Odgonetanje života Od krojačke igle do hirurškog noža

Ovo je priča i o pomalo zaboravljenoj medicinskoj etici, profesionalnoj posvećenosti bez imalo ogorčenosti i naučnoj požrtvovanosti.

Teodor Božin, rođen u banatskom selu Modoš (danas Jaša Tomić) 1895. godine, bio je po ocu njegovo sedmo dete, a po majci njeno treće. Izučivši krojački zanat, preći će pešice put od Budimšešte do Bratislave, i od Bratislave do Beča, i naposletku završiti Medicinski fakultet u Nemačkoj,gde će specijalizovati hirurgiju kod najeminentnijih ondašnjih profesora. S mnogima će od njih ostati doživotni prijatelj.

Službovao je u Užicu, Valjevu, ali najduže u Šapcu, u kome jedna ulica danas nosi njegovo ime. Bio je ne samo svestran hirurg nego i lekar, i sudski veštak, pa i više od toga: mnoge taoce je tokom rata uspeo da spase sigurne smrti. Penzionisan u šezdesetoj, otići će u Švajcarsku, i tu još neko vreme raditi kao hirurg. Slučajevi iz njegove bogate karijere, i danas privlače pažnju. Kao hirurg radio je sve, od urođenih rascepa usne i nepca, do ratne hirurgije. Umro je 1983.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво