Nauka 2017 oboljenje tiroide

40. svetski kongres endokrinologije u Beogradu(2017) okupio je stručnjake širom sveta, kako bi razmotrili koje su to nove metode lečenja za oboljenja tiroidne žlezde.

Srbija je prvi put bila domaćin ovog skupa, te se kroz emisiju bavimo pitanjima: Koje su to glavne teme i problemi današnjice, kada je u pitanju štitasta žlezda? Šta se do sada postiglo na polju otkrivanja novih metoda lečena tih problema? Kako prevenirati potencijalno oboljenje štitaste žlezde i zašto je njeno pravilno funkcionisanje bitno za nas? Zašto je unošenje joda bitno kako u trudnoći, tako i od samog planiranja začeća i kako nedostatak joda utiče na stvaranje anomalija kod novorođenčadi?

Poremećaj rada štitaste žlezde je veoma uobičajena zdravstvena tegoba. Smatra se da pogađa otprilike tri odsto stanovništva, što je oko četvrt miliona stanovnika u Srbiji. Tiroidna žlezda nalazi se u vratu. Ona, pre svega, kontroliše i proizvodi takozvane hormone koji regulišu procese u organizmu. Ova žlezda bi u početku trebalo pravilno da funkcioniše, ali susrećemo se i s različitim poremećajima. Zato je doprinos tih hormona važan od samog začeća i traje tokom čitavog života.

Tumor štitaste žlezde je jedan od onih čija je stopa učestalosti poslednjih decenija sve veća, ili se može reći samo sve primetnija. Danas smo na pragu otkrivanja novih tehnika lečenja ove bolesti.

"Reč je o inhibitorima tirozin-kinaze koji se mogu koristiti u tim uznapredovalim slučajevima kad su se pojavile metastaze i kod ostalih ozbiljnih slučajeva. Dakle, to je najvažnije otkriće u ovoj oblasti i ovi lekovi su danas na raspolaganju našim pacijentima." kaže prof. dr Elisei Rosela, profesorka endokrinologije Univerziteta u Pizi.

Sagovornici u emisiji su eminentni predstavnici medicine: predsednica Evropske asocijacije za lečenje tiroidne žlezde (ETA) iz Španije Pilar Santisteban, profesor Kolin Dajen iz Velike Britanije, prof. dr Miloš Žarković - načelnik odeljenja za bolesti štitaste žlezde Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma i mnogi drugi.

Urednica emisije: Dragana Daničić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво