РТС :: Еуро 2012 https://www.rts.rs/sport/euro-2012/rss.html sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Еуро 2012 https://www.rts.rs/sport/euro-2012/rss.html Тишина, мама пуца https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1147456/tisina-mama-puca.html Тек је 12 сати прошло од кад је упаљен олимпијски пламен, а такмичење је већ добило можда и најбољу реченицу: "Тишина, мама пуца". Осам месеци трудна репрезентативка Малезије у гађању ваздушном пушком на десет метара у стрељаштву Нур Сурјани Мохамед Таиби осетила је током нишањења своју бебу и да се неколико пута померила, али је мирно наставила такмичење речима: "Тишина, мама пуца".

"Осетила сам бебу како се рита и удара три или четири пута за време надметања. Рекла сам јој да буде мирна и тиха", рекла је ова спортисткиња за британски Гардијан.

Упркос томе што је завршила 34, са погођених 392 од 400 мета, ова 29-годишња такмичарка побрала је велике симпатије.

"Прилично сам задовољна. Нисам пружила своју најбољу партију, али мислим да сам била добра", рекла је малезијска такмичарка, а упитана да ли се осећа као узор другим женама истакла је да јој је драго што је показала да жене могу током трудноће да буду активне.

"Нисам типична мама", додала је на крају.

]]>
Sat, 28 Jul 2012 17:44:53 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1147456/tisina-mama-puca.html
Болт, а ко би други https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1146610/bolt-a-ko-bi-drugi.html Заставу Јамајке на свечаној церемонији отварања Олимпијских игара носиће најбржи човек данашњице, Јусеин Болт. Сутра ћу да будем на телевизији, срећан сам и радујем се сутрашњем дану, изјавио Болт. Најбржи човек данашњице Јусеин Болт носиће заставу Јамајке на свечаној церемонији отварања Олимпијских игара у петак у Лондону.

"Ношење заставе је част, за моју земљу Јамајку све ћу да учиним. Сутра ћу да будем на телевизији, срећан сам и радујем се сутрашњем дану", изјавио Болт.

На Олимпијским играма у Пекингу 2008. Болт је тријумфовао и поставио светске рекорде на 100 и 200 метара. Такодје је помогао штафети Јамајке да обори светски рекорд на 4x100 метара, што је била његова трећа златна медаља.

Међутим, Болт ће у Лондону наступити после пораза у "својим" дисциплинама од земљака Јохана Блејка на националним такмичењима.

]]>
Thu, 26 Jul 2012 21:13:35 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1146610/bolt-a-ko-bi-drugi.html
"Једино Шпанији не можемо ништа" https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1132936/jedino-spaniji-ne-mozemo-nista.html Андреа Пирло, у интервјуу за "Газету дело Спорт", отворио је срце по први пут по окончању Европског првенства. Пирло је изјавио да је задовољан издањем своје репрезентације у Пољској и Украјини као и да је срећан што ће Прандели остати селектор "азура". Пирло је посебно похвално говорио о Шпанији, "јединој екипи којој Италија није дорасла". Везиста Јувентуса Андреа Пирло изјавио је да је Шпанија једина екипа којој Италија не може да парира.

Екипа Ћезаре Пранделија поражена је у великом финалу Европског првенства резултатом 4:0, док су у групној фази ремизирали 1:1.

Пирло је изјавио да је задовољан издањем своје екипе у Пољској и Украјини, али и да остаје жал због пораза од „фурије".

"Шпанија је вероватно једина екипа са којом нисмо у стању да изађемо на крај. Њихов проток лопте и транзиција из одбране у напад су непревазиђени", рекао је Пирло за „Газету дело Спорт".

„До финала смо били одлични, али онда смо поклекли".

Себе, и свој допринос, није желео да истиче у први план.

„Моја улога на турниру? Не жели мда причам о томе. Када изгубимо, цео тим је изгубио. Нема сврхе говорити о индивидуалцима у таквој ситуацији", истакао је Пирло.

Ђорђо Кјелини и Тијаго Мота су двојица фудбалера који су се повредили у кијевском финалу, а фудбалер рођен у Бразилу је приликом напуштања терена због повреде задње ложе свој тим оставио са десеторицом играча на терену. Прандели је претходно већ извршио три измене.

"Поред свега, у финалу нисмо имали ни среће. Премор је био очигледан, пропустили смо и неке прилике, а ту је и чињеница да смо пола сата играли са играчем мање", изјавио је Пирло.

Овај 33-фудбалер није заборавио да нагласи своје задовољство чињеницом да ће Ћезаре Прандели и у наредном периоду са клупе предводити „азуре".

„Једино је фер да настави где је стао. Јако сам радостан због тога. Његов рад даје резултате, и то сви виде", закључио је Пирло.

]]>
Tue, 3 Jul 2012 20:50:52 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1132936/jedino-spaniji-ne-mozemo-nista.html
Французи спремају казне https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1132672/francuzi-spremaju-kazne-.html Насри, Бен Арфа, Менез и Мвила наћи ће се пред Дисциплинском комисијом Фудбалског савеза Француске где ће бити саслушани због недоличног понашања на Европском првенству. Фудбалске савез те земље замрзнуо је и наградни фонд од 100.000 евра који је обећан навијачима у случају да се пласирају у четвртфинале. Фудбалски савез Француске (ФФФ) покренуо је дисциплински поступак против репрезентативаца Самира Насрија, Хатема бен Арфе, Жеремија Менеза и Јана Мвиле због недоличног понашања током првенства Европе.

Њих четворица ће ускоро бити саслушани због неколико различитих дисциплинских прекршаја.

Насри је извређао једног новинара након пораза од Шпаније (0:2) у четвртфиналу ЕП, док је Менез имао вербални сукоб са капитеном Угом Лорисом.

Бен Арфа се у свлачионици после тог меча сукобио са селектором Лораном Бланом, а Мвила је одбио да се рукује са шефом стручног штаба када га је овај послао на клупу у дуелу са Шпанцима.

ФФФ је навео и да је "замрзнут" наградни фонд од 100.000 евра, колико је савез обећао играчима у случају пласмана у четвртфинале Европског првенства.

]]>
Tue, 3 Jul 2012 14:20:56 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1132672/francuzi-spremaju-kazne-.html
Буфон демантовао сукоб са Балотелијем https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1132660/bufon-demantovao-sukob-sa-balotelijem.html Информација која је кружила светским медијима, да су се после финалне утакмице на Европском првенству сукобили саиграчи у италијанској репрезентацији Буфон и Балотели, није тачна. "За све сам сазнао из новина", рекао је Буфон. Ипак није било трзавица у италијанској репрезентацији између голмана Буфона и нападача Марија Балотелија после меча финала Европског првенства који су "азури" са 4:0 изгубили од Шпанаца.

Буфон је демантовао да је дошло до сукоба са Балотелијем и рекао да је за све сазнао из новина.

"Информација није тачна. За све сам сазнао из новина. Они који су пустили вест на овај начин желе да попуне празан простор у медијима, без икакве одговорности за своје писање", рекао је капитен италијанске репрезентације.

Италијански медији су раније пренели вест да су се Буфон и Балотели вербално сукобили после финалне утакмице. Чувар мреже "азура" је наводно свом колеги замерио на понашању, док је Балотели наводно оптужио играче Јувентуса, међу којима је и Буфон, да су криви за пораз у финалу.

]]>
Tue, 3 Jul 2012 15:24:47 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1132660/bufon-demantovao-sukob-sa-balotelijem.html
Фешта у Мадриду https://www.rts.rs/sport/euro-2012/oko-terena/1132468/festa-u-madridu.html Мадридски трг „Плаза де Сибелес" било је место где су Шпанци, заједно са фудбалерима, прослављали освојену титулу Европског шампиона. Претходно је аутобус са играчима који су носили пехар крстадио мадридским улицама где је хиљаде људи поздрављало шампионе. Шпанци нису ни стигли да се опораве од непроспаване ноћи после победе над Италијом у финалу Европског првенства, а већ направили нову фешту дочекавши свечано фудбалере своје земље.

По повратку у домовину шампионе је прво примио шпански краљ Хуан Карлос који је рекао да је цела шпанија поносна на шампионе.

„Усрећили сте целу Шпанију. Веома смо поносни на вас, велики сте играчи и још већа екипа. Овај трофеј је резултат вашег знања и залагања, али и Винсентеа дел Боскеа који је направио фантастичан посао и поднео пуно тога. Честитам свима и желим да тако наставите", поручио је шпански краљ.

Њему је дрес шпансе репрезентације уручио капитен шампионске екипе Икер Касиљас. Одмах после пријема код краља, шпанск фудбалери су се у отвореном аутобусу запутили ка мадридском тргу Плаза де Сибелес, где их је на улици поздрављало хиљаде навијача.

Главна фешта одржана је на централном мадридском тргу где су навијачи одушевљено клицали фудбалерима.

]]>
Sun, 28 Dec 2014 12:46:33 +0100 Око терена https://www.rts.rs/sport/euro-2012/oko-terena/1132468/festa-u-madridu.html
Велики Касиљас https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1132420/veliki-kasiljas.html Хеј, судија! Поштовање за противника! Покажи поштовање према Италији – 4:0!, овим речима голман Шпаније Икер Касиљас обратио се помоћном судији тражећи од њега да раније заврши меч у тренуцима када је „фурија" држала све конце игре против разбијених „азура". Шпанија је доказала да је најбоља репрезентација на планети. Фудбалски квалитети играча „фурије" су неспорни, али појединци имају и велике људске квалитете.

На интеренету се појавио снимак голмана Икера Касиљаса који је у финишу утакмице против Италије молио судију да раније заврши меч да би противника поштедео већег пораза.

По истеку 90. минута Шпанија је у финалу имала предност од 4:0 и потпуну контролу игре над разбијеним „азурима" који су имали и играча мање.

У том тренутку Касиљас је пришао помоћном судији и замолио да из поштовања према противнику, заврши меч раније.

„Хеј, судија! Поштовање за противника! Покажи поштовање према Италији – 4:0!", рекао је Касиљас.

Убрзо после тога је и одсвиран крај меча, али зато што је истекло три минута надокнаде. Касиљас је након последњег судијског звиждука пришао помоћном арбитру, стиснуо му руку и отишао да слави титулу са саиграчима.

]]>
Tue, 3 Jul 2012 13:16:14 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1132420/veliki-kasiljas.html
Журка у Мадриду https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1132004/zurka-u-madridu.html Шампиони Европе слетели у Мадрид, где их очекује велика журка каква доликује шампиону Европе. Јунаке из Кијева прво ће дочекати краљ Хуан Карлос, затим ће делегација обиће Мадрид, да би се упутили на трг Сибелес, где се традиционално славе успеси шпанских спортиста. Фудбалери и стручни штаб Шпаније допутовали су данас из Кијева у Мадрид, где их наредних сати очекује велика "улична журка" и прослава одбране титуле првака Европе. Након слетања на мадридски аеродром Барахас, први из авиона на којем је била исписана порука "поносни на нашу екипу", изашли су капитен Икер Касиљас и селектор Висенте дел Боске.

Касиљас је носио црвену мајицу са натписом "Шампиони Европе", а у рукама је држао пехар који је "фурија" освојила и пре четири године.

Играче и стручни штаб прво ће примити шпански краљ Хуан Карлос, а потом ће комплетна екипа у отвореном аутобусу на спрат "прокрстарити" улицама Мадрида и славити са навијачима.

Крајње одредиште ове шампионске туре биће трг Сибелес, где шпански навијачи традиционално славе велике спортске успехе.

"Срећни смо и задовољни због овог успеха. Било је тешко, али на крају смо успели. Драго нам је јер смо усрећили целу нацију", рекао је Касиљас.

"Лажни" нападач Шпаније Сеск Фабрегас признао је да га је стигао умор.

"Славили смо целе ноћи, веома смо срећни. Ипак, оно најбоље нас тек чека", навео је Фабрегас.

Фудбалер средине терена Ћаби Алонсо рекао је да је екипа спремна за журку.

"Заслужили смо ову титулу. Били смо веома амбициозни и показали смо сву своју снагу. Добро смо, срећни смо, драго нам је што смо код куће и сада ћемо да уживамо са нашим навијачима", рекао је Алонсо.

Нове-старе европске шампионе и актуелне светске прваке на аеродрому је дочекало више од 50 новинарских екипа.

Пренос синоћње финале ЕП са Италијом, гледало је 15.481.000 људи, односно 83,4 одсто телевизијске публике у Шпанији, што је апсолутни рекорд те земље када су у питању фудбалске утакмице.

Поред тога, забележено је и рекордних 16,5 милиона порука на друштвеној мрежи Твитер док је трајала утакмица.

Јучерашњом победом над Италијом, селекција Шпаније постала је прва екипа која је освојила три трофеја заредом на великим такмичењима и први тим који је одбранио титулу на ЕП.

]]>
Mon, 2 Jul 2012 18:40:53 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1132004/zurka-u-madridu.html
Инијеста најбољи играч ЕП https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131900/inijesta-najbolji-igrac-ep.html Шпански фудбалски репрезентативац Андрес Инијеста проглашен је за најбољег играча Европског првенства у Украјини и Пољској. Изабран је и најбољи тим првенства у коме, према очекивањима, доминирају Шпанци са чак десет играча. Инијеста је изабран у врло великој конкуренцији, а техничка комисија Европске фудбалске уније предност је дала Инијести у односу на Италијана Андреа Пирла, пошто је "фурија" у финалу убедљивом победом од 4:0 одбранила титулу на ЕП и постала прва репрезентација која је освојила три трофеја заредом на великим такмичењима.

"Одабиром Инијесте стављен је акценат на креативност, домишљатост и скромност", рекао је технички директор УЕФА Енди Роксбург.

Истовремено, изабран је најбољи тим завршног турнира Европског првенства, у којем са десет играча доминирају Шпанци.

Најбоља екипа ЕП према избору УЕФА:

Голмани: Ђанлуиђи Буфон (Италија), Икер Касиљас (Шпанија), Мануел Нојер (Немачка).

Одбрана: Ђерар Пике (Шпанија), Фабио Коентрао (Португалија), Филип Лам (Немачка), Пепе (Португалија), Серхио Рамос (Шпанија), Ђорди Алба (Шпанија).

Средина терена: Данијеле де Роши (Италија), Стивен Џерад (Енглеска), Ћави Ернандез (Шпанија), Андрес Инијеста (Шпанија), Сами Кедира (Немачка), Серхио Бускетс (Шпанија), Месут Озил (Немачка), Андреа Пирло (Италија), Ћаби Алонсо (Шпанија).

Напад: Марио Балотели (Италија), Сеск Фабрегас (Шпанија), Кристијано Роналдо (Португалија), Златан Ибрахимовић (Шведска), Давид Силва (Шпанија).

]]>
Sun, 28 Dec 2014 12:45:33 +0100 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131900/inijesta-najbolji-igrac-ep.html
Торес за шест минута до злата https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131784/-tores-za-sest-minuta-do-zlata.html Фернандо Торес, нападач Шпаније, освојио је ласкаву награду за најбољег стрелца завршног турнира ЕП. До “златне копачке” Торес “стигао” голом и асистенцијом које је извео у шест минута другог полувремена великог финала. Фернандо Торес је постигао три гола, попут чак пет других играча, али је имао асистенцију више а и много минута у игри нање од других супарника.

УЕФА је на званичном сајту објаснила да у случају једнаког броја постигнутих голова одлучују асистенције, односно време проведено на терену. Тако је нападач "фурије" осим три поготка уписао и једну астенцију, а све то у 189 минута (без судијских надокнада времена), колико је укупно одиграо на ЕП.

Занимљиво је да је најбољи стрелац шампионата Старог континента одиграо пет утакмица, у два меча је био стартер, а три ушао с клупе!

Торес је постигао три гола на такмичењу у Пољској и Украјини, а исти учинак су имали и Марио Манџукић (Хрватска), Марио Гомес (Немачка), Марио Балотели (Италија), Кристијано Роналдо (Португалија) и Алан Џагојев (Русија).Торес и Гомес издвојили су се из ове групе јер су осим три гола имали и по једну асистенцију, а ласкаво признање је припало Шпанцу који је на терену провео мање времена него нападач "панцера".

Шпанац је Златну копачку практично резервисао у последњих шест минута финалне утакмице. Прво је у 84. минуту постигао трећи гол за Шпанију, а четири минута касније је асистирао Мати за четврти погодак.

Најбољи стрелац ЕП је био скроман у коментару свог али и успеха тима.

"Много смо радили и сматрам да су резултати које смо осватили сасвим заслужени. Ова селекција је врло млада и предстоји јој светла будућност а већ смо постали део историје", рекао је Торес.

]]>
Mon, 2 Jul 2012 12:43:05 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131784/-tores-za-sest-minuta-do-zlata.html
"Случај Љајић" на немачки начин https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131752/slucaj-ljajic-na-nemacki-nacin.html Немци међу собом расправљају о томе да ли пораз њихове репрезентације на Европском првенству у фудбалу има неке везе с тим што су чланови националног тима пред фаталну утакмицу са Италијом безвољно певали немачку химну, пише "Асошиејтед прес". Феликс Магат, тренер фудбалског клуба Волсфбург, написао је прошлог викенда у својој колумни да му је у немачком тиму сметао "недостатак привржености у гласовном смислу, та спремност да се пружи све од себе".

Магат је у листу Хамбургер абентблат написао: "Ко је видео жар с којим Италијани певају, па чак и вриште своју химну, могао је да осети вољу коју ће они улити у следећих 95 минута игре".

Високотиражни недељник Билд патриотизам је довео у питање. На последњој страни тог листа стоји наслов: Да ли смо довољно патриоте?

"Права је правцата срамота што није сваки наш играч певао нашу химну", изјавио је за Билд конзервативни посланик немачког Бундестага Ханс-Петер Ул.

На то се надовезао Франц Бекенбауер, легенда немачког фудбала: "Жар се мора потпалити пре почетка утакмице, а гласно певање (уз химну) помаже у томе". 

Бекенбауер тврди да је као тренер некадашње западнонемачке репрезентације, која је 1990. године освојила светски куп, давао играчима текст химне и терао их да је певају.

Међутим, немачки министар спољних послова и спорта Ханс-Петер Фридрих (Ханс-Петер Фриедрић) дао је опрезнију изјаву.

"Наравно да сматрам да је добро кад људи певају своју националну химну, показујући лојалност својој земљи и домовини, као и емоције које су добре и потребне за то. Са друге стране, не мора се после пораза у полуфиналу тражити сваки могући разлог због којег ствари нису штимале", рекао је Фридрих за Радио Бајерн 2.

Тренер немачке репрезентације Јоаким Лев под паљбом је критика у домаћим медијима због промене тактике и састава тима уочи пораза од Италије са 2:1.

]]>
Mon, 2 Jul 2012 13:29:08 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131752/slucaj-ljajic-na-nemacki-nacin.html
Шпанско славље https://www.rts.rs/sport/euro-2012/oko-terena/1131748/spansko-slavlje.html Мало људи је спавало синоћ у Шпанији. Већина их се налазила на трговима градова где су прослављали освајање Европског првенства. Карневалска атмосфера почела је много пре него што је судија одсвирао крај меча са Италијом. Већ се после првог полувремена знало да ће „фурија" поново подићи трофеј намењен континенталном прваку, а коначних 4:0 против „азура" само је потврдило доминацију екипе са Пиринеја. Фудбалери Шпаније исписали су нову страницу фудбалске историје. „Фурија" је у недељу увече одбранила наслов европског првака пошто је у финалу против Италије тријумфовала са 4:0.

Иако се чинило да цео турнир играју са пола снаге, чини се да ни на тренутак није доведена у питање доминације шпанске репрезентације.

Тријумф Шпанаца на другом узастопном Европском првенству је можда био очекиван, али то није умањило славље у домовини.

Шпанци су на тренутак заборавили на финансијску кризу, дугове и незапосленост и целу ноћ су славили историјски успех репрезентације.

„Фурија" је послала једина репрезентација која је успела да три пута заредом тријумфује на великим такмичењима.

После освајања Европског првенства 2008. године, следило је славље на Мундијалау у Јужној Африци 2010. да би на ред дошао синоћни тријумф.

Нова страница фудбалске историје је исписана, рекорди су оборени, а Шпанија наставља доминацију европским и светским фудбалом.

Имајући све то у виду, не чуди што је синоћ на улицама и трговима шпанских градова било десетине хиљада навијача који су славили нови велики успех.

Право славље очекује се наредних дана када се екипа врати у Шпанију са трофејом.

До тог тренутка остаће упамћено да су пред моћном шпанском армадом редом падали Ирци, Хрвати, Французи, Португалци и на крају Италијани, са којима је "фурија" на почетку турнира одиграла нерешено.

Памтиће се и да је на свих шест утакмица Икер Касиљас примио само један гол, и то на првом мечу против Италијана.

За то време Шпанци су дали 12 голова. Торес се издвојио као најефикаснији са три поготка. По два гола постигли су Алонсо, Фабрегас и Силва, док су се по једном у листу стрелаца уписали Навас, Алба и Мата.

]]>
Mon, 2 Jul 2012 14:17:28 +0200 Око терена https://www.rts.rs/sport/euro-2012/oko-terena/1131748/spansko-slavlje.html
Прандели хвали Шпанце https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131660/prandeli-hvali-spance.html Селектор Италије Чезаре Прандели рекао је после пораза у финалу Европског првенства од Шпаније са 4:0 да су противнички фудбалери били свежији од његових од почетка утакмице. Истакао је да је Европско првенство било изузетан турнир и похвалио своје играче за оно што су урадили. "Било је тешко, одмах на почетку утакмице се могло видети колико су Шпанци свежији од нас. Ове недеље смо користили много енергије и нисмо имали времена да се опоравимо, тако да када губиш са 2:0 против таквих играча тешко је вратити се у меч. Нисмо имали погрешан приступ, јер смо схватили да су они физички на тотално другом нивоу", рекао је Прандели после утакмице на Олимпијском стадиону у Кијеву.

Он је истакао да је шампионат у Пољској и Украјини био изузетан за његову екипу.

"Ово је био изузетан турнир и желим да похвалим моје момке за оно што су урадили током Европског првенства. Морамо да наставимо да напредујемо као екипа и свакако покушамо да за овакве турнире боље темпирамо форму и опоравимо се после напорних сезона", казао је Прандели.

Шпанци су победили головима Давида Силве у 14, Ђордија Албе у 41, Фернанда Тореса у 84. и Хуана Мате у 88. минуту, и тако одбранили титулу првака Европе.

]]>
Sun, 28 Dec 2014 12:43:37 +0100 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131660/prandeli-hvali-spance.html
Буфон “скида капу” Шпанцима https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131652/bufon-skida-kapu-spancima.html Капитен Италије Ђанлуиђи Буфон изјавио је после пораза од Шпаније са 4:0 у финалу Европског првенства да је његова екипа то лако прихватила јер ништа није могла да уради пошто се састала с тимом непроцењиве вредности. "Ништа није могло да се уради, скидам им капу." рекао је Буфон после утакмице у Кијеву.

"Били су супериорни и због тога смо лакше прихватили пораз јер смо се суочили са снажном силом каква је Шпанија. Ово је био одличан турнир, било је лепо искуство. Јасно је да желите да га освојите када сте већ дошли до финала, али смо се суочили са екипом непроцењиве вредности", прокоментарисао је Буфон.

Шпанија је тријумфом на турниру у Пољској и Украјини одбранила титулу коју је освојила пре четири године на првенству у Аустрији и Швајцарској.

]]>
Sun, 28 Dec 2014 12:42:38 +0100 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131652/bufon-skida-kapu-spancima.html
Визионар Дел Боске https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131644/vizionar-del-boske.html Анализирајући узастопно освајање титуле првака Европе, селектор Шпаније показао је да размишља и о наизглед далекој будућности. Висенте дел Боске рекао је да је јасан пут његове екипе и да није циљ освојити само Светско првенство у Бразилу 2014. године, већ и играти на истом нивоу после тога. "Веома смо срећни. Ово је историјски успех за шпански спорт. Ово је феноменална генерација фудбалера који знају како да играју. Јасан је пут којим се креће овај национални тим, сада не можемо само да размишљамо о Светском првенству у Бразилу већ и о ономе после тога", рекао је Дел Боске после победе његове екипе над Италијом са 4:0 у финалу Европског првенства у Кијеву.

Селектор Шпаније казао је да су Италијани после првог примљеног гола били опасан противник, али да је убрзо "све дошло на своје".

"Италија је одиграла одличан турнир, али нису имали среће са здрављем играча. Могло је да се деси и да изгубимо, фудбал је чудан спорт. Ова утакмица је била одлична за моје играче, контролисали су меч. После првог гола, Италијани су били опасни, али је после све дошло на своје", казао је Дел Боске.

"Имали су дан мање за одмор, много времена играли са 10 играча и није им било лако", додао је шпански селектор.

Он је истакао да није важно да ли имате нападача у тиму, ако има ко да постиже голове.

"Најважнија ствар у фудбалу јесте постизати голове и ми смо показали колико интелигентне играче имамо. Ђорди Алба постигао је гол у финалу, то уме и Алваро Арбелоа. Тим је избалансиран, имамо и нападаче, али сам играо са играчима који су у овом тренутку у бољој форми", рекао је Дел Боске.

Капитен и голман шпанског тима Икер Касиљас казао је није било лако победити Италију, иако је његова екипа на крају стекла велику предност.

"Оно што је тешко ми смо учинили лаким. Неки људи мисле да је 4:0 против Италије лако јер је утакмица деловала тако, али ми смо полако напредовали на овом турниру. Италијани су били уморни, други гол их је веома погодио", казао је Касиљас, први играч који је у националном тиму постигао 100 победа.

]]>
Mon, 2 Jul 2012 12:07:10 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131644/vizionar-del-boske.html
Сузама преварили свет https://www.rts.rs/sport/euro-2012/oko-terena/1131492/suzama-prevarili-svet.html Људи одговорни за преносе који заокупљају пажњу милиона гледалаца широм континента нису показали довољан ниво професионалне етике када су, на полуфиналном мечу између Италије и Немачке, пустили снимак немачке навијачице у сузама. Створена је илузија да су сузе реакција на други погодак Марија Балотелија, а заправо је навијачица снимљена пре почетка самог сусрета. Немачка национална телевизија АРД очекује званично објашњење. Немачка навијачица приказана у директном преносу полуфиналног сусрета са Италијом није плакала због голова Марија Балотелија. Њене сузе су снимљене сат времена пре почетка сусрета, да би затим биле пуштене након што је сјајни нападач постигао и свој други погодак на сусрету, наводи немачки лист Зитдојче цајтунг.

Како наводи лист, то није била прва монтажа такве врсте на турниру.

Навијачица је након утакмице, али и за време сусрета, добила бројне поруке својих пријатеља који су је обавестили да је приказана у крупном плану током преноса. Питање које се, наравно, наметало било је да ли је заиста Марио Балотели са својим головима изазвао овакву реакцију.

Истина је, заправо, да је госпођа плакала уочи почетка самог сусрета када је и снимљена, а не након погодака Италије. Разлог нису нити шок нити разочарање, већ су по среди сасвим другачије емоције, наводи лист.

"Ми смо запрепашћени и љути. Тај снимак је за нас неприхватљив. О томе смо разговарали са Уефом. Сада ћемо поново тражити разговоре", рекао је главни уредник АРД-ових преноса са Европског првенства Јорг Шоненборн.

Наравно, ово није први пут да су људи одговорни за преносе покушали да манипулишу гледаоцима. Слично је било и са немачким селектором Јоакимом Левом, када је усред утакмице пуштен снимак на коме се овај стручњак нашалио са дечаком задуженим за скупљање лопти.

]]>
Mon, 2 Jul 2012 11:01:44 +0200 Око терена https://www.rts.rs/sport/euro-2012/oko-terena/1131492/suzama-prevarili-svet.html
Надал, Алонсо и Гасол уз Фурију https://www.rts.rs/sport/euro-2012/oko-terena/1131436/nadal-alonso-i-gasol-uz-furiju.html Фурију ће вечерас са трибина бодрити и три велике спортске звезде - Рафа Надал, Фернандо Алонсо и Пау Гасол. Утакмици у Кијеву присуствоваће и шпански принц Филип са принцезом Летицијом, оперски певач Пласидо Доминго и многи други. Тројица најбољих шпанских спортиста тенисер Рафел Надал, аутомобилиста Фернандо Алонсо и кошаркаш Пау Гасол допутовали су у Кијев и уживо ће посматрати финале фудбалског првенства Европе између њихове селекције и Италије.

Надал је прилику да уживо посматра велики спектакл добио након ране елиминације на Вимблдону од Чеха Лукаша Русола, Алонсо, лидер шампионата Формуле 1 је слободан овог викенда и навијаће против земље из које је његов тим Ферари, док је Гасол, ас ЛА Лејкерса при крају одмора уочи припрема за Олимпијске игре у Лондону.

Финалној утакмици у Кијеву присуствоваће и шпански принц Филип са принцезом Летицијом, премијер Маријано Рахој, оперски певач Пласидо Доминго и многи други.

Утакмицу ће уживо посматрати 64.000 срецника и још најмање 350 милиона људи у директном телевизијском преносу у 130 земаља широм света.

Утакмица финала ЕП између Шпаније и Италије почиње од 20.45 сати.

]]>
Sun, 1 Jul 2012 16:41:55 +0200 Око терена https://www.rts.rs/sport/euro-2012/oko-terena/1131436/nadal-alonso-i-gasol-uz-furiju.html
Голе Украјинке против полиције https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131408/gole-ukrajinke-protiv-policije.html Нови сукоб виђен је на Европском првенству. Овога пута нереде на улицама нису направили хулигани већ чланице женског покрета „Фемен" које су се у Кијеву потукле са полицијом. Инцидент се догодио испред Олимпијског стадиона где се вечерас игра финале Европског првенства, а обнажене девојке су наводно протестовале против најављеног доласка председника Белорусије Александра Лукашенка. Чланице покрета за права жена „Фемен" поново су привукле пажњу. Најновији инцидент обнажене девојке су направиле испред Олимпијског стадиона у Кијеву где су се сукобиле са полицијом.

Обнажене девојке су наводно протестовале против најављеног доласка председника Белорусије Александра Лукашенка, који је најавио да ће доћи на финале Европског првенства.

Иначе жене из покерта „Фемен" више пута су правиле инциденте на Европском првенству. У једном наврату су напале и председника УЕФА Мишела Платинија.

Ипак, девојке су лоше прошле када су протестовале на дан утакмице између Француске и Шведске. Девојке које су се нашле међу шведским навијачима испровоцирале су „викинге" који нису имали разумевања за њихов начин протеста.

Шведски навијачи су испребијали неколико девојака пре него што је полиција спречила даље нереде.

]]>
Sun, 1 Jul 2012 15:33:59 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131408/gole-ukrajinke-protiv-policije.html
Награђени ирски навијачи https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131332/nagradjeni-irski-navijaci.html Тако се навија за репрезентацију, поручила је УЕФА ирским навијачима који су импресионирали све на Европском првенству. Популарни „келти" добиће специјалну награду Европске фудбалске организације због начина на који су навијали за свој национални тим. Ирци су на првенству доживели сва три пораза, али навијачи ове репрезентације су навијали све време, док ван стадиона нису учествовали у било каквим инцидентима. Генерални секретар Европске фудбалске уније (УЕФА) Ђани Инфантини рекао је да ће та организација доделити специјалну награду навијачима Ирске, који су током шампионата у Пољској и Украјини дали пример како се навија за свој национални тим.

"Навијачи Ирске били су беспрекорни и њихова фантастична подршка потиснула је у други план резултатски неуспех националног тима. Они су импресионирали целу Европу. Председник УЕФА Мишел Платини ће ову награду уручити лично приликом прве посете Ирској", истакао је Инфантини.

Ирска је у Ц групи изгубила све три утакмице, од Хрватске 3:1, Шпаније 4:0 и Италије 2:0.

]]>
Sun, 1 Jul 2012 12:11:34 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/euro-2012/vesti/1131332/nagradjeni-irski-navijaci.html
Слава припада Шпанији https://www.rts.rs/sport/euro-2012/mecevi/1131320/slava-pripada-spaniji.html Све сумње и сва оспоравања, након најубедљивијег тријумфа у историји финала Европских првенстава, падају у воду. Шпанија је одбранила титулу првака Европе и тиме неповратно уписала своје име у историју ове игре. "Фурија" је одиграла најбоље када је то било најпотребније, што је иначе одличну Италију оставило без шанси. Резултат, иако реалан, ипак не представља игру Италије у правом светлу, јер су "азури" пружили достојан отпор најбољој репрезентацији света. Шпаније, тачније њен селектор Дел Боске, остао је доследан формацији која је дала највише резултата у иначе великим делом оспораваној игри „фурије" на овом првенству. То је у пракси значило да ни Торес, али ниједан други нападач Шпаније није нашао своје место на терену од самог старта. Први судијски звиждук на терену дочекао је Сеск Фабрегас.

Ћезаре Прандели такође није дозволио себи да одступа од опробане формације. Једина измена у односу на меч са Немачком био је Абате на десном боку, уместо Баљзаретија.

Шпанија је меч почела у истој формацији и у истом саставу као и први меч на овом шампионату, када су они и Италија поделили бодове. Италија, на другој страни, уместо у 3-5-2 формацији, светском и европском прваку супротставила се у формацији 4-1-3-2, где је најистакнутије место било резервисано за, сасвим јасно, Андреу Пирла.

Управо тај фудбалер је, већ у другом минуту и након нешто слабије интервенције шпанских дефанзиваца, шутирао ка голу Касиљаса, али није био довољно прецизан.

Брзо је Шпанија одговорила на овако агресиван старт Италијана. Карактеристична игра „фурије", досадна одређеном делу фудбалске јавности, брзо је пребацила тежиште на половину Италије. Из тога су се изродила два ударца Серхија Рамоса, један са дистанце и један главом након корнера.

У 10. минуту Ћави је имао прилику да савлада Буфона, али је лопта након његовог шута са ивице казненог простора отишла преко пречке.

Наставила је Шпанија да контролише лопту и терен, италијанска одбрана се повијала под налетима фудбалера у црвеним дресовима и само је било питање времена када ће попустити. То се догодило у 14. минуту, када је прво Инијеста, мало је рећи феноменално проиграо Арбелоу, овај је интелигентно сачекао и правовремено упутио лопту ка Давиду Силви који се налазио у налету. Епилог је могао да буде само један – Шпанија је стигла до предности у 14. минуту.

Желели су Италијани брзо да одговоре, али не рачунајући неколико прекида, односно удараца из угла, нису успевали озбиљније да угрозе Касиљаса.

Још један пех задесио је „азуре" у 21. минуту, када је терен због повреде морао да напусти Кјелини. На његово место стигао је на овом турниру јако поуздани Баљзарети.

Ово није превише омело селекцију Италије, па смо и у наредним минутима гледали селекцију Шпаније притиснуту на својој половини. И поред тога, Италија је јако тешко стизала до прилика, док је Шпанија неколико пута припретила након контранапада.

Вредан помена би можда био ударац Касана, након лепог дриблинга, из 28. минута.

Исти фудбалер далеко је боље шутирао у 32. минуту, са далеко веће удаљености, али је Касиљас поново добро интервенисао. Како је време одмицало, чинило се да Италија постаје све агресивнија и самим тим све опаснија. Покушавали су да лоптама по дубини што више притисну задњу линију Шпаније, али су предуго бивали без поседа да би то имало жељени ефекат.

Са протоком времена су и Италијани постајали све уморнији и све немоћнији. Шпанија је деловала самоуверено и лагодно, што им је у 41. минуту и донело конкретан резултат.

Ћави је на савршен начин проиграо будућег саиграча Жордија Албу, који је иначе фудбалер који је највише претрчао на овом турниру, а овај је након одличног пријема још боље послао лопту поред наилазећег голмана Италије. Оно што посебно одушевљава код овог поготка јесте правовременост паса невероватног везисте Барселоне.

Поново је Италија покушала да брзо стигне до поготка који би сада само преполовио предност Шпаније, али конкретне прилике су изостајале. Треба издвојити ударац са полудистанце Монтолива. На супротној страни исто је учинио и Давид Силва, али је Буфон био добро постављен.

Италија је била добар такмац браниоцу титуле током већег дела полувремена, али су Шпанци до голова стизали са наизглед превише лакоће. Уз то, голове су постигли у критичним тренуцима првог дела игре, што све скупа сигурно није имало најбољи ефекат на фудбалере Италије.

У наставку меча Прандели је прилику пружио једином играчу који је био стрелац против Шпаније на овом првенству, Антонију ди Наталеу. Управо је искусни фудбалер Удинезеа већ у 46. минуту могао то да понови, али је његов ударац главом отишао преко пречке.

Ни Шпанија није мировала, па је тако Фабрегас након серије дриблинга у казненом простору умало дошао у прилику да савлада Буфона.

Најбољу прилику за Италију пропустио је поново Ди Натале у 51. минуту. Одлично је, иначе слабо примећени Пирло проиграо Ди Наталеа кога су центиметри делили од недозвољене позиције, али је његов ударац сјајно зауставио Касиљас.

Све ово није пореметило репрезентацију Шпаније, чија игра је деловала подједнако сигурно као и у првом делу, али и за нијансу опрезнија. А онда је нови пех задесио „азуре".

Тијаго Мота повео је једну лопту, да би се затим, нетакнут, ухватио за задњу ложу и са болном гримасом завршио на трави. Убрзо је изнет са терена, а с обзиром на то да је Прандели већ направио три измене, Италијани су били принуђени да до краја играју са десет фудбалера, а чинило се као да им је било потребно 12 како би се носили са Шпанцима.

Од тог момента, Шпанци су спустили ритам, а Италији није преостало ништа него да се томе прилагоди. Шпанија је само одрађивала посао, узела је лопту и трудила се да што више користи ширину и тиме развуче игру. Изнурени Италијани смогли су снаге тек толико да појуре за сенкама шпанских фудбалера и тако покушају да спрече Шпанију да постигне још који погодак.

У томе, ипак, нису успели. Прво је Торес постигао погодак после лепог убацивања, чиме је постао и први фудбалер који је постигао поготке у два финала континенталних првенстава. Четири минута касније, у 84. минуту, Мата користи своје прве минуте на турниру и, након асистенције Тореса, шаље лопту у готово небрањену мрежу.

Тако је Шпанија учинила нешто што нико пре ње није – везала је три велике интернационалне титуле. Овај тим је, првом победом над селекцијом Италије на такмичарској утакмици од 1920. године, у једном потезу оповргао сва оспоравања и уједно и званично постао један од најбољих, ако не и најбољи тим свих времена.

Ово првенство остаће упамћено и по ренесанси италијанског репрезентативног фудбала. Нажалост по њих, за потпуну материјализацију овог напретка и трансформације мораће да сачекају неко друго првенство.

]]>
Mon, 2 Jul 2012 11:41:31 +0200 Мечеви https://www.rts.rs/sport/euro-2012/mecevi/1131320/slava-pripada-spaniji.html