Istorija nauke Nikola Tesla

Nikola Tesla (1856-1943) jedan od najblistavijih umova u svetu, koji je čovečanstvu poklonio epohalne izume. Uveo je svet u električno doba, osmislio indukcioni motor, naizmeničnu struju, lasersku i radarsku tehnologiju, daljinsko upravljanje, bežičnu komunikaciju, električne automobile i mnoštvo drugih čudesnih otkrića.

Posle završene Visoke škole u Gracu, pošao je na studije elektrotehnike, ali zbog izostajanja stipendije, koja je u to vreme dodeljivana siromašnim učenicima iz Vojne krajine, morao je da prekine školovanje.Posle očeve smrti pošao je u Prag da okonča studije, ali bezuspešno.Zaposlio se u Telegrafskoj kompaniji u Budimpešti..

Genijalnu ideju o obrtnom magnetnom polju, do tada nepoznatom u nauci, oživeo je u tamošnjem gradskom parku, gde je viziju modela crtao štapom u pesku. Tragajući za boljim uslovima za rad uputio se u Pariz, gde je u kompaniji Tomasa Edisona izrađivao projekte za dinamo mašine. U Strazburu je 1883. godine konstruisao prototip indukcionog motora. Budući da u Evropi niko nije bio zainteresovan za takav izum, Tesla je otišao u Ameriku, da usavršava dinamo mašine. Nekoliko godina rada naučnik je posvetio sistemu polifaznih naizmeničnih struja. Džordž Vestinghaus, vođen poslovnom logikom i izumiteljskom radoznalošću, otkupio je četrdesetak Teslinih patenata i odlučio da u Americi uspostavi novi strujni sistem...

Gospodar munja, pesnik elektriciteta, genije koji je osvetlio svet, tvorac 700 patenata i pronalazaka, blizu 40.000 dokumenata nemerljive naučne vrednosti, nagrađen je Edisonovom medaljom, i počastvovan priznanjem - da jedinica za merenje gustine magnetnog polja nosi naziv - Tesla.

Emisija je rađena u dokumentarističkom maniru i u formi bibliotečke odrednice sažima životni put i delo ovog velikana nauke. Urednik i scenarista Borislava Nikolić, stručni konsultant prof. dr Aleksandar Petrović, montažer Biljana Kunijević-Dželi, reditelj Ivan Milanović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво