Обука на "Ербасовим" и на руским летелицама – шта чека кандидате за Хеликоптерску јединицу МУП-а

Министарство унутрашњих послова расписало је конкурс за пријем кандидата у Високу школу струковних студија Ваздухопловне академије за потребе Хеликоптерске јединице. Током школовања обезбеђени су им бесплатна исхрана, смештај и опрема. Проверавали смо шта чека оне који прођу селекцију и добију значку те јединице. 

Прилику да седну за команде хеликоптера, имаће изабрани на првом конкурсу који је расписала Хеликоптерска јединица МУП-а Србије. С набавком летелица, порасла је и потреба за новим пилотима спремним за акробације. За оне који су до сада стизали с Војне академије, мотив су и специфични задаци те јединице.

"Концепт на којем лети војска, борбена је потреба, за разлику од МУП-а где имамо превожење, спасавање и медицинско превожење", прича пилот Хеликоптерске јединице МУП-а Србије Ненад Раичевић. 

Обука и за руски К-32

Осим на новим "Ербасовим" хеликоптерима, пилоти се обучавају и за руски Ка-32, једини хеликоптер у Србији који има хоризонтални топ за гашење пожара. Објаснили су и како изгледа прелазак са команди летелица насталих на Западу, на оне произведене на Истоку.

"У пилотирању су незнатне разлике. Х-145М има бољу опрему, док К-32 има више снаге и другачију намену. За спасилачке акције користимо Х-145, ако гасимо пожар К-32“, каже пилот Хеликоптерске јединице МУП-а Србије Милош Милутиновић.

Пилоти су до 2023. године у Хеликоптерску јединицу МУП-а долазили су искључиво из Војне академије. Данас је путева нешто више, али остаје услов да су кандидати млађи од 21 године.

Дефицит пилота хеликоптера је широм света, па и у Србији, а за онима са искуством потреба је и већа. 

"Пилот просечне оспособљености захтева време да би достигао ниво – око 10 година. Јасно је зашто се суочавамо с тим феноменом. Нисмо имуни на тај проблем, али уз подршку нашег Министарства покушавамо да мотивишемо младе да прихвате изазов", објашњава командант Хеликоптерске јединице МУП-а Србије Ненад Недић.

Јединица, основана пре 56 година ангажује се на откривању и хватању терористичких и криминалних група или појединаца, у контроли границе, саобраћаја, гашењу пожара, што се могло видети како у Србији, тако и у Северној Македонији или Грчкој.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво