РТС :: Лондон 2012 https://www.rts.rs/sport/london-2012/rss.html sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Лондон 2012 https://www.rts.rs/sport/london-2012/rss.html Српски параолимпијци на пријему код Ђиласа https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1176082/srpski-paraolimpijci-na-prijemu-kod-djilasa.html Градоначелник Београда Драган Ђилас примио је у Старом двору српске параолимпијце који су учествовали на Параолимпијским играма у Лондону. Градоначелник Београда Драган Ђилас истакао је да резултати параолимпијаца на Играма у Лондону представљају поруку многим људима са инвалидитетом да имају шансу. Како је саопштила Градска управа, Ђилас је истакао да ће учинити све да се параолимпијцима побољша положај, статус и начин припрема.



"Са ваше стране нам треба пројекат који би обухватио наредне четири године, све ваше потребе, а на основу кога би у будућности могли да планирамо све даље активности", рекао је Ђилас на пријему у Старом двору.

Он је подсетио да сви олимпијци и параолимпијци из Београда од града већ имају стипендију од 500 евра месечно.

Град Београд обезбедио је средства за финансирање програма припреме 10 спортиста са инвалидитетом из појединачних дисциплина који су испунили норму за учешће на Параолимпијским играма у Лондону 2012. године.

Параолимпијска репрезентација Србије је у Лондону освојила пет медаља - две златне и три сребрне.

]]>
Wed, 19 Sep 2012 00:45:54 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1176082/srpski-paraolimpijci-na-prijemu-kod-djilasa.html
Николић примио српске параолимпијце https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1171036/nikolic-primio-srpske-paraolimpijce.html Председник Србије Томислав Николић у Београду је организовао пријем за спортисте који су представљали Србију на Параолимпијским играма у Лондону, а они су му том приликом поклонили реквизите које су користили током такмичења, са својим потписима. Од освајачице златне медаље у бацању копља Тање Драгић председник је добио копију златне медаље

 

"Ако вам се понекада учини да нешто не можете, или ако изгубите наду и веру, ви се сетите ових спортиста. Њихов пример Србија ће користити да покаже деци колико је важно физичко васпитање", рекао је Николић новинарима у Председништву Србије.

Он је додао да ће видети са Владом Србије да већ данас почну припреме за Параолимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. године, како би резултати били још бољи.

Председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић рекао је да су две златне и три сребрне медаље са Игара у Лондону, као и два четврта места, велики успех.

"У жестокој конкуренцији постигнут је велики успех. Сада морамо да направимо добар стратешки план за Бразил, како бисмо оправдали ове резултате", казао је Мићовић.

Параолимпијцима је на резултатима у Лондону честитала и министарка омладине и спорта Алиса Марић.

Медаље за Србију на ПОИ у Лондону освојили су Жељко Димитријевић (злато у бацању чуња), Тања Драгић (злато у бацању копља), Борислава Перић-Ранковић и Златко Кеслер (обоје сребро у стоном тенису), као и Драженко Митровић (сребро у бацању диска).

]]>
Mon, 10 Sep 2012 18:03:11 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1171036/nikolic-primio-srpske-paraolimpijce.html
Велики успех наших параолимпијаца https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1170748/veliki-uspeh-nasih-paraolimpijaca.html Председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић изјавио је да би био задовољан да су у Лондону освојене две медаље, а да га постигнути успех чини изузетно поносним. Наше параолимпијце данас ће примити председник Србије Томислав Николић, а у уторак у 13 часова биће организовано дружење са грађанима на платоу код теразијске чесме. Спортисти Србије су на Параолимпијским играма у Лондону освојили пет медаља - две златне и три сребрне, заузели два четврта места и у још пет дисциплина били у финалима.

"Мало који председник неког спортског савеза или клуба може да се похвали са толико освојених медаља, у односу на број учесника. На Параолимпијске игре су дошли најбољи на свету. Дакле, само врхунски спортисти. Због тога је овај успех толико значајан и због тога сам ја изузетно поносан и задовољан", рекао је Мићовић агенцији Бета.

Он је додао да је задовољан и целим руководством Параолимпијског комитета Србије који "броји два члана, два запослена, једног вођу пута и два волонтера".

"Био бих задовољан и са две медаље. Сви су били сјајни и не могу никога да издвојим. Мало ми је жао што Синиша Видић није успео да у стрељаштву узме сребро, јер му је мало недостајало", рекао је Мићовић.

Према његовим речима, Параолимпијске и Олимпијске игре не могу да се пореде, јер је сада у Лондону било само 13 такмичара из Србије, па је онда "успех по броју освојених медаља неупоредиво већи".

"Ми смо се спремали од када су се завршиле Параолимпијске игре у Пекингу 2008. године. Наш план за Лондон је успео", рекао је Мићовић.

Председник Параолимпијског комитета Србије раније је био на функцији председника Рукометног савеза Србије, а каже да разлике у послу нема, "јер увек недостаје новац".

"Држава је направила сјајан потез када је изједначила параолипијце са осталим спортистима када су у питању награде и национална признања. Остаје нејасно како ћемо надоместити ону рупу у буџету.

Државе у окружењу и државе Европске уније имају десетак, 12 одсто од буџета за спорт и то се поклапа с процентом особа са инвалидитетом у једном друштву. Требало би и ми да одредимо квалитетна правила како се дели новац", рекао је Мићовић.

Он је нагласио да после Параолимпијских игара у Лондону "више ништа неће бити као што је било".

"Просто, позорност јавности је другачија. У Србији до пре неколико дана 90 одсто људи није знало да постоји параолимпијски спорт, а сада 95 одсто зна. Знају људи и да тим спортистима треба помоћ", рекао је Мићовић.

Према његовим речима, кренуће се са једним јасним пројектом за Бразил 2016. године, што подразумева да ће се влади, односно министарсртву за спорт предочити програм како да се обезбеди несметан рад.

"Очекујем да ће министартво уважити наше захтеве и да ћемо моћи мирно да путујемо на квалитетне припреме, како бисмо у Бразилу били озбиљна екипа и како бисмо поновили овај сјајан успех", рекао је Мићовић.

Председник Параолимпијског комитета Србије оценио је да "посебну димензију за овај спорт тренутно има јавност".

"Захвалан сам новинарима који су пратили наша такмичења, јер сада људи знају да постоји један врхунски параолимпијски покрет у Србији.

Могли смо ми да освајамо медаље, али да није било добрих и правовремених извештаја из Лондона, то нико не би сазнао", рекао је Мићовић.

]]>
Mon, 10 Sep 2012 12:13:02 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1170748/veliki-uspeh-nasih-paraolimpijaca.html
Завршене најуспешније ПОИ https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1170728/zavrsene-najuspesnije-poi.html Наступима групе Колдплеј, Ријане и Џеј-Зија, у Лондону су у недељу завршене Параолимпијске игре, највеће и најуспешније у историји, а са њима и незаборавно спортско лето у Великој Британији, током којег су одржане и Летње олимпијске игре. Параолимпијске игре су затворене тросатном ноћном забавом у спортској арени на истоку Лондона, чији је капацитет 80.000 људи и која је била испуњена до последњег места. У свечаности је учествовало 4.200 параолимпијаца из 164 земље.

Ова спортска манифестација, на којој учествују инвалиди, а постоји 52 године, трајала је 11 дана и оборила је све дотадашње рекорде. Више од 2,7 милиона људи дошло је на спортска борилишта а од продаје карата прикупљено је 70 милиона долара. Поврх свега, Параолимпијске игре су преношене на телевизијама у више од стотину земаља.

Председавајући организационог комитета Себастијан Коу (Себастиан Цое) изјавио је да се у Британији после Параолимпијских игара "више никада о спорту неће размишљати на исти начин и више се никада о инвалидима неће размишљати на исти начин".

Британски премијер Дејвид Камерон, чији је хендикепирани син Ајван преминуо 2009. године, оценио је да су Параолимпијске игре биле "апсолутни тријумф од почетка до краја" и да је ово било "златно лето британског спорта".

"Сећам се Ајвана. Као сваки родитељ, размишљате о свим стварима које хендикепиране особе не могу да раде, али на Параолимпијским играма, они су суперљуди; видите све ствари које они могу да ураде", изјавио је Камерон.

 

Свет се на Параолимпијским играма упознао с холандским тенисерком Естером Вергером која је из инвалидских колица заређала непрекинути низ од 470 добијених мечева у сингловима, и са Дејвидом Виром, тркачем у инвалидским колицима, који је у родном Лондону однео четири златне медаље.

Ту је и јужноафриканац Оскар Писторијус, који је упркос двострукој ампутацији постао први атлетичар који се такмичио и на Олимпијским и на Параолимпијским играма. На потоњим је освојио две златне медаље.

То је био тек један од 251 светског рекорда постављеног на Параолимпијским играма у Лондону.

"Мислим да ће се људи сећати ових Параолимпијских игара и први пут заиста поверовати да параолимпијски спорт није само инспиришући, већ је - прави правцати спорт", изјавио је Писторијус.

На почетку церемоније затварања појавили су се рањени британски војници, попут Лука Синота, капетана који у Авганистану 2010. године услед експлозије изгубио обе ноге од бутина па наниже. Он је окачио британску заставу на барјак на центру стадиона.

Такмичари из више од 100 земаља носили су заставе у склопу моторизоване параде налик оним из серијала филмова о 'Побеснелом Максу".

Организатори Параолимпијских игара наводе да је глобално интересовање за овај догађај било толико да су многи музичари желели да наступе на затварању, али су неки морали да буду одбијени.

Звездама које су наступиле на затварању плаћен је хонорар од по једну фунту (1,6 долара).

Следеће Параолимпијске игре биће одржане 2016. у Рију де Жанеиру, одмах, као и у Лондону, после Летњих олимпијских игара.

]]>
Mon, 10 Sep 2012 11:50:53 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1170728/zavrsene-najuspesnije-poi.html
Нисмо били аутсајдери https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1170368/nismo-bili-autsajderi.html Шеф мисије Параолимпијског комитета Србије Звонимир Рот истакао је да је веома поносан на успехе спортиста на играма у Лондону, али да се од њих много и очекивало, јер су дошли као фаворити. "Ми смо поласком из Београда преузели одређене обавезе. Спортисти из 164 државе дошли су овде да победе. Ми смо знали чиме расположемо.

У ствари, свих 13 такмичара су важили за фаворите, чак и бициклисти. Било је само питање ко ће смоћи снаге да достигне своје резултате и да буде кандидат за одређена места на почасном постољу", рекао је Рот.

Он је објаснио да је резултат могао да буде и бољи, али су "неки имали мање среће, или им је недостајала концентрација у одлучујућим моментима".

"Пре свега мислим на стрелце, који су за по метак или два изгубили вредна одличја. Сви други су заиста били на свом нивоу. Ми смо постигли три светска рекорда, али нисмо ни дошли као аутсајдери. Жао ми је што смо у Београду морали да оставимо одређени број такмичара", рекао је Рот.

Према његовим речима, Међународни параолимпијски комитет има стриктна правила и на Игре могу да дођу, на пример у мушком стоном тенису, само такмичари који су међу првих 16 на светској ранг-листи, без обзира на то из које су државе.

"Ми смо имали више од 10 стрелаца са нормом, али је квота била мала. Такав је био случај и у атлетици и стоном тенису. Нисмо могли никога да кандидујемо, ни да доведемо све који су својим резултатом то заслужили. У супротном, наша делегација би била много већа", рекао је Рот.

Србија је на Параолимпијским играма у Лондону освојила две златне медаље (Жељко Димитријевић и Тања Драгић) и три сребрне (Борислава Перић Ранковић, Златко Кеслер, Драженко Митровић), имала је два четврта места (Синиша Видић и стонотенисерке екипно) и у пет дисциплина финалисте (Живко Папаз - шесто и седмо место, Драженко Митровић - пето и седмо место и Милош Глица - шесто место).

"Наравно да сам поносан. Мени су ово друге параолимпијске игре... Био сам убеђен да ће наши спортисти бити успешни. Ја сам пре свега поносан што те људе познајем и што пуно њих убрајам у своје пријатеље. То су вансеријски људи, који превазилазе своје могућности, надмашују себе. То су сјајни спортисти и изванредне особе", рекао је Рот.

Шеф мисије Параолимпијског комитета истакао је да претпоставља да ће се после овог успеха у Лондону у Србији створити атмосфера која ће "макар отворити пут" да се створе услови за адекватан третман особа са инвалидитетом.

"Волео бих да то почне од спортиста, јер су они нека авангарда или надградња у сваком друштву. Видели смо какав је третман ових Игара и ових људи који су учествовали на њима у Великој Британији. Тврдим да је такав третман и у свим другим земљама које су на адекватном културолошком нивоу. У Србији је тешка ситуација, али не говорим о неким Бог зна каквим цифрама. Мислим да ће и само прближавање том нивоу донети бољи третман и много срећније друштво", рекао је Рот.

]]>
Sun, 9 Sep 2012 17:28:44 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1170368/nismo-bili-autsajderi.html
Стонотенисерке без медаље https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1170156/stonoteniserke-bez-medalje.html Србије није успела да освоји и шесту медаљу на Параолимпијским играма у Лондону. Стонотенисерке поражене од Јужне Кореје у борби за треће место резултатом 3:1. У табору "орлова" незадовољни четвртим местом. Женска стонотениска репрезентација Србије заузела је данас четврто место на Параолимпијским играма у Лондону, пошто је мечу за бронзану медаљу изгубила од Јужне Кореје са 1:3.

У првом мечу Нада Матић изгубила је од Сунг Хе Мун са 1:3 (4:11, 13:11, 2:11, 5:11), у другом је Борислава Перић Ранковић поражена од Јанг А Џунг са 1:3 (11:4, 6:11, 4:11, 9:11), а у трећем је Перић Ранковић савладала Сунг Хе Мун са 3:1 (11:9, 5:11, 11:6, 12:10), док је у четвртом мечу Матићева после велике борбе изгубила од Јанг А Џунг са 1:3 (17:15, 13:15, 9:11, 7:11).

Стонотенисерка Србије Борислава Перић Ранковић истакла је да је требало у свом првом мечу да одигра боље.

"Рука уопште није слушала главу или глава руку. Не знам шта се догодило, али није оно што је требало. Не знам ни како сам успела да се вратим у следећи меч. Недостајало нам је мало среће у пресудним моментима", рекла је Перић Ранковићева.

Она је додала да је то "нешто мало" недостајало да стигну до одлучујућег дубла.

"Када се смире страсти видећемо где смо грешиле. Мало више смо подлегле притиску да напишемо један део историје освајањем прве екипне медаље", рекла је Перић Ранковићева и додала да је вероватно за обе то био превелики психолошки терет.

Стонотенисерке су поновиле успех из Пекинга, где је она освојила сребрну медаљу, а екипа заузела четврто место.

"У Пекингу смо исто несрећно биле четврте. Дођете до полуфинала и останете четврте, то је као да дођете до воде и не напијете се. Шта више рећи", рекла је Борислава Перић Ранковић.

Друга стонотенисерка Нада Матић била је превише тужна и није желела или могла да говори, а селектор Лазар Куртеш оценио је да је меч био тежак и да Србија још није добила Јужну Кореју на великом такмичењу.

"Чињеница је да смо имали тежак жреб на путу до медаље. Ми смо прижељкивали Шведску, која је јача, али смо је побеђивали. Мислим да је психолошко оптерећење и превелика жеља утицала да на крају изгубимо", рекао је Куртеш.

У финалу је Кина савладала Шведску са 3:0.

]]>
Sat, 8 Sep 2012 22:19:40 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1170156/stonoteniserke-bez-medalje.html
Митровић пети у бацању копља https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1169984/-mitrovic-peti-u-bacanju-koplja.html Атлетичар Србије Драженко Митровић заузео је пето место у бацању копља на Параолимпијским играма у Лондону. Митровић је у петој серији бацио најбољи хитац од 24 метра и 34 центиметра. Српски атлетичар је раније освојио осмо место у бацању кугле, а затим сребрну медаљу у бацању диска.

"Мислим да је ово велики успех, с обзиром на то да сам био у три финала. Могло је бити и боље, али у суштини сам задовољан", рекао је Митровић и додао да је важно што је поравио лични рекорд у бацању кугле и диска.

Он је додао да сматра да је на Параолимпијским играма "максимално добро одрадио посао".

"Наредно такмичење је Светско првенство следеће године и после овога се спремам за то што следи", рекао је Митровић.

У бацању копља златну медаљу освојио је Луис Алберто Феликс Зепеда из Мексика (28,07), сребрну Алексеј Кузњецов из Русије (27,87), а бронзану Манолис Стефанудакис из Грчке (27,37).

]]>
Sat, 8 Sep 2012 18:59:42 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1169984/-mitrovic-peti-u-bacanju-koplja.html
Стонотенисерке без финала https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1169376/stonoteniserke-bez-finala.html Србија поражена од Кине (0:3) у полуфиналу Параолимпијских игара. Стонотенисерке мечеве за коначан пласман играју сутра. У другом полуфиналу играју Шведска и Јужна Кореја. Женска стонотениска репрезентација Србије изгубила је данас од Кине са 0:3, у полуфиналу турнира на Параолимпијским игарама у Лондону.

У првом мечу Нада Матић изгубила је је од Џанг Биан са 0:3 (10:12, 6:11, 7:11), у другом је Борислава Перић-Ранковић поражена од Џоу Јинг са 0:3 (8:11, 9:11, 4:11), а у трећем је Перић- Ранковићева изгубила од Џанг Биан са 1:3 (7:11, 7:11,14:12, 3:11).

У другом полуфиналу играју Шведска и Јужна Кореја.

Мечеви за коначан пласман играће се сутра.

]]>
Fri, 7 Sep 2012 16:55:09 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1169376/stonoteniserke-bez-finala.html
Папаз без финала https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1168968/papaz-bez-finala.html Српски параолимпијац Жељко Папаз није успео да се пласира у финале дисциплине микс П4 50 метара пиштољ, на Параолимпијским играма у Лондону. Папаз је са 510 кругова заузео 22. место у квалификацијама. Репрезентативац Србије у стрељаштву Живко Папаз заузео је 22. место у квалификацијама дисциплине микс П4 50 метара пиштољ, на Параолимпијским играма у Лондону. Папаз је у квалификацијама имао 510 кругова, а за финале је било потребно 531.

У раније две дисциплине у којима се такмичио српски репрезентативац је заузео шесто и седмо место.

]]>
Thu, 6 Sep 2012 17:55:47 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1168968/papaz-bez-finala.html
Херој дана, Алекс Зинарди https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1168800/heroj-dana-aleks-zinardi.html Неуништиви Алекс Зинарди освојио златну медаљу на Параолимпијским играма, 11 година пошто је у удесу на трци Чемпкара изгубио обе ноге. У бициклистичкој трци за параплегичаре, одвезао је 16 километара за 24 минута 50,22 секунде. Бивши возач Формуле 1 Алекс Зинарди, који је 2001. године изгубио обе ноге у стравичној несрећи на трци у Немачкој, постао је херој дана у свету спорта јер је на Параолимпијским играма у Лoндону освојио златну медаљу у бициклизму.

Зинардијева животна прича је фасцинантна. После удеса у којем му се аутомобил распао на две дела, превезен је у болницу са свега две литре крви. Лекари су га чак седам пута оживљавали, а на тркачку стазу вратио се само годину и по дана касније.

Пре три године почео је да се бави бициклизмом како би остао у форми.

Јуче је трку завршио чак 27 секунди испред Немца Норберта Мосандла.

]]>
Thu, 6 Sep 2012 15:55:02 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1168800/heroj-dana-aleks-zinardi.html
Митровићу сребро, уз светски рекорд https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1168016/mitrovicu-srebro-uz-svetski-rekord.html Драженко Митровић поставио светски рекорд на Параолимпијади у дисциплини бацања диска и освојио сребрну медаљу; злато за Кубанца Дијаза. Српски атлетичар Драженко Митровић освојио је сребрну медаљу на Параолимпијским играма у Лондону, поставивши светски рекорд у бацању диска у категорији Ф 54, пошто је у трећој серији финала имао резултат од 32,97 метара.

Иако је оборио светски рекорд, злато му је измакло, јер се у бацању диска заједно надмећу три категорије такмичара са различитим степенима инвалидитета, па се на крају не рачунају метри, већ освојени поени.

Прво место заузео је Кубанц Леонардо Дијаз (1.019), који је такође оборио светки рекорд, а бронзана медаља припала је Јари Али Мохамаду из Ирана (978).

Нову медаљу наших параолимпијаца, укупно пету, честитао је председник Србије Томислав Николић и министарка спорта Алиса Марић.

]]>
Wed, 5 Sep 2012 18:20:17 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1168016/mitrovicu-srebro-uz-svetski-rekord.html
Летећи стонотенисер https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1167140/leteci-stonoteniser.html Параолимпијске игре никада не мањкају инспиративним спортским, али и животним причама. Парола "важно је учествовати" највише смисла добија када се на борилиштима нађу спортисти који су морали да превазиђу физичке хендикепе како би уопште добили прилику да се такмиче. Дејвид Ведерил, стонотенисер из Велике Британије, сигурно је један од оних који ће вам измамити осмех на лице. Момак из Шефилда свој деби на Параолимпијским играма имао је у Пекингу, када је имао само 19 година. Зауставио се у четвртфиналу. Ове године, пред својом публиком, знао је да мора и може више.

Колико му је стало до доброг резултата, Ведерил, који се креће уз помоћ штапа, најбоље је показао у ситуацији која би била неизводљива за највећи број стонотенисера и на недавно завршеним Олимпијским играма. „Лет" Дејвида Ведерила сигурно ће постати један од најпрепознатљивијих момената са овог такмичења.

]]>
Tue, 4 Sep 2012 11:17:21 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1167140/leteci-stonoteniser.html
Папаз задовољан финалом https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1167144/papaz-zadovoljan-finalom.html После седмог места у финалу Параолимпијских игара, Живко Папаз истакао да је задовољан пласманом у два финала у Лондону. Ово ми је друго финале у две дисциплине у којима сам до сада пуцао и генерално сам задовољан, изјавио Папаз. Српски репрезентативац у стрељаштву Живко Папаз освојио је данас седмо место у гадјању пиштољем на Параолимпијским играма у Лондону. Он је у финале ушао као седми и ту позицију је задржао до краја са "упуцаних" 755,5 кругова.

После финала, Живко Папаз рекао је да је генерално задовољан пласманом у два финала у две дисциплине у којима је наступао на Параолимпијским играма.

"Ово ми је друго финале у две дисциплине у којима сам до сада пуцао и генерално сам задовољан. Циљ је био финале, а када уђете онда су врата отворена и до медаље. Међутим, мало среће је недостајало", рекао је Папаз.

Он је додао да је у основном делу програма направио неколико грешака.

"Први део је био испод мојих очекивања, па сам у другом делу, у брзој паљби, компезовао. Шта да се ради", рекао је Папаз.

Према његовим речима, атмосфера на стрелишту је необична, јер има "мало више буке".

"Ко може да се искључи, да се привикне да му то не смета, није му проблем", рекао је Папаз.

Стрелац Србије имаће још једну прилику да освоји медаљу у дисциплини пиштољ слободног избора са дистанце од 50 метара, у којој ће се такмичити 6. септембра.

"Овде су сви дошли спремни. Буквално све зависи од једног или два хица. Нама недостају такмичења, где је велика конкуренција и где се стиче више искуства. Ми због недостатка средстава мање одлозимо ван Европе", рекао је Папаз.

Златну медаљу освојио је Кинез Ли Ђиафеј, а сребро и бронза Русима Сергеју Малишеву и Валерију Пономаренку.

Папаз је претходно на Играма у Лондону освојио шесто место гађању ваздушним пиштољем.

]]>
Mon, 3 Sep 2012 21:02:05 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1167144/papaz-zadovoljan-finalom.html
Без руковања са принцезом https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1167100/bez-rukovanja-sa-princezom.html Освајач сребрне медаље у бацању диска на Параолимпијским играма у Лондону, Иранац Мехрдад Карам Задех није се на победничком подијуму руковао са британском принцезом Кејт Мидлтон. Разлог томе је ирански обичај који забрањује контакт између мушкарца и жене који нису родбинској или брачној вези. Када је приликом доделе медаља на Параолимпијским играма у Лондону, принцеза Кејт Мидлтон иранском такмичању који је освојио друго место у бацању диска, Мехрдаду Карам Задеху само окачила медаљу, без руковања, поједини медији су известили да је избио невиђени скандал.

Уместо руковања, ирански спортиста је само благо климнуо главом са прекрштеним рукама преко груди, када му је британска принцеза освојила освојено сребро.

Иако се до сада није огласио нико из иранске делегације у Лондону, у питању највероватније није била никаква политичка порука Задеха. Ова необична ситуација је протумачена је иранским обичајем који забрањује физички контакт мушкарца и жене који нису у браку.

И сама Кејт Мидлтон је била обавештена о целој ситуацији пре него што је уопште церемонија доделе медаља почела, тако да иранском спортисти није ни пружила руку.

]]>
Mon, 3 Sep 2012 20:03:27 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1167100/bez-rukovanja-sa-princezom.html
Борислава, ново сребро за Србију https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166548/borislava-novo-srebro-za-srbiju.html Српска репрезентативка у стоном тенису Борислава Перић-Ранковић освојила је сребрну медаљу на Параолимпијским играма у Лондону, пошто је у финалу изгубила од Кинескиње Јинг Жу са 3:1 (11:6, 11:8, 11:4). Нова медаља за Србију, Перић-Ранковићeва освојила је укупно четврту медаљу за нашу земљу на Параолимпијским играма. Кинескиња била много јача и концентрисанија од наше играчице и заслужено освојила златну медаљу.

Претходно, сребро у стоном тенису узео је Златко Кеслер, док су златне медаље освојили Тања Драгић у бацању копља и Жељко Димитријевић у бацању чуња, обоје уз нови светски рекорд.

]]>
Sun, 2 Sep 2012 20:31:24 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166548/borislava-novo-srebro-za-srbiju.html
Сребро за леп крај каријере https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166428/srebro-za-lep-kraj-karijere.html Стонотенисер Србије Златко Кеслер изјавио је да је освајањем сребрне медаље на Параолимпијским играма у Лондону "дефинитивно завршио каријеру у синглу", и то на лепши начин него што се надао. Кеслер је у финалу изгубио од Кинеза Панфенга Фенга са 0:3 у сетовима (10:12, 6:11, 8:11).

"Ово је дефинитивно крај моје каријере у појединачној конкуренцији. Испало је лепше него што сам се надао. Изгубио сам од заиста бољег у финалу, а победио сам другог и трећег играча на светској ранг-листи ", рекао је Кеслер после меча.

Он је додао да у Лондону учествује на шестим параолимпијским играма и да ће играти за репрезентацију само ако то буде било потребно у екипној конкуренцији.

Златко Кеслер рођен је 1960. године. Пре ПОИ у Лондону, освојио је 1992. године у Барселони бронзану медаљу, 1996. у Атланти златну, 2000. у Сиднеју сребрну и 2004. у Атини бронзану.

]]>
Sun, 2 Sep 2012 16:46:42 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166428/srebro-za-lep-kraj-karijere.html
Тања Драгић: Остварен сан https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166416/tanja-dragic-ostvaren-san.html Српска атлетичарка Тања Драгић освојила је златну медаљу у бацању копља, у категорији слабовидих на Параолимпијским играма у Лондону, и оборила сопствени светски рекорд за пет метара. Драгићева (21) је до златне медаље дошла хицем од 42 метра и 51 центиметар у другој серији. "За ово сам се спремала јако дуго и хвала Богу да се у правом тренутку све сложило. Ово је мојих пет минута које сам чекала баш дуго. Сањала сам ово. Пресрећна сам. Могу да се захвалим свом тренеру Властимиру Голубовићу који је од првог дана веровао у мене, и када нико није", рекла је Драгићева.

Она је додала да су заједничким снагама одрадили посао на најлепши могући начин.

"Овде сам пре свега желела да победим саму сабе, да докажем да могу, и то се остварило. Конкуренција је била изузетно јака. Две девојке су сада бациле преко мог старог светског рекорда. Ја сам доказала да сам најбоља и бацила сам четити пута преко светског рекорда", рекла је Драгићева.

Према њеним речима, противницама ће сада бити мало теже да је стигну.

"Публика је сјајна на стадиону. Ово човек може само да сања. Ово је нешто најлепше што спортиста може да доживи. За ово вреди пролити много зноја", рекла је Драгићева.

Она је објаснила да се такмичила пре четири године у Пекингу, али је била лоша и тада је пожелела да доживи да јој публика на Олимпијском стадиону аплаудира и да буде најбоља. То јој се данас остварило.

"Успоставила сам добар контакт с публиком. Гледаоци су ту због нас. Желела сам да подигнем руке на крају и да осетим публику и тај адреналин који сваки спортиста на великим такмичењима доживи", рекла је Тања Драгић.

Атлетичарка у овом тренутку није желела пуно да прича о лошим условима у којима је тренирала, јер је, како је рекла, "ово време за славље". Ипак, није сигурна у ком правцу ће ићи њена каријера када се заврше Параолимпијске игре.

"Много ствари не ваља. Једино ваља тренер Властимир Голубовић. Услови су катастрофа. Не желим да кварим овај тренутак који сам дуго чекала", рекла је Драгићева, која је освојила другу златну медаљу за Србију у Лондону.

]]>
Sun, 2 Sep 2012 16:57:22 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166416/tanja-dragic-ostvaren-san.html
Друго злато за Србију! https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166368/drugo-zlato-za-srbiju.html Српска атлетичарка Тања Драгић освојила је другу златну медаљу за Србију на Параолимпијским играма у Лондону поставивши нови светски рекорд у бацању копља, са 42,51 метар. Учешће на својим првим Параолимпијским играма Тања Драгић крунисала је златном медаљом и новим светским рекордом у дисциплини бацање копља за слабовиде.

Тања Драгић је у првој серији бацила копље 40,14 метара, да би у другој серији са 42,51 поставила нови светски рекорд. Она је поставила и предходни рекорд, а сада га је поправила за 4,66 метара и тако донела другу златну медаљу за Србију на Параолимпијским играма у Лондону.

Сребрна медаља припала је Ани Сорокини из Русије (38,79), а бронза Наталији Едер из Аустрије (38,03).

Ђилас и Антић честитали успехе параолимпијцима

"Честитамо вам на изванредном успеху којим сте нас све још једном обрадовали. Обарањем још једног светског рекорда и освајањем медаља уверили сте све грађане да се, уз велики труд, могу постићи врхунски спортски резултати. Личним примером, уложеним трудом и ентузијазмом показали сте како се треба борити за своју земљу", наводи се у честитики.

Градоначелник Београда и председник Скупштине града такође су честитали и Борислави Перић-Ранковић улазак у финале у стоном тенису, пожелевши јој освајање најсјајнијег одличја.

"Град Београд наставиће и даље да помаже српске параолимпијце", поручили су градски челници у саопштењу.

]]>
Sun, 2 Sep 2012 16:38:52 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166368/drugo-zlato-za-srbiju.html
Сребро за Кеслера https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166356/srebro-za-keslera.html Српски репрезентативац у стоном тенису Златко Кеслер освојио је сребрну медаљу на Параолимпијским играма у Лондону, пошто је у финалу изгубио од Кинеза Пангфенг Фенга са 3:0 (14:12, 11:6, 11:8). Златко Кеслер је изборио сребрну медаљу за Србију, али није успео да пружи адекватан отпор изузетно расположеном и знатно млађем Кинезу Пангфенг Фенгу. Интересантно је да Фенг у досадашњим сусретима на Играма није изгубио ниједан сет у пет одиграних мечева на путу до златне медаље.

Шансу да освоји нову медаљу имаће стонотенисерка Борислава Перић-Ранковић, која је од 19 сати у финалу игра против Јинг Жу из Кине.

Прву медаљу за Србију на Параолимпијским играма у Лондону, и то златну, освојио је у петак Жељко Димитријевић у бацању чуња.

Ђилас и Антић честитали успехе параолимпијцима

"Честитамо вам на изванредном успеху којим сте нас све још једном обрадовали. Обарањем још једног светског рекорда и освајањем медаља уверили сте све грађане да се, уз велики труд, могу постићи врхунски спортски резултати. Личним примером, уложеним трудом и ентузијазмом показали сте како се треба борити за своју земљу", наводи се у честитики.

Градоначелник Београда и председник Скупштине града такође су честитали и Борислави Перић-Ранковић улазак у финале у стоном тенису, пожелевши јој освајање најсјајнијег одличја.

"Град Београд наставиће и даље да помаже српске параолимпијце", поручили су градски челници у саопштењу.

]]>
Sun, 2 Sep 2012 16:33:36 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166356/srebro-za-keslera.html
И Кеслер у финалу https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166248/i-kesler-u-finalu.html Стонотенисер Златко Кеслер пласирао се у финале Параолимпијских игара у Лондону, чиме је обезбедио још једну медаљу за Србију. Пласман у финале обезбедила и Борислава Перић-Ранковић. Српски репрезентативац у стоном тенису Златко Кеслер пласирао се у финале и обезбедио најмање сребрну медаљу за Србију на Параолимпијским играма у Лондону.

Кеслер је у полуфиналу савладао Немца Томаса Шмидбергера са 3:0 (11:6, 11:9, 11:9).

Кеслер ће се сутра од 11.15 по српском времену за златну медаљу борити против бољег из меча Пангфенг Фенг (Кина) - Флоран Меријен (Француска).

Пласман у финале озбезбедила је и стонотенисерка Борислава Перић-Ранковић, која је у полуфиналу савладала Кинескињу Миао Џанг са 3:2 (6:11, 13:11, 11:7, 11:7).

]]>
Sat, 1 Sep 2012 20:17:50 +0200 Параолимпијске игре https://www.rts.rs/sport/london-2012/paraolimpijske-igre/1166248/i-kesler-u-finalu.html