Читај ми!

Бранкица Јанковић за РТС: Насиље мора да наилази на комплетну осуду друштва

Породично насиље је поново на насловним странама, а бруталност је често тема на друштвеним мрежама. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да насиље мора да наилази на комплетну осуду друштва и да медији о томе не смеју да извештавају сензационалистички или да доприносе заузимању страна и било каквим поделама.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да је неспорно да у нашем друштву постоји велика толеранција на агресивност, насиље, бруталност и непримерени однос нарочито према женама.

"Али би било заиста преслободно да закључимо да је насиље бруталније у односу на шта и на који период зато што нисмо имали оволику могућност комуникације. Нисмо имали оволико канала извештавања, само пре неких 20, 30 година имали смо два, па три канала Радио-телевизије Србије и ви сте могли да донесете закључак да је насиље било мање присутно или мање брутално", навела је Бранкица Јанковић.

Додала је да су наслови у медијима често недопустиви и сензационалистички, али је навела да има неколико помака. Говорећи о недавном случају насиља лекара ВМА над супругом, повереница је навела да је добро што су комшије пријавиле насиље, како се могло видети у медијским објавама.

"То је добра порука, јер смо и нас две неколико пута протеклих година причале о томе да не треба ћутати, да треба увек помислити да свако од нас може да се нађе у тој ситуацији и да би благовремена пријава комшија или пролазника могла да нам спаси живот", поручила је повереница.

"Насиље мора да наилази на комплетну осуду друштва" 

Напоменула је да је добра порука и то да су поједини медији заиста извештавали етички, али и да је било изношења приватних детаља, оправдавања насиља, као и коментара, попут оних "да разумеју човека".

"Насиље мора да наилази на комплетну осуду друштва. О овој теми такође мора да се говори без сензационализма и без било какве еуфорије и оваквих подела за или не, да ли неко разуме насилника и осуђује жртве и да се уопште због било чега људи деле, јер насиље је насиље. Насиље је кривично дело, насиље не сме да се толерише и било каква толеранција према насиљу је апсолутно ван сваког разума и то је оно где заказујемо као друштво, јер неспорно да је све друго негде унапређено - и систем заштите у коме и даље постоје проблеми и на којима се ради", истакла је Бранкица Јанковић.

Додала је да би прихватање измена Кривичног законика и Закона за извршење кривичних санкција, којима би жртве биле обавештене да су осуђеници извршили казне затвора.

"Оно на чему би требало континуирано да радимо су промене културних образаца, јер у корену сваког насиља јесте дискриминација жена и вишевековне моћи, те неједнакости у моћи и непримереног односа према женама", навела је повереница.

О повратку ученика у школу у Трстенику 

Говорећи о недавном повратку ученика у школу у Трстенику, Бранкица Јанковић рекла је да јој је жао што је професорка и даље на боловању, али да нема потребе за еуфоријом и да су ученици враћени у школу у складу са прописима.

"Нема никаквог разлога за некакву еуфорију, нити за поделу, ко је за враћање ученика у школу или није, јер мислим да нико није ни позван да о томе одлучује, нити се мора имати мишљење, поготово ако немате довољно валидних података који би могли да вас воде ка томе да имате мишљење о нечему", рекла је Бранкица Јанковић.

Додала је да се, када се догађај десио у новембру прошле године, јавност делила и да се створила атмосфера да је то нешто најгоре што се десило у нашем друштву и да су та деца најгора на овом свету јер су направили једно непримерено понашање и да су они за то добили санкције, а када су они враћени у школу, поново настаје поларизација.

"Најбољи сценарио би био да видимо кајање код те деце и да видимо резултате у том појачаном педагошком и психолошком надзору у раду са децом и ту децу сада сигурна, рекла сам и тада, не треба да испустимо нити да завршимо причу са њима. Они су направили један недопустиви инцидент, али са њима треба радити и треба имати један другачији однос према свему и тој деци треба подршка", поручила је повереница.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво