Nauka 50: Simetrija

Šta bi se dogodilo sa kosmosom da je opstala prvobitna simetrija – podjednak broj čestica i antičestica? Da li je princip simetrije i dalje svevažeći u kosmosu? Zašto je simterija utkana u sve temeljne fizičke zakone? Šta to sprečava da simetrija i asimetrija postoje jedna nezavisno od druge? Da li bi bez simetrije u vremenu isti uzroci imali danas jedne, a sutra druge posledice? Možemo li zaključiti da se simetrija i asimetrija nadmeću u prirodi, nauci i umetnosti?

Akademik Kaloper je diplomirao na Fakultetu za Fiziku Univerziteta u Novom Sadu. Doktorsku tezu iz teorijske fizike odbranio je na Univerzitetu Minesote u Mineapolisu. Radi u oblasti kosmologije, kao što su kosmološka konstanta, kosmološki horizonti događaja i fizika crnih rupa.

Redovni je profesor Odeljenja za fiziku Univerziteta Kalifornije u Dejvisu. Član je Američkog društva fizičara i Srpske akademije nauka i umetnosti - Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke. Simetrija je "osnovna i nama još nedokučiva tajna, nešto nalik, gramatičkim pravilima, jezika prirode", kaže akademik Kaloper, koji nam u emisiji razotkriva tajne simetrije.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво