Zeleni časovnik: Bogatstvo Ade, 2. deo

U "Zelenom časovniku" nastavljamo priču o Adi Ciganliji koju je Branislav Nušić, zbog lepote nazivao vodenim cvetom, a knez Miloš Obrenović proglasio državnim i narodnim dobrom.

Ekološka oaza u srcu prestonice predstavlja utočište za stotine hiljada ljudi. Bujni biljni svet i redovna kosidba biljne mase koja se iz Savskog jezera iznosi na kopno od velike su važnosti za održavanje kvaliteta vode. Tokom letnjih žega, na Adi su temperature niže za od dva do četiri stepena u odnosu na gradsko jezgro, takođe, u hladnijim danima, oko jezera ume da bude toplije i prijatnije zbog sporijeg hlađenja vode.

U ovoj epizodi serijala "Zeleni časovnik" možete saznati i po čemu je septembar važan mesec za pojedine zaštićene vrste i za ozonski omotač.

Videćete i zašto grenlandske ajkule spadaju u najdugovečnija bića na planeti, zatim, u kojim situacijama miševi mogu i da "propevaju" kao i to kako funkcioniše mozak pojedinih riba.
U emisiji dajemo specifičan osvrt na stvaranje međunarodnog prava iz oblasti zaštite životne sredine od prvih dokumenata iz drevnih vremena i srednjeg veka pa sve do deklaracije Ujedinjenih nacija.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво