РТС :: Рио 2016 https://www.rts.rs/sport/rio-2016/rss.html sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Рио 2016 https://www.rts.rs/sport/rio-2016/rss.html Више медаља, али мање задовољства у Северној Кореји https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2432913/vise-medalja-ali-manje-zadovoljstva-u-severnoj-koreji.html Олимпијски тим Северне Кореје вратио се кући са Игара у Рио де Жанеиру, а спортисте су дочекали чланови породице и пријатељи. Није било организованог дочека за олимпијце које су на аеродрому поздравили и заменик премијера Ро Ту Чол и заменик министра спорта Кум Џонг Су.

Није било поворке и дочека на улицама, уобичајене добродошлице севернокорејским спортистима када се враћају кући после победа на међународним такмичењима.

Северна Кореја је освојила седам медаља на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, две златне, у дизању тегова и гимнастици, три сребрне у дизању тегова и две бронзане у стоном тенису и стрељаштву.

Они су у Рију освојили више медаља него на претходним Играма у Лондону, али мање златних. Спортисти Северне Кореје су у Лондону освојили четири златне и две бронзане медаље.

"Дао сам све од себе да победим и улијем самопоуздање нашој војсци и нашем народу", рекао је гимнастичар Ри Се Гванг, који је освојио златну медаљу у прескоку.

]]>
Sat, 27 Aug 2016 16:33:58 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2432913/vise-medalja-ali-manje-zadovoljstva-u-severnoj-koreji.html
Луксузни поклони руским олимпијцима изазвали контроверзе https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2432466/luksuzni-pokloni-ruskim-olimpijcima-izazvali-kontroverze.html Поклони руским олимпијцима, освајачима медаља на недавно завршеним Летњим играма у Рио де Жанеиру, попут луксузних аутомобила, станова, па чак и тркачких коња, изазвали су контроверзе.

Руски председник Владимир Путин увео је обичај да се руским олимпијским херојима додељују велике суме новца, а понекад и неки нежељени поклони.

Мање од 24 сата пошто су десетине освајача олимпијских медаља добиле аутомобиле БМW од премијера Дмитрија Медведева, на интернету се појавио оглас за продају једног од њих, с фотографијама на којима се на аутомобилу виде налепнице којима се слави медаља из Рија.

Не зна се ко је дао оглас за продају БМW X6 за 4,67 милиона рубаља (72.000 долара), али брзо је повучен са интернета.

Агенција АП је од руске агенције Р-спорт добила информацију да је продавац један руски олимпијац који сматра да је аутомобил гломазан за њега.

Уметнички клизач Максим Транков, који је добио Мерцедес-Бенц СУВ за златну медаљу 2014. године, изјавио је да само неколицина олимпијаца може себи да приушти да чак само и користи такав аутомобил.

"Нико није размишљао да такви аутомобили нису ослобођени од пореза на луксузну робу, да ни њихово коришћење није јефтино, да наша примања то не могу да покрију. И ја бих продао свој због тога. Да ли сви мисле да су сви спортисти плаћени као фудбалери, хокејаши или тенисери?", питао је Транков на Твитеру.

Гиманстичарка Седа Тутхалијан је рекла да свој аутомобил не може да вози пошто има 17 година, те још нема возачку дозволу.

Читаоци сајтова већином подржавају право спортиста да продају скупе олимпијске поклоне, а многи други критикују што Кремљ демонстрира расипништво, док су пензиони систем и здравство у беспарици. За сада се не зна колико је руска влада платила поклоне олимпијцима.

ТВ "Росија 24" је објавила да је флоту аутомобила БМW обезбедио Олимпијски фонд за подршку, који финансира група највећих руских богаташа, али да су уз то дате и новчане награде од по неколико десетина хиљада долара, делом из федералног буџета.

Регионалне владе су такође понудиле своје поклоне, а неке су то јавно истакле као знак своје великодушности, упркос финансијској кризи у којој се и саме налазе.

Кавкаски регион Северне Осетије је прошлог месеца обећао по стан сваком освајачу олимпијске медаље са своје територије, а шеф региона Дагестана је шест милиона рубаља (93.000 долара) у готовини и тркачког коња дао олимпијском шампиону у рвању Абдулрашиду Садулајеву кога москвски радио критикује због насилничке вожње блиставим аутомобилом БМW.

]]>
Sat, 27 Aug 2016 11:56:37 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2432466/luksuzni-pokloni-ruskim-olimpijcima-izazvali-kontroverze.html
Пољак продаје медаљу из Рија како би помогао болесном дечаку https://www.rts.rs/sport/rio-2016/oko-borilista/2432347/poljak-prodaje-medalju-iz-rija-kako-bi-pomogao-bolesnom-decaku.html Пољски атлетичар Пјотр Малачовски објавио је на Фејсбуку да продаје сребрну медаљу коју је освојио на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, како би помогао у лечењу трогодишњег дечака.

Малачовски је на Играма у Рију заузео друго место у бацању диска, а одличје које је освојио одлучио је да прода како би трогодишњем Олеку Шиманкому помогао у борби против рентинобластома, врсте рака ока.

Он је на Фејсбуку написао да су његови рођаци Доминика и Себастијан Кулчик, једни од најбогатијих Пољака, показали намеру да купе сребрну медаљу коју је ставио на аукцију како би се обезбедио новац за лечење Олека.

Малачовски није објавио за колико ће медаља бити продата, али је навео да је сума од 130.000 долара испуњена.

"Моја сребрна медаља данас вреди много више него пре недељу дана, када сам је освојио", написао је Малачовски на Фејсбуку.

]]>
Fri, 26 Aug 2016 20:13:29 +0200 Око борилишта https://www.rts.rs/sport/rio-2016/oko-borilista/2432347/poljak-prodaje-medalju-iz-rija-kako-bi-pomogao-bolesnom-decaku.html
Суспендован белоруски дизач тегова https://www.rts.rs/sport/rio-2016/oko-borilista/2432216/suspendovan-beloruski-dizac-tegova.html Белоруски дизач тегова, који се изненађујуће повукао са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, суспендован је јер је заменио урин у допинг узорку.

Међународна федерација дизања тегова (ИВФ) саопштила је да је Белорус Станислав Чадович привремено суспендован док чека одлуку после истраге о наводима да је заменио урин у узорку како би преварио на допинг тесту.

Он би могао да буде суспендован на четири године, пошто се спортисти који замењују узорке углавном кажњавају као да су позитивни на допинг тесту.

Чадович је својевремено освојио сребрну медаљу на Европском првенству у категорији до 62 килограма, а пре почетка Олимпијских игара у Рио де Жанеиру важио је за фаворита за медаљу.

Он је, међутим, склоњен из белоруског олимпијског тима без објашњења уочи почетка такмичења у Рију. ИВФ није навела да ли се прекршај за који се Чадович сумњичи догодио у Рију.

Белорусија се суочава са једногодишњом суспензијом из међународних такмичења, пошто је неколицина њених дизача тегова била позитивна на поновљеним тестирањима допинг узорака са Игара у Пекингу 2008. и Лондону четири дана касније.

]]>
Fri, 26 Aug 2016 17:12:07 +0200 Око борилишта https://www.rts.rs/sport/rio-2016/oko-borilista/2432216/suspendovan-beloruski-dizac-tegova.html
Представљен параолимпијски тим Србије https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2432060/predstavljen-paraolimpijski-tim-srbije.html У Дому Народне скупштине Републике Србије свечано је представљен параолимпијски тим Србије који ће се од 7. до 18. септембра такмичити на Параолимпијским играма у Рију. Српски тим чини шеснаест спортиста који ће се борити у стоном тенису, пауерлифтингу, стрељаштву, бацању чуња, бацању диска, бацању кугле и бацању копља.

Представљању тима присуствовали су Маја Гојковић, председница Скупштине Србије, Вања Удовичић, министар омладине и спорта у Влади Републике Србије, као и Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији. У име целог тима обратила се наша прослављена стонотенисерка Борислава Перић Ранковић, освајачица сребрних медаља из Пекинга и Лондона.

"Ово су треће Параолимпијске игре на којима браним боје Србије и моја очекивања су велика. Поносна сам на свој тим, као и на целу делегацију ПОКС, која је састављена од заиста врхунских спортиста. Захваљујем се Параолимпијском комитету Србије, Министарству омладине и спорта и партнерима који су нам омогућили изузетне услове за припреме за наступ у Рију", рекла је Перић Ранковић.

Том приликом је потписан споразум о партнерству у оквиру кога ће Јелен пружати активну подршку Параолимпијском комитету Србије током целог олимпијског циклуса, до следећих игара у Токију.

"Статистика говори да је сваки десети грађанин Србије управо особа са инвалидитетом. Како бисмо скренули пажњу јавности на ту чињеницу, свака десета флаша 'јелен пива' имаће измењен дизајн етикете – јелена са једним рогом, којим поручујемо да је јелен и без једног рога и даље јелен. Та етикета симболизује подршку Параолимпијском комитету Србије и тиму спортиста који ће представљати нашу земљу у Рију, а у оквиру пројекта 'Шампиони сваки дан'. Осим тога, она симболизује и подршку свим нашим комшијама, суграђанима са инвалидитетом који су шампиони у свакодневном животу", изјавио је Драган Радивојевић, генерални директор Апатинске пиваре.

Председник Параолимпијског комитета Србије, Зоран Мићовић, захвалио је свим партнерима који ће подржати спортисте на том такмичењу, али и осигурати дугорочну подршку и мотивацију особама са инвалидитетом да се што више баве спортом.

"Параолимпијски комитет Србије успешно спроводи своју мисију – развој врхунског спорта за особе са инвалидитетом. Наш тим за Рио се састоји од спортиста и спортисткиња који су актуелни освајачи медаља на светским и европским првенствима и који на најбољи начин, својим резултатима, указују на права и могућности особа са инвалидитетом. Наш успех не би био могућ без подршке државе кроз Министарство омладине и спорта, а остварени резултати су нас довели до веома значајних партнерстава са компанијама као што су Апатинска пивара, банка Интеза и друге за које сматрамо да ће својом подршком додатно оснажити наш покрет, јер сви наши параолимпијци су шампиони сваки дан", казао је Мићовић.

Наша делегација у Рио ће отпутовати, у групама, између 1. и 4. септембра док их прва такмичења очекују 8. септембра. Преносе најважнијих такмичења из Рија гледаоци ће моћи да прате на Радио-телевизији Србије.

]]>
Fri, 26 Aug 2016 16:45:26 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2432060/predstavljen-paraolimpijski-tim-srbije.html
Локти оптужен у Бразилу због лажне пријаве о пљачки https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2431470/lokti-optuzen-u-brazilu-zbog-lazne-prijave-o-pljacki.html Бразилска полиција оптужила је америчког пливача Рајана Локтија за подношење лажне пријаве о пљачки после инцидента у коме је учествовао током Олимпијских игара у Рио де Жанеиру.

Како су пренели бразилски медији, полиција ће обавестити Локтија о оптужници, како би одлучио да ли ће основати свој тим за одбрану у Бразилу. Оптужница ће бити послата и Етичкој комисији Међународног олимпијског комитета.

"Истрага је јуче завршена а члан олимпијског тима САД, пливач Рајан Локти оптужен је за лажно пријављивање кривичног дела", наводи се у саопштењу полиције.

Случај је предат специјалном суду у Бразилу, који има надлежност над кривичним делима повезаним са великим спортским догађајима. Суд који је основан пре почетка Светског фудбалског првенства 2014. године овлашћен је да прима случајеве директно од полиције, када су у питању мање оптужбе, без потребе за тужиоцем.

Локтијева портпаролка Мелиса Нејтан рекла је да пливач неће коментарисати оптужницу.

Локти је током Игара у Рију рекао да је опљачкан заједно са колегама из репрезентације Џеком Конгером, Гунаром Бенцом и Џимијем Фејгеном. Он је рекао да су на повратку у олимпијско село 15. августа опљачкани у таксију под претњом оружјем, а да је један од пљачкаша имао полицијску значку.

Пливачи тада нису пријавили инцидент полицији, која је покренула истрагу тек када је из медија сазнала шта се догодило.

Бразилска полиција је саопштила 18. августа да је Локти лагао о пљачки, а сам спортиста је по повратку у САД у више наврата мењао причу о томе шта се десило.

Бразилска полиција има снимак на коме се види како се Локти туче са обезбеђењем на бензинској пумпи у исто време када се пљачка наводно десила. Како је тада наведено, амерички пливачи су били под утицајем алкохола и демолирали су тоалет на бензинској пумпи. Они су после испитивања платили штету и отишли.

Локти је одмах после инцидента отпутовао из Бразила, а остала тројица пливача су пре повратка у САД дала изјаву у тужилаштву.

Локти, освајач 12 олимпијских медаља, планира да направи паузу у пливању, али жели да се врати на време за Олимпијске игре у Токију 2020. године. После инцидента у Рију њега су напустила четири спонзора, међу којима "Спидо" и "Ралф Лорен".

]]>
Fri, 26 Aug 2016 15:04:45 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2431470/lokti-optuzen-u-brazilu-zbog-lazne-prijave-o-pljacki.html
Како се кале олимпијске таеквондо медаље... https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2431139/kako-se-kale-olimpijske-taekvondo-medalje.html Тијана Богдановић, освајачица сребрне медаље у таеквонду на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, гостовала је у Београдској хроници заједно са тренером Драганом Јовићем и олимпијском шампионком из Лондона 2012. године Милицом Мандић. Говорило се о бројним темама у вези са дешавањима "иза сцене" у олимпијском селу, али централна тема разговора су биле припреме успешних српских таеквондисткиња... -->]]> Fri, 26 Aug 2016 13:21:50 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2431139/kako-se-kale-olimpijske-taekvondo-medalje.html Кенија распустила свој Олимпијски комитет https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2430989/kenija-raspustila-svoj-olimpijski-komitet.html Влада Кеније распустила је Олимпијски комитет те земље у сред истраге о лошем управљању олимпијским тимом на недавно завршеним Играма у Рио де Жанеиру.

Кенијски министар спорта Хасан Варио рекао је да су проблеми које је имао олимпијски тим у Рију нарушили морал спортиста.

Ти проблеми укључују нови допинг скандал, спортисте који не испуњавају услове за такмичење, нестанак авио карти и веома лоше односе Атлетског савеза са Олимпијским комитетом Кеније.

Упркос проблемима, Игре у Рију су најуспешније у историји Кеније, пошто су њени спортисти освојили 13 медаља, по шест златних и сребрних и једну бронзану медаљу.

]]>
Thu, 25 Aug 2016 17:03:22 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2430989/kenija-raspustila-svoj-olimpijski-komitet.html
Путин: Забрана такмичења руским параолимпијцима је нехумана https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2430626/putin-zabrana-takmicenja-ruskim-paraolimpijcima-je-nehumana.html Председник Русије Владимир Путин рекао је да је забрана учешћа руским параолимпијцима на предстојећим Параолимијским играма у Рио де Жанеиру "неморална и нехумана".

Међународни параолимпијски комитет је 7. августа суспендовао Русију са предстојећих Параолимпијских игара, које ће се од 7. до 18. септембра одржати у Рио де Жанеиру.

"Одлука да се дисквалификују наши спортисти са Параолимпијских игара је изван граница закона, морала и хуманости", рекао је Путин у обраћању руским олимпијцима на пријему у Кремљу.

Председник Међународног параолимпијског комитета Филип Крејвен рекао је да је одлука о суспензији донета после анализе доказа о системском допингу у коме је учествовала држава.

Русија се жалила Суду за спортску арбитражу, који је у уторак одбио жалбу.

Русија ће организовати посебно такмичење за своје параолимпијце, а освајачи медаља ће добити исте награде које би добили за успехе у Рију.

Руска влада новчано награђује освајаче олимпијских и параолимпијских игара.

]]>
Thu, 25 Aug 2016 13:43:57 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2430626/putin-zabrana-takmicenja-ruskim-paraolimpijcima-je-nehumana.html
Исплаћене награде за олимпијске медаље https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2430347/isplacene-nagrade-za-olimpijske-medalje.html Влада Србије испунила је обећање и већ данас исплатила награде за освојене медаље српским спортистима на Олимпијским играма у Рију, саопштило је Министарство омладине и спорта. "Награде за освојене медаље на Олимпијским играма у Рију данас су исплаћене нашим спортистима и тренерима. Још једном свака част свим освајачима медаља на овом историјском успеху нашег спорта", наводи се у саопштењу тог ресора.

Иначе, премијер Александар Вучић је обећао да ће награде спортистима за освојене медаље бити исплаћене до петка.

]]>
Thu, 25 Aug 2016 13:27:08 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2430347/isplacene-nagrade-za-olimpijske-medalje.html
Ђорђевић: Остварен сан, циљ да имамо континуитет https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2430169/djordjevic-ostvaren-san-cilj-da-imamo-kontinuitet.html Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић изјавио је да је његов циљ да "имамо континуитет" и поручио да је освајањем сребрне медаље на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру "остварен сан".

"Схваташ на играма колико је тешко доћи до медаље, а ми у кошарци имамо две. Остварили смо сан, гурали једне друге у селу. Зато су Игре специфичме. Зато ми је жао што (Немања) Бјелица није са нама, јер је он део нас, увек био и сигуран сам да ће бити", рекао је Ђорђевић новинару "Блица" на дочеку испред Народне скупштине у Београду.

Он је истакао да је његов циљ да "имамо континуитет".

"Мислим да можемо да га наставимо, да искористимо смене генерација у Француској, или промене у Шпанији и Литванији, селекцијама које су освајале одличја у петходном периоду. Никада нисам тражио алибије и изговоре, ни у повредама ни у другим стварима, па нећу ни убудуће. А тражиће се још од нас после ове три године", истакао је Ђорђевић.

Имамо, како је нагласио, резултате и поштују нас.

"Имамо обавезу да наставимо са квалитетним радом, припремама, јер никада специфичније нису биле због квалификационог турнира и свега пре и после. На правом смо путу, морамо да искористимо целокупну ситуацију, замајац", рекао је Ђорђевић.

Упитан да прокоментарише атмосферу у Олимпијском селу и упореди је са Атлантом 1996. године, Ђорђевић је рекао да је "другачије када си играч и селектор".

"Не сећам се да смо били овако упућени једни на друге и блиски. У једној згради сви наши спортисти, по спратовима и становима. Ма феноменално. И у добру и када је било тешко", каже Ђорђевић.

]]>
Thu, 25 Aug 2016 09:09:31 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2430169/djordjevic-ostvaren-san-cilj-da-imamo-kontinuitet.html
Ватерполо савез Србије: Коме смета наше злато? https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2430020/vaterpolo-savez-srbije-kome-smeta-nase-zlato.html Ватерполо савез Србије изразио је незадовољство због напада на ватерполисте и упитао "којој то струји" смета успех остварен на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

"Уместо да се сви заједно радујемо највећем успеху српског спорта у Рију, олимпијском злату на које је наш најтрофејнији спорт чекао пуних 28 година, и које је тако убедљиво освојено, посебно великим тријумфом у финалу против Хрватске, одмах су почеле да се одапињу отровне стреле према златним ватерполистима, њеним најистакнутијим члановима и челнику ВСС", наводи се у саопштењу.

ВСС је навео да не жели да квари славље и да неће дозволити да га "разне струје увуку у политичке обрачуне".

"Једна крајње спортска изјава изванредног спортисте Андрије Прлаиновића, великог патриоте који се определио да брани боје ове државе, а не оне у којој је рођен, који је освојио у ватерполу све што се освојити може, и са Партизаном и Црвеном звездом покорио Европу у Лиги шампиона, забринутог за судбину клупског ватерпола, искоришћена је за лавину напада најнижег нивоа", наводи Ватерполо савез Србије.

"Којој струји то смета што имамо златну генерацију ватерполиста, који не знају шта је то отказ репрезентацији, или непоштовање обавеза и који увек истичу захвалност држави која их награђује за оно што су крајње поштено зарадили у базену", пита ВСС.

ВСС је истакао да је након тога кренуо напад и на председника Ватерполо савеза Србије Милорада Кривокапића, који је успео да стабилизује ватерполо организацију".

Ватерполо савез је упитао и којој струји смета селектор Дејан Савић.

"И, не само да је, показујући патриотизам, одолео свим позивима и одбио финансијски много исплативије понуде, спреман да до краја води ове златне момке који су, сви заједно, уложили много труда да буду оно што јесу – најбољи на свету на свим фронтовима", наводи се у саопштењу.

ВСС је потом упитао и коме смета то што се увек захваљује држави на помоћи.

"Коме то смета што тако усправно дижемо српску заставу и увек се захваљујемо државном врху, премијеру и председнику Србије, без чије конкретне подршке и препознавања проблема у најтрофејнијем спорту – не би било ни ових успеха на које смо толико поносни", додаје се.

Захваљујући напору Владе Србије, како се додаје, Србија ће добити Национални ватерполо тренажни центар у Врњачкој Бањи, "где ће се стварати нови олимпијски шампиони".

"А нека струје и даље раде. Неће нам потамнети сјај овог олимпијског злата, исто као што нам не могу окрњити сва злата ових дивних људи и спортиста који тако величанствено бране боје своје Србије", закључује се у саопштењу ВСС.

]]>
Wed, 24 Aug 2016 20:19:08 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2430020/vaterpolo-savez-srbije-kome-smeta-nase-zlato.html
Нишлијe овацијама дочекалe своје олимпијце https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2429976/nislije-ovacijama-docekale-svoje-olimpijce.html Неколико хиљада Нишлија дочекало је испред Градске куће своје суграђане који су учествовали на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру и средњошколце који су освајали медаље на научним олимпијадама. Овацијама, аплаузима и скандирањем "Србија, Србија", "шампиони, шампиони" окупљени грађани поздравили су најпре учеснике научних олимпијада Новака и Богдана Станојевића, Милицу Нешић, Петра Пешића, Александра Милосављевић и Богдана Ђорђевића, а потом спортисте и тренере, учеснике Олимпијаде у Рију. 

Са балкона Градске куће окупљене грађане поздравили су атлетичар Ненад Филиповић, кошаркаш Стефан Јовић, ватерполиста Сава Ранђеловић, кошаркашки тренер Драган Ратковић и џудо трнер Никола Милошевић.

Сви они изразили су одушевљење што је први пут у Нишу организован дочек за спортисте и тренере који су учествовали на Олимпијским играма.

"Били смо на такмичењу са најбољима, радили са најбољима, али је најбољи осећај бити поново код куће", истакао је тренер џудиста Никола Милошевић.

Атлетичар Ненад Филиповић захвалио се свима који су њему и другим спортистима пружали подршку на такмичењу у Рију, а посебно је захвалио својој породици.

Тренер кошаркашица Драган Ратковић такође је изразио захвалност свим грађанима који су пратили, бодрили наше спортисте и због Олимпијских игара провели много непроспаваних ноћи.

"Када се суочите са проблемима направите план и тактику како да их победите и постаћете олимпијски шампион у својим животима", казао је Ратковић.

Нишки спортисти донели су укупно три медаље и то златну - ватерполиста Сава Ранђеловић, сребрну кошаркаш - Стефан Јовић и бронзану медаљу, помоћни тренер кошаркашица Драган Ратковић.

Веће града Ниша је донело одлуку да сви нишки спортисти који су учествовали на Олимпијади у Рио де Жанеиру буду награђени са по 50.000 динара.

 

]]>
Wed, 24 Aug 2016 23:23:57 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2429976/nislije-ovacijama-docekale-svoje-olimpijce.html
Марина Маљковић за РТС: Девојке имају победнички менталитет https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2429972/marina-maljkovic-za-rts-devojke-imaju-pobednicki-mentalitet.html Селекторка бронзаних кошаркашица из Рија, Марина Маљковић, гостујући у Београдској хроници РТС-а говорила о успеху на Играма у Бразилу, односу са играчицама, победничком менталитету, али и о Покрету за женску кошарку, чији је оснивач. -->]]> Wed, 24 Aug 2016 19:04:34 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2429972/marina-maljkovic-za-rts-devojke-imaju-pobednicki-mentalitet.html Ивана Шпановић због Дијамантске лиге пропустила дочек https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2429567/ivana-spanovic-zbog-dijamantske-lige-propustila-docek.html Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић није била на дочеку олимпијаца испред Народне скупштине у Београду због обавеза у Дијамантској лиги. Шпановићева, која је у Рију освојила бронзану медаљу у скоку удаљ, морала је да отпутује на Митинг у Лозани, где се бори да сачува прво место у престижном такмичењу.

Она тренутно води у скоку удаљ са три победе (Шангај, Осло, Стокхолм) и 36 поена, испред Американке Бритни Риз, која је једном тријумфовала и има 20 поена мање, а следе Канађанка Кристабел Нетеј са 15 бодова и олимпијска шампионка, Американка Тијана Бартолета, са 11 бодова.

У Лозани ће, поред Шпановићеве, наступити и Бартолета, а поред њих и Дарија Клишина, Сара Проктор...

Уз бодове пласман у лиги доноси и финансијске награде, а уколико тријумфује у укупном поретку Шпановићева ће освојити 40.000 долара, а већ је инкасирала 30.000, пошто се сваки појединачни тријумф вреднује са 10.000 долара.

Митинг у Лозани одржава се у четвртак од 21 сат.

]]>
Wed, 24 Aug 2016 16:30:45 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2429567/ivana-spanovic-zbog-dijamantske-lige-propustila-docek.html
Недовић: Томпсон ми није веровао; Калинић: Ибица је моја https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2429436/nedovic-tompson-mi-nije-verovao-kalinic-ibica-je-moja.html Српски кошаркаш Немања Недовић рекао је да је био убеђен да ће доћи до меча са селекцијом САД за златну олимпијску медаљу, али да му је жао што екипа није пружила снажнији отпор у финалу. Никола Калинић "разјаснио" недоумице како је Милош Теодосић изгубио опкладу.

"Још нисмо свесни шта смо постигли, као ни остали наши из олимпијског тима. Обрадовали смо наш народ, мислим да је то у целој причи најбитније и истакао бих тимски дух. Многе до јуче нисам знао у олимпијском селу, али нам је пуно значила подршка са трибина", рекао је Недовић Танјугу.

Он је додао да су Игре у Рију велико искуство за изабранике Александра Ђорђевића, истакавши да је сигуран да ће бити још великих битака са Американцима.

"И тада смо веровали, поклопило се да смо били у доброј позицији на крају групне фазе. Није било лако, имали смо тешке противнике као што су Хрватска и Аустралија, али смо веровали у себе и ако будемо играли на нашем највишем нивоу – да ћемо се докопати финала. Остаје мали горак укус што нисмо пружили већи отпор Американцима, али то је велико искуство за нас", поручио је бек Уникахе.

Недовић истиче да је "знао" да ће играти финале Игара још у групној фази, после пораза од САД (94:91).

"Видео сам се са Клејом Томпсоном (некадашњим саиграчем из Голден стејта, прим. аут.), после дуже времена, попричали... После прве утакмице рекао сам му да ћемо се видети у финалу, само се насмејао, вероватно Американци нису веровали у то. Међутим, ми смо знали да идемо до циља", рекао је Недовић.

На питање да ли се спрема за летовање на Ибици пошто је капитен Милош Теодосић изгубио опкладу, Никола Калинић је "улетео" и прекинуо разговор.

"Коме смета моје летовање (смех, прим. аут.)? Била је опклада, Богдановић и ја са Теодосићем, мотивација за финале Олимпијских игара... Дуговао је Богдану и мени још од финала Евролиге, победио нас је, тако да нам бар мало олакша пораз. Сад смо опет победили, шта да му радим, болеће га, али преживеће. Мислим да је сребро вредније од тога", поручио је Калинић и на најбољи начин одсликао каква атмосфера влада у екипи.

]]>
Wed, 24 Aug 2016 17:30:25 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2429436/nedovic-tompson-mi-nije-verovao-kalinic-ibica-je-moja.html
Мандић: Било је тешко јер су сви говорили "мора злато"... https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2429398/mandic-bilo-je-tesko-jer-su-svi-govorili-mora-zlato.html Српски ватерполиста Душан Мандић рекао је да му је после злата на Олимпијским играма у Рију пао велики терет са леђа, али да је, упркос томе што је са 22 године већ освојио све са репрезентацијом, још гладан успеха и златних медаља. Додао је да су "делфинима" на путу ка једином одличју које им је недостајало пре Рија отежале приче како "морају" да освоје злато.

"Нису се слегли утисци, остварили смо сан и скинули велики притисак са леђа. Осећам велико олакшање, видело се колико су тешке Олимпијске игре, пре свега на психичком нивоу, посебно јер нисмо лепо почели. Када је било најбитније, екипа је показала карактер, јединство, другарство и нешто што имамо. Много сам срећан, част је бити део овог тима", рекао је Мандић Танјугу.

Мандић је додао да су "делфинима" на путу ка једином одличју које им је недостајало пре Рија отежале приче како "морају" да освоје злато.

"У последње три године где год да одемо чујемо "мора злато, мора злато...". Једноставно, не снађемо се увек најбоље, некако је увек тежак почетак турнира. Али сада је све прошло", поручује леворуки шутер италијанског гиганта Про Река.

Србија је, после нешто слабијег старта турнира, у нокаут фази била убедљива против Шпаније (10:7), Италије (10:8) и у финалу против Хрватске (11:7), али бивши капитен Партизана истиче да се само чини да је било лако у базену.

"Стиснули смо се и скупили редове, одиграли мушки, пожртвовано и све по договору. Није лако то извести. Сада идем на одмор, да напуним батерије. Још сам гладан медаља и титула, па до Токија полако."

Мандић је против Хрватске блистао у финалу са четири гола, показавши да су се из табора противника оправдано највише њега прибојавали.

"То је све због екипе. Нисам обраћао пажњу на приче из Хрватске, само да меч одиграмо тимски и тријумфујемо", закључио је Мандић, један од најмлађих из садашњег златног тима и пред којим је још много славља.

]]>
Wed, 24 Aug 2016 16:43:38 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2429398/mandic-bilo-je-tesko-jer-su-svi-govorili-mora-zlato.html
Краљевски дочек за јорданског теквондисту https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2429251/kraljevski-docek-za-jordanskog-tekvondistu.html Првом освајачу олимпијске медаље за Јордан, теквондисти Ахмеду Абугаушу, приређен је краљевски дочек по повратку из Рио де Жанеира. Између осталих, дочекала су га и три принца.

На главном аеродрому у Аману, двадесетогодишњег теквондисту дочекала су три принца, породица, навијачи и бројни медији.

"Надам се да ћу одбранити ову медаљу и победити у Токију 2020. године", рекао је Абугауш. 

Пре Игара у Рију, Јордан није освојио ниједну олимпијску медаљу.

Званична прослава златне олимпијске медаље одржаће се у петак у Аману.

]]>
Wed, 24 Aug 2016 11:43:59 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/rio-2016/vesti/2429251/kraljevski-docek-za-jordanskog-tekvondistu.html
Већ почело одбројавање до Токија 2020. https://www.rts.rs/sport/rio-2016/oko-borilista/2429077/vec-pocelo-odbrojavanje-do-tokija-2020.html Одбројавање до Летњих олимпијских игара 2020. године почело је већ данас, када је олимпијска застава из Рио де Жанеира донета у Токио. Контраст између та два града-домаћина не може бити већи: уместо самбе, на улицама ће бити робота и аутомобила са даљинским управљањем. И наравно, већ су почела бројна поређења будућих игара са свим претходним, а посебно са управо завршеним у Рију. За сада су то само поређења по бројним детаљима и стварима "око терена" далеко од самих спортова и врхунских резултата, али не значи да они неће можда и пресудно утицати на њих.

Пет ствари које треба знати о наредним Играма:

Високотехнолошке игре

Када је Токио први пут био домаћин Олимпијских игара, 1964. године, Игре су симболизовале опоравак Јапана од разарања у Другом светском рату и његов повратак у међународну заједницу. Воз велике брзине "шинкансен" (метак), који је кренуо те године, постао је симбол технолошке снаге Јапана.

Пола века касније, Токио је један од најфутуристичкијих градова света: од система смарт-карт возова који ради као сат, до електронских ве-цеа с грејањем седишта, који препадају неке нове посетиоце: "Како ли се ово испира?"

Јапан планира да Игре 2020. године употреби да би показао најнапреднију врхунску технологију, с роботима, инстант-преводом с разних језика, возилима са даљинским управљањем и са екранима телевизије ХД-8К.

Сналажење

Игре у Токију неће бити компактне као што се обећавало.

Док је првобитни план захтевао да се сва такмичења одржавају у кругу од само осам километара око олимпијског села, то ипак неће бити тако.

У покушају да се смање расходи, неколико спортова, као што су кошарка, бициклизам и таеквондо, премештено је у постојеће објекте ван Токија, да се не би градили нови.

У томе ће помоћи густа мрежа подземне железнице и возова Токија. Изазов ће бити како помоћи посетиоцима да се снађу у толико обимном систему који може бити збуњујући.

Нови спортови

Игре ће другачије изгледати и из спортске перспективе.

Бејзбол и софтбол, сурфовање, скејтбординг, карате и спортско пењање су додати у програм.

Бејзбол и софтбол који се враћају први пут од 2008. године, као и карате, популарни су у Јапану.

Сурфинг, скејтбординг и спортско пењање су додати у покушају да се привуче млађа генерација спортиста и навијача.

Скандали

Сваке Олимпијске игре изгледа да имају своје скандале, па Токио није изузетак.

Рад на новом главом стадиону касни, јер је Влада одустала од првобитног пројекта због нагло растућих трошкова.

Првобитни лого Игара, бучно представљен, одбачен је због тврдње да је плагијат.

Премештање неких такмичења са нових места одржавања на старија борилишта спасло је 200 милијарди јена (две милијарде долара), али и даље се очекује да ће укупни трошкови далеко превазићи првобитне процене.

Организациони комитет Токија је признао да ће оперативни трошак Игара бити знатно већи од предвиђене три милијарде долара, с колико се Токио кандидовао за Игре, али није изнео нову процену.

Ти трошкови не укључују расходе за изградњу нових спортских објеката и друге инфраструктуре повезане с Играма.

Земљотреси

Затим, ту су и силе изван било какве контроле.

Токио редовно потресају умерени земљотреси. Они ретко изазивају било какву штету у граду у којем су зграде пројектоване да издрже и јаче ударе, али стручњаци упозоравају да се велики земљотрес може десити у било којем тренутку.

Обала североисточног Јапана је 2011. године уништена када је подморски земљотрес магнитуде 9,0 изазвао цунами од којег је погинуло више од 18.000 људи и који је покренуо растапање нуклеарних језгара три реактора у електрани "Фукушима 1".

У Токију није било великог земљотреса готово читав век – потрес магнитуде 7,9 и њиме изазвани пожари изазвали су смрт 140.000 људи још 1923. године, те земљотрес можда одавно касни, али, када ће се догодити, немогуће је предвидети.

Посебна занимљивост је да ће организатори Игара златне, сребрне и бронзане медаље правити од одбачених и рециклираних мобилних телефона и друге потрошачке електронике.

Према статистичким подацима, Јапанци неће имати проблема да то изведу, јер је за, рецимо, Игре у Лондону за израду медаља утрошено око 9,6 килограма злата, око 710 килограма сребра и чак 1,3 тоне за бронзане медаље, а у Јапану су током 2014. године пријавили чак 143 килограма злата, преко 1,5 тона сребра и чак 1.112 тона бронзе добијене рециклажом мобилних телефона.

У Јапану се одбаци око 650.000 тона електронских уређаја годишње, док тек нешто преко 100.000 буде искоришћено поново. Јапанци иначе највише стари електронски отпад користе како би направили нове уређаје.

]]>
Wed, 24 Aug 2016 17:04:34 +0200 Око борилишта https://www.rts.rs/sport/rio-2016/oko-borilista/2429077/vec-pocelo-odbrojavanje-do-tokija-2020.html
Сребрни кајакаши гости Јутарњег програма https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2428963/srebrni-kajakasi-gosti-jutarnjeg-programa.html О осећањима које је побудио дочек пред Скупштином Србије, освајању медаље на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру и свему што је томе претходило, као и предстојећим плановима, у Јутарњем програму говорили су кајакаши Марко Томићевић и Миленко Зорић, освајачи сребра у кајаку на 1.000 метара... -->]]> Wed, 24 Aug 2016 16:33:55 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/rio-2016/orlovi/2428963/srebrni-kajakasi-gosti-jutarnjeg-programa.html