Читај ми!

Повратак "краљева": Како су Сакраменто кингси поново крочили на пут успеха

Сакраменто кингси ће ове сезоне прекинути пост од 17 година ван плеј-офа. Трећи су на Западу са скором 28-21 и представљају најпријатније изненађење у НБА лиги. Од златног периода са почетка 2000-их, свима у Србији добро познатог, до данас морали су да прођу кроз агонију лоших одабира играча, смена тренера и борбе са епитетом малог тржишта, незанимљивог за највећа имена.

Повратак "краљева": Како су Сакраменто кингси поново крочили на пут успеха Повратак "краљева": Како су Сакраменто кингси поново крочили на пут успеха

Мајк Биби, Даг Кристи, Пеђа Стојаковић, Крис Вебер и Владе Дивац. Легендарна петорка Кингса урезана у памћење оних који нису пратили НБА лигу ни пре ни после њеног трајања. Са клупе улазе Боби Џексон и Хидо Туркоглу, а све под диригентском палицом Рика Аделмана. Џеф Питри је био сјајан на функцији председника кошаркашких операција за шта је два пута награђен за руководиоца године – 1999. и 2001. године.

Франшиза из малог али главног града Калифорније помрсила је рачуне моћним Лос Анђелес лејкерсима са Шакилом О‘Нилом и Кобијем Брајантом. Финале Запада 2002. је најконтроверзнија плеј-оф серија у модерној историји због сумњивог судијског критеријума са фаворизовањем актуелних шампиона. Дан-данас на врху многих листа најбољих тимова без прстена наћи ћете управо те Кингсе. Одушевљавали су кошаркашки свет несебичном, тимском игром и пркосом.

 

Одласком Аделмана завршила се и златна ера "краљева", константих учесника доигравања, чак међу фаворитима за титулу. Једино је Биби одиграо последњу плеј-оф сезону 2005/06, када су се једва провукли као осми. Моћни Сан Антонио их је избацио у првој рунди после шест мечева, ставивши тачку на блиставу епоху Сакрамента. Дивац се пензионисао у Лејкерсима, Стојаковић је прстеном у Даласу завршио каријеру, Вебер је доприносио у Филаделфији и Детроиту, Туркоглу је у Орланду догурао до финала 2009. против Лејкерса.

Кретање од нуле, али не позитивне 

Поновна изградња, односно "ребилдинг" је тежак посао, ако сте мало тржиште. Метрополе Њујорк, Мајами, Лос Анђелес, Бостон, Филаделфија, Оукланд су атрактивнији за суперзвезде, тако да управе у мањим срединама морају да раде паметније. Одабир и развој младих играча у носиоце игре, квалитетан тренер чији се систем поштује, трејдови за квалитетне појединце који могу значајно да допринесу екипи су рецепт.

Носиоци игре те сезоне 2005/06. нису били шампионског калибра. Рон Артест је по доласку из Индијане био на ходочасничком путу преображења после чувене туче против Детроита и суспензије која му је обележила каријеру. Бред Милер је био све старији, али и даље врло продуктиван, Бонзи Велс је био махом повређен. На драфту су узели шутера из Доминиканске Републике Франсиска Гарсију са 23. позиције, а испод њега бирани су Дејвид Ли, Монта Елис и Лу Вилијамс.

Већ 2009. драфтују Тајрика Еванса. Корпулентни спољни играч је у првој сезони бележио 20 поена, 5,3 скока и 5,8 асистенција, освојиши награду за рукија године. Наредне године попуњавају рекет звездом Кентакија Демаркусом Казинсом. Чинило се да су Кингси на одличном путу. Није било потребно дуго да нас све разувере. Испоставило се да је Тајрику руки сезона била и његова најимпресивнија у НБА каријери. Задржао се тек четири године и потписао за Њу Орлеанс пеликансе. Тренутно игра у Порторику.

Казинс је постао централна фигура Сакрамента. Огроман, а покретљив, уме да игра и леђима и лицем. Постепено се развијао je у најбољег центра лиге.

Док је он радио свој посао, управа је низала промашај за промашајем на драфту. Имали су високе пикове и потрошили их на Томаса Робинсона, Бена Меклмура, Ника Стаускаса, Вилија Колија-Стајна... Искусни ветерани Руди Геј, Режон Рондo, Кевин Мартин, Џејсон Тери играли су онолико колико је било потребно. Најважније је да је плата редовна.

Мало је недостајало да 2011. Кингси промене град и да Анахајм постане нови домаћин. Градоначелник Сакрамента и некада сјајан кошаркаш Кевин Џонсон је уз помоћ локалних бизнисмена и групе окорелих навијача издејствовао продају франшизе Индијцу Вивеку Ранадивеу.

Не смеју да се запоставе ни честе смене тренера. Тренер Денвера Мајк Мелоун смењен је после сезоне и по, тако да није ни имао простора да начини икакве позитивне искораке (на срећу Николе Јокића и Нагетса).

Поновна изградња "српског" Сакрамента 

Ера Владе Дивца креће од сезоне 2015/16. и начињени су одређени помаци. Мада ће остати запамћен као генерални менаџер који је драфтовао недораслог Марвина Беглија склоног повредама уместо Луке Дончића.

Дивац се отарасио напорног и импулсивног Казинса, који је само оптерећивао свлачниоцу бурним темпераментом и из меча у меч био лак плен за судије, које су једва чекале да му свирају техничку грешку. Довео је Немању Бјелицу и Богдана Богдановића, Пеђа Стојаковић му је постао сарадник, Игор Кокошков асистент. Срби у Сакраменту су опет у моди.

Драфтује хитрог и експлозивног плејмејкера Деарона Фокса, а у трејду за Казинса из Њу Орлеанса долази Бади Хилд. Свестан значаја система и континуитета, поставља Дејва Јергера на место тренера уз стрпљење, док год постоји напредак. За три сезоне Јергер није учинио ништа значајно. После неуспеха у плеј-оф "баблу" 2020. године, Дивац се склања са позиције генералног менаџера.

Део по део за мозаик

Тог лета дешава се врло важан моменат – одабир Тајриса Халибуртона на драфту 2020. са 12. места. Момак са Ајова стејт колеџа се експресно етаблира као поуздан и ефикасан плејмејкер, не толико атрактиван, али изузетно користан и паметан. Халибуртон, Хилд и Тристан Томпсон послати су у пакету у Индијану одакле је као главни улов дошао ол-стар центар Домантас Сабонис.

Дивчев наследник Монте Мекнер наставља са успешним потезима. Бира са деветог места Дејвиона Мичела, најбољег колеџ играча и шампиона, а лета 2022. са четвртог места узима крило одличног шута Кигена Марија. Појачава се састав "хаубицом" Атланта хокса Kевином Хертером, за кога су послали два играча ротације Харклс и Холидеј уз пика прве рунде.

Остаје само да се нађе ваљан тренер. Искусни Мајк Браун после славних година у Кливленд кавалирсима, током Лебронов првог мандата, бележио је само неуспеле и краткорочне ангажмане као главни тренер. Повукао се на место асистента Стиву Керу у Вориорсима, задужен за одбрану.

Браун је управо оно што је Кингсима недостајало. Сезона још није довршена, а успео је да екипу која је претходну годину завршила са скором 30-52 препороди и подигне на треће место Запада сa 28-21.

Кингси имају најбољи напад лиге са 119 поена просечно, трећи су по проценту шута и просеку асистенција на утакмици. Огроман је напредак у одбрани, са претходног 24. на садашње 10. место.

Деарон Фокс и Домантас Сабонис су млади, а сазрели играчи. Фокс бележи 23 поена просечно, а Сабонис је њихова верзија Николе Јокића. Центар са осећајем за пас и уједно одличан скакач. Литванац je уписао шест трипл-даблова у досадашњем току сезоне. Гласачи за ол-стар на слатким мукама кога из тог тандема одабрати за састав највећих звезда. Можда и обојицу.

Кингси су сада највећи "хит" лиге. Блистави успех преко нићи долази после упорног рада у сенци. Мрачно доба у Сакраменту је прошло. Сунце Калифорније топлије греје него у Лос Анђелесу и Оукланду. Житељи града који обожава кошарку коначно уживају у ведром времену и чини се да ће оно потрајати једнако дуго колико и пре 20 година.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво