Povezanost: Pikaso–Pusen

Večerašnja epizoda izvodi paralelu između francuskog klasicističkog majstora Nikole Pusena (1594-1665) i špansko-francuskog tvorca kubizma i jednog od najvećih stvaralaca 20. veka Pabla Pikasa (1881-1973).

Dele ih tri veka, a povezuje težnja da na platnu prikažu krvoproliće i strahote koje ljudi kroz istoriju čine jedni drugima. Referentne slike koje posmatramo i iščitavamo njihovu filozofiju i poruku su "Masakr nevinih" Nikole Pusena i "Gernika" Pabla Pikasa.
Na svojoj slici, Pusen obrađuje temu iz Jevanđelja po Mateju, kada je po naredbi kralja Iroda u Vitlejemu izvršen pokolj sve dece mlađe od dve godine, zbog glasa da je u tom gradu rođen budući judejski kralj. Gernika je pak dobro poznato Pikasovo platno gigantskih razmera koje na ekspresivan način, u crno- beloj gami, prikazuje nemačko bombardovanje malenog španskog grada Gernike tokom Španskog građanskog rata 1937. godine.
U emisiji se, međutim, ne vide samo ove dve slike; čitava paleta radova vodi nas kroz zamršene puteve inspiracije umetnika koji su ih doveli pred platna na kojima su oni slikali.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво