Случај деце у околини Алибунара – ко је направио пропуст

Слика шесторо напуштене деце код Алибунара коју ни родитељи ни систем нису заштитили месецима покренула је реакцију јавности, али и институција. Извештај ресорног министарства о случају очекује се у наредних неколико дана.

Због хитности случаја, Центру за социјални рад у Алибунару заштитник грађана дао је рок од 15 дана да извести о свом раду.

Републички и покрајински омбудсман заједно раде због тешке ситуације у којој код Алибунара живи шесторо деце, али и због преплитања надлежности на овом случају.

"Ми смо дошли до закључака да Центар за социјални рад Алибунар није деловао по сопственој иницијативи, већ је чекао да се неко од грађана обрати у случају где деца сама живе већ шест месеци. Сутра тј. у петак крећемо с конкретним надзором, односно наши запослени који се баве правима детета и контролом центара за социјални рад обавиће посету и, по добијању чињеница које су нам врло битне за даље вођење поступка, ми ћемо се обратити јавности", каже заштитник грађана Зоран Пашалић.

Надлежност ограничава и реакцију ресорног министарства. Њу над Центром за социјални рад у Алибунару има Покрајина, чији су инспектори данас стигли до деце која су месецима сама.

"Наша инспекција може да надзире радом и инструкције које је дао покрајински инспектор и то смо и учинили и, како сам и рекао, јуче је дат налог и нашој инспекцији и уколико треба да наш стручни орган дâ неке корекције како шта би требало да се уради како оваквих ситуација не би било", наводи министар за рад Зоран Ђорђевић.

До окончања надзора рано је говорити и о кривици, али они који се баве правима детета указују на пропусте у раду Центра. Не споре да центри широм Србије немају довољно капацитета, али имају запослене са довољно знања и обуке које постојећи закони не спречавају да заштите угрожене. Ипак, до пропуста долази.

"Не постоји ниједно истраживање које нам поуздано говори о томе, али постоје нека истраживања, која су рађена и која говоре о једној појави на коју би Министарство и Секретаријат могли да утичу, а то је неуједначеност у раду центара. Има центара ефикасних и оних који то нису, постоји једна мала закономерност да тамо где је веће место центри теже обављају послове, али то није једини разлог", указује Марија Петровић.

Ко је направио пропуст у случају деце у околини Алибунара, показаће стручни надзор. У Министарству обећавају да ће објавити детаље извештаја на које јавност има право. Тај извештај очекује се у наредних неколико дана.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво