Високи савет судства бираће парламент

Изборне чланове Високог савета судства који ће по формирању од републичког парламента преузети низ надлежности везаних за положај судија, бираће Скупштина Србије.

Према Нацрту закона о Високом савету судства то тело чиниће осам изборних чланова - шест судија са сталном судијском функцијом и два угледна и истакнута правника са најмање 15 година искуства у струци, од којих један адвокат, а други професор правног факултета.

Изборне чланове Савета из редова судија парламенту ће предлагати сам Савет, док ће члана адвокатске професије предлагати Адвокатска комора, а кандидата из реда професора правног факултета предлагаће заједничка седница декана правних факултета.

Председник Високог касационог суда, министар правде и председник одбора за правосуђе републичког парламента биће чланови тог тела по положају.

Критике на такав начин избора чланова Високог савета упутило је Друштво судија Србије, које сматра да представнике за кандидате тог тела треба да бирају судије, јер се Савет установљава да би обезбедио самосталност и независност судства.

Друштво наводи и низ других за њега неприхватљивих решења и предлаже јавну расправу "како би се недостаци отклонили и дошло до најбољих могућих решења у складу са Уставом".

Према Нацрту Закона мандат члановима Савета траје пет година, осим за чланове по положају, а изборни чланови могу бити поново бирани, али не узастопно.

За време трајања мандата судија који је члан Савета не може бити биран за судију вишег суда у року од две године од избора за члана Савета, наведено је у Нацрту и додато да изборном члану тог тела мандат престаје избором за судију, односно председника суда.

Савет може одлучити да изборног члана Савета из реда судија ослободи вршења судијске функције за време обављања функције у том телу, а председник Савета биће председник Врховног касационог суда.

Према Нацрту закона обљавјеном на сајту Министарства правде, Савет, када буде формиран, преузеће од републичког парламента већи број надлежности везаних за положај судија.

Савет ће бирати и разрешавати судије, одлучивати о престанку судијске функције, о њиховом премештају, упућивању и удаљењу, као и о поступку вредновања рада судија и председника суда.

Савет ће између осталог бити надлежан и да одређује број судија и судија поротника за сваки суд, одлучује о имунитету судија и чланова Савета, а предлагаће парламенту и кандидате за избор судија приликом првог избора на судијску функцију.

Према Нацрту закона о судијама судије који се први пут бирају на судијску функцију републичка скупштина бираће на период од три године на предлог Високог савета судства.

Високи савет судства између осталог републичком парламенту предлагаће избор и разрешење председника Врховног касационог суда и председника суда.

Савет ће бити надлежан и да Врховном касационом суду предложи кандидате за судије Уставног суда, а такође, даваће и мишљење о изменама постојећих или доношењу нових закона који уређују положај судија, организацију и поступање судова, као и других системских закона које судови примењују или су од значаја за обављање судијске функције.

Нацрт закона биће упућен Влади која ће га, по разматрању, у својству предлога упутити у скупштинску процедуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво