РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Ирачки џудиста Саџад Сехен суспендован са Игара у Паризу због допинга https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5497523/iracki-dzudista-sadzad-sehen-suspendovan-igre-pariz-doping.html Ирачки џудиста Саџад Сехен први је спортиста који је због допинга суспендован са Олимпијских игара у Паризу, саопштила је Међународна агенција за тестирање Сехен је био позитиван на метандиенон и болденон у узорку узетом у Паризу у уторак. 

Ирачки џудиста је привремено суспендован док се води дисциплински поступак, саопштила је УИО, која надгледа антидопинг програм Међународног олимпијског комитета за време утакмица.

"То значи да је спортиста спречен да се такмичи, тренира или учествује у било којој активности током Олимпијских игара", навела је агенција.

Сехен је требало да се такмичи у категорији до 81 килограма, почевши од уторка у осмини финала против џудисте из Узбекистана.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 20:26:38 +0200 Најважније из Париза https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5497523/iracki-dzudista-sadzad-sehen-suspendovan-igre-pariz-doping.html
Рвач Михаил Каџаја постао 113. члан олимпијског тима Србије https://www.rts.rs/sport/pariz24/tim-srbija/5497519/rvac-mihail-kadzaja-postao-113-clan-olimpijskog-tima-srbije.html Рвач у категорији до 97 килограма Михаил Каџаја постао је 113. члан олимпијског тима Србије пошто је добио позив за учешће на Играма у Паризу после повреде Артура Омарова. Михаилу Каџаји ће ово бити друге Олимпијске игре под заставом Србије.

"Срећан дан за Мишу Каџају и олимпијски тим Србије у рвању! На дан отварања Олимпијских игара, стигла је вест да ће Каџаја наступати на Играма у Паризу! Због повреде чешког репрезентативца Артура Омарова, Светска рвачка федерација је одлучила да његово место заузме управо наш репрезентативац због остварених резултата на квалификационом турниру за ОИ. Срећно!", стоји у објави РСС.

Српски рвач је учествовао у Токију пре три године. Рвачки тим Србије поред Каџаје чине Хатик Цаболов, Александар Комаров, Мате Немеш, Стеван Мићић и Георгиј Тибилов.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 20:22:14 +0200 Тим Србија https://www.rts.rs/sport/pariz24/tim-srbija/5497519/rvac-mihail-kadzaja-postao-113-clan-olimpijskog-tima-srbije.html
Станојевић: Против Јединства нас чека тежак меч, очекујем добар амбијент https://www.rts.rs/sport/fudbal/5497509/aleksandar-stanojevic-jedinstvo-partizan-tezak-mec-dobar-ambijent.html Тренер фудбалера Партизана Александар Станојевић изјавио је данас да његову екипу сутра против Јединства очекује тешка утакмица, као и да ће на стадиону бити добар амбијент. Партизан ће у суботу у другом колу Суперлиге Србије од 20.00 часова гостовати Јединству на Убу.

"После великог пораза за нас чека нам тешка утакмица, стадион је распродат, то ми је драго, биће добар амбијент. Данас имамо последњи тренинг, спремно дочекујемо утакмицу", рекао је Станојевић на конференцији за медије.

Станојевић је похвалио екипу Јединства, као и тренера Ивана Радовановића.

"Довели су доста нових играча, не одустају од свог стила, гледали смо их против Звезде, млада екипа која ће тек да буде добра. Отишао им је најбољи играч, али су довели доста добрих странаца, организовани су, специфично играју. Млад стручњак који је дуго играо Италији. Видео сам његову идеју и модел игре који форсира, драго ми је у Србију", поручио је Станојевић.

Сматра да екипа није успела да наметне стил, као и да играчи још увек нису спремни у потпуности.

"Нисмо успели на припремана да наметнемо стил, имали смо проблеме. Нису сви играчи потпуно спремни, због повреда и других разлога, у ходу покушавамо неке ствари да имплементирамо. Морамо брзо да решавамо одређене ствари", нагласио је Станојевић.

Партизан је у уторак поражен од Динама из Кијева 6:2 у квалификацијама за Лигу шампиона, док је у првом колу Суперлиге Србије победио Напредак после гола у 93. минуту.

"Нисмо направили корак унапред, у Европи и домаћем такмичењу. Мене више брине напад, у односу на одбрану. Противник нас је млео све време. Нисмо били на нивоу. Имали смо мало улазака у 16 метара противника. Екипи је потребно освежење у играчком кадру. Мени су потребна два прелазна рока да направим екипу по свом укусу. У овом року су ми потребна још три играча, као и у следећем", додао је Станојевић.

Станојевић је рекао да очекује да управа клуба ускоро доведе два играча.

"Клуб ради на томе, надам се да ће до утакмице са Луганом довести два играча. Партизан има огроман буџет за појачања и плате за српске услове. Партизан озбилљно плаћа играче и то не треба тако да буде. Имате играче под уговором које не можете да склоните, имам 28 играча који су данас тренирали. Сигурно ће доћи три играча, крило, офанзивна осмица и наћи ћемо нападача пошто ћемо добити понуду за Салдању. Други прелазни рок ће бити мој печат, морамо сад да реагујемо хитно", изјавио је Станојевић.

Поручио је да не жали што је поново дошао у клуб и да ће наставити да буде истрајан.

"Знао сам како ће бити, не жалим што сам дошао. Било је разних прича, обећања, никад се не кајем, истрајан сам, зато сам ту. Биће потребна помоћ од стране клуба", закључио је Станојевић.

Партизан има три бода на табели после првог кола, док је Јединство без бодова.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 18:36:48 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5497509/aleksandar-stanojevic-jedinstvo-partizan-tezak-mec-dobar-ambijent.html
Пламен изнад "Града светлости" и историјски дефиле Сеном – отворене Игре у Паризу https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5496364/ceremonija-otvaranja-olimpijske-igre-pariz.html Председник Француске Емануел Макрон прогласио је Олимпијске игре отвореним, а Пламен ће до 11. августа лебдети изнад Париза. Први пут у историји свечаност је одржана на реци и ван стадиона. У "Граду светлости" је по киши више од 10.500 спортиста парадирало Сеном. Делегација Србије испловила је као 165. у низу, а заставу су заједнички носили Маја Огњеновић и Душан Мандић. Бакља је током церемоније прошла кроз руке мистериозног човека, Зидана, Надала, Серене Вилијамс, Карла Луиса, Нађе Команечи, Тонија Паркера и више француских спортиста... Било је пуно непредвидивости, а са Паризом никада није ни могло бити другачије. Sat, 27 Jul 2024 01:11:11 +0200 Најважније из Париза https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5496364/ceremonija-otvaranja-olimpijske-igre-pariz.html Ово је још један разлог зашто треба да будете уз наш тим https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5497105/ovo-je-jos-jedan-razlog-zasto-treba-da-budete-uz-nas-tim.html  Дуго очекиване Игре почињу, а навијачка еуфорија је на врхунцу! Наши представници су спремни, а цела нација са великим нестрпљењем чека да црвено-плаво-бели тим прошета Паризом.    Сви ватрени навијачи имаће прилику да током најзначајнијег спортског догађаја године прате најбоље спортисте из целог света, а они најсрећнији освојиће и вредне награде које за њих припрема Супербет. За све љубитеље спорта припремили смо посебну награду која ће засигурно освојити ваша срца, а пратећи званичну инстаграм страницу Супербета сазнајте први о којој награди се ради већ данас.

У периоду од 28. јула до 3. августа Супербет ће награђивати најуспешније такмичаре у Суперизазову. Као и до сада, учешће у овом спортском изазову је потпуно бесплатно, а током трајања такмичења цео Суперизазов биће посвећен једном од најстаријих екипних спортова. Наша земља је један од фаворита за освајање медаље у кошарци, а управо је знање из овог спорта потребно уколико желиш да освојиш награду у Суперизазову.

Твој задатак јесте да пре него што кошаркашка утакмица почне одговориш на што више питања у склопу изазова, а уколико одговориш тачно на 3 или више питања стичеш право на награду. Не брини, чак иако нешто погрешиш или желиш да промениш одговор то можеш да урадиш до самог почетка утакмице, зато окупи екипу и тестирај своје знање из кошарке!

За оне навијаче који ће током трајања Игара пратити и остале спортове ту је Суперпредност који награђује најуспешније резултате из одбојке, тениса, рукомета, фудбала и кошарке. Твоја опклада постаје добитна истог тренутка када твој фаворит стекне назначену предност током утакмице, без обзира на крајни резултат. И то није све, у Супербет кухињи за ову посебну прилику припремљене су и Екстра опкладе све оне који воле да комбинују.

Наш тим је спреман да брани боје наше земље, промовишу спорт, фер игру и преданост. Буди уз њих, а уз то тестирај своје знање и освоји вредне награде.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 16:32:24 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5497105/ovo-je-jos-jedan-razlog-zasto-treba-da-budete-uz-nas-tim.html
Зику отета ташна чији је садржај вредан пола милиона евра https://www.rts.rs/sport/pariz24/sesti-krug/5497069/ziko-brazil-tasna-fudbal-olimpijske-igre-pariz.html Бившем бразилском фудбалеру и члану олимпијске делегације Артуру Антунесу Коимбри, познатом као Зико, отета је актен-ташна чији је садржај процењен на 500.000 евра. Како преноси La Parisien, Антунесу Коимбра изашао је из хотела и ушао у такси, где је актен-ташну ставио на задње седиште.

Након што је изашао, једна особа је пришла таксисти како би му скренула пажњу, а друга је искористила ситуацију и зграбила актовку.

У актен-ташни били су сат марке "ролекс", дијамантска огрлица и новчанице од 2.000 евра и 2.000 долара.

Полиција је отворила истрагу како би пронашла починиоце, а истрага је поверена Бригади за сузбијање разбојништва.

Зико је имао и надимак "Бели Пеле", а био је један од најбољих бразилских играча осамдесетих.

Постигао је укупно 370 голова са својим клубом Фламенго између 1971. и 1983. године.

Према појединим спортским аналтичарима, био је један од најбољих играча који никада нису освојили Светско првенство, заједно са Мишелом Платинијем.

Такође је познат по томе што је промашио једанаестерац у утакмици против репрезентације Француске, у четвртфиналу Светског првенства 1986. године.

Након тога је почео тренерску каријеру, а био је селектор Јапана између 2002. и 2006. године.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 17:42:23 +0200 Шести круг https://www.rts.rs/sport/pariz24/sesti-krug/5497069/ziko-brazil-tasna-fudbal-olimpijske-igre-pariz.html
Надал тренирао са Алкаразом на "Филип Шатријеу" https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5497030/olimpijske-igre-2024-nadal-alkaraz.html Шпански тенисер Рафаел Надал, који је јуче отказао тренинг због бола у колену, данас је тренирао на терену "Филип Шатрије" са Карлосом Алкаразом пред почетак Олимпијских игара. Надал ће сутра од 19.00 часова играти у дублу са Алкаразом против Аргентинаца Максима Гонзалеса и Андреса Молтенија.

Шпански тенисер ће у недељу играти у првом колу сингла на ОИ против Мађара Мартона Фучовича.

Победник тог дуела састаће се у другом колу са Новаком Ђоковићем или Метјуом Ебденом. Тениски турнир ће се играти на теренима Ролан Гароса од 27. јула до 4. августа.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 14:19:09 +0200 Најважније из Париза https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5497030/olimpijske-igre-2024-nadal-alkaraz.html
Званично - Серж Ибака се вратио у Реал https://www.rts.rs/sport/kosarka/5496790/zvanicno---serz-ibaka-se-vratio-u-real.html Кошаркашки клуб Реал Мадрид постигао је договор са бившим НБА прваком Сержом Ибаком и доскорашњим центром Бајерна, којим играч остаје везан за клуб за наредну сезону. Ибака је већ бранио дрес Реала током "локаута" 2011. године и враћа се у Реал Мадрид након што је прошле сезоне освојио "дуплу круну" у Немачкој са Бајерном.

За 14 година у НБА лиги се домогао једног прстена у дресу Торонто репторса 2019. године. Важио је за једног од најбољих дефанзиваца на свету током свог врхунца у дресу Оклахома сити тандера.

Осим тога, Серж Ибака је са репрезентацијом Шпаније освојио златну медаљу на Европском првенству у Литванији 2011. и сребрну медаљу на Олимпијским играма у Лондону 2012. године.

Прошле сезоне је да Бајерн бележио 12,6 поена, 6,8 скокова, 1,2 асистенције и 1,3 блокаде.

 

]]>
Fri, 26 Jul 2024 12:35:46 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5496790/zvanicno---serz-ibaka-se-vratio-u-real.html
Вучић пред отварање ОИ: Надам се да ћу моћи да посетим наше репрезентативце https://www.rts.rs/sport/pariz24/tim-srbija/5496709/aleksandar-vucic-olimpijske-igre-pariz.html Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је из Париза да ће присуствовати отварању Олимпијских игара и Српске куће и да се нада да ће успети да поздрави наше спортисте. Председник Србије биће присутан на церемонији отварања, где ће заставу Србије носити одбојкашица Маја Огњеновић и ватерполиста Душан Мандић.

"Надам се да ћу моћи да поздравим олимпијце, Мају Огњеновић и Душана Мандића, који ће носити српску заставу", рекао је Вучић.

Отварање ће први пут бити изван стадиона, већ ће бити одржано на реци Сени.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 11:22:23 +0200 Тим Србија https://www.rts.rs/sport/pariz24/tim-srbija/5496709/aleksandar-vucic-olimpijske-igre-pariz.html
Карлос Моја: Надалова ситуација није добра https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5496723/karlos-moja-nadalova-situacija-nije-dobra.html Шпански тениски тренер Карлос Моја изјавио је да је неизвестан наступ Рафаела Надала на Олимпијским играма Моја је истакао је Надалу потребан одмор и лечење.

"Надал је имао болове у колену током четвртка. Ситуација није била добра цео дан. Сваки његов бол схватамо озбиљно и у овом тренутку не могу да кажем хоће ли наступити на олимпијском турниру. У овом тренутку му је потребан одмор и лечење" рекао је Надалов тренер Карлос Моја.

Надал би требало у недељу да игра у првом колу ОИ против Мађара Мартона Фучовича, а победник тог дуела играће у другом колу против Новака Ђоковића или Метјуа Ебдена. 

Шпански тенисер ће наступити и у дублу са сународником Карлосом Алкаразом, а њихови противници у првом колу биће Аргентинци Максимо Гонзалес и Андрес Молтени.

Надал има златну медаљу у синглу са ОИ 2008. у Пекингу, а осам година касније у Рио де Жанеиру узео је најсјајније одличје у пару са сународником Марком Лопезом.

Тениски турнир на ОИ играће се од 27. јула до 4. августа на теренима Ролан Гароса.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 11:11:20 +0200 Најважније из Париза https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5496723/karlos-moja-nadalova-situacija-nije-dobra.html
Пожари на пругама у Арасу и Куртелану, напад на Олимпијске игре https://www.rts.rs/sport/pariz24/sesti-krug/5496715/pariz-olimpijske-igre-vozovi-pozari.html Непријатна тишина обавила је у петак ујутро околину железничке станице Гар д Нор. Бубњање композиција, шкрипа скретница и повремено пиштање сирена утихнули су због велике саботаже на неколико железничких линија, свега десетак сати пред отварање Олимпијских игара. Француске власти покренуле су истрагу о могућем терористичком нападу. Мобилисане су све обавештајне службе. ”Огромни напад паралисао је линије брзих железница”, објаснила је француска железничка компанија SNCF. Француске власти покренуле су истрагу о могућем терористичком нападу, док су мобилисане све обавештајне службе. 

Полиција је, истовремено, саопштила да су за сада неидентификовани нападачи запалили инсталације због којих је прекинут саобраћај на атлантском, северном и источном краку брзе железнице.

Диверзија, о чијим се последицама и узроцима увелико спекулише, пореметила је планове за око 800.000 путника, укључујући и масу људи који су намеравали да се вечерас спусте до обала Сене и гледају свечано отварање Олимпијских игара.

”Координисан и злонамеран акт”, како је пожаре на инсталацијама назвао министар транспорта Патрис Вержије, наводећи да ће овај догађај озбиљно утицати на ред вожње у наредним данима.

Кључна диверзија, објаснили су француски званичници, извршена је у Арасу, неких 150 километара северно од Париза, због чега је обустављен саобраћај ка Лилу.

Саобраћај од Ле Мана до престонице прекинут је због сличног инцидента код Куртелана.

Напад на пругу од Париза ка југоистоку Француске је, како тврди ова компанија, спречен.

Безмало 80.000 војника, полицајаца и осталих припадника служби безбедности из око 30 држава сјатило се претходних дана у Париз, како би обезбеђивали Олимпијске игре.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 18:17:05 +0200 Шести круг https://www.rts.rs/sport/pariz24/sesti-krug/5496715/pariz-olimpijske-igre-vozovi-pozari.html
Пешић за РТС: Не мислимо превише о Американцима https://www.rts.rs/sport/pariz24/tim-srbija/5496706/svetislav-pesic-aleksa-avramovic-sjedinjene-drzave.html Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић изјавио је да екипа не мисли о Америци, јер иако је прва утакмица важна, није одлучујућа. Кошаркашка селекција Србије у недељу против Сједињених Држава започиње учешће на Олимпијским играма.

"Не мислимо превише о Американцима, стварно не мислимо. Ми желимо да дамо најбоље што можемо у датом тренутку. Прва утакмица је, како ви кажете, важна, али се надам да неће бити одлучујућа, у било ком смеру она отишла", рекао је селектор Пешић.

Вања Маринковић истиче да је Америка фаворит у том дуелу, али да ни Србија није открила све карте.

"Сигурно ће бити тешко, они су екипа која иде на злато. Идемо и ми, наравно, али су они већи фаворити од нас. У припремном мечу нисмо имали Богдана, Давидовца и Милутинова, па нисмо показали све карте", рекао је бек Србије.

Алекса Аврамовић је поручио да је атмосфера сјајна, да екипа добро тренира и да једва чека да се игра против Америке.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 20:00:38 +0200 Тим Србија https://www.rts.rs/sport/pariz24/tim-srbija/5496706/svetislav-pesic-aleksa-avramovic-sjedinjene-drzave.html
Одложена утакмица Војводине и Новог Пазара https://www.rts.rs/sport/fudbal/5496703/odlozena-utakmica-vojvodine-i-novog-pazara.html Утакмица другог кола Суперлиге Србије између фудбалера Војводине и Новог Пазара одложена је због обавеза новосадског клуба у квалификацијама за Лигу Европе. Војводина је у договору са Новим Пазаром и Заједницом Суперлиге одложила меч који је требало да се игра у недељу у Бачкој Тополи, да би се екипа што боље спремила за реванш против Ајакса који је на програму у четвртак.

Војводина ће покушати да надокнади минус из Амстердама, где је синоћ минимално поражена резултатом 0:1.

Термин одигравања дуела Војводине и Новог Пазара биће накнадно одређен.

 

]]>
Fri, 26 Jul 2024 10:24:19 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5496703/odlozena-utakmica-vojvodine-i-novog-pazara.html
Урош Трифуновић није више члан Партизана https://www.rts.rs/sport/kosarka/5496697/uros-trifunovic-nije-vise-clan-partizana.html Кошаркашки клуб Партизан је на друштвеним мрежама објавио да Урош Трифуновић није више играч црно-белих. Трифуновић је прве професионалне кораке уписао у Партизану уз позајмице у Младости из Земуна и Меги.

"Још као јуниорски првак Европе, Урош је 2018. стигао у Партизан и успео да прокрчи свој пут до статуса стандардног првотимца. Након шест сезона, Урош Трифуновић ће овог лета наставити каријеру у другом клубу. Трифо, твој Партизан ти жели много успеха у наставку каријере! Остаћеш заувек део црно-беле породице!", пише у објави Партизана.

Трифуновић је у Партизану освојио титулу у АБА лиги 2023. и два Купа Радивоја Кораћа 2019. и 2020. године.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 10:19:17 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5496697/uros-trifunovic-nije-vise-clan-partizana.html
Мота: Влаховић треба да ради много ствари, није само до голова https://www.rts.rs/sport/fudbal/5496677/mota-vlahovic-treba-da-radi-mnogo-stvari-nije-samo-do-golova.html Тренер Јувентуса Тијаго Мота истакао је да пред Душаном Влаховићем нема притиска, већ само велика одговорност. Јувентус се спрема за нову сезону са новим тренером Тијагом Мотом. 

Оно што је јако важно по екипу јесте однос Моте и главног нападача Душана Влаховића. Бивши фудбалер Мота је навео да српски репрезентативац мора да доприноси самој игри, те да није све до постизања голова.

"Нема притиска, само велика одговорност. Душанов рад, као и сваки други, не може стати само на головима. Има много ствари које треба да уради, он то добро зна, зна како то да уради. Он је важан играч у тиму, али као што сам рекао на првој конференцији, великом таленту увек треба тим иза себе”, рекао је Мота.

"Стара дама" је прошле сезоне дошла до Купа Италије, док су у Серији А доспели на треће место.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 09:48:40 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5496677/mota-vlahovic-treba-da-radi-mnogo-stvari-nije-samo-do-golova.html
Ђоковић на листи Би-Би-Сија, Новак сврстан у елиту Олимпијских игара https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5496659/djokovic-na-listi-bi-bi-sija-novak-svrstan-u-elitu-olimpijskih-igara.html Британски "Би-Би-Си" начинио је листу светских звезда међу учесницима које треба да се нарочито прате на Олимпијским играма, међу којима је и Новак Ђоковић. Новак Ђоковић је у друштву светских звезда попут Ное Лајлса (спринт), Симон Бајлс (гимнастика), Леона Маршана (пливање), Кејти Ледеки (пливање), Фејт Кипјегон (1500m), Антоана Дупона (рагби седам), Нераџа Чопре (бацање копља), Олге Карлан (мачевање), Стефона Карија (кошарка), Шели-Ен Фрејзер-Прајс (спринт).

У образложењу везаном за Новака 

"Олимпијско злато је једина велика награда која недостаје у колекцији 24-струког гренд слем шампиона Ђоковића. Није крио да му је овогодишњи главни циљ да буде на подијуму у Паризу.

У Токију, када је био на путу за 'златни слем' (сва четири главна турнира плус олимпијско злато) изгубио је од коначног шампиона Александра Зверева у полуфиналу, а такође је поражен у мечу за бронзану медаљу.

Ђоковић има историју опоравка након недаћа и од њега се очекује да се овог пута нахрани од тог огромног разочарања.

Али 37-годишњак нема најбољу годину, није успео да освоји титулу и више не седи на врху светске ранг листе. Повреда је прекинула његово учешће на Отвореном првенству Француске пре четвртфинала и, иако је овог месеца стигао до финала Вимблдона са стезником на колену, Карлос Алкараз га је свеобухватно надиграо.

Међутим, ако је у форми, напредак у односу на бронзу коју је освојио у Пекингу 2008. могао би бити на видику", пише у тексту "Би-Би-Си"-ја.

Ђоковић ће у првом колу турнира играти против Аустралијанца Метјуа Ебдена. Меч је заказан за суботу 27. јул од 14 часова на "Филип Шатријеу".

]]>
Fri, 26 Jul 2024 08:57:46 +0200 Најважније из Париза https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5496659/djokovic-na-listi-bi-bi-sija-novak-svrstan-u-elitu-olimpijskih-igara.html
Позорница света у "Граду светлости" на Сени – почињу Олимпијске игре у Паризу https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5496567/olimpijske-igre-2024-pariz-ceremonija-otvaranja.html Француска и Париз вечерас ће личити на светску позорницу када више од 10.500 најбољих спортисткиња и спортиста планете на бродићима буде запловило Сеном. Церемонија отварања Олимпијских игара први пут се измешта ван стадиона и пратиће је 300.000 особа са обале реке и до 1,5 милијарди људи у преносу уживо. Игроказе и акробације у француској престоници изводиће око 3.000 плесача и других учесника манифестације, док догађај обезбеђује скоро 50.000 полицајаца и војника. Србија ће продефиловати као 165. национални комитет према абецедном редоследу. Када 33. Олимпијске игре у Паризу уз залазак сунца вечерас у 19.30 и званично почну, река Сена биће њена позорница.

Церемонија отварања Игара први пут се организује ван стадиона, у самом граду, а сличне прославе на највећој париској реци нису одржане још од 1739. године, када је тадашњи краљ Луј Петнаести удавао своју ћерку за шпанског принца.

Организатори су две године припремали терен за дефиле на бродићима који ће превозити "армаде" спортисткиња и спортиста, њих 10.714, представника 206 националних олимпијских комитета и Избегличког олимпијског тима.

Међу њима је и 115 олимпијаца Србије (113 без резервних играча у одбојкашким селекцијама) у 16 различитих спортова. У Паризу ће се такмичити српски кошаркаши, кошаркашице, ватерполисти, одбојкаши, одбојкашице, баскеташи, као и атлетичари, боксери, бициклисти, веслачи, кајакаши, пливачи, рвачи, стонотенисери, стрељачи, таеквондисти, тенисери и џудисти.

Својеврсни карневал традицонално ће предводити Грчка, док за њима следи сплав Избегличког олимпијског тима, затим и остале националне селекције поређане по абецедном реду. Србија је 165. у низу.

Изузетак су олимпијски тимови Аустралије, Сједињених Држава и Француске, актуелног домаћина и наредних организатора Олимпијских игара у Лос Анђелесу 2028. и Бризбејну 2032. године, које су на зачељу колоне.

Будно око војске и полиције, акробације на Сени и шоу за милијарду људи

Рад на организацији отварања ОИ подразумевао je инсталацију понтона на реци, обезбеђивање осетљивог мресталишта риба и ангажовање више од 48.000 полицајаца и војника, укључујући и припаднике Легије странаца, раштркане на обалама Сене и широм града.

Трошкови церемоније су 150 милиона евра, а у организацији догађаја учествује око 15.000 радника и волонтера.

Док бродићи буду пловили Сеном, наступаће плесачи, певачи и акробате који ће изводити игроказе на води, крововима оближњих зграда и вештачким понтонским острвима.

Процене су да ће пренос око три и по сата програма отварања Игара у Паризу на телевизији и стриминг платформама пратити између 500 милиона и 1,5 милијарди људи.

Макронова беседа

Иако је сценарио највеће спортске свечаности требало да буде тајна и изненађење све до 26. јула увече, француски председник Емануел Макрон већ је најавио да ће у свом говору представити идеје о слободи и еманципацији које су, како каже, настале управо у Француској.

Изгледа да су његова упозорења о "грађанском рату и поделама у Француској" уочи ванредних парламентарних избора избледела како су париским булеварима засијали олимпијски кругови.

Тако ће око 300.000 људи, који ће уздуж Сене пратити свечаност, слушати Макронове беседе о тековинама Француске револуције све до Универзалне декларације о људским правима Уједињених нација (УН), која је потписана код палате Шајо, где се пловидба отприлике и завршава.

Да би се све чуло и видело, постављено је 80 видео-бимова и бежичних звучника.

Градоначелница Париза Ан Идалго описала је предстојећу изведбу као "разиграну" и прожету порукама "отворености града према свету" и "култури различитости".

Ипак, на отвореност и разумевање нису наишли и улични продавци чије су сувенирнице привремено размештене из приобаља Сене, те бескућници који су растерани из центра града. Лекари без граница тврде да су француске власти "насилно истерале азиланте, мигранте и бескућнике".

Парадоксално, организатори из Међународног олимпијског комитета (МОК) загонетно поручују да су теме церемоније и читавих Игара љубав и хуманост.

Ко то тамо пева?

Оно што се не може сакрити, и већ се увелико назире, јесте позорница на Сени.

Сценографија укључује 12 различитих поставки које симболизују аутентична раздобља у француској историји.

Боравак певачица Селин Дион и Лејди Гаге у Паризу медији су препознали као знак да ће наступити на свечаном отварању, а амерички репер Снуп Дог практично је већ потврдио да ће бити један од извођача.

Дион и Гага би наводно требало да изведу нумере славне француске певачице Едит Пјаф, а очекује се и наступ француске поп зведе Аје Коко Даниоко (Накамуре), која ће певати хитове француског кантаутора Шарла Азнавура.

Сценарио церемоније писало је петоро аутора – позоришна режисерка, историчар, романописац, сценаристкиња и драмски писац. У припреми су помогли и костимографи, кореографи и музички уредници. Око 3.500 плесача носиће више од 3.000 костима.

У Паризу, на Сени и земљи која је звезда

Организациони одбор "Париза 2024" у саставу МОК-а, француске владе и Града Париза одредио је руту која почиња на истоку града, код железничке станице и моста Аустерлиц, једне од капија градa. Експедиција потом наставља током Сене уз катедралу Нотр Дам и Трг Конкорд.

Пред сам крај трасе, назираће се Ајфелов торањ и стаклено поткровље Велике палате, изложбене хале и музејског комплекса Париза. Парада се завршава код Трга Трокадеро, где ће ватрометом и паљењем олимпијског пламена бити заокружено прво вече ОИ.

Читав план више пута је допуњаван након сугестија француског председника и градоначелнице Париза, премда је истакнуто да се политичари нису мешали у креативан процес. Макрон је у почетку мислио да је церемонија на Сени "луда идеја".

"Напослетку, Игре на реци ми се допадају. Дошло је време да овај луди пројекат представимо свету", поручује француски председник, који ће угостити око 100 шефова држава, а међу њима и председника Србије Александра Вучића.

Блуз мутне воде

Идеја је да се попут отварања ван стадиона и сама такмичења што чешће одржавају у градском језгру.

Међутим, поједини национални комитети забринути су квалитетом воде у Сени, где би требало да се одрже пливачке трке у триатлону и пливању на отвореним водама. Пливање Сеном било је забрањено дуже од 100 година због нечисте воде.

Градоначелница Идалго је у циљу доказивања да је Сена чиста запливала, али ће такмичења на реци бити забрањена уколико током ОИ буде великих олуја и падавина, које по правилу преоптерете градски канализациони систем.

За разлику од београдских врућина, у Паризу је током претходних дана кишовито.

У прилог организаторима не иде ни то што се градоначелница заглавила у прљавом муљу Сене док је излазила из воде. 

Безбедносни ризици

Светска јавност забринута је и због безбедносних ризика и изазова организације оваквог догађаја.

Француске власти су уз распоређивање скоро 50.000 полицајаца и војника у обезбеђивање церемоније укључиле и специјалне јединице, снајперисте, те системе за приземљење беспилотних летелица.

Зона града уз Сену је већ недељу дана затворена, док локалци који живе у овом подручју Париза имају специјалне дозволе за пролазак и боравак које се очитавају кроз кју-ар код.

Пролаз аутомобилима је забрањен, као и прелети авионима изнад француске престонице током дефилеа.

Париз 24 и (не) тако добри противници

Париз жели да надмаши све претходне организације отварања највеће међународне спортске смотре.

У том контексту, Токио је слаб противник, будући да је парада олимпијаца одржана у сенци пандемије коронавируса и без публике на стадиону.

У Рију су Бразилци због финансијске кризе више "улагали" у карневалску атмосферу и мелодичне ритмове.

Лондон је 2012. запамћен највише због перформанса краљице Елизабете Друге која је "скочила" падобраном заједно са Данијелом Крејгом као Џејмсом Бондом и показала се одличном глумицом у кратком филму најаве церемоније.

Ипак, један од најнезаборавнијих тренутка у богатој историји свих величанствених организација отварања Олимпијских игара приказан је у Барселони 1992. године.

Олимпијске игре у Паризу на обалама Сене вероватно ће победити конкуренцију.

После пловидбе, такмичари се враћају у Олимпијско село и од наредног јутра их чекају надметања у наредне две недеље, век касније, поново у престоници Француске.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 23:58:17 +0200 Најважније из Париза https://www.rts.rs/sport/pariz24/najvaznije/5496567/olimpijske-igre-2024-pariz-ceremonija-otvaranja.html
Познати први противници српских представника у боксу на ОИ https://www.rts.rs/sport/pariz24/tim-srbija/5496613/poznati-prvi-protivnici-srpskih-predstavnika-u-boksu-na-oi-.html Српски представници у боксу на Олимпијским играма у Паризу сазнали су противнике у својим првим окршајима на турниру. Млада српска боксерка и првакиња Европе Сара Ћирковић за противницу у првом колу олимпијског тунира у Паризу у боксу жребом је добила неугодну Тајланђанку Чутамас Читпонг, у категорији до 54 килограма.

Њена ривалка актуелна шампионка Азије и освајачица бронзане медаље на последњем Светском првенству.

Представнице Србије и Тајланда ће у ринг првог дана Игара у 15.46. 

Уколико прође даље, Ћирковићева ће боксовати против Мароканке Мар Бертал, које је као пети "носилац" слободна у првом колу.

Познати ривали Наталије Шадрине и Вахида Абасова

У категорији до 60 килограма Наталија Шадрина, као шеста носитељка, слободна је у првом колу, али ће у другом укрстити рукавице са Алжирком Дуњом Келиф.

У наредној рунди Шадрина би се у случају победе састала са Кинескињом Венлу Јанг, првом на листи носилаца.

Јанг је шампионка Азије из 2022. године и бронзана са Светског првенства у Њу Делхију 2023.

Шадрина и Јанг ће у ринг 29. јула, у 11.16 часова.

Једини боксер који ће представљати Србију је Вахид Абасов, у категорији до 71 килограм. Слободан је у првом колу, а у другом ће се борити са Британцем Луисом Ричардсоном.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 02:47:28 +0200 Тим Србија https://www.rts.rs/sport/pariz24/tim-srbija/5496613/poznati-prvi-protivnici-srpskih-predstavnika-u-boksu-na-oi-.html
Париска битка за Стаљинград https://www.rts.rs/sport/pariz24/sesti-krug/5496610/olimpijske-igre-2024-pariz.html Алпски ловци, специјалци француске војске, гурали су ђоном цокуле старију жену, која је просећи заспала на плочнику Јелисејских поља. У испруженим рукама држала је пластичну чашу - празну, јер је пролазници, фасцинирани Луј Витонима, Шанелима и Диорима ионако нису ни приметили. У сцени која је необично подсећала на један догађај са Балкана деведесетих, неко време их је преклињала да је оставе на миру, али су је убрзо ухватили испод руку и испратили далеко ван видокруга туриста.

"Социјално чишћење", како су акцију премештања бескућника пред почетак Олимпијских игара назвали Французи, представља део акције уклањања свега што би на неки начин могло да наружи изглед француске престонице - укључујући и људе.

Од маја, када су специјалци први пут упали и шаторе постављене дуж Сене, бескућници су протерани са обе обале реке. На места на којима су живели постављене су бетонске баријере, неке налик џиновским гранатама попут оних које су Немци 1918. године испаљивали на Париз из топа "Кајзер Вилхелм".

Бескућници су се са обала Сене, полако, бежећи од полиције, повлачили даље од центра града и на дан отварања Олимпијских игара поставили су последњу линију одбране у Стаљинграду.

Овај део Париза, као и станица метроа, преименован је 1946. године у част велике совјетске победе над Немцима три године раније.

Француски Стаљинград, годинама је прилично бедно место, које су Парижани махом избегавали, страхујући од дилера дроге и њихових омамљених муштерија.

Пре неколико месеци, ипак, полиција је похапсила безмало 500 дилера и донекле протерала дрогу из овог дела града, којим, сада, у свако доба дана патролирају свакојаке снаге безбедности.

Уз бетонске ограде прилично оронулих мостова који су се надвили над компликованим сплетом железничких шина наслоњени су прљави душеци, испод којих су последњи париски бескућници од кише сакрили ствари.

На пар нарамака штрокаве одеће и неколико најлонских кеса, легао је и млади Африканац, покушавајући да заспи на мосту који не води никуда, неколико стотина метра од Стаљинграда.

Стаљинградска група последња је преостала шачица од око 70.000 бескућника, који су до почетка акције живели у Паризу.

Хиљаде су аутобусима пребачене ка Марсељу или Лиону у акцији необично налик онима које се предузимали и неки претходни домаћини Олимпијских игара.

Власти у Рио де Жанеиру, пред Олипијске игре 2016. године, из неколико фавела протерали су скоро 80.000 људи, како би направили места за неколико амбициозних грађевинских пројеката.

Ова акција, испоставило се годинама касније, имала је катастрофалне последице и по оне који су отерани, али и оне који су дошли.

Претходно, власти у Атланти су "социјално очистиле" око 10.000 бескућника, махом Афроамериканаца, док је Токио своје због великих такмичења протерао у два наврата - у Јокохаму 2021. године због Олимпијских игара и почетком века због Светског првенства у фудбалу.

У Паризу, последња група бескућника, махом Африканаца, од којих су неки у наручју држали децу, укрцала се у аутобусе дан пред отварање Игара.

Из престонице су одведени, привремено, у места у којима је обезбеђен смештај, бар до краја такмичења.

Нема их више ни око Понт нуфа, најстаријег моста преко Сене, око којег су се у филму "Љубавници на мосту" (Les amants du Pont-Neuf) љубакали Жилијет Бинож и Денис Лавант, који су бескућнике играли у једном од најскупљих француских филмова свих времена.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 02:14:08 +0200 Шести круг https://www.rts.rs/sport/pariz24/sesti-krug/5496610/olimpijske-igre-2024-pariz.html
Бандовић: Презадовољан сам игром, можемо да будемо поносни https://www.rts.rs/sport/fudbal/5496607/bandovic-prezadovoljan-igra-ponosan-vojvodina.html Тренер фудбалера Војводине Божидар Бандовић рекао је после пораза од Ајакса да је презадовољан игром и поносан на играче који су били храбри у мечу против четвороструког првака Европе. Војводина је у Амстердаму поражена минималним резултатом.

"Честитам мојим играчима на одлично одиграној утакмици против тако великог ривала какав је Ајакс. Одлично смо отворили меч, али смо у финишу полувремена имали мало проблема са њиховим притиском", рекао је Бандовић на конференцији за медије.

Бандовић је рекао да остаје жал за шансом Алексе Вукановића.

"У другом полувремену смо били добри, имали смо ситуацију да постигнемо гол и остаје жал, али генерално смо задовољни. Желео сам да играчи играју без грча, страха, да играмо оно што тренирамо. Презадовољан сам игром и можемо само да будемо поносни. Хвала нашим навијачима који су нас бодрили са трибина. Завршена је прва утакмица, морамо се спремити за другу и да дамо све од себе у реваншу", закључио је црногорски стручњак.

Реванш се игра за седам дана у Бачкој Тополи.

]]>
Fri, 26 Jul 2024 00:09:45 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5496607/bandovic-prezadovoljan-igra-ponosan-vojvodina.html