Ђурић: Приштини боље да пошаљу Бриселски споразум, не може се тенком у УН

Поједине НАТО земље се такмиче око тога ко ће више оружја и бољег оружја да испоручи Приштини. Господо ако хоћете да помогнете Албанцима на Косову и Метохији, шаљите им књиге, а немојте да им шаљете тенкове јер са тенковима никада неће ући ни у Уједињене нације, ни у Унеско, ни у Интерпол, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је Србија увек опредељена за мир, али и спремна да заштити своје.

"Ми Срби се никада нисмо плашили било чије силе, увек смо били опредељени за мир и увек спремни да заштитимо оно што је наше. То сте јуче могли да чујете и од председника Србије Александра Вучића", навео је Ђурић.

Ко хоће да помогне Приштини, каже Ђурић, треба да им пошаље књиге, а не тенкове.

"Мислим да њима треба да шаљу уместо оружја књиге, да им пошаљу Резолуцију 1244, Повељу Уједињених нација па да онда као људии разговарамо о осталом. Ако Хоти може да каже да је једино решење у оквиру важећег устава тзв косова ја ћу лично да му пошаљем Устав Републике Србије па да нешто научи јер је наш Устав бар 200 година старији у односу на њихов", поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Политички шамар представницима САД и ЕУ 

Истиче да је Авдулах Хоти изјавом да ће са међународним партнерима Приштина наставити да лобира за чланство у међународним организацијама, иако је прекид те кампање био услов за наставак дијалога, показао да не поштује реч коју је јавно дао представницима САД и ЕУ, те да им је на тај начин ударио политички шамар.

Поручује да ће Србија бити пет пута успешнија у акцији повлачења признања, уколико косовске власти крену у кампању даљег признавања независности и чланства у међународним организацијама.

"Србија има и капацит, ресурсе и дипломатски утицај да може вишеструко већи број држава да доведе до повлачења признања независности Косова и Метохије", навео је Ђурић.

Подсећа да је у претходних неколико година 18 земаља повукло признање.

"Тим на челу са председником Србије у претходних неколико година довео је до повлачења 18 признања једнострано проглашене независности Косова и Метохије, а да за то време они нису имали ни једно ново, нису успели да нађу ниједну нову државу која би их признала", навео је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Говорећи о разговорима у Бриселу прошле недеље, Ђурић је рекао да цени настојање и напоре посредника да након 20 месеци обнове дијалог.

Истакао је, међутим, да је Београд дошао припремљен, да је за сваку тему имао водеће експерте у тиму, спремне предлоге и документацију, а да је Приштина била неспремна да разговара о неким темама, негирала да постоје проблеми, попут проблема расељених.

"Званичници Брисела ће приватно, кад нема јавности и камера, да кажу да би људи из Приштине морали озбиљније да приступе, да се припреме, да није добро да не желе да разговарају о економији", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво