Читај ми!

Приштина, дискусија о ЗСО и протест против њеног оснивања

У Амбасади САД у Приштини одржана је дискусија о Заједници општина са српском већином. С друге стране, у центру Приштине протест против формирања ЗСО.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер  поручио је, након састанка, да је оснивање ЗСО хитна и важна ствар и додао да су САД јасно ставиле до знања да "не подржавају ниједан споразум који крши устав Косова", или који "угрожава његов суверенитет, независност и мултиетнички карактер".

Ховенијер је рекао да САД очекују да "Косово испуни своје обавезе". 

"Захвални смо различитим заинтересованим странама што су поделиле ставове и стручно виђење. Настављамо да се залажемо за спровођење свих обавеза из дијалога", написао је Ховенијер на Твитеру.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се тачно знају овлашћења и надлежности када је у питању Заједница српских општина, а то је да мора да буде формирана у складу са Бриселским споразумом, а не косовским уставом. 

Састанку је присуствовала делегација Српске листе и том приликом поновила јасан став, да је формирање ЗСО обавеза Приштине која је преузета у форми међународног споразума, а затим га ратификовала у свом парламенту двотрећинском већином, да је то институција потребна ради опстанка српског народа, а не било чији хир.

"Јасно је наглашено да се формирање Заједнице српских општина мора спровести онако како је договорено у Бриселу 2013. и 2015. године, те да је једино Управљачки тим једини надлежан за израду Статута Заједнице српских општина, а не било ко други", саопштила је Српска листа. 

У саопштењу је посебно подвучено да Заједница треба да има извршна овлашћења, односно баш онако како је договорено у Бриселу и да је њено успостављање обавеза која се не сме избегавати.

Скупу су присуствовали представници кабинета Вјосе Османи и Аљбина Куртија, поједини министри, представници опозиционих партија и цивилног друштва.

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала навела је након састанка да треба одбацити сваки модел ЗСО који "омогућава Србији да подрива суверенитет Косова". 

Милица Андрић Ракић из невладиног сектора рекла је да је током дискусије отворено неколико тематских целина – како би могла да функционише Заједница, како би могла да функционише у косовском правном оквиру, а у складу са Бриселским споразумом и које би то услуге могла да пружа.

"Нема закључака, било је јако пуно различитих мишљења, дебата је била цивилизована, било је поштовања према саговорницима, што је у суштини најбитније", рекла је она и додала да је дискусија трајала више од два сата.

Пренела је да су представници српске заједнице имали много примедби на спровођење закона и у којој мери се поштују права мањина, те да су помињани проблеми са увозом књига, увозом лекова, са приступом здравственим и другим услугама у косовском систему. 

Османи: Све што је од Американаца – добро је

Иако не учествује лично на том скупу, Вјоса Османи је подржала дискусију о формирању ЗСО коју организује америчка амбасада.

Османијева је за медије кратко изјавила да је "све што има везе са Америком – добро".

Аљбин Курти није коментарисао тај састанак, али је рекао да су на том скупу представници његовог кабинета.

Курти је, иначе, током прошле недеље изјавио да није добио позив Американаца.

У Приштини протест против формирања ЗСО

У међувремену, у центру Приштине одржан је протест против оснивања Заједнице општина са српском већином.

Окупило се стотинак, како су се представили, присталица покрета "Самоопредељење", како би исказали став против захтева САД и ЕУ да ЗСО буде формирана што пре.

"У име албанског народа против Асоцијације са српском већином", писало је на једном од малобројних транспарената које су носили окупљени.

У једном тренутку скандирали су име Аљбина Куртија, поручивши му да не формира ЗСО.

Курти уочи овог скупа није позивао присталице да се придруже протесту.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво