Читај ми!

Земље Квинте: Разочарани смо одлуком Приштине

Владе Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Држава навеле су у заједничком саопштењу да жале због тога што није постигнут договор који би омогућио Србима са Косова да гласају на предстојећим изборима 3. априла.

Земље Квинте су саопштиле да су заједно с владама у Београду и Приштини интензивно радиле на томе да се пронађе прагматично решење које би омогућило грађанима да искористе своје право и гласају на изборима 3. априла.

"И док ценимо вољу Србије да пронађе решење, веома смо разочарани сазнањем да је косовска влада одлучила да одбије конструктиван предлог Квинте. Тиме је косовска влада пропустила прилику да демонстрира своју посвећеност принципу заштите цивилних и политичких права својих грађана, укључујући и мањинске групе", наводи се у саопштењу.

Земље Квинте су навеле да такав став косовске владе није у складу са вредностима и принципима које ових пет земаља заступа, и неће позитивно утицати на европске тежње Приштине:

"Након руске инвазије на Украјину, поздравили смо усклађивање Косова са саопштењима и декларацијама ЕУ и ониме што су земље Квинте усвојиле. Међутим, очекује се и да се Косово придржава основних вредности и одговорности када је реч о регионалној стабилности и поштовању демократких процеса, као и посвећеношћу и заштити права мањинских група".

Ових пет држава очекује од Приштине да поступа у складу са интересима свих својих грађана, да ради на смањивању тензија и да се конструктивно укључи у дијалог којим посредује ЕУ о нормализацији односа са Београдом.

"Ово је кључно како би се постигао напредак ка свеобухватном споразуму о нормализацији којим би се на крају откочила европска перспектива Косова", наведено је у саопштењу.

У закључку, земље Квинте су позвале Београд и Приштину да се суздрже од било каквих поступака и реторике која би могла да доведе до повећања тензије и до инцидената.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво