РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Одаловић уочи суђења Тачију: Злочина много више него што је обухваћено оптужницом, суд мора да заштити сведоке https://www.rts.rs/vesti/politika/5162828/sudjenje-taciju-ovk-sud-odalovic-.html Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић каже за РТС, уочи почетка суђења Хашиму Тачију, да је злочина било много више него што је обухваћено оптужницом. Велика одговорност и велики терет на трибуналу јесте да обезбеди заштиту сведока, истиче Одаловић. Суђење једном од вођа такозване ОВК, Хашиму Тачију и још тројици оптужених припадника исте групе - за злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову и Метохији и у Албанији 1998. и 1099. године, почиње 3. априла.

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић нада се да је то само једна од група којој ће се судити, јер је злочина било много више него што је обухваћено оптужницом.

"Веома је важно из угла мандата који имам, а то су нестала лица, јер се ту ради о 43 илегална затвора која су евидентирана, за које је и овом оптужницом потврђено да су постојали. Иначе, 145 их је укупно било, то су међународни званичници истакли, на простору Косова и Метохије. Велики број оних које ми данас тражимо био је у тим затворима. Велики број је нажалост убијен. Извесно је да је један број транспортован у Албанију. О томе говори и филм који је недавно на један добар начин екранизовао нешто што је била велика тема, о којој се много причало, а мало знало", истиче Одаловић.

Велика одговорност на трибуналу је да заштити сведоке

Када је реч о ономе што се дешавало са "жутом кућом", Одаловић каже да су оптужницом обухваћени и неки логори у Албанији, и да ту има доста простора ако буде спремности и прикупљених доказа.

"Овде је проблем наравно и оно што смо видели већ у неким суђењима, у покушајима суђења да будем прецизнији, лидерима и припадницима такозване Ослободилачке војске Косова. Ти сведоци који су евидентно били спремни и постојали, су нестајали. Многи су одустајали, али је највећи број нестао", подсећа Одаловић.

Тако да је велика одговорност и велики терет на трибуналу, истиче, да прво обезбеди заштиту сведока и да обезбеди њихово појављивање и њихово сведочење.

"У оптужници најмањи фокус на убијеним Србима"

Чини му се, напомиње, да је у оптужници најмањи фокус био на утврђивању одговорности за убијене Србе.

"То је оно што доводим у директну везу са јучерашњој изјавом председника самопроглашене скупштине, Коњуфцом, који тражи да се и Вучићу суди зато што он зна судбину и истину о несталима, и да се и он стави на оптужницу која је подигнута против Путина", каже Одаловић.

Изненадио га је, додаје, Иса Мустафа, који је један од умерених политичара у Приштини, а који је причао о "епопеји ОВК". Та такозвана Ослободилачка војска Косова је буквално разорила Демократски савез Косова. Многи истакнути чланови су убијени", наводи Одаловић.

Када је реч о протестима који су заказани у Хагу и Приштини, Одаловић сматра да би било неодговорно од стране суда да подлегне таквим притисцима.

"Београд предао 2.417 докумената, ми ни једну информацију од Приштине нисмо добили"

Одаловић је нагласио једну, каже, велику непознаницу коју Приштина упорно прикрива, а то је да је Београд предао Приштини 2.417 докумената у тражењу несталих лица.

"Дакле, породице Албанаца морају да знају – 2.417 докумената из архива наших органа и институција, до сада 99 одсто идентификованих или пронађених жртава су на бази наших информација. Ми ни једну информацију од Приштине нисмо добили. Они негирају постојање архиве ОВК", објашњава Одаловић.

]]>
Fri, 31 Mar 2023 09:02:24 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5162828/sudjenje-taciju-ovk-sud-odalovic-.html
Колика је правна снага оптужнице против Трампа https://www.rts.rs/vesti/svet/5162881/kolika-je-pravna-snaga-optuznice-protiv-trampa.html Први пут у историји САД подигнута је оптужница против некадашњег председника. Правни аналитичари сматрају да ће њујоршким тужиоцима бити изузетно тешко да поткрепе оптужницу против Доналда Трампа. Велика порота на Менхетну подигла је оптужницу против бившег председника САД Доналда Трампа због новца који је тајно исплаћен звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс.Трамп је оптужницу оценио као "политички прогон и мешање у изборе".

Бивши лични адвокат Доналда Трампа Мајкл Коен рекао је да је координирао са Трампом у вези са исплатама Данијелсовој и другој жени, бившој Плејбој зечици Карен Мекдугал, која је такође тврди да је имала сексуални однос са њим, што је бивши председник САД негирао.

 Док је обављао највишу функцију у Америци, Трамп је надокнадио Коену плаћања Данијелсовој, а савезни тужиоци који су оптужили Коена рекли су у судским документима да су исплате лажно евидентиране као за правне услуге.

Фалсификовање пословне евиденције, оптужба за коју правни аналитичари кажу да се обично води као прекршај.

 Да би ту оптужбу подигли на кривично дело, тужиоци морају доказати да је Трамп фалсификовао евиденцију како би прикрио други злочин.

 Једна од могућности, према Њујорк тајмсу, јесте да тужиоци могу да утврде да је сама исплата прекршила закон о финансирању кампање, пошто је заправо била незаконита тајна донација за подршку председничкој кампањи.

Употреба државног изборног закона на тај начин, и то у случају који укључује савезног, а не кандидата на нивоу једне државе, је непроверена правна теорија, тврде правни стручњаци, а Трампови адвокати би то, уверени су, сигурно оспорили.

Трамп би такође могао да оспори да ли је рок застаревања, пет година у овом случају, требало да истекне. Према њујоршком закону, рок застаревања се може продужити ако је оптужени био ван државе, али Трамп може тврдити се за функцију председника САД та одредба не може применити.

 "Постоји читав низ могућности“, рекао је Дејвид Шапиро, бивши агент, тужилац Еф-Би-Аја и предавач на Колеџу "Џон Џеј" кривичног права у Њујорку. Сматра да је “ово је случај из снова за браниоце.“

]]>
Fri, 31 Mar 2023 08:55:51 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5162881/kolika-je-pravna-snaga-optuznice-protiv-trampa.html
Курсна листа за 31. март https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5162886/kursna-lista-za-31-mart.html Званични средњи курс: 117,2933 КУРСНА ЛИСТА БР.61
ЗА ДЕВИЗЕ

ФОРМИРАНА НА ДАН 31.03.2023. ГОДИНЕ

 

 

]]>
Fri, 31 Mar 2023 08:53:02 +0200 Сервисне вести https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5162886/kursna-lista-za-31-mart.html
Трамп о оптужници: Невин сам, ово је политички прогон и мешање у изборе https://www.rts.rs/vesti/svet/5162832/tramp-o-optuznici-nevin-sam-ovo-je-politicki-progon-i-mesanje-u-izbore.html Бивши председник САД Доналд Трамп одбацио је оптужницу која је подигнута против њега због тајно исплаћеног новца порно глумици Сторми Вилијамс као "политички прогон и мешање у изборе" и поручио да је "потпуно невин". Говорећи о оптужници против њега, Доналд Трамп је оценио да је реч о полтичком прогону и мешању у изборе "на највишем забележеном нивоу у историји", наговестивши да неће одустати од трке за председника САД 2024. године, а преноси Ројтерс.

Трамп је у свом саопштењу оптужио окружног тужиоца Алвина Брага да покушава да угрози његове шансе да победи демократског председника Џозефа Бајдена у избору за председника САД.

"Од времена када сам сишао златним покретним степеницама у кули Трамп, па чак и пре него што сам положио заклетву као ваш председник САД, радикалне леве демократе, непријатељи вредних мушкараца и жена ове земље, били су ангажовани у лову на вештице како би уништили покрет 'Учините Америку поново великом' (Make America great again)", рекао је Трамп.

Трамп је оптужио и демократе да су лагале, верале и крале у, како је навео, својој опседнутости да покушају да дођу до њега, али да су сад учинили "незамисливо".

"Оптужили су потпуно недужну особу у чину очигледног мешања у изборе", рекао је Трамп. Како је рекао, то се никада није догодило у "историји наше нације".

"Демократе су варале безброј пута током деценија, укључујући шпијунирање моје кампање, али и коришћење нашег правосудног система као оружја за кажњавање политичког противника, који је игром случаја председник САД и водећи републикански кандидат за председника, никада се раније није догодило. Никада", навео је Трaмп.

Окружног тужиоца Менхетна Алвина Брага назвао је "срамотом" и рекао да га је лично израбрао и финансирао Џорџ Сорос.

"Уместо да заустави талас криминала без преседана који је завладао Њујорком, он ради прљави Бајденов посао, игнорише убиства, провале и нападе на које би требало да се усредседи. Тако Браг користи своје време", додао је Трамп. Изразио је уверење да ће се "овај лов на вештице обити о главу Бајдену", преноси Си-Ен-Ен.

"Амерички народ тачно схвата шта радикалне леве демократе овде раде. Сви то могу да виде. Дакле, наш покрет и наша странка, уједињена и јака, прво ће поразити Алвина Брага, а затим ћемо поразити Џоа Бајдена, и избацити све до задњег од ових покварених демократа из канцеларије како бисмо Америку поново учинили великом", закључио је Трамп.

Трамп се у оптужници, коју је против њега подигла велика порота Менхетна, суочава са више од 30 тачака оптужби у вези са пословном преваром, према два извора упозната са случајем.

То је први пут у историји САД да ће се садашњи или бивши председник суочити са кривичним пријавама. Очекује се да ће се Трамп у уторак појавити на суду.

]]>
Fri, 31 Mar 2023 08:32:06 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5162832/tramp-o-optuznici-nevin-sam-ovo-je-politicki-progon-i-mesanje-u-izbore.html
Турски парламент одобрио улазак Финске у НАТО https://www.rts.rs/vesti/svet/5162830/turski-parlament-odobrio-ulazak-finske-u-nato.html Турски парламент одобрио је кандидатуру за чланство Финске у НАТО-у, чиме је отворен пут Хелсинкију да се прикључи тој војној Алијанси. Турски парламент је последњи од парламената 30 чланица НАТО-а који је одобрио чланство Финске у Алијанси, наводи Ројтерс.

"Чланство у НАТО-у ће ојачати безбедност Финске и побољшати стабилност и безбедност у региону Балтичког мора и северне Европе“, наводи се у саопштењу финске владе након гласања у турском парламенту.

Претходно је, раније ове недеље, парламент Мађарске након вишемесечних одлагања одобрио улазак Хелсинкија у западни савез.

Након избијања рата у Украјини, Финска и Шведска су прошле године затражиле да се придруже трансатлантском војном савезу, али су процес приступања зауставиле Турска и Мађарска.

Турска је недавно поручила да би, за сада, могла да одобри чланство Финске у НАТО-у, али не и Шведске. Фински председник Саули Нинисто и министар спољних послова Пека Хависто одбацили су ту идеју, рекавши да је безбедност те две нордијске земље међусобно повезана.

Турска је на неодређено време отказала трилатерални механизам са Шведском и Финском поводом њихових захтева за придруживање НАТО-у након што је Расмус Палудан, лидер данске крајње десничарске политичке странке, спалио у јануару ове године примерак Курана испред турске амбасаде у Стокхолму.

Анкара је недвосмислено затражила да и званични Хелсинки и Стокхолм заузму чвршћи став против Радничке партије Курдистана (ПКК), коју Турска и њени западни савезници сматрају терористичком групом, али и против још једне организације коју турске власти криве за покушај државног удара 2016. године

]]>
Fri, 31 Mar 2023 07:52:26 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5162830/turski-parlament-odobrio-ulazak-finske-u-nato.html
Брајан Волш оптужен за убиство супруге Ане, Американке српског порекла – случај премештен у виши суд https://www.rts.rs/vesti/svet/5162824/brajan-vols-optuzen-za-ubistvo-supruge-ane-amerikanke-srpskog-porekla--slucaj-premesten-u-visi-sud-.html Брајан Волш оптужен је за убиство своје супруге Ане Волш, Американке српског порекла која је нестала 1. јануара, саопштило је тужилаштво. Оптужница премешта случај Вишем суду у Норфолку, где ће Волшу бити поново суђено у наредним недељама. Окружни тужилац Мајкл Морисеј саопштио је да су против Брајана Волша подигнуте три оптужнице - за убиство супруге Ане Волш, за довођење у заблуду полицијске истраге и ометање спровођења правде, и за "непрописно преношење људског тела", наводи boston25news.com.

"Брајан Волш се изјаснио да није крив по оптужби за убиство на суђењу у Окружном суду Квинси у јануару. Ова оптужница премешта случај Вишем суду у Норфолку, где ће Волшу бити поново суђено у наредним недељама. Тај датум још није одређен", наводи тужилац.

Ана Волш је нестала 1. јануара рано ујутру када је требало да оде на бостонски аеродром "Логан" и одатле отпутује у Вашингтон због посла. 

Полиција је трагала за њом више од недељу дана, иако је њен муж у почетку рекао да није виђена од Нове године. 

Супруг нестале Београђанке је од раније у притвору због обмањивања полиције која за Аном трага од 4. јануара, када су њен нестанак пријавиле колеге из Вашингтона. Он се изјаснио да није крив.

Истражитељи су пронашли крв и крвави нож у подруму куће породице Волш, а, према изворима Си-Ен-Ена, у историји интернет претраге на уређајима Брајана Волша пронађени су упити "како се решити тела жене од 52 килограма" и "како раскомадати тело". Он је потрошио и стотине долара на куповину средстава за чишћење.

На депонији и у контејнерима који се налазе у близини зграде у којој живи Брајанова мајка Дајанапронађени су предмети који су такође предмет истраге.

Брајан Волш је, иначе, на условној казни и носио је наруквицу за праћење због продаје лажних слика Ендија Ворхола 2016. године. Истрага је утврдила и да је прекршио ту условну казну, због које није могао да оде и са супругом живи у Вашингтону.

У ноћи у којој је нестала, Ана је требало да отпутује у Вашингтон где је радила у агенцији за некретнине, а где Волшови имају и кућу.

Ана Волш, девојачко презиме Љубичић, рођена је и одрасла у Београду, а 2005. је отишла у Сједињене Америчке Државе. Са Брајаном Волшом има троје деце, старости од две до шест година.

]]>
Fri, 31 Mar 2023 07:27:52 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5162824/brajan-vols-optuzen-za-ubistvo-supruge-ane-amerikanke-srpskog-porekla--slucaj-premesten-u-visi-sud-.html
Подигнута оптужница против Трампа, први пут у историји бивши председник САД кривично оптужен https://www.rts.rs/vesti/svet/5162817/podignuta-optuznica-protiv-trampa-prvi-put-u-istoriji-bivsi-predsednik-sad-krivicno-optuzen.html Велика порота на Менхетну подигла је оптужницу против бившег председника САД Доналда Трампа због новца који је тајно исплаћен звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс. Доналд Трамп је први бивши председник у америчкој историји који је кривично оптужен.

Велика порота на Менхетну подигла је оптужницу против бившег председника због новца који је тајно исплаћен звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс.

Конкретне оптужбе још нису познате, пошто је оптужница запечаћена.

 Си-Ен-Ен јавља да се Трамп суочава са више од 30 тачака оптужнице у вези са пословном преваром.

Трамп је рекао да је "потпуно невин" и поручио да неће одустати од председничке трке 2024, године.

Његови адвокати очекују да ће преговарати са тужиоцима о датуму и времену да се он преда властима након подизања оптужнице, како се очекује, добровољно.

Очекује се да ће Трамп бити изведен пред кривични суд у Њујорку у уторак, 4. априла, преноси Си-Би-Ес.

]]>
Fri, 31 Mar 2023 08:32:59 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5162817/podignuta-optuznica-protiv-trampa-prvi-put-u-istoriji-bivsi-predsednik-sad-krivicno-optuzen.html
Погачица 80 динара, проја 70 – како пекари оправдавају цену пецива https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5162218/pogacica-80-dinara-proja-70--kako-pekari-opravdavaju-cenu-peciva.html Пшеница је лоше плаћена и слабо тражена ових дана, али када се преради у кифлу или питу цена је превисока, тако бар кажу потрошачи. Пекари сматрају да су цене пецива мање него што би требало да буду, те да једва покривају трошкове енергената и плате запослених. Најављују да ће од државе тражити једну квоту бесцаринског увоза тврдих пшеница како би побољшали квалитет домаћег брашна. Погачица 80 динара, пројица 70, рол виршла 180 – купцима скупо, за пекаре јефтино. Кажу да је за годину и по дана само квасац поскупео 120 одсто. Истичу да већ два месеца нису мењали цене.

Зоран Пралица из Уније пекара каже да су пекари поскупели производе "свега 30-40 одсто, а код неких производа и до 50 одсто".

"Куповна моћ код нас у Србији није толика, тако да пекари нису могли да врше максималана поскупљења, која су можда и требали", рекао је Пралица.

Каже да ограничена цена хлеба "сава" није утицала на то да пекари надокнађују профит подизањем цена осталих производа, јер им је држава дала брашно по субвенционисаним ценама. Да би побољшали квалитет пецива тажиће бесцарински увоз тврде пшенице.

Стручњаци кажу да та иницијатива не иде уз чињеницу да на залихама имамо велике количине непродате пшенице.

Имајући у виду да смо ми прошле године поред доброг рода имали и изузетно квалитетну пшеницу, дакле сви параметри квалитета који су били битни за пекарску индустрију су били бољи него у претходних пет година“, истиче Сунчица Савовић из “Жита Србије“.

Зашто се увози висококвалитетна пшеница

Жарко Галетин са Продуктне берзе Новог Сада истиче да подржава захтев Уније пекара.

"Имали смо пре пар година увоз 30.000 тона побољшивача, те висококвалитетне пшенице из Mађарске и имамо искуство да је тај увоз чак подстакао потрошњу домаће пшенице", рекао је Галетин.

Пољопривредници кажу да висококвалитетну пшеницу и сами производимо, али на малим површинама, додају, биле би веће када би им млинари плаћали више. Двадесет одсто је скупља од стандардне пшенице, што је недовољно, кажу,  дасе покрију мањи приноси. 

“Пшеница је драстично пала доле, тако да нема заинтересованих купаца, и ти купци који су заинтересовани, конкретно прерађивачи, млинари дају веома малу цену пшенице“, истиче Јовица Јакшић из Независне асоцијације пољопривредника Србије.

Тренутно на залихама имамо више од 700.000 тона пшенице за извоз најављује се и нова жетва са рекордним приносима.

]]>
Fri, 31 Mar 2023 06:07:29 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5162218/pogacica-80-dinara-proja-70--kako-pekari-opravdavaju-cenu-peciva.html
Државна помоћ привреди, интересовање увек више него што је пара https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5162762/drzavna-pomoc-privredi-interesovanje-uvek-vise-nego-sto-je-para.html Подршка државе привреди се и те како исплати јер се са око 2 милијарде динара, колико се из буџета издваја за те програме преко Министарства привреде и Развојне агенције Србије, сваке године добије осам милијарди динара нових инвестиција. Међутим, интересовања домаће привреде је увек више него што је пара. Када једна криза сустиже другу, питање на које би сваки инвеститор желео да зна одговор јесте уложити новац или штедети? Питање утолико значајније јер је један од стубова развоја сваке земље управо прилив директних страних инвестиција.

Прошле године Србија је привукла рекордне 4,4 милијарде евра. Ипак, не можемо бити задовољни довољним укључивањем домаћег капитала у глобалне ланце снабдевања.

"Веће укључивање домаће компоненте није само одговорност, да кажемо, самих компанија и државе да ту помогне. То треба да разумеју и велике компаније, односно страни инвеститори који овде послују", каже Бојан Станић из ПКС.

Програми подршке привреди које од 2016. спроводе Министарство привреде и Развојна агенција Србије донели су привредницима предвидивост и могућност да планирају, посебно када је реч о микро и малим предузећима која најтеже долазе до финансијских средстава.

Министарство привреде негира да ће новоусвојеном Владином индустријском политиком и стратегијом паметне специјализације, неке делатности бити искључене из подршке.

"Имајући у виду перспективу развоја малих и средњих предузећа,  равномерни регионални развој што нам је такође приоритет, нама је у овом тренутку јако тешко да искључимо рецимо све производне делатности базиране на обради дрвета, пластике, свега онога што јако пуно има у нашим микро и малим предузећима", каже Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде.

Програм подршке промоције извоза

Програм Развојне агенције Србије за подршку уласку у ланце снабдевача великих мултинационалних компанија за ову годину је завршен, али још није касно за пријаву за Програм подршке промоције извоза.

"Укупан буџет је 150 милиона динара и јавни позив је расписан до 5. априла, значи још мало има времена. Макисмалан износ који један корисник може да добије је до 10 милиона динара. При томе, ви бирате више активности за које мислите да ће допринети повећању вашег извоза", каже Наталија Терзић, сектор за подршку МСП Развојне агенције Србије.

У току је и позив за Програм развоја конкурентности, а очекује се и расписивање конкурса за набавку машина и опреме за који традиционално влада велико интересовање. Средства за опрему већ су доступна привредницима у Војводини преко Развојне агенције Војводине.

]]>
Fri, 31 Mar 2023 06:05:15 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5162762/drzavna-pomoc-privredi-interesovanje-uvek-vise-nego-sto-je-para.html
Данас променљиво облачно и топлије, увече киша https://www.rts.rs/vesti/vreme/5162767/vreme-prognoza.html Променљиво облачно са сунчаним интервалима и топло. Највиша дневна температура од 20 до 23, у Београду око 21 степен. Увече киша. Ујутру је тек понегде у Банату и на истоку могућа понека кап кише. Током дана суво уз смену сунца и облака.

Касно после подне и увече јаче наоблачење с кишом и пљусковима, најпре на северу и западу Србије.

Температура током дана од 20 степени до 23 степена.

У Београду током дана дужи сунчани периоди, увече наоблачење и киша. Највиша температура 21 степен.

За дане викенда нестабилно, местимично с кишом уз мањи пад температуре.

]]>
Fri, 31 Mar 2023 06:03:06 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5162767/vreme-prognoza.html
Четиристо дана рата у Украјини; Путин наредио пролећну регрутацију, позиви за 147.000 људи https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5162775/cetiristo-dana-rata-u-ukrajini-putin-naredio-prolecnu-regrutaciju-pozivi-za-147000-ljudi.html Рат у Украјини – 400. дан. Руски председник Владимир Путин потписао је указ о пролећној регрутацији, која почиње 1. априла и траје до 15. јула. Обухваћено је 147.000 људи. Новинар "Волстрит џорнала" ухапшен је у Јекатеринбургу због оптужби за шпијунажу. Амерички лист тражи његово ослобађање, док државни секретар САД Ентони Блинкен позива америчке држављане да одмах напусте Русију. Руски председник Владимир Путин потписао је указ о пролећној регрутацији, која почиње 1. априла и траје до 15. јула. Позив ће добити 147.000 људи, пренела је агенција Тас.

Током јесени 2022. године, укупно 120.000 људи је у Русији позвано у војну службу, а 134.500 људи је регрутовано прошлог пролећа. У просеку, око 130.000 људи је регрутовано у сваком року у последњих неколико година, наводи руска агенција.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је да Москва још разговара са шефом Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) о идеји да се око нуклеарке Запорожје формира безбедносна зона.

Блинкен позвао америчке држављане да одмах напусте Русију

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је новинар америчког Волстрит џорнала Иван Гершкович ухапшен у Јекатеринбургу под сумњом за шпијунажу. Окружни суд у Москви одредио му је притвор до 29. маја.

Амерички лист пориче оптужбе ФСБ-а и тражи хитно ослобађање "поузданог и посвећеног репортера", док је државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен позвао америчке држављане да одмах напусте Русију.

"Дубоко смо забринути због објаве Русије да је привела новинара који је држављанин САД. Приоритет Стејт департмента је безбедност и сигурност грађана САД у иностранству. Ако сте држављанин САД и живите или путујете у Русију, молимо вас, одмах је напустите", написао је Блинкен на Твитеру.

Руске снаге оствариле су одређени напредак у Бахмуту на источној линији фронта, саопштили су украјински војни званичници.

]]>
Fri, 31 Mar 2023 07:26:43 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5162775/cetiristo-dana-rata-u-ukrajini-putin-naredio-prolecnu-regrutaciju-pozivi-za-147000-ljudi.html
Возачи ГСП-а имају паник тастер, како је дошло до несреће на линији 56 https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5162725/vozaci-gsp-a-imaju-panik-taster-kako-je-doslo-do-nesrece-na-liniji-56.html Путници из аутобуса на линији 56 који су лакше повређени синоћ, када је за воланом преминуо возач, опорављају се. Колеге и пријатељи још су у шоку због свега што се догодило. У ГСП-у кажу да возачи иду на редовне здравствене контроле и да имају паник-тастер у кабинама. Нажалост, неке несреће не могу да се спрече. Возач градског превоза на линији 56, који је у току вожње преминуо, више од 20 година радио је у тој фирми. Обавезан лекарски преглед урадио је 10. октобра прошле године и добио уверење да је способан да вози, кажу у Градском саобраћајном предузећу.

"Није се жалио да је имао неке потешкоће, последње две недеље имао је доста слободних дана, тако да доста није радио тако да не можемо да кажемо да је умор у питању", каже Славица Стевановић из ГСП-а.

У свим возилима јавног превоза постоји паник-тастер за гужву у саобраћају, незгоду, па и за случај да возачу није добро. Он има право да заустави возило и позове Хитну помоћ, а онда да јави диспечеру који шаље другог возача. Преминули колега синоћ није притиснуо паник тастер, тврде у ГСП-а. Возачи лекарски преглед обављају на сваких годину дана. Посао професионалних возача сматра се стресним и ризичним.

"Лекарски преглед може да утврди да ли постоје нека стања која су акутна или хронична и која га онемогућавају да вози. Ја не знам шта је тачно узрок јучерашњег погоршања стања возача који је преминуо, али такви догађаји су могући јер ви не можете баш комплетно да предвидите шта ће се дешавати", напоменуо је проф. др Медицинског факултета Петар Булат.

Ни дугогодишње искуство у саобраћају не значи много јер су лекарски критеријуми оштрији за професионалне возаче зато што су они одговорни за безбедност путника и других учесника у саобраћају. Критеријуме на основу којих се издаје уверење да ли је возач способан да вози прописује Правилник.

Булат је рекао да то подразумева преглед лекара специјалисте медицине рада, преглед очног лекара, преглед лекара оториноларинголога и преглед психолога и психијатра.

"Ако опредељени лекар возача процени да стање није добро, он може да уведе ограничење и да тражи да се и чешће раде лекарски прегледи, исто тако шефови у погонима ако процене да возач има пропусте у раду, да је деконцентрисан, да је често на боловању могу да траже циљане лекарске прегледе", каже Стевановићева.

Лекар попуњава образац о здравственом прегледу возача, у којем се наводи да ли особа испњава услове за професионалног возача и тај допис се шаље МУП-у. Ако се утврди да возач више није у стању да вози, не добија отказ, тврде у ГСП-у, већ се распоређује на друго радно место.

]]>
Fri, 31 Mar 2023 06:04:39 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5162725/vozaci-gsp-a-imaju-panik-taster-kako-je-doslo-do-nesrece-na-liniji-56.html
Ако се зграда добро “ушушка” потрошња енергената може да се смањи за трећину https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5162026/ako-se-zgrada-dobro-ususka-potrosnja-energenata-moze-da-se-smanji-za-trecinu-.html За новац из буџета државе и локалних самоуправа у циљу унапређења енергетске ефикасности, осим приватних домаћинстава могу да конкуришу и стамбене заједнице тј. зграде колективног становања. Ипак, интересовање власника станова за постављање фасаде на вишеспратницама је далеко мање него на породичним кућама. Рачуница показује да изолација постављањем стиропора дебљине 10 центиметара може да смањи употребу енергената за загревање станова и до 28 процената. Један од првих градова у којем је неколико зграда већ “ушушкано” на овај начин је Ваљево. Изолација објеката и те како може да смањи рачуне. И зими и лети. Међутим, како је постављање фасаде на зградама колективног становања скупо, већина таквих објеката у Србији и даље није енергетски ефикасна. Пре две године држава је покренула пројекат који подразумева да део трошкова замене дотрајале столарије и котлова, као и постављања фасаде на објектима преузму она и локалне самоуправе. Станари неколико зграда у Ваљеву искористили су ту могућност.

“Велика већина станара зграде у којој живим је била за постављање фасаде, док је мањи број станара који су слабије материјалне ситуације био резервисан, али ипак сагласан да нам је изолација потребна. На овај корак смо се одлучили због топлотног и животног комфора, уштеде енергије, смањења загађења будући да ће онима који ложе у становима бити потребно мање огрева”, каже Данијела Филиповић, станарка зграде у Ваљеву на којој је недавно постављена нова фасада.

“Иницијално, ми као станари смо учествовали са 50 процената од укупне вредности инвестиције. Касније је то суфинансирано услед померања цена и ситуације у грађевинском сектору. Плаћено је једнократно и више немамо додатних трошкова, само бенефит у виду мање потрошње енергије”, додаје наша саговорница.

Колике су заиста уштеде у овој згради захваљујући новој фасади за сада је, објашњава, рано закључити, будући да је пројекат тек завршен.

“Оно што је одмах јасно јесте да је комфор неупоредив, као и потрошња енергије. Инвестиција ће за неколико година сама себе исплатити. Мислим да би сви требало да ураде исту или сличну ствар, како би свима као и њима самима било боље”, каже Филиповић. 

Постављање фасаде на згради трајало месец и по дана

У ваљевској згради која је “ушушкана” иницијатива за постављање фасаде кренула је од управника.

“За пројекат унапређења енергетске ефикасности сам сазнао из медија и са сајта града. Од старта сам имао велику подршку станара. Аплицирали смо за израду термичког фасадног омотача. Добили смо 50 посто средстава првобиног предрачуна, док смо другу половину сами финансирали. Због повећања цене материјала и радова до момента потписивања уговора, прикључен је пројекат "Боља енергија" који је суфинансирао насталу разлику у цени”, каже Марко Филиповић, управник стамбене заједнице.

“Процедура је врло једноставна, јасна и прецизна. Било је потребно неколико недеља да прикупимо све папире и предамо документа. Одговор је стигао јако брзо, али смо реализацију морали да причекамо због, као што сам већ рекао, великих турбуленција са ценама грађевинског материјала и уопште инфлације услед глобалних дешавања на које нико овде није имао утицаја. Само извођење радова је трајало око месец и по дана и то током зиме када су временски услови далеко од идеалних”, објашњава наш саговорник.

Иако је посао релативно брзо завршен није све текло баш глатко. Проблема је, каже, било као и на сваком градилишту, поготово када је у питању реконструкција.

“Највише проблема је било због додатних радова који су неопходни да би се основни уговорени радови обавили, а тај део није укључен од стране суфинансијера у старту, па је морао бити договаран и реализован у ходу. Пример су демонтажа одређених елемената на фасади као што су непотребне ограде или челични носачи, демонтажа и поновна монтажа клима уређаја, лимарски радови, солбанци, олуци, који су комплет морали да буду замењени због повећања дебљине фасадног омотача. Све трошкове је сносила стамбена заједница”, наводи управник зграде. 

У Ваљеву пет зграда испунило услове конкурса за унапређење енергетске ефикасности

У локалној самоуправи кажу да је интересовање грађана за мерама повећања енергетске ефикасности велико, поготово оних који живе у кућама.

“Што се тиче зграда колективног становања, у почетку није било велико интересовање и пријавило се само 8 стамбених заједница, од којих је 5 испунило услове конкурса. Три пријаве су одбачене јер није достављена уредна документација. Стамбене заједнице које су испуниле све услове су закључиле уговоре. Радови су већ изведени на три зграде, а до краја априла биће завршени и на остале две”, каже Виолета Павловић, чланица Комисије за реализацију мера енергетске санације.

“Интересовање стамбених заједница се нагло повећало када су изведени радови на прве три зграде, када су грађани видели да је пројекат реализован и да уз минималн труд и средства могу много да добију. Инвестиција за једну зграду за изолацију фасадом је у просеку око 2 милиона динара. Ту мислим на укупно учешће и грађана и града и министарства”, додаје наша саговорница.

Осим постављања фасаде, у сарадњи са УСАИД-ом као партнером на овом пројекту, на зградама су замењена улазна врата и столарија на осталим отворима који су на заједничким просторијама као што су подрум, ходник...

“Град Ваљево се укључио у овај пројекат да би се смањило аерозагађење, имајући у виду да је ваздух у граду врло загађен и да се већи број дана у години бележи прекорачење граничних вредности ПМ честица у ваздуху. Стога, град планира да сваке године издваја средства како би што већи број грађана живео у енергетски ефикасним објектима, а што ће директно довести до смањења аерозагађња”, објашњава Павловић.

За мере енергетске санације у зградама биће усмерено око 20 милиона евра

У ресорном министарству кажу да постоји велико интересовање грађана и јединица локалне самоуправе за постављање фасада на зградама.

“У сарадњи са међународним финансијским институцијама и донаторима биће усмерено око 20 милиона евра које ће се односити искључиво на мере енергетске санације у зградама које су прикључене на систем даљинског грејања. Јединице локалне самоуправе су пријавиле велики број зграда и у току је припрема модела јавног позива за стамбене објекте, које ће јединице локалне самоуправе расписати ка грађанима”, наводе у Министарству рударства и енергетике.

У пилот пројекту из 2021. године за ову меру утрошено је око 15 милиона динара од 224 милиона динара субвенција опредељених за унапређење енергетске ефикасности. Пријаве по јавном позиву из прошле године су у току, па у ресорном министарству још немају прецизне податке колико новца ће из тог позива бити потрошено за постављање фасада на зградама у Србији.

Станари зграда треба да знају да као физичка лица могу да конкуришу и за замену столарије у својим становима, док уједно њихова стамбена заједница учествује на конкурсу за фасаду.

]]>
Fri, 31 Mar 2023 06:04:27 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5162026/ako-se-zgrada-dobro-ususka-potrosnja-energenata-moze-da-se-smanji-za-trecinu-.html
На њивама пољопривредници могу сами, али се са електронском регистрацијом газдинства озбиљно муче https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5162765/elektronska-registracija-gazdinstva-eagrar-ozbiljno-muce-poljoprivrednici.html Регистрација и обнова регистрације пољопирвредних газдинстава, без које пољопривредници не могу да конкуришу за субвеницје, од ове године обавља се искључиво електронски, преко е-Аграра. То за старије пољопривреднике са недовољно информатичког знања, каквих је највише у руралним срединама на југу Србије, представља велики проблем. У њиве и око оваца и крава могу сами, aли за обнову регистрације газдинства електронским путем потребна им је помоћ, a регистровано газдинство услов је за субвенције.

"Имам танак, нов телефон, али никако не може да избаци ђта ми треба. Морам уз помоћ општине, идем тамо тражим да ми помогну да бих узела субвенцију", истиче Слађана Божиновић из села Округлица.

Новине у регистрацији газдинства предвиђају да пољопривредници отворе имејл адресу, учитају у телефон новије генерације апликацију преко које улазе у еАграр и да затим наставе регистрацију уз идентификациони код по који иду у пошту или пољопирвредну стручну службу.

Углавном се не сналазе сами, па траже помоћ у општини.

"Како ћу кад не знам, стар сам, неписмен, имам осам разреда школе. Зет ми је дао телефон, али бадава кад не знам", каже један пољопривредник.

Његов колега сматра да је нови начин регистрације пољопирвредних газдинстава "малтретирање људи" и да није у реду.

У Министарству пољопривреде кажу да су нарочито због старих и оних који нису технолошки писмени обезбедили додатну подршку Пољопривредних саветодавних служби које покривају целу територију Србије, а предвиђене су и теренске посете онима који нису у могућности да дођу у Пољопривредну службу.

Пререгистрацију треба завршити до краја јавних позива за субвенције

Како је у општини Сврљиг, са 2.500 пољопирвредних газдинстава и претежно старим становништвом са недовољно информатичког занања, само једна особа из Пољопривредне службе, сама општина укључила се у овај посао.

"Људи су са руралног подручја где често немају мобилну телефонију и нема интернета. Сви смо подређени обнављању газдинстава и пријављивању у еАграр. Мобилисали смо све људе, неколико их ради само на тим пословима како би људима помогли", истиче Татјана Лазаревић из Скупштине општине Сврљиг.

Проблем је препознао и Одбор за пољопривреду Скупштине Србије.

"Подржали смо еАграр, али смо дали могућност да то буде један од начина да се пререгиструје газдинство, не једини начин. Тражили смо до априла 2024. да се тај рок продужи, да могу да раде прергистрацију и да се прилагоде на еАграр. Надлежно министарство је добило те закључке и није их прихватило", каже народни посланик и члан Одбора за пољопривреду Милија Милетић.

Пререгистрацију треба завршити до краја јавних позива за субвенције, што је, зависно од позива, до половине априла или маја. У супротном, остаће без ових давања.

]]>
Fri, 31 Mar 2023 06:04:59 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5162765/elektronska-registracija-gazdinstva-eagrar-ozbiljno-muce-poljoprivrednici.html
Коронавирусом заражене још 753 особе, није било преминулих у последња 24 сата https://www.rts.rs/vesti/koronavirus/koronavirus-u-srbiji/5162050/korona-podaci-zarazeni-srbija.html У Србији је за 24 сата регистровано још 753 случаjа заразе коронавирусом, од 7.038 тестираних узорка. Није било преминулих. На болничком лечењу је 156 особа, од којих је 12 на респираторима, објављено је на сајту covid19.rs. У Србији циркулише кракен, подваријанта омикрон соја коронавируса, којa је у експанзији широм света.

Светска здравствена организација упозорила је да је то до сада најпреносивија варијанта вируса.

]]>
Thu, 30 Mar 2023 23:58:14 +0200 Коронавирус у Србији https://www.rts.rs/vesti/koronavirus/koronavirus-u-srbiji/5162050/korona-podaci-zarazeni-srbija.html
Норвешка полиција запленила више од 800 килограма кокаина у Ослу https://www.rts.rs/vesti/svet/5162800/norveska-policija-zaplenila-vise-od-800-kilograma-kokaina-u-oslu.html Норвешка полиција запленила je у Ослу 820 килограма кокаина сакривеног у камиону с воћем, што је досад највећа количина те дроге откривена у некој скандинавској земљи. "Засад је ово највећа количина заплењена у Норвешкој и њена вредност се процењује на неколико десетина милиона евра", рекла је начелница полиције Осла Грете Лиен Метлид на прес конференцији, пренео је Ројтерс.

Заплена се догодила ове седмице у центру норвешког главног града, на месту које није обелодањено.

Лиен Метлид је рекла да за сада у овом случају нико није ухапшен.

"Једна од претпоставки је да дрога није била намењена Норвешкој ни норвешком тржишту", додала је она, истакавши да је количина неуобичајена за земљу која има 5,4 милиона становника.

Заплена се догодила након сличне у немачкој савезној покрајини Бранденбургу.

"Немачки цариници и полицајци пронашли су почетком ове недеље велике количине кокаина у камиону с воћем и упозорили на то норвешке колеге пошто је истрага показала да је слична пошиљка отпремљена у Норвешку", рекао је шеф норвешких цариника Тим Гурик.

Заплењена количина дроге више је него двоструко већа од укупно конфисковане дроге у Норвешкој у последњих пет година, истакао је Гурик.

]]>
Thu, 30 Mar 2023 23:48:59 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5162800/norveska-policija-zaplenila-vise-od-800-kilograma-kokaina-u-oslu.html
Радници Аеродром кетеринга проглашени технолошким вишком, замењени колегама из Индије https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5162796/radnici-aerodrom-keteringa-proglaseni-tehnoloskim-viskom-zamenjeni-kolegama-iz-indije.html Четрдесеторо радника Аеродром кетеринга који су штрајковали због кашњења зарада, неисплаћених доприноса и неоверених здравствених књижица, добили су решење да су технолошки вишак. У међувремену на њихова радна места примљено је 65 радника из Индије. Радници тврде да је прекид радног односа незаконит, а из пословодства те фирме не одговарају на наше позиве и поруке. Није припремљен план технолошког вишка, нити је обавештен репрезентативни синдикат, те радници сматрају да је прекид радног односа нелегалан. Послодавац, их је, каже Ангелина Пајић, отпуштена радница, обавестио телефоном, преко смс порука и мејла.

"Ја сам тамо 33 године, од самог почетка у ствари, била сам стипендиста и ето 18. марта моје 33 године су стале у две кесе", каже Пајићева.

Председника синдиката најпре су суспендовали, а затим одлуком инспекције и суда вратили на посао, али му је забрањен приступ фирми и ради од куће. Он тврди да је Програм о проглашењу технолошког незаконит и зато што нису водили рачуна о угроженим социјалним категоријама.

"Овде вам седе муж и жена који су, муж 31, жена 20 и нешто година раде у том предузећу, обоје су остали без посла. Имате мајку са малим дететом, самохрану мајку - остала без посла. Страшно. Ништа се није гледало", навео је Драган Кабић, председник Самосталног синдиката Аеродром кетеринг Д.О.О.

Послодавац је основао пет фирми и пребацивао раднике из једне у другу тако да сада они немају право на отпремнину и поред више деценија стажа на истом радном месту. Упозоравају и на могућност експлоатације страних радника.

"Наши радници су тамо имали 47-48 хиљада плату, ови ће имати минималац од 40. Међутим десиће се нешто друго, непоштовање њихових права из радног односа. Они неће радити пет дана у недељи по осам сати. Они ће радити шест, можда и свих седам дана, по 10-12 сати", кажепредседник Савеза самосталних синдиката Београда Драган Тодоровић.

Синдикалци траже од Владе раскид уговора Аеродром кетеринг Београд са Ер Србијом, зато што нови власник крши закон, а покренуће и кривичне пријаве против надлежних који су дозволили да фирма више од годину дана не плаћа доприносе.

Упозоравају да свих пет фирми које је нови власник отворио имају појединачни оснивачки капитал од 100 динара, тако да у случају банкрота, држава неће моћи да наплати потраживања која већ сада, како тврде, износе неколико десетина милиона динара.

Покушали смо да дођемо до друге стране, али на више телефонских позива и порука управа компаније није одговарала.

]]>
Thu, 30 Mar 2023 22:58:48 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5162796/radnici-aerodrom-keteringa-proglaseni-tehnoloskim-viskom-zamenjeni-kolegama-iz-indije.html
Вучић са премијером Северне Македоније обишао Београд на води https://www.rts.rs/vesti/politika/5162795/vucic-kovacevski-beograd-na-vodi.html Председник Србије Александар Вучић обишао је са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским и премијерком Аном Брнабић Београд на води. "Кажу да се током добре шетње смишљају најбољи планови и воде најпријатнији разговори. Док са поносом показујем пријатељу Димитру Ковачевском колико се Београд изградио, размењујемо мишљења о ширењу иницијативе Отворени Балкан, ЕУ путу нашег региона, положају и перспективи Западног Балкана на геополитичкој мапи Европе и света, али и о плановима за предстојеће сусрете и нове пројекте повезивања", написао је председник Вучић на Инстаграму "buducnostsrbijeav".  

Ковачевски, који борави у званичној посети Србији, сутра ће имати састанке са Вучићем и Брнабић, а након пленарног састанка делегација влада Србије и Северне Македоније биће одржана церемонија потписивања докумената у присуству председника влада. 

Ковачевиски ће се састати и са председником Скупштине Србије Владимиром Орлићем.

]]>
Thu, 30 Mar 2023 21:50:37 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5162795/vucic-kovacevski-beograd-na-vodi.html
Педагошки асистенти помажу малишанима ромске националности да се изборе са школом https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5162766/pedagoski-asistenti-pomazu-malisanima-romske-nacionalnosti-da-se-izbore-sa-skolom.html Више од 250 педагошких асистената већ двадесет година помаже ромским малишанима да се изборе са изазовима школовања и да не одустану на пола пута ка образовању. Циљ је да што више Рома и Ромкиња упише и заврши школу, јер је то најсигурнији пут за излазак из сиромаштва и укључивање у друштво. Захваљујући њиховом ангажовању и афирмативним мерама државе, више је ромске деце у школским клупама. Мењају се и родитељи - информишу се како да упишу дете у школу, долазе на родитељске састанке, учествују у школским активностима.

 

"Ево за овај упис за прве разреде нам се родитељи јављају и уписују децу, значи заинтересовани су. Пре смо ми морали да одлазимо у насеља у кућне посете, да ли то са наставницима или са стручном службом, понекад и са социјланим радником смо посећивали родитеље и нашим саветима и сугестијама јачали њихове родитељске компетенције. Међутим данас је то друга прича, они долазе ка нама и обраћају се и траже савете", каже Божидар Николић из Асоцијације педагошких асистената Србије.

Али имају своје проблеме - један од највећих је то што још није решен њихов радно-правни статус.

"То је један од највећих проблема с којима се наше колеге и колегенице суочавају с обзиром да сваке године велики број колега има проблем да започне рад од првог септембра, чекају се те правне регулативе, отварање конкурса. Ето чак и Министарство просвете мора лично да зове одређене образовне институције",, рекао је Николић.

 За сада их држава ангажује на годину дана, колико траје школска година.

"Ако посматрамо протеклих двадесет година онда када је у питању доступност и обухват деце ромске националности Република Србија бележи значајне искораке и наравно гледаћемо да ова врста механизма, ова врста инструмента образовања Рома у Републици Србији буде што више проширена и да сва позитивна искуства се дисеминирају и у срединама где асистената ромских нема", рекао је Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог 

Ускоро би требало да почне обука педагошких астистената, који ће бити подршка ромским средњошколцима.

]]>
Thu, 30 Mar 2023 20:35:17 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5162766/pedagoski-asistenti-pomazu-malisanima-romske-nacionalnosti-da-se-izbore-sa-skolom.html
Кијевско-печерска лавра – спор око објекта са Унескове листе https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5162761/kijevsko-pecerska-lavra--spor-oko-objekta-sa-uneskove-liste.html Украјински полицајци ушли су у просторије Кијевско-печерске лавре, након што је тај манастир напустила комисија која је требало да обави попис имовине. Претходно, монасима Украјинске православне цркве наложено је да напусте манастир до 29. марта у поноћ јер од тада престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године. Уз помоћ полиције, украјинска Комисија националног комплекса успела је да уђе у манастир, али због противљења верника не и да заврши попис имовине. Кијев је очекивао да ће имовину и манастир више стотина свештеника и монаха напустити у поноћ. То је био захтев званичног Кијева након што монаштву није обновљен уговор о закупу из 2013. године. Манастирски комплекс је у власништву државе и украјинска влада одређује ко може да га користи.

"Зато вам тражим да браните нашу светињу од пустошења. Јер они то раде као и 1917. године што је рађено, јер се на тај начин понашају бандити. Избацују нас из Трапезне лавре и Успенске катедрале коју смо ми реконструисали, а сада су бацили око и на пећине односно катакомбе у Лаври", рекао је митрополит Павел Лебед, намесник Кијевско-печерске лавре.

Шефица комисије Министарства културе и информисања Украјине Маријана Томина каже да су дошли с комисијом да уђу у зграду број 111 да почну процедуру. "Али како можете да видите, људи певају и моле се овде и из нејасних разлога зграда је блокирана, утврдићемо од стране кога. Пописаћемо ове чињенице и наставити процедуру", каже Томина.

Украјинска влада претходно је монахе оптужила да сарађују с руском државом иако је након почекта рата та црква потврдила своју ширу независност од Москве, уклонивши и име Московска патријаршија са објеката у Украјини. Поглавар Украјинске православне цркве митрополит Онуфрије неколико пута је покушавао да разјасни ствар с председником Володимиром Зеленским, али без успеха.

"Прича се о томе да би могле да постоје паралелне заједнице и Православна црква Украјине и друга Украјинска православна црква, али без данашњег руководства јер су они под санкцијама украјинске владе и проруски оријентисани. У тренутним околностима када смо нападнути, то није питање верских слобода већ државне безбедности. Такође, било је приче о компромису односно монашкој заједници под Васељенским патријархатом, јер је пре него што је припала Московском партијархату, Кијевска митрополија била самоупоравни манастир под Васељенским патријархатом. Постоје опције, али садашње руководство лавре их одбија, ово је била последња кап када је влада донела ту одлуку", рекао је Анатолиј Бабински, историчар Католичког универзитета у Лавову.

Уколико свештеници и монаси напусте Лавру, питање је хоће ли се уместо њих уселити Православна црква Украјине. Цариградски патријарх Вартоломеј и пре више од четири године доделио је тој верској заједници "аутокефалност", а од тада су је признале свега четири мање православне цркве.

Украјинска православна црква је, подсећају у Српској православној цркви, једина канонска и законита православна црква и највећа верска организација у Украјини. Протеривање монаха виде као државни терор над црквом с циљем брисање историјског памћења и свих трагова изворног православља у тој земљи.

"Лавра је сама по себи већ била узета од стране расколничке православне цркве кијевског патријарха, како је то велики комплекс, један део преко пута лавре су контролисали раније, а музејски комплекс је контролисала држава. Не верујем да ће се након притиска део монаштва опаметити и приступити тој расколничкој цркви, не верујем да је то реално и могуће решење", каже историчар Католичког универзитета у Лавову Анатолиј Бабински.

Кијевско-печерска лавра је комплекс манастира са око 140 објеката. Тај манастир најзначајнија је православна светиња у Украјини, а од 1990. налази се на Унесковој листи светске културне баштине. Кијевско-печерску лавру сматрају извором монашке традиције руске земље. Из 11. века, када је Лавра основана, потиче и државни мит и данашње Украјине, и данашње Русије.

]]>
Thu, 30 Mar 2023 20:46:43 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5162761/kijevsko-pecerska-lavra--spor-oko-objekta-sa-uneskove-liste.html