РТС :: Литванија 2011 https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/rss.html sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Литванија 2011 https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/rss.html Узбуна због сумњивог пакета у полицијској станици у Мајамију https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/2399017/uzbuna-zbog-sumnjivog-paketa-u-policijskoj-stanici-u-majamiju.html Евакуисана једна полицијска станица у Мајамију након што је пронађен сумњив пакет. Полиција Мајамија је на Твитеру написала да је сумњив пакет детониран и да у њему није било експлозива. Екипа за деактивирање бомби је брзо изашла на лице места а грађанима је поручено да се клоне подручја у коме је полицијска станица.

]]>
Tue, 26 Jul 2016 17:59:55 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/2399017/uzbuna-zbog-sumnjivog-paketa-u-policijskoj-stanici-u-majamiju.html
Заплењен кокаин, ухапшена тројица https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/2367137/zaplenjen-kokain-uhapsena-trojica.html Полиција у Новом Пазару ухапсила је тројицу мушкараца у чијем стану је открила и запленила око 460 грама кокаина, мању количину марихуане, вагу за прецизно мерење, пресу, више мобилних телефона и ауто. Ухапшени су Е. З. (26), А. М. (25) и И. П. (32) из Новог Пазара, којима је одређено задржавање до 48 сати због сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Осумњичени су спроведени у Окружни затвор у Новом Пазару.

]]>
Tue, 28 Jun 2016 11:10:23 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/2367137/zaplenjen-kokain-uhapsena-trojica.html
Виља дефинитивно пропушта ЕП https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/1107588/vilja-definitivno-propusta-ep.html Нападач Барселоне Давид Виља дефинитивно неће моћи да игра за репрезентацију Шпаније на првенству Европе пошто се није у потпуности опоравио од прелома ноге, потврдио је његов клуб. Барселона је на клупском сајту објавила да је Виља обавестио селектора Висентеа дел Боскеа да још није физички довољно способан за играње на великом турниру као што је континентални шампионат.

Један од најбољих светских нападача био је водећи стрелац шпанске Примере до децембра прошле године, када је сломио потколеницу на полуфиналној утакмици клупског првенства света између Барселоне и Ал Сада (4:0) у Јапану.

Шпанија на шампионату у Пољској и Украјини брани титулу, а прву утакмицу игра 10. јуна против Италије.

]]>
Fri, 1 Jun 2012 17:59:43 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/1107588/vilja-definitivno-propusta-ep.html
Збогом, Литванијо... https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/958648/zbogom-litvanijo.html Завршено је 37. Европско првенсто у кошарци. Шпанија је поново шампион Европе, потпуно очекивано. Србија, после много пехова, заузела осмо место, Македонија одушевила кошаркашку јавност. Губитник шампионата је селекција Литваније, домаћин турнира, више се очекивало од Немачке и Турске. Недавно завршено Европско првенство у Литванији остаће упамћено као један од најквалитетнијих континенталних турнира у историји такмичења. На крају, само један је могао бити шампион, а селекција Шпаније потпуно је заслужила нови трофеј.

Предвођени Пауом Гасолом и Хуаном Карлосом Наваром, "фурија" је одбранила титулу освојену пре две године. Шпанци су изгубили само један меч на турниру, од Турске, у мечу који има није много значио, док су у борбама са највећим ривалима остварили лаке и убедљиве победе. Чиме су показали да су најјача екипа на првенству.

Пре две године, Србија је стигла до финала и сребрене медаље. У Литванији, није се могло више од осмог места, што кошаркашка јавност у нашој земљи доживљава као неуспех. Ипак, ако се узму у обзир пехови који су пратили нашу репрезентацију од припремног периода, јасно је да се од четвртфинала није могло више.

"Орлови" нису приказали игру на коју смо навикли од изабраника Душана Ивковића. После битке лако је бити генерал, али се испоставило да је изостанак Новице Величковића био велики ударац за тимску игру српске репрезентације.

Много се очекивало од Милоша Теодосића, јунака нације на два претходна шампионата, али је тешко очекивати од једног двадесетчетворогодишњака да буде једини носилац игре. Тео је на крају био први асистент шампионата (5,7 по мечу), али је имао и највише изгубљених лопти (3,8 по мечу).

Капитен Ненад Крстић показао је много, али повреда га је спречила да буде најбољи када је најважније. Душку Савановићу тешко је пао рођендански "поклон", промашај за победу против Француске, па до краја турнира није личио на себе.

Играчи који су задовољили су Марко Кешељ, један од најбољих тројкаша турнира, као и Миленко Тепић, који је, најзад, показао да репрезентација може да се ослони на њега у најтежим моментима. Његов изостанак због повреде леђа нарочито се осетио у мечу против Русије.

Да се не заборави, још један битан шраф у Дудиној машинерији није био у стању да пружи свој допринос. Повреда Александра Рашића, задобијена на припремном турниру у Лондону, омела је врсног шутера да помогне спољној линији Србије у мечевима који су одлучивали ко ће у борбе за медаље.

У самој игри, две ствари су биле кључне за остварени (не)успех. Велики број офанзивних скокова које су наши играчи дозвољавали противнику, као и лаки поени после истих, били су рак-рана наше екипе на Европском првенству. Ту се највише осетио недостатак Новице Величковића, али и Бобана Марјановића, који је на целом турниру одиграо пар минута против Шпаније, као и на мечу за седмо место против Словеније.

Друга статистичка категорија која нам је дошла главе биле су изгубљене лопте, нарочито у кључним тренуцима мечева. Милош Теодосић је "водећи" у продатим лоптама, али ни остатак екипе није блистао, па са 14 изгубљених лопти по мечу, вероватно се и није могло боље од осмог места.

На крају, Србија је остала без квалификација за Олимпијске игре наредне године у Лондону, али је зато "добила" квалификације за наредни шампионат Европе у Словенији. Све што је учињено на последња два велика такмичења пало је у воду, па ће Дуда, или његов наследник, морати да крену од нуле.

Шампионат у Литвнији добио је и своју Пепељугу. Нико није остао равнодушан на храбре игре репрезентације Македоније, којој је мало недостајало да освоји прву медаљу у својој историји. Бо Мекејлеб, некадашњи плеј Партизана, предводио је наше јужне суседе до полуфинала, али је изостала награда за велике победе против Грчке, Хрватске и Литваније.

Од репрезентације Литваније много се више очекивало. Домаћа екипа желела је да се окити златом, први пут после 2003. године и тако испрати Шарунаса Јасикевичијуса у пензију. Одличан шут за три поена (39,8%) заказао је у једном, кључном мечу, четвртфиналу против Македоније.

Шта рећи о Немцима и Турцима. Дирк Новицки одиграо је свој последњи турнир за "панцере" и, на жалост многих, остао без медаље. Слична судбина задесила је и Хида Туркоглуа, којем за утеху остаје сребро са прошлогодишњег Светског првенства, без обзира на који начин освојено.

Француска је заслужила да се помене као освајач сребрне медаље. "Триколори" су са својом НБА репрезентацијом (Паркер, Ноа, Батум, Дијао, Пјетрус) остварили велики резултат, па ће круна генерације бити Олимпијада у Лондону.

Русија је стигла до бронзе, са само једном изгубљеном партијом на турниру, у полуфиналу од Француске. Андреј Кириленко је предводио екипу састављену од младих и изузетно талентованих атлета, који ће тек да покажу колико знају и умеју у годинама које долазе.

]]>
Mon, 19 Sep 2011 21:33:52 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/958648/zbogom-litvanijo.html
Македонци дочекали хероје https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/958512/makedonci-docekali-heroje.html Иако нису осовојили медаљу за кошаркаше Мекедоније у Скопљу је направљен шампионски дочек. Четвртопласирану екипу Европе је у Скопљу поздравио велики број навијача који су заједно са играчима прославили највећи успех македонске кошарке. Највеће овације добио је најбољи играч ове репрезентације Бо Мекејлеб, који је ушао и у најбољу петорку шампионата. Његов излазак на бину са мекедонском заставом пропраћен је бурним овацијама окупљених навијача.

Свечани дочек је почео још на аеродрому "Александар Велики", где се окупило више стотина навијача репрезентације.

Македонски кошаркаши су се од аеродрома до града возили у отвореном аутобусу, где су читавим путем били поздрављани од становништва.

Због овог успеха на Европском шампионату македонски кошаркаши уживају статус хероја нације.

]]>
Mon, 19 Sep 2011 16:52:04 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/958512/makedonci-docekali-heroje.html
Сви преузимају кривицу https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/958292/svi-preuzimaju-krivicu.html Ја сам, не могу да кажем главни кривац, али један од главних за овај неуспех, рекао је плејмејкер "орлова" Милош Теодосић по повратку репрезентације са Европског првенства у Литванији. "Ако треба да се предузме нека одговорност, преузећу је ја", наглашава селектор Душан Ивковић. Дан после завршетка Европског првенства у кошарци, где је репрезентација Србије заузела разочаравајуће осмо место, још није јасно шта се десило са "орловима" на том такмичењу. Прве четири утакмице одигране су на високом нивоу, наредних седам за заборав.

Сви играчи и стручни штаб сагласни су да је осмо место на контиененталном шампионату разочарење, посебно ако се има у виду чињеница да није изборена виза за квалификациони турнир за Олимпијске игре наредне године у Лондону.

Чини се да су сви у табору "орлова" спремни да преузму кривицу за овај резултат. Први плејмејкер репрезентације, Милош Теодосић, који је према многима највише разочарао, не бежи од свог дела кривице.

"Ја сам, не могу да кажем главни кривац, али један од главних за овај неуспех. Надали смо се пласману на квалификациони турнир за Олимпијске игре, али сада треба размислити о играма, па тек касније ући у дубље анализе", рекао је Тео за Вечерње новости.

На другој страни селектор "орлова" Душан Ивковић сву одговорност преузео је на себе. Ипак, он је нагласио да би, кад би могао, поново бирао исти тим.

"Овај тим је имао хемију, сваки играч своју улогу... Тим је имао профил, одлично је радио. Не говорим о томе да бих правдао себе или играче, ако треба да се предузме нека одговорност, преузећу је ја... Да поново кренемо са припремама, позвао бих исти тим. Једино бих променио фактор среће и помоћ Бога, када бих могао. Ако ништа друго, само бих пожелео да не останемо без два играча пред најважнију утакмицу. Ови момци имају моје неограничено поверење", нагласио је је српски селектор.

У наредних неколико дана очекују се састанци и анализе о наступу "орлова" на шампионату. Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас најавио је разговоре са Ивковићем после чега ће бити познати кораци који ће се даље преузети у репрезентативној кошарци.

]]>
Sun, 28 Dec 2014 12:48:04 +0100 Орлови https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/958292/svi-preuzimaju-krivicu.html
Наваро најбољи, признање Макејлебу https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/958156/navaro-najbolji-priznanje-makejlebu.html Најбољи играч Европског првенства у Литванији је шпански плејмејкер Хуан Карлос Наваро. Иако Македонија није узела медаљу, место у идеалној петорци европског шампионата добио плејмејкер те репрезентације Бо Мекејлеб. Шпански кошаркаш Хуан Карлос Наваро проглашен је за најбољег играча на Европском првенству у Литванији.

Наваро је прошечно по мечу постизао 17,9 поена, један и по скок и две и по асистенције.

У идеалној петорци шампионата, поред Навара, налазе се и Тони Паркер из Француске, Андреј Кириленко из Русије, Лестер Мекејлеб из Македоније и Пау Гасол из Шпаније.

У финалној утакмици у којој је Шпанија победила Француску Наваро је забележио 27 поена.

]]>
Sun, 18 Sep 2011 22:22:39 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/vesti/958156/navaro-najbolji-priznanje-makejlebu.html
Шпанија остала на трону https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/957868/spanija-ostala-na-tronu.html Владар Старог континента остао је непромењен. Шпанија је у финалу Европског првенатва савладала Француску резултатом 98:85. Победа "фурије" ниједног тренутка се није доводила у питање, а сјајну партију пружили су Наваро, Пау Гасол и Калдерон. На другој страни код "триколора" расположен био само Паркер. Европски „дрим тим", реперзентација Шпаније, још једном је показала доминацију над Старим континентом. Европски кошаркашки трон на који су засели пре две године одбранили су и на овом континеналном шампионату у Литванији.

Последња препрека до одбране трофеја била је Француска која је поражена резултатом 98:85, по четвртинама 25:20, 25:21, 25:21, 23:23.

„Фурију" су до нове победе предводили маестрални Наваро који је постигао 27 поена, Пау Гасол са 17 поена, десет скокова и четири асистенције, Калдерон са 17 поена, четири скока и две асистенције и Фернандез са 14 кошева.

На другој страни, код „триколора" једини на нивоу био је Тони Паркер са 26 поена, пет скокова и пет асистенција, али поред себе није имао расположене саиграче да пруже јачи отпор моћном противнику.

Дијао је постигао 12 поена, Ноа поен мање уз осам скокова, док је Батум укњижио десет скокова.

До нове победе Шпанци су дошли сјајном игром у нападу. Високи играчи француске репрезентације можда су и могли да парирају браћи Гасол, али нису имали решења за Навара који је 'трпао' противнички кош из свих позиција.

На другој страни у нападу Француске сјајно је играо Паркер, али није ове вечери имао саиграча који би испратио његову изванредну партију.

Неизвесност на мечу трајала је само у првој, и једним делом друге четвртине, када су Французи успели да парирају „фурији".

Изгледа да је све било решено средином другог периода када су Шпанци успели да се одлепе на плус десет.

Само су једном у трећој четвртини Французи успели да се примакну на четири поена заостатка, али Шпанци су и тај напад одбили серијом 7:0.

Сваки наредни покушај Паркера и компаније да се примакну изазвао је одговор Навара и другова који су брзо враћали серију и долазили до још веће предности.

У последњих десет минута Шпанци улазе са 13 поена предности која до краја меча, ни у једном трненутку није падала испод десет разлике.

На кошарку какву су на овом мечу, па и целом турниру, демонстрирали Шпанци једноставно није било одговора. Чини се да би „фурија" оваквом игром срушила и много јаче тимове.

Зато љубитељима кошарке остаје само да се поклоне новим-старим, кошаркашким владарима, који ће залужено владати Старим континентом и наредне две године.

]]>
Mon, 19 Sep 2011 09:56:41 +0200 Утакмице https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/957868/spanija-ostala-na-tronu.html
Македонци без медаље https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/957840/makedonci-bez-medalje.html Бронзана медаља на Европском првенству у Литванији припала је репрезентацији Русије која је, у борби за треће место, савладала Македонију резултатом 72:68. У веома узбудљивом мечу победник одлучен у последњих неколико секунди. Одлучујуће кошеве за "зборнају" постигли Биков и Швед.

Сјајне игре на Европском првенству у кошарци Македонија није крунисала медаљом. У борби за треће место од наших јужних суседа боља је била репрезентација Русије која је победила резултатом 72:68, по четвртинама 17:13, 19:17, 16:20, 18:20.

Иако је „зборнаја" била фаворит, и овај меч, после велике борбе, одлучен је у самом финишу, где су више среће, али и концентрације имали Руси.

Нову сјајну партију пружио је Бо Мекејлеб који је био најефикаснији на мечу, постигавши 22 поена. Поред тога натурализовани Американац имао је четири скока и три асистенције. Поред њега за Македонију сјајно су одиграли Илијевски који је постигао 16 поена и Перо Антић са 13 поена.

У репрезентацији Русије сјајно је играо Кириленко који је уз 18 поена укњижио седам скокова и две асистенције. Подршку Кириленку пружали су оронцевич, Мозгов и Моња са по десет поена.

Већим делом меча Руси су одржавали неколико поена предности. Македонци се опасно приближавају тек крајем треће четвртине, када, после дужег времена изједначују резултат. Ипак, у последњих десет минута „зборнаја" улази са два поена предности.

Ипак, почетком последње четвртине Македонци први пут долазе у вођство од три поена. Тотални преокрет спречава Кириленко који тројком враћа утакмицу у егал, а њему се придружује и Воронцевич који враћа Русима предност.

„Зборнаја" задржава предност од три поена до последњег минута, када Македонци преко Самарџиског изједначује на 68:68.

У једном од најважнијих напада Биков постиже кош за Русе 15 секунди пред крај и враћа предност на плус два.

Последњи напад Македонаца завршава се промашајем Стојановског, Кириленко је био најбољи у скоку, додао лопту Шведу који је фаулиран.

Овај играч, шест секунди пре краја меча, постигао је оба поена са линије слободних бацања и донео својој екипи недостижних плус четири.

На крају оправдано славље руске екипе која је освојила нову медаљу на континенталном шампионату, и велика туга Македонаца који су и поред изванредних игара остали без одличја.

]]>
Sun, 18 Sep 2011 18:51:03 +0200 Утакмице https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/957840/makedonci-bez-medalje.html
Жал за ОИ али Србија има будућност https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/957816/zal-za-oi-ali-srbija-ima-buducnost.html Селектор кошаркашке репрезентације Србије Душан Ивковић рекао је да "остаје жал" што на Европском првенству у Литванији није изборен пласман на Олимпијске игре у Лондону 2012. године или квалификације за то такмичење, али да "будућност кошарке у Србији постоји". "Остаје жал што нисмо успели, међутим, будућност кошарке у Србији постоји. На жалост, 2012. неће нас бити у Лондону", казао је Ивковић новинарима после пораза од Словеније у мечу за седмо место на ЕП.

Он је оценио да је репрезентација Србије имала "своју хемију" и да је сваки играч имао "своју улогу", као и да "ништа не би мењао".

"Виша сила нас је спречила да остваримо нешто на чему смо јако озбиљно радили у претходне четири године. Олимпијским играма смо посветили цео тај циклус, радило се квалитетно и када је требало да дођемо до самог врха, евентуално до квалификација, због повреда нисмо могли да одржимо тај ритам", додао је Ивковић.

Крилни кошаркаш Новица Величковић због повреде није ни путовао у Литванију, док су се током турнира повредили Александар Рашић и Миленко Тепић.

"Да сам имао магију, ја бих оспособио те играче, јер су нам много недостајали", казао је селектор Србије.

Репрезентација Србије заузела је осмо место на ЕП у Литванији. Финалисти турнира, Шпанија и Француска, пласирали су се директно на ОИ у Лондону, док ће се Македонија, Русија, Литванија и Грчка такмичити у квалификацијама.

]]>
Sun, 18 Sep 2011 09:45:08 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/957816/zal-za-oi-ali-srbija-ima-buducnost.html
Домаћину пето место https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/957764/domacinu-peto-mesto.html Литванија савладала Грчку (73:69) и освојила пето место на Европском првенству. Пресудила трећа четвртина и већи број расположених играча домаћег тима. Репрезентација Литваније заузела је пето место на Европском првенству у кошарци, чији је домаћин. Литванци су у свом последњем мечу на турниру савладали Грчку (73:69), а обе репрезентације учествоваће у додатним квалификацијама за Олимпијске игре.

Грчка је добро почела меч у Каунасу, па је прву четвртину добила са 20:14. До полувремена, домаћа репрезентација успела је само да смањи резултат, али је у наставку заиграла знатно боље.

Пресудна је била трећа четвртина, коју су изабраници Кестутиса Кемзуре одиграли феноменални и добили са чак 24:11. Грчка, до краја меча, није успела да се врати у живот, иако су Хелени разлику успели да сведу на пристојних минус четири.

Чак шест литванских кошаркаша постигло је десет или више поена, а најефикаснији је био Поцијус са 13 поена. Са друге стране истакли су се Ник Калатес са 16 и Костас Куфос са 14 поена.

]]>
Sat, 17 Sep 2011 22:15:45 +0200 Утакмице https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/957764/domacinu-peto-mesto.html
Србија осма у Европи https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/957384/srbija-osma-u-evropi.html Србија поражена од Словеније (72:68) у борби за седмо место на Европском првенству у Литванији. "Орлови" одлично одиграли последњу четвртину, надокнадили велики минус, али поново посустали у завршници. Србија последња од екипа које су ушле у четвртфинале. Репрезентација Србија поражена је у последњем мечу на Европском првенству у Литванији. Боља од Србије била је и Словенија (72:68), па су "орлови" тако заузели осмо место на турниру.

Меч против Словеније, "орлови" су играли без Миленка Тепића, Александра Рашића и Ненада Крстића, па се може рећи да се млада екипа добро борила против искусног словеначког тима. Србија је у два наврата успевала да стигне велику предност Словеније, али у завршници меча није имала снаге за коначни ударац.

Прву серију Словенија прваи крајем прве и почетком друге четвртина када од 19:18 стиже до 33:20. Србија успева да консолидује своје редове, највише захваљујући Немањи Бјелици, па се на полувреме одлази са подношљивих 44:39.

У трећој четвртини Словенија прави још једну велику серију, предност "змајчека" ишла је и до 15 поена, па се чинило да ће, после трећег дела (64:51), утакмица добити свог победника.

Ипак, млада екипа Србије се не предаје. "Орлови" сјајно улазе у последњу четвртину, не дозвољавају Словенцима више од седам минута да се упише у листу стрелаца, па Србија стиже и до предности (66:65).

У завршници меча, прво Лакович погађа за три поена, а онда Србија не успева из неколико покушаја да постигне кош, па Словенци излазе као победници из овог меча.

Најбољу партију на првенству пружио је Немања Бјелица, који је уз 12 поена имао девет скокова и пет асистенција. Коста Перовић постигао је 13, а Мачван и Савановић по 12 поена.

У словеначкој екипи, најбољи је био Горан Драгич са 21 поеном, Лакович је постигао 15 поена и имао 5 скокова, док је Бегић уз девет скокова имао и пет блокада.

]]>
Sun, 28 Dec 2014 12:50:34 +0100 Орлови https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/957384/srbija-osma-u-evropi.html
Стоп за Македонију https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/957096/stop-za-makedoniju.html Шпанија савладала Македонију (92:80) и пласирала се у финале Европског првенства у Литванији. Македонци равноправан ривал у првом делу, у наставку квалитет и искуство Шпаније дошли до изражаја. Репрезентација Македоније није успела да се пласира у финале Европског првенства у Литванији, пошто је савладана од Шпаније резултатом 92:80. Македонија тако није успела да направи још једно велико изненађење на турниру, па ће се борити за бронзану медаљу.

Македонија је одиграла храбро цео ток меча. У првом полувремену, ношени Мекејлебом, али и Владом Илијевским, наши јужни суседи играли су егал са званичним европским шампионом, а захваљујући серији од 10:0, на полувреме одлазе са поеном предности (45:44).

Ипак, у наставку игре, македонска одбрана није имала решења за феноменалног Хуана Карлоса Навара, који је постигао 35 поена на мечу, уз пет постигнутих тројки.

Такође, Пау Гасол је доминирао под оба коша са 22 поена и чак 17 скокова, па је Шпанија у трећој четвртини успела да се одлепи на десет поена предности, коју је успела да задржи до краја меча.

Бо Мекејлеб одиграо је још једну сјајну партију са 25 поена и пет асистенција, а пратили су га Перо Антић са 17 (девет скокова) и Илијевски са 15 поена.

Шпанија ће у финалу играти против бољег из дуела Француске и Русије, док ће Македонија у борби за треће место играти са пораженим из тог меча.

]]>
Fri, 16 Sep 2011 18:20:48 +0200 Утакмице https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/957096/stop-za-makedoniju.html
Француска у финалу https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/957080/francuska-u-finalu.html Француска нанела први пораз Русији на турниру (79:71) и пласирала се у финале Европског првенства у Литванији. Паркер и Батум предводили "триколоре", Кириленко недовољан за велико финале. Репрезентација Француске пласирала се у финале Европског првенства у Литванији, пошто је савладала Русију (79:71). "Триколори" били у предности током већег дела меча, Руси нису имали довољно снаге да се врате у живот.

Осим вођства Русије у првој четвртини, Французи су добро исконтролисали меч. "Триколори" су на полувреме отишли са предношћу од 39:34, а ту разлику су до краја меча успели и да увећају.

Тони Паркер је одлично предводио нападе Француске, а за разлику од неколико претходних мечева, у петак га је служио и шут за три поена (3/4). Николас Батум је одиграо одличан меч, па је био други стрелац екипе са 19 поена, а забележио је и седам скокова.

У руској екипи, само је Андреј Кириленко имао довољно снаге да се супростави противнику. Мозгов је покушавао да добије дуеле под кошевима, али је одличну одбрану одиграо Жоаким Ноа, па је центар Денвера меч завршио са 12 поена.

Руси су у неколико наврата у последњој четвртини покушали да стигну предност Француске, нарочито после кошева Кириленка, али је сваки пут напад био одбијен погоцима Паркера или Батума.

Француска ће у недељу играти велико финале против Шпаније, за своју прву златну медаљу на европским првенствима, док је Русији преостала утакмица за треће место, где ће јој ривал бити екипа Македоније, најпријатнијег изненађења на турниру.

Русија: Воронцевић, Мозгов 12 (4с), Биков 7, Фриџон 3, Швед 7, Шабалкин, Кријапа 9 (5а), Антонов 4, Монија 8, Квостов, Понкрашов, Кириленко 21 (3с, 2а).

Француска: Ноа 7 (8с, 2а), Батум 19 (7с, 4а), Серафан, Албиси, Кауди 2, Паркер 22 (3с, 3а), Траоре 8, Пјетрус 4, Де Коло 9 (5с), Дијао 6, Чикамбу, Желабал 2.

]]>
Fri, 16 Sep 2011 22:19:41 +0200 Утакмице https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/957080/francuska-u-finalu.html
Србија не иде на Олимпијаду https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/956968/srbija-ne-ide-na-olimpijadu.html Грчка потпуно заслужено савладала Србију. Меч решен већ у првој четвртини, када су "хелени" створили 20 поена предности. Србија добила преостале три деонице. На крају, коначан резултат од 87:77. Бурузис убацио 27 поена и одвео своју селекцију на меч за пето место. Србија остала без Олимпијаде. Како је завршила меч са Русијом, Србија је почела меч са Грчком. Лош дефанзивни скок, мањак концентрације и и пожртвовања искористио је грчки тим, који је у прва четири минута створио предност од 15:2. Грци су једноставним акцијама градили простор за шут за три поена и у првој половини почетног периода игре, ван линије 6,75 шутирали су 4/6.

Два одмора које је затражио Ивковић нису уродила плодом, па је било помало тужно гледати немоћне „орлове". Национални тим Србије имао је нешто преко 20% успешности у шуту из игре. Већ у осмом минуту Грци су створили 20 поена предности, а на 100 секунди до краја, имали су 25, да би се на крају четвртине одвојили на 26 поена предности.

Други део игре почео је нешто бољом игром Србије, али је Грчка минималним напором одржавала убедљиву предност. Кешељ је спојио две тројке, Мачван погађао са дистанце, али је противник уживао у раније стеченом капиталу. Ако се зна да су „орлови" скупили 20 поена тек у 15. минуту меча, све је јасно.

До краја првог полувремена углавном се играло кош за кош, што је био ритам који су Грци тражили. Србија није успевала да сломи ритам или уђе у серију, која би резултатски омогућила повратак у утакмицу.

Трећи део игре поново је почео ангажованом игром Србије, али се жеља убрзо угасила. Расположени Бурузис наставио је да пуни кош „орлова", али и да се истиче у одбрани. Од самог почетка, само необавезан поглед на дешавања на терену био је довољан да се схвати ко ће славити у овом мечу.

Једина светла фигура у нашем националном тиму био је Марко Кешељ, који је и шутевима са дистанце, али и продорима покушавао да врати равнотежу. Душко Савановић прве поене је постигао у 25. минуту меча, што показује да је Кешељ био поприлично усамљен у намери да учини утакмицу занимљивијом.

Србија је очигледно покушала да да максимум у последњој деоници, па су Ивковићеви момци успели да у првим минутима четвртог периода „истопе" предност Грчке серијом 16:4. Очигледна опуштеност ривала и организованија игра нашег тима довели су екипу у ситуацију да чак размишља и о победи.

А онда - оно што смо навикли да гледамо од „орлова" на овом турниру. Почетничке грешке, слаб скок, журба без потребе у нападу и недовољно чврста игра у одбрани. Иако тим није јурио болних 20 поена заостатка, није успео ни да приђе противнику испод 10 поена предности.

Последњи (немогући) покушај преокрета Србија је базирала на шутевима за три поена, али је по пет личних грешака Марковића, Теодосића и Паунића осујетило тај план. Поред недостатка бекова, Србија је играла очајну одбрану, па су Грци без проблема привели меч крају и нанели пети пораз Србији од почетка турнира.

Прва фигура утакмице сигурно је био Бурузис, који је одиграо најбољи меч у репрезентативној каријери. Затрпао је кош Србије, убацивши 27 поена, на шта је додао шест скокова. На другој страни, као што је већ речено, једини играч са солидним учинком био је Марко Кешељ, са 22 постигнута поена.

„Орлови" у суботу од 17 часова настављају такмичење, када ће се против Словеније борити за седмо место.

]]>
Fri, 16 Sep 2011 17:30:50 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/956968/srbija-ne-ide-na-olimpijadu.html
Ивковић: Руси су били бољи https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/956850/-ivkovic-rusi-su-bili-bolji.html Селектор кошаркашке репрезензтације Србије Душан Ивковић честитао је Русији заслужену победу и пласман у полуфинале Првенства Европе, истакавши да су главни узрок пораза нашег тима биле бројне изгубљене лопте, што је ривалу омогућило доста лаких поена. "Заслужено смо поражени, руски тим је био бољи и треба му честитати. Исто тако мислим да разлика од десет поена није реална, јер смо током целог меча често били близу преокрета", рекао је Ивковић после пораза у четвртфиналу шампионата у Литванији (77:67).

"Требало је мало више концентрације, један скок више, једна грешка мање, да се преломи утакмица. Играчи су то желели, али смо још једном били у ситуацији да од 77 примимо чак 37 лаких поена, што је пресудило".

Један од разлога великог броја изгубљених лопти, према мишљењу Ивковића, је изостанак бековског тандема Рашић-Тепић због повреда.

"Примили смо 18 поена после изгубљених лопти, 19 после скока у нападу селекције Русије, што је у великој мери последица неиграња двојице кључних играча у организацији игре. Рашић је био повређен и сада је у нешто бољем стању, Тепић се изненада укочио током јучерашњег тренинга. Против нешто агресивније одбране, нама је био потребан други искусан бек и онда би наш одговор на такву врсту одбране био доста квалитетнији", истакао је српски селектор.

"Тада би и ми имали лако постигнуте поене, а не да серијом грешака увек долазимо у подређен положај. Овом тиму који је пуно радио, пуно уложио, било је тешко да то све издржи и врати се у утакмицу".

Свестан је селектор Ивковић да тим мора што пре да се тргне и опорави пред најважнију утакмицу на шампионату, против селекције Грчке, која одлучује о учешћу на квалификационом турниру за Олимпијске игре у Лондону.

"Имамо само 15 сати да припремимо утакмицу против Грчке и подигнемо играче којима је овај пораз веома тешко пао. Рачунам и верујем у карактер тима, да ћемо смоћи снаге и искористити другу меч лопту за наставак пута према нашем примарном циљу, пласману на Олимпијске игре", закључио је Ивковић.

Утакмица за пласман од 5. до 8. места између Србије и Грчке на програму је у петак од 14 сати.

]]>
Fri, 16 Sep 2011 11:49:25 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/956850/-ivkovic-rusi-su-bili-bolji.html
Словенија пропушта Олимпијаду https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/956600/slovenija-propusta-olimpijadu.html Ливанија обезбедила учешће на мечу за пету позицију. Домаћин Евробаскета 2011 савладао Словенију резултатом 80:77 и донекле оправдао неочекивани пораз у четвртфиналу од Македоније. Калниетис најефикаснији са 17 поена. Литванија и Словенија остале су без борбе за медаље, али су и те како имали за шта да се боре. Пласман од петог до осмог места одређује квалификанте за Олимпијаду, на којој, после пораза од домаће селекције Евробаскета, неће бити Словеније.

Литванци су на полувремену имали 11 поена предности и чинило се да ће остатак утакмице бити прилично незанимљив. Ипак, момци Божидара Маљковића кренули су снажније у други део утакмице, што је дало резултата. Ушло се у неизвесну завршницу.

На шест минута до краја, Словенија је преузела вођство. Уследио је одговор "зелених", па је у последњих 90 секунди домаћин поново био у предности. Еразем Лорбек је тројком прекинуо радост публике, али је на 19 секунди до краја, за три поена, погодио и Калнеитис.

Словенија је имала последњи шут на утакмици, али је Драгић промашио, што је био знак за почетак славља. Литванија је обезбедила учешће на квалификационом турниру за Олимпијаду, на ком учествују европске селекције пласиране од трећег до шестог места на Евробаскету 2011.

Калниетис је са 17 поена био најефикаснији играч Литваније, док су по 12 убацили Сонгаила и Јасикевичијус. У редовима Словеније истакли су се Драгић и Лорбек са по 16 поена.

Литванија ће се у борби за пето место састати са бољим из дуела у коме ће наступити поражени тимови из четвртфиналних мечева Француска - Грчка и Србија - Русија.

]]>
Thu, 15 Sep 2011 17:29:05 +0200 Утакмице https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/956600/slovenija-propusta-olimpijadu.html
И Жути у Каунасу https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/956552/i-zuti-u-kaunasu.html Литванија је имала част да прва погледа филм "Златна левица- Прича о Радивоју Кораћу", који је режирао Гордан Матић. Специјалној пројекцији присуствовали Рафнсон, Ђилас, Бодирога, Ивковић, али и главни актери филма. Филм фантастично прихваћен. Иако у среду, 14. септембра на Европском првенству у Литванији наша репрезентација није играла утакмицу, Србија је била у центру пажње многобројних новинара и кошаркашких званичника.

Повод за то била је специјална пројекција играно-документарног филма Златна левица - Прича о Радивоју Кораћу, сценаристе и редитеља Гордана Матића, одржана у „Каунас Арени".

Прилику да пре биоскопске премијере која ће се одржати у Београду у првој половини октобра, виде филм о легендарном кошаркашу чије је име исписано златним словима у историји и европске и светске кошарке, многи нису хтели да пропусте.

Специјалној пројекцији, између осталих, присуствовали су и Олафур Рафнсон председник ФИБА Европа, највиши званичници КСС-а, председник Драган Ђилас, потпредседници Дејан Бодирога и Вук Митровић, селектор Душан Ивковић и генерални секретар Андрија Клеут, као и наши људи у ФИБА - Зоран Радовић и Предраг Богосављев, те директор међународних односа у КС-у Француске Горан Радоњић... Након пројекције неке велике кошаркашке легенде нису сакривале сузе и емоције.

На конференцији за новинаре која је уследила, поред чланова екипе филма у којој су сценариста и редитељ Гордан Матић, продуцент Марко Паљић, те глуци Тамара Крцуновић и Владимир Алексић који глуми Кораћа, говорили су и Олафур Рафнсон, као и наш селектор Душан Дуда Ивковић. Рафнсон је рекао да је пројекција филма била "емотивни доживаљај, својеврсна сторија о кошаркашком дијаманту".

Још емотивније о филму, као и о самом Кораћу говорио је Дуда Ивковић:

"Не бих желео себе да стављам у први план, потресен сам, био сам велики другар са Кораћем. Људи су тада били другачији, везани једни за друге. Били су авангарда. Кораћ није био само кошаркашка легенда, већ и особа широких интересовања. Од позоришта, колекција плоча, студирања електротехнике... Био сам јуниор те 1961. када су југословенски кошаркаши освојили прву медаљу, на Европском шампионату у Београду... 20.000 људи је навијало под сводовима Сајма... Оно што у филму говори Ђерђа, да ћемо од 16 тимова да будемо други на Европском првенству, нико није веровао. Сада је 50 година од те прве медаље. Филм неће дозволити да се Жућко и једна сјајна генерација забораве".

Одушевљен филмом био је и Дејан Бодирога:

"Шта можемо да очекујемо у будућности, ако дозволимо да овакве легенде падну у заборав. Филм то спречава, поносан сам што сам и ја био наслеђе те прве шампионске генерације југословенске кошарке. Топао, диван филм који изазива јаке емоције."

Позитивне реакције на филм и велико интересовање медија, пре свега из региона, али и из Литваније, Италије, Шпаније и Француске потврдили су и многобројни интервјуи са члановима филмске екипе након прес конференције. У једном су сви били сагласни - Причу о Радивоју Кораћу, управо због његове фасцинантне личности и емотивне стране коју кроз филм откривамо, волеће и они које сама кошарка превише не интересује.

]]>
Sun, 28 Dec 2014 12:49:34 +0100 Орлови https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/956552/i-zuti-u-kaunasu.html
Французи у полуфиналу https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/956192/francuzi-u-polufinalu.html Французи су трећи полуфиналисти Европског првенства у Литванији. Они су после велике борбе савладали Грчку резултатом 64:56. Најбољи код "триколора" Паркер, који је постигао 18 поена, код Грка сјајно играо Бурусис, који је поред 17 поена имао и 11 скокова. Познат је и трећи полуфиналиста Европског првенства у кошарци. Француска је после велике борбе савладала Грчку резултатом 64:56, по четвртинама 14:17, 13:14, 13:12, 24:13.

У тврдом мечу виђена је велика борба два ривала, а током већег дела утакмице Грчка имала предност.

Агресивном одбраном Грци су успели да отупе напад Француза, док је у нападу велике проблеме „триколорима" правио сјајни Бурусис. Грчки центар се сјајно носио са НБА центрима, али често је недостајала подршка саиграча.

Због тога су „хелени" и пропустили неколико шанси да се одлепе. Сјајну игру за „триколоре" у тренуцима када им није ишло у нападу, пружио је Де Коло. Овај кошаркаш је једно време кошевима држао своју екипу у мечу.

Грци су контролисали утакмицу и одржавали мању предност све до почетка последње деонице. Тада се код Француза буде Паркер и Ноа, који су помогнути Батумом направили серију од 9:0, и од пет поена заостатка дошли су на плус четири.

Од тог момента „триколори" контролишу утакмицу, а пут до коша коначно проналази трио Паркер-Ноа-Батум.

И поред велике борбе Грци не успевају да се приближе противнику који све време задржава 4-6 поена предности, а на крају „триколори" имају и осам поена, што је и највећа предност на утакмици.

У победничкој екипи најбољи је био Тони Паркер са 18 поена, али велику улогу у тријумфу „триколора" имао је Де Коло ас 16 кошева. Батум је постигао 15 поена, док је Ноа поред пет кошева имао осам скокова.

Бурусис је био најбољи у грчкој репрезентацији са 17 поена и 11 скокова, али није имао подршку саиграча. Фоцис је постигао девет поена и ухватио је шест лопти, док је Зизис имао учинак од шест поена четири скока и пет асистенција.

]]>
Thu, 15 Sep 2011 19:26:57 +0200 Утакмице https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/utakmice/956192/francuzi-u-polufinalu.html
Србија без полуфинала https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/956184/srbija-bez-polufinala.html Србија није успела да се пласира у полуфинале Европског првенства у Литванији. "Орлови“ су у четвртфиналу изгубили од Русије резултатом 77:67. Овим поразом изабраници Душана Ивковића опростили су се од борбе за медаље, али су остали у трци место које води у квалификације за Олимпијске игре. Иако су најављивали велику борбу за полуфинале кошаркаши Србије и у четвртфиналу приказали су бледу игру и заслужено су елиминисани са Европског првенства. Русија је савладала "орлове" резултатом 77:67, по четвртинама 16:12, 18:15, 20:21, 23:19.

Без Рашића и Тепића и са ровитим Крстићем кошаркаши Србије били су лак плен за "зборнају". И на овом мечу изабраници Душана Ивковића поновили су грешке из претходних неколико утакмица.

У одбрани поново је заказао скок. "Орлови" су ухватили 28 лопти, пет у нападу, док су Руси од 37 скокова имали чак 14 офанзивних. Лоше су српски кошаркаши играли и у нападу где су изгубили шест лопти више од противника. Највише је грешио Милош Теодосић који је са девет "продатих" лопти на мечу поставио неславан рекорд шампионата.

Ипак треба додати да су једини запажен учинак на мечу имали Теодосић и Крстић док су остали кошаркаши заказали, пре свега у нападу.

Од почетка утакмице ствари су лоше почеле да се одвијају за српске кошаркаше. У тврдој игри падало је мало кошева. За "орлове" најчешће је поентирао Теодосић, који је постигао првих седам поена за наш тим. Тек повремено придруживали су му се Савановић и Кешељ.

На другој страни "зборнаја" је имала већи број расположених играча. Смењивали су се кошеви Покрашова, Мозгова, Хријапе, Бикова и Куриленка, а касније и Воронцевича и Шведа.

Нису Руси играли ништа посебно у нападу, али су добрим скоком често поентирали после других шанси. На другој страни Теодосић је добро погађао, али фалиле су његове асистенције.

У прве две четвртине мало је играо ровити Крстић, кога је на паркету мењао Коста Перовић. Српски капитен нешто више времена на паркету проводи у трећој четвртини и већ се тада осећало олакшање у нападу. Међутим и тада су недостајали кошеви осталих играча.

Поседња деоница почиње са плусом од шест поена за "зборнају". Ни овде српски кошаркаши нису налазили решења у нападу и мучили су се да поентирају. И у одбрани настављено је са лошим грађењем коша што су Руси максимално користили.

Меч је преломљен на средини последње четвртине. Прво је Кириленко, после скока у нападу поентирао са слободних бацања, затим наши момци одмах губе лопту, па онда опет лоше граде кош после слободних бацања и не хватају лопту, тако да поенима Хријапе Руси долазе на плус десет.

Брзим кошевима Савановића и тројком Кешеља "орлови" још једном хватају прикључак, али је нерезонским шутевима Теодосића из велике даљине пропуштена шанса да се озбиљније угрози вођство "зборнаје".

Последња шанса за било какав преокрет била је на мање од минут и по пре краја, када је после кошева Теодосића са линије слободних бацања лопту украо Марковић и поентирао.

Руси су тад имали пет поена предности, али је Кириленко са линије слободних бацања потврдио победу "зборнаје". Теодосић је још једним далекометним шутем покушао да смањи предност противника, али је промашио, што је значило и дефинитивни опроштај "орлова" од полуфинала.

Теодосић је са 20 поена био најефикаснији у нашем тиму, а укњижио је четири поена и три асистенције. Ипак, поред овога имао је чак девет изгубљених лопти, што је рекорд овог шампионата. Крстић је и поред повреде одиграо одлично и постигао је 13 поена уз пет скокова и две асистенције. Учинак осталих кошаркаша далеко је лошији.

У победничкој екипи чак су четири кошаркаша имала двоцифрен учинак. Кириленко је постигао 14 поена, а имао је и 11 скокова и шест асистенција. Хријапа и Воронцевич постигли су по 11 кошева, док је Швед постигао поен мање уз пет асистенција.

После овог пораза "орлове" очекује борба са Грцима за место које води на квалификациони турнир за Олимпијаду.

Русија ће у полуфиналу играти са Француском.

]]>
Fri, 16 Sep 2011 11:26:41 +0200 Орлови https://www.rts.rs/sport/litvanija-2011/orlovi/956184/srbija-bez-polufinala.html