомобилу, у којем је била са породицом.

]]>
Fri, 1 Dec 2023 21:22:14 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5320812/uhapsen-bivsi-savetnik-pacolija-osumnjicen-za-umesanost-u-ubistvo-supruge.html
Вашингтон "нишани" Техеран – терористи, атентати, нафта и оружје https://www.rts.rs/vesti/svet/5320709/sad-iran-izrael-tenzije-hamas-.html Иран је највећи спонзор тероризма на свету, оценио је амерички Стејт департмент, наводећи да Техеран финансира и организује терористичке групе у Африци, Азији, Европи и обе Америке. Тешке речи из Вашингтона уследиле неколико дана пошто су ирански дронови прозујали изнад носача авиона "Двајт Ајзенхауер" и бродова Пете флоте у Арапском мору. Две земље су на ивици отвореног сукоба од почетка рата у Појасу Газе 7. октобра. Сједињене Државе појачале су реторику против Ирана, тврдећи да је ова држава највећи спонзор терористичких организација на свету, те да акције Техерана укључују подршку Хезболаху у Либану, Исламском џихаду и Хамасу у Појасу Газе, те палестинском Народном покрету за ослобођење.

"Ове групе одговорне су за бројне смртоносне нападе у Гази и на Западној обали", наводи се у редовном извештају Стејт департмента о тероризму, који је ове године објављен у тренутку када је читав Блиски исток на ивици општег рата због бруталног упада Хамаса у Израел и казнене операције израелске војске која је уследила.

Осим Хезболаха, Хамаса и Исламског џихада, који су од почетка сукоба у Гази део рата против Израела, Стејт департмент је као иранске протежее навео и групе екстремиста у Бахреину, Ираку, Сирији, као и Хуте у Јемену, који су се, свако на свој начин, већ укључили у рат Палестинаца и Израелаца.

"Операција Џон Болтон"

Ирану се на терет ставља и покушај убиства некадашњег саветника за националну безбедност и амбасадора при УН Џона Болтона, чију је ликвидацију, наводно, планирала Револуционарна гарда као осветнички чин због убиства команданта ове елитне иранске формације, генерала Касема Солејманија у Багдаду почетком 2020. године.

Извештај Стејт департмента објављен је свега неколико дана пошто су ирански дронови надлетели бродове америчке Пете флоте у водама Арапског мора и прозујали изнад носача авиона "Двајт Ајзенхауер" и разарача, фрегата и подморница које су га пратиле. У том тренутку, судећи према сателитским снимцима, амерички ратни бродови налазили су се на 100 километара од обала Ирана.

"Присуство америчких бродова само диже тензије и несигурност", навела је команда иранске морнарице, наводећи да су државе у региону "сасвим способне да саме и без страног мешања одрже стабилност".

Американци су оптужили Иран за опасно понашање, што је само подигло тензије између две државе, усијане због рата у Појасу Газе и серије напада на америчке базе у Ираку и Сирији, које су у последња два месеца извеле шиитске милиције под директном контролом Револуционарне гарде. Те милиције су, од 7. октобра, 73 пута напале базе у којима су амерички војници.

Бродови Пете флоте, који су последњих недеља патролирали водама Црвеног и Арапског мора, суштински, представљају део поруке Ирану да ни под коју цену не покушава да се укључи у рат у Гази, или се суочи са катастрофалним последицама.

До сада, америчке акције ограничене су на бомбардовање положаја проиранских милиција у Сирији и Ираку, али је Вашингтон озбиљан дипломатски и медијски притисак усмерио ка Техерану и Багдаду, желећи да сукоб Палестинаца и Израела задржи у границама Газе.

Нове санкције и заплена нафте на отвореном мору

Притисак на Иран додатно је појачан новим пакетом санкција Вашингтона, осмишљеним да се заузда финансијска мрежа којом Техеран, продајом нафте, финансира читав низ организација и покрета.

Као и у извештају Стејт департмента, наведени су Хути, Хезболах и Хамас, а Американци су, истовремено, саопштили да су током године запленили иранску нафту укупне вредности 290 милиона долара, која је продата неименованим купцима.

Иран је, истовремено, саопштио да ће заједно са Кином, Русијом, Индијом, Бразилом, Јужном Африком и Оманом организовати поморске маневре у Персијском заливу, док је, после дугог одлагања, најављена и испорука руских авиона и хеликоптера иранском ратном ваздухопловству.

Заменик министра одбране, генерал Махди Фарахи рекао је, агенцији Тасним, да ће током наредне године у Иран стићи за сада недефинисан број авиона Су-35 и Јак-130, као и јуришни хеликоптери Ми-28.

На тај начин, Иран ће прекинути 30 година дугу паузу у процесу модернизације ваздухопловства, јер је током деведесетих од Русије купио 44 летелицe "миг 29", али се претпоставља да их је, сада, у употреби бар упола мање. Уз "мигове", иранско ратно ваздухопловство у наоружању има и америчке ловце Ф-14, који су купљени још у време када је овом земљом владао шах Реза Пахлави.

]]>
Fri, 1 Dec 2023 21:20:10 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5320709/sad-iran-izrael-tenzije-hamas-.html
Саботажа на Балтичком гасоводу – Финска тврди да све указује на кинески теретни брод https://www.rts.rs/vesti/svet/5320758/sabotaza-na-baltickom-gasovodu--finska-tvrdi-da-sve-ukazuje-na-kineski-teretni-brod.html Док се истрага о оштећењу виталне инфраструктуре у Балтичком мору наставља, фински министар европских послова Андерс Адлеркројц рекао је да је тешко поверовати да је саботажа гасовода између Финске и Естоније била случајна – или да се догодила без знања Пекинга. Истрага финских власти као главног осумњченог идентификовала је кинески теретни брод, за који се верује да је вукао сидро преко дна Балтичког мора, пресецајући каблове и гасовод. Андерс Алдеркројц је за Политико рекао да све указује на то да је за инцидент у коме су почетком октобра оштећени гасовод и телекомуникациони кабл који повезују Финску и Естонију био намеран чин.

"Ја нисам поморски капетан. Али мислим да бисте приметили да вучете сидро за собом стотинама километара. Мислим да све указује да је то било намерно. Али наравно, до сада то нико није признао“, навео је фински министар.

Финска и Естонија истражују пуцање Балтичког конектора, 77 километара дугог гасовода који повезује две чланице НАТО-а испод Балтичког мора.

Гасовод је оштећен 7. или 8. октобра, заједно са два телекомуникациона кабла која повезују Естонију са Финском и Шведском.

Истрага финских власти као главног осумњIченог идентификована је кинески теретни брод "Њуњу полар бер", за који се верује да је вукао сидро преко дна Балтичког мора, пресецајући каблове и гасовод.

Како се истиче, сидро тешко 6.000 килограма извађено је неколико метара од места оштећења.

Хелсинки и Талин траже приступ спорном пловилу

Финска и Естонија су од тада у контакту са кинеским властима, тражећи њихову сарадњу у истрази.

Балтик тајмс пренео је раније ове недеље да су две европске земље затражиле да пошаљу изасланике у Пекинг да испитају брод, који је тренутно на путу ка кинеској луци.

Адлеркројц је рекао да не може да спекулише о томе да ли је кинеска влада одобрила ту иницијативу. Како је оценио, најављени повратак брода у Кину намеће нека питања.

"Ако бих ја као капетан урадио нешто што кинеска влада не би одобрила, онда бих био забринут да се враћам кући са својим бродом“, додао је Адлеркројц.

Естонски министар одбране Хано Певкур слично је говорио за шведски јавни сервис СВТ прошлог месеца, рекавши да је "капетан брода сигурно схватио да нешто није у реду” након што је вукао сидро дуже од 180 километара.

Након више од годину дана након што су гасоводи Северни ток 1 и 2 који повезују Русију и Немачку оштећени у неколико експлозија, инцидент на "Балтик конектору" изазива већу забринутост у погледу безбедности виталне подводне инфраструктуре и могућих мера за њену заштиту од спољне саботаже. Упркос међународној истрази, још није индентификован кривац за напад на "Северни ток", подсећа Политико.

Адлеркројц је рекао да би требало да постоји "више заштите" те врсте инфраструктуре, апелујући на бољи надзор "сумњивих" бродова. Али постоје ограничења за оно што се може учинити, закључио је фински министар.

]]>
Fri, 1 Dec 2023 21:49:38 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5320758/sabotaza-na-baltickom-gasovodu--finska-tvrdi-da-sve-ukazuje-na-kineski-teretni-brod.html
Београдски ГИК усвојиo Збирну изборну листу за изборе за одборнике https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5320801/beogradski-gik-usvojio-zbirnu-izbornu-listu-za-izbore-za-odbornike.html Градска изборна комисија (ГИК) је на вечерашњој седници усвојила Одлуку о утврђивању Збирне изборне листе за изборе за одборнике Скупштине Града Београда, расписане за 17. децембар 2023. године. ГИК је у наставку 19. седнице усвојио Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 13. "МИ - ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић".

ГИК је раније прогласио 14 изборних листа:

Изборна листа број 1 "Александар Вучић – Београд не сме да стане"

Изборна листа број 2 "Ивица Дачић – премијер Србије, Тома Фила – градоначелник Београда"

Изборна листа број 3 "Србија против насиља – Добрица Веселиновић – проф. др Владимир Обрадовић (Странка слободе и правде, Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, Еколошки устзанак – Ћута, Демократска сртранка, Покрет слободних грађана)"

Изборна листа број 4 "Милица Ђурђевић Стаменковски – Бошко Обрадовић – Национално окупљање – Државотворна снага – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери"

Изборна листа број 5 "Др Милош Јовановић – Нада за Београд – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић"

Изборна листа број 6 "Руска странка – Слободан Николић"

Изборна листа број 7 "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи – Вук Јеремић, Владимир Гајић, Др Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Марина Липовац Танасковић"

Изборна листа број 8 "Да се војска на Косово врати – Миша Вацић"

Изборна листа број 9 "Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – Добро јутро Београде"

Изборна листа број 10 "Усаме Зукорлић – Промена је победа – Странка правде и поверења"

Изборна листа број 11 "Србија на западу" – Зоран Вулетић – Немања Милошевић – Да се струка пита – Владимир Ковачевић"

Изборна листа број 12 Група Грађана "Ћале, ово је за тебе"

Изборна листа број 13 "Ми – Глас из народа, Александар Јерковић"

Изборна листа број 14 "Чедомир Јовановић – Мора другачије".

]]>
Fri, 1 Dec 2023 20:55:03 +0100 Избори 2023 https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5320801/beogradski-gik-usvojio-zbirnu-izbornu-listu-za-izbore-za-odbornike.html
ПИК утврдио збирну изборну листу за покрајинске изборе https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5320800/pik-utvrdio-zbirnu-izbornu-listu-za-pokrajinske-izbore.html Покрајинска изборна комисија саопштила је да је на данашњој седници утврдила збирну изборну листу за изборе за покрајинске изборе 17. децембра. Покрајинска изборна комисија је на данашњој седници донела Oдлуку о утврђивању Збирне изборне листе за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, на изборима расписаним за 17. децембар.

На листићу за покрајинске изборе биће 13 листа:

 1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Војводина не сме да стане

 2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

 3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

 4. Руска странка  ̶  Срби и Руси браћа заувек!

 5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА за СРБИЈУ – НАДА за ВОЈВОДИНУ –  Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

 6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – За  нашег Председника, за нашу заједницу, за будућност!

 7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА - МАРИНИКА ТЕПИЋ – МИХАИЛО БРКИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

 8. TOMISLAV ŽIGMANOV – UJEDINJENI ZA PRAVDU – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, USAME ZUKORLIĆ– STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA / ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

 9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

 10. НАРОДНА СТРАНКА - СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

 11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери

 12. Саша Радуловић (Доста је било - ДЈБ) - Борис Тадић ( Социјалдемократска странка-СДС) - Ана Пејић (Отете бебе) - Добро јутро Србијо

 13. ВОЈВОЂАНИ - Лига социјалдемократа Војводине - ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш

Донета и одлука о изгледу гласачког листића

У наставку седнице, Комисија је донела Oдлуку о облику и изгледу гласачког листића и контролног листа за проверу исправности гласачке кутије за спровођење избора за посланике у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, расписаних за 17. децембар 2023. године.

Комисија је донела Решење о именовању члана и заменика члана проширеног састава Покрајинске изборне комисије, на предлог који је поднела НАРОДНА СТРАНКА, као и Решење о именовању члана и заменика члана проширеног састава Покрајинске изборне комисије, на предлог који је поднела Коалиција ВОЈВОЂАНИ.

Комисија је донела и Решење о именовању заменика члана Градске изборне комисије града Новог Сада, у сталном саставу.

]]>
Fri, 1 Dec 2023 20:53:29 +0100 Избори 2023 https://www.rts.rs/vesti/izbori-2023/5320800/pik-utvrdio-zbirnu-izbornu-listu-za-pokrajinske-izbore.html