Читај ми!

RTS Lab: Drugačiji

Šta se dešava kada ne možemo da vizuelizujemo svet oko sebe, kada sećanja ne čuvamo kao slike? Kako niški Centar robotske neurorehabilitacije podiže ljude na noge? Kako slušanje muzike deluje na decu sa autizmom i ADHD sindromom? Da li je lako biti levoruk?

Na planeti Zemlji živi skoro osam milijardi ljudi. I svaki čovek je vredan, svaki poseban. Da li imamo razumevanja za one koji su drugačiji? Da li praštamo različitost?

Svakog dana 12 procenata ljudi sreće se sa osećajem da im je sve okrenuto naopačke. Kada nam dan počne loše, obično kažemo "da smo ustali na levu nogu". Od kvaka na prozorima i vratima, do menjača u kolima - sve je okrenuto nadesno. Zbog toga smo istraživali kako se u takvom svetu snalaze oni kojima je dominantna leva strana tela.

Na klinici u Nišu pacijenti ponovo hodaju - uz pomoć robota. Niški Centar robotske neurorehabilitacije jedan je od samo šest takvih u svetu.

Pre 50 godina pojavio se termin "terapija zvukom", čiji je začetnik francuski lekar Alfred Tomatis. On je uvideo da slušanje određenih kompozicija kod autističnog deteta povećava svest o sopstvenom telu i prostoru u kom se nalazi. Autističnoj deci ova tehnika pruža osećaj sigurnosti i čini ih otvorenijim za saradnju s okolinom.

Emisiju je pripremila Jovana Tabaković, a vodila Jovana Ćirković. Urednik emisije je Mirjana Nikolić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво