Одлуке Подгорице и Скопља не доприносе стабилности региона

Председник Србије Борис Тадић оценио је да су одлуке влада Црне Горе и Македоније да признају нелегално проглашену независност Косова веома погрешне, супротне међународном праву и да не доприносе регионалној стабилности и добросуседским односима за које се залаже Србија.

"Влада Црне Горе, земље са којом смо желели најбоље односе, овим потезом довела је у питање суверенитет и територијални интегритет Србије. Тиме је учињена велика штета и за грађане Србије и за грађане Црне Горе који имају толико тога заједничког. Уверен сам да се са овом одлуком грађани Црне Горе не слажу", наводи се у изјави Тадића, саопштила је Прес служба председника Србије.

Тадић је истакао да су дипломатске мере које Србија предузима, поводом одлука руководстава двеју суседних земаља, у складу са Акционим планом Владе Републике Србије и да оне ни на који начин нису уперене против грађана Црне Горе и Македоније, као и да Србија остаје уверена у нераскидивост веза наших народа.

"У новонасталој ситуацији, када је Генерална скупштина УН одлучила да пошаље резолуцију Србије Међународном суду правде који сада има обавезу да донесе став о легалности једностраног проглашења независности Косова, није постојао ни један ваљан разлог да нама суседне земље, које су до сада показивале суздржаност, напрасно одлуче да признају такозвано независно Косово", констатовао је председник Србије.

Тадић је навео да је "овакав чин влада Црне Горе и Македоније издејствован под великим политичким притисцима и да ће време показати да су донете одлуке погрешне".

Председник Србије је нагласио да верује да ће процес доношења става Међународног суда правде бити важан аргумент земљама које нису признале независност Косова, да одоле притисцима и не посежу за актом признања, а Србија ће са своје стране на миран и дипломатски начин, у складу са међународним правом и потребом очувања регионалне стабилности, добросуседске сарадње и пријатељства са другим народима, наставити да доследно брани своје државне и националне интересе.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво