Читај ми!

Галерија РТС, од 20. октобра до 20. новембра 2022.

Марко Лађушић - Кроз време "Time Machine"

На изложби Кроз време Time machine Марка Лађушића, проистекле из дугогодишње сарадње са РТС-ом,биће приказани радови настали у периоду од 1990. године до данас чиме ће посетиоци имати јединствену могућност да спознају Лађушићеву професионалну праксу од завршетка факултета до савременог тренутка. Акценат је овог пута стављен на биографски аспект његовог рада. Пратећи хронолошку линију, приказано је више од 20 слика и цртежа из различитих приватних колекција и јавних колекција, као и из личне заоставштине.

Присутна је подела радова на временско-стилске сегменте чиме је истакнут Лађушићев развојни пут од фигурације до апстракције. Током 90их година прошлог века је у складу са тешким друштвеним и политичким променама често израђивао дела реципрочно тешке тематике - осакаћена тела наглашене експресије и снажне симболичке вредности. У тим радовима по први пут уноси колорит, који ће у каснијим периодима постати једна од доминанти његовог ликовног израза. Поред наведених, биће приказана и фаза женских актова, која својом тематиком и колоритом осликава дуалност кризних периода.

Дела настала у овом периоду су малих формата и већ је у њима уочљива веза са скулптуром коју Лађушић пажљиво негује током читавог стваралаштва. Друга фаза стваралаштва је оквирно смештена у период између 2000. и 2010. године. Радови настали током ове деценије илуструју поменути прелаз са фигурације ка апстракцији, и уједно долази до уплива великих формата чиме Лађушић иницира нови пут истраживања на пољу димензија и просторности дела.

Последња фаза је обележена експериментом, тражењем истине кроз стварање, слици присупа инстиктивно и разрађује је успутно директним експериментисањем - насупрот устаљеним постулатима. Колориту приступа слободно, користећи целу палету и акцентујући комплементарност и контраст - намерним супротстављањем боја продубљује слојеве слике чиме неретко финоћом линије одаје утисак веза. Препознатљивим ликовним печатом конструише себи својствене пејзаже потпуно лишене реалистичких основа, препознатљивих мотива и егзактних пропорција.

Марко Лађушић црпи инспирацију из живота и детињства притом тежећи ка приказивању жељене имагинарне стварности. Његове тродимензионалне слике - „структуре" се константно поигравају са перцепцијом и доживљајем позивајући нас да учествујемо у конструисању и разоткривању њихових безграничних слојева и значења. Показује нам да је тренутак много дубљи од онога што се у њему дешава. Он је сублимација бесконачности - простор у којем се све догађа, комплекснији од сваког садржаја који у њему настаје.

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво